Beagle - een neus op poten
11 april 2025 
6 min. leestijd

Beagle - een neus op poten

De beagle is een vrolijke vriendelijke hond in handige formaat, een tikkeltje eigenwijs – en zéker geen schoothondje! In deze blog lees je alles over deze veelzijdige ras, die zijn roots heeft in Griekenland. Misschien kom je er achter dat een beagle heel goed bij jou zou passen...of niet!

Eerste indruk van een beagle

De Beagle is zo’n hond waar je bijna automatisch je hand naar uitsteekt vanwege zijn grote zachte oren, vriendelijke blik in de ogen en kwispelende staart. Hij ziet eruit als een ideale, vriendelijke gezinshond. En dat kan hij ook zeker zijn – maar er is één ding dat je echt moet weten: de Beagle is van oorsprong een échte jachthond. En dat merk je aan alles.


Beagle, een geboren speurneus

De Beagle is een zogenoemde lopende hond, wat betekent dat hij wild (zoals hazen) op de voet volgt met zijn neus op de grond. Niet jagen op zicht, maar puur op geur. Wanneer een beagle op het spoor zit, geven ze "luid", dat wil zeggen dat ze blaffen (oftewel loeien), waardoor de jager ze makkelijk kan volgen. Reukvermogen van een beagle is zó goed ontwikkeld, dat hij vaak gebruikt wordt bij detectiewerk – denk aan douanehonden die illegale goederen opsporen, of bij medische detectie om bijvoorbeeld kanker in ontlastingssampels op te sporen.

Hoe maak je een beagle gelukkig?

Als je een Beagle in huis haalt, dan haal je dus een neus-met-poten in huis. Hij moet iets met dat talent doen. Zonder neuswerk – speuren, zoeken, detectie – raakt hij verveeld, gefrustreerd, en dat kan zich uiten in blaffen (en beagles kunnen echt hard blaffen en joelen!), graven, slopen of eindeloos rondjes lopen in huis. Kortom: een gelukkige Beagle is een beagle die met zijn neus mag werken!


Meutehond in hart en nieren

Ook belangrijk ; de Beagle is een meutehond. Oorspronkelijk jaagde hij samen met andere honden in een groep. Die sociale aard zit diep in zijn genen. Hij wil gezelschap. Niet alleen van mensen, maar ook van soortgenoten. Je kan eventueel een beagle als enige hond hebben, maar dat vraagt écht extra aandacht voor zijn sociale behoeftes. Liever leeft hij samen met één of meerdere andere honden – bij voorkeur honden die ook onder de meutehonden vallen.

Erfelijke aandoeningen bij beagles

Zoals bij veel honden komen er bij de Beagle een aantal erfelijke afwijkingen voor. De volgende gezondheidsproblemen zijn vastgesteld bij de beagle;  
- IGS (Selectieve Cobalamine Malabsorptie)
- Lafora Disease

IGS is een afwijking waarbij de darmen niet voldoende vitamine B12 opnemen. Lafora disease is een vorm van epilepsie, die wordt pas zichtbaar op volwassen leeftijd. Gelukkig kan je voor beide afwijkingen een DNA test doen, dit is ook verplicht voor de fokkerij binnen de rasvereniging. Vraag hier altijd naar – een serieuze fokker laat je graag de testresultaten zien.

Koop je een pup “zonder papieren” of via een handelaar die niks zegt over gezondheidsonderzoeken? Dan is de kans groter dat je later voor vervelende verrassingen komt te staan.


Gedrag van een beagle

Beagles staan bekend als vrolijk, sociaal, moedig, aanhankelijk en zachtaardig – en dat zijn ze ook. Maar vergis je niet: het zijn ook karakterhonden. Een aandachtspunt bij dit ras is bezitsagressie rondom eten of andere lekkernijen (zoals een bot of een gevonden stuk brood). Dit gedrag komt regelmatig voor bij Beagles, en vraagt om training, liefst van jongs af aan.

Opvoeding en training van een beagle

Beagles hebben een reputatie van "niet goed trainbaar" of "te eigenwijs om iets te leren", maar dat is een hardnekkig misverstand. Wat wel klopt: ze zijn zelfstandig, snel afgeleid door geurtjes, en ze werken niet 'automatisch' voor jou. Maar dat betekent niet dat ze niet willen leren. Sterker nog: met een beloningsgerichte aanpak, waarin je inspeelt op motivatie, kunnen Beagles ontzettend goed presteren. Denk aan neuswerk, speuren, detectie, maar ook sporten zoals agility en obedience.


Verzorging van een beagle

Een pijnpunt bij een beagle zijn vaak de oren. Ze zijn gevoelig voor oorontstekingen door de zware hangende oorschelpen. Houd de oren dus goed schoon. Qua vachtverzorging is een beagle echt makkelijk! Af en toe een borstel er over, en klaar. Beagles kunnen wel hele jaar door verharen, vaak helpt veranderen van voeding om het verharingsperiode binnen perken te houden.
Juiste voeding en juiste hoeveelheid is ook belangrijk om een beagle slank te houden. Beagles houden van eten, en eten makkelijk meer dan nodig. Daardoor zijn er veel beagles met obesitas. Let dus op het gewicht; obesitas zorgt voor hartproblemen, gewrichtspijn en diabetes.

Lief, sociaal – en daarom ook een slachtoffer

Juist omdat Beagles klein zijn, makkelijk te hanteren en ontzettend sociaal, worden ze helaas ook ingezet als proefdieren in laboratoria. Gelukkig bestaat er in Nederland en België de mogelijkheid om een laboratorium-beagle te adopteren zodra ze niet meer worden gebruikt. Dat is prachtig werk, en voor de hond vaak een kans op een écht hondenleven.

Maar let op: een “lab-beagle” is geen gewone huishond. Alles is nieuw. Alles is spannend. Het vraagt veel geduld, liefde en een stabiele omgeving om zo’n hond te begeleiden in zijn tweede leven. Denk dus goed na als je daar de tijd geduld en kennis voor hebt.


De Beagle is:

🐶 Een fanatieke speurneus die gelukkig wordt van geurwerk

🐶 Een sociale meutehond die liever niet alleen leeft

🐶 Een vrolijke, eigenwijze hond – met een sterk karakter

🐶 Soms herplaatser uit het laboratorium, met een rugzakje

🐶 Trainbaar en sportief – als je op de juiste manier met hem werkt

🐶 Met kans op twee serieuze aandoeningen – kies dus voor een verantwoorde fokker

🐶 Gevoelig voor voergemotiveerde conflicten – positieve begeleiding is erg belangrijk

Heb je een actief leven, houd je van buiten zijn en wil je een hond die je altijd gezelschap houdt – én uitdaagt? Dan is de Beagle misschien wel jouw perfecte match.

Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen