Het commando "Blijf" aanleren, hoe doe je dat? Misschien heb je dat al geprobeerd, "Blijf" zeggen en weglopen... Om te ontdekken dat je hond toch achter je aan is gelopen of, nog erger, helemaal uit zicht is verdwenen!
Hoe leer je je hond nou écht goed de oefening "blijf" aan? Met de tips en het 10-stappenplan uit deze blog gaat het jullie zeker lukken!
Je hond de oefening "Blijf" aanleren in 10 stappen
- Leer je hond een positie of plaats aan (in deze blog gaan we uit van oefening "af" / "liggen").
- Nadat je hond deze oefening echt goed beheerst, wacht je net even een fractie van seconde langer voordat je jouw hond beloont voor het liggen.
- Blijft je hond een paar minuten liggen voordat hij de beloning krijgt? Ga dan door naar stap 4.
- Neem een half stapje afstand van je hond, je gaat de tijdsduur weer terugbrengen naar een paar secondes.
- Vergroot nu steeds de afstand tussen jou en je hond (steeds 0,5 meter of 1 meter meer), maar kom steeds snel weer terug bij je hond om hem te belonen.
- Heb je de afstand opgebouwd tot een meter of 10? Ga dan langzaam de tijdsduur weer opbouwen per halve seconde.
- Als je hond zonder problemen een paar minuten blijft liggen op 10 meter afstand, ga je door naar stap 8.
- Je blijft nu weer dichtbij de hond en maakt de oefening weer heel kort (bijvoorbeeld naast de hond, 2 seconden blijven) en je gaat een afleiding toevoegen. Bijvoorbeeld op en neer springen, of zingen.
- Voeg afleidingen toe die diverse zintuigen van je hond prikkelen, zoals: geluiden, bewegingen en geuren.
- Herhaal nu alle stapjes in verschillende omgevingen.
3D systeem
Bij elke gedrag bouw je het eigenlijk hetzelfde op; eerst de tijdsduur, dan het afstand, en pas als laatste afleidingen. Wanneer je een criteria gaat toevoegen of verhogen, ga je de andere criteria weer (tijdelijk) omlaag brengen. Zo maak je de kans op succes het grootste, en kan je juist vaak belonen. Door een stevige beloningsgeschiedenis heb je minder kans op fouten!
Commando's en handgebaren
Maar wanneer zeg je dan iets? Doe je nog iets met gebaren, en maakt het uit hoe je wegstapt? Met je gezicht naar je hond, of juist niet? Met een been dichterbij je hond of maakt dat niet uit?
Je hebt je hond een gedrag aangeleerd (bijvoorbeeld de "af / lig"). Dit woord kent je hond dus, die geef je ook op moment dat je begint met de oefening. Je zegt dus "Af", en je hond gaat liggen. Voordat dit feilloos lukt, begin je nog niet met blijven. Voor de rest hoef je niets bijzonders te doen of te zeggen; liggen is liggen totdat je iets anders vraagt, of dat je aangeeft dat de oefening klaar is. Lekker simpel dus!
Hoe beloon je met "blijf"?
De "blijf" kan je het beste (vooral in het begin) in positie belonen. Dat wil zeggen, je geeft je beloningssignaal wanneer je hond nog ligt, en je geeft de beloning ook laag bij de grond tussen de voorpoten. Als je actie (zoals spel) gaat gebruiken als beloning, dan geef je nog steeds het beloningssignaal op moment dat de hond nog ligt, en dan kan je een spel aanbieden laag bij de grond, of speeltje gooien naar achteren (van de hond gezien), of je hond sturen naar een beloningsstation.
Je kan ook een activiteit zoals door een tunnel rennen of over een hoogtesprong springen inzetten als beloning in agility.
Variabele schema's
Wanneer je hond "blijven" echt goed begrijpt, kan je variabel gaan belonen. Dat wil zeggen dat je beloont een keer voor een lange blijf op een afstand, andere keer voor een hele korte "blijf" met pittige afleiding, weer een andere keer beloon je een hele makkelijke "blijf". Zo blijft het leuk en uitdagend voor je hond, want sommige honden vinden de blijf-oefeningen nogal saai...
Het is dus ook aan te raden om verschillende beloningen en verschillende manieren van belonen te blijven gebruiken!
4 Problemen bij "Blijf" en de oplossingen
Soms loop je tegen problemen aan, hoe goed je trainingsplan ook is. Hier zijn een aantal veel voorkomende problemen (en natuurlijk ook oplossingen!)
1. Hond wil niet gaan liggen
Dan kan je dus nog niet starten met blijven liggen. Probeer de oefening op een andere ondergrond, niet elke hond gaat graag liggen op kouden / natte / stekelige ondergrond. Leg een kleed op de grond.
2. Hond staat gelijk op voordat je kan belonen
Probeer een andere positie, zoals zit of sta. Of werk met een platform of mand of kleed.
3. Tijdsduur gaat prima, maar gelijk bij halve stap weglopen staat je hond op
Maak het stapje nog kleiner, door stappen op de plaats, of omdraaien.
4. Thuis gaat de oefening prima, op het trainingsveld niet
Misschien vindt je hond andere honden spannend wanneer hij in een kwetsbare positie zoals: "liggen" moet aannemen. Neem meer afstand tot de andere honden, start met de zit-positie.
Wil jij je hond op een leuke, afwisselende en speelse manier goed naar jou leren luisteren?
Kom dan bij de LOCA Club
Oefeningen en gehoorzaamheidstraining
Blijven ("blijf") is natuurlijk maar één handig commando. Wil jij je hond een heleboel commando's en oefeningen aanleren waar jij en je hond echt wat aan hebben? Volg dan samen met je hond de superfijne online gehoorzaamheidstraining "Basis Bagage". Je leert veel over je hond én aan je hond, waardoor je hem beter begrijpt en hij al snel beter naar jou luistert!
Je hond moet aandacht voor jou als baasje hebben
Als je wilt dat je hond jou goed begrijpt, moet hij natuurlijk aandacht voor jou hebben. Een andere handige oefening is daarom bijvoorbeeld Kijk! waarbij je jouw hond leert om op commando naar jou te kijken.
Hier komen is ook een belangrijk commando!
Naast aandachtsoefeningen en het commando blijf is ook hierkomen of "hier" een van de belangrijke commando's die honden moeten kennen. Dit maakt wandelen een stuk veiliger. In dit blog lees je alles over het commando hier komen en waarom je hond misschien niet komt als je hem roept.
Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming