Dagboek van een puppy

Een puppy, een bundel van plezier. En een heleboel werk en verantwoordelijkheid. Soms raak je als kersvers puppybaasje een beetje in de war van alle adviezen en richtlijnen. 

Genoeg socialisatie, niet te veel prikkels. Vaak uitlaten, niet te veel lopen. Het lijkt wel alsof alles een weloverwogen keuze moet zijn en je 24-7 alleen maar bezig bent met alles te regelen zodat je pup niet overprikkeld of onderprikkeld raakt. HELP!


Dagboek van mijn puppy

Ik heb een week lang een dagboek bijgehouden van de activiteiten van Znappie. Dit dagboek is van toen ze 10 weken oud was. Znappie is een Mechelse herder, dus sommige dingen, zoals de lengte van een wandeling bijvoorbeeld, kunnen uiteraard per ras verschillen. 

Dit is dus een persoonlijke ervaring, geen 'dit-moet-iedereen-opvolgen-schema'. Maar misschien heb je er als puppybaasje een beetje steun aan. 



Maandag

's Ochtends om half 6 gaat de wekker. Znappie slaapt in de woonkamer met Karma, ze liggen lekker op de bank. Er gaat een riempje aan en Znappie doet snel een plasje voor het huis. Daarna mag ze met haar mama, Naksu, een uurtje spelen in de tuin. 

's Maandags gaat Znappie mee naar mijn werk. Om 7 uur gaat ze, na een plasje aan de straat, met haar ontbijt in de autokennel in de bus en gaan we rijden. Rond 9 uur zijn we bij het asiel, daar is het weer even plassen en dan stappen we bij een collega in de bus en gaan we richting Almelo.


Je puppy mee naar het werk

Dat mijn pup mee mag naar mijn werk, is best wel een luxe positie. En het heeft ook gevaren, want ik moet er op andere dagen echt aan denken dat ik haar ook leer om alleen te zijn. 

Maar goed, in P.I. Almelo kan dat en als wij dan training geven aan asielhonden en hun trainers, geniet Znappie aan de kant van het veld van alle aandacht van de beveiliging en de begeleiding. 

Na de training is het weer een flinke rit naar huis via het asiel. Gelukkig vindt Znappie autorijden erg leuk, dat oefenen we met onze puppy's vanaf 5 weken. 



Rust thuis

Als we dan weer thuis zijn, gaat Znappie uiteraard weer een plasje doen en krijgt ze daarna haar middageten in haar bench. Benchtraining is één van de basis skills die we al onze honden aanleren

Niet om ze veel in een bench te doen, maar zodat er geen problemen zijn als dat toch eens moet, bijvoorbeeld op reis of na een blessure of operatie. Daarna gaat Znappie óf lekker in de tuin spelen met haar grote zus, Karma, óf we gaan naar het bos. Tussendoor doen we wat aandachtsoefeningen, hierkomen, handtarget en pootjes op. 


Tot het bedtijd is

Maandag is mijn vrije avond, dus verder spelen we en gaan we lekker bankhangen. Tussen 19.00 en 21.00 krijgt Znappie haar derde maaltijd. Onze honden eten bij ons drie keer per dag totdat ze een maand of 5 zijn, dan gaan ze over op twee keer daags. En ergens rond de 8-10 maanden gaan we over op één keer per dag eten. 

Uiteraard zitten er in het avondprogramma nog een hele hoop snelle plasrondjes. Alle plasjes en poepjes buiten beloon in nog elke keer uitbundig. Ongelukjes binnen (soms is er nog eentje) ruimen we gewoon op, zonder er wat van te zeggen. Het laatste plasje is rond 23.00 en dan is het bedtijd! 




Dinsdag

Uiteraard begint de dag weer met een plasje doen buiten. Dan ontbijt in de bench en daarna lekker buiten spelen. Deze dinsdag gaan we ook naar de dierenarts. Dat gaat gepaard met veel lekkere beloninkjes!

Als ik dan verder thuis werk, moeten de honden zichzelf vermaken. Dat betekent dat ze samen spelen, chillen op de bank en dat ze een kluifje krijgen in de bench. Tussendoor doen we kleine trainingsrondjes van een paar minuten per keer. 

Als ik op het park werk, doen we voor of na de één-op-één lessen een rondje door het bos. Tijdens de lessen die ik geef, blijven de honden in de auto. 


Naar puppyschool!

Dinsdagavond heeft Znappie puppyschool. In plaats van een puppycursus, zit ze in de Trick Dog les. Dat heeft er puur mee te maken dat dat voor ons beter uitkomt met de lestijd. 

Vaak roepen mensen dat ze al een aantal honden hebben gehad en dus niet naar school hoeven. Dit is mijn ongeveer 20e puppy en we gaan gewoon naar school. 

Daar kan ik in een gecontroleerde omgeving (ik weet zeker dat er geen loslopende hond komt klieren) Znappie leren dat zij met mij bezig kan zijn. En dat dat het leukste is wat er is, ook al zijn er andere honden en mensen! 



Woensdag

Znappie is een zogenaamde deeltijd-puppy. Dat betekent dat ze een deel van de week (meestal van donderdag tot zaterdag) bij mijn zoon woont. Daar woont ze op een flatje, bij ons in een tussenwoning. 

Wij wonen in een rustig hofje met oudere mensen, maar wel direct grenzend aan een basisschool. Mijn zoon woont in een drukkere wijk, wel met veel groen, met een winkelcentrum en veel mensen met een andere etnische achtergrond. 

Een tuin hebben ze niet, dus Znappie gaat veel meer wandelen aan een lijn. Benchtraining en oefenen met hierkomen en andere basics gaan daar uiteraard gewoon door! Woensdag is een rustdag, omdat zondag, maandag en dinsdag behoorlijk actief zijn. 


Donderdag en vrijdag

Donderdag en vrijdag is Znappie dus bij haar tweede huis. We hebben in grote lijnen dezelfde regels en dezelfde manier van opvoeden. Anders zou een deeltijd puppy ook niet kunnen. 

De dagindeling is wel net even anders, maar dat geeft geen problemen omdat Znappie geen vaste routines en vaste tijden kent. Uiteraard eet ze ook daar drie keer daags en gaat ze nog heel vaak naar buiten. Daar slaapt ze in de bench, bij ons op de bank. 

Het grootste verschil is dat ze daar de enige hond is en bij ons moet ze de aandacht delen met de andere 4 honden. 



Rustdagen

Vaak zijn dus de woensdag en de donderdag of de vrijdag rustigere dagen voor onze pup. Een dagje niksen is ook belangrijk. Zo krijgt je pup genoeg tijd om alle indrukken te verwerken. 

Bij mijn zoon komt wel vaker bezoek, of zij gaan op bezoek bij vrienden. Dat is weer een tak van socialisatie die er bij ons wat minder aan te pas komt, maar wat wel ook erg belangrijk is, vooral bij rassen die wat meer eenkennig of terughoudend zijn. 


Zaterdag van Znappie

's Zaterdags mag Znappie weer terug naar ons en na een  wandeling en ontbijt in de bench, gaat ze mee naar school. Ze doet mee met de pakwerkles en dan niet om met de oefeningen mee te doen. Nee, de uitdaging is juist dat wanneer de andere honden bezig zijn met hun kunstjes te vertonen, Znappie dan met mij mag spelen. 

Als ik geen extra lessen hoef te geven, gaan we na school nog een wandeling maken en de rest van de avond is het bankhangen en spelen met Karma. 



Zondag naar de zoekhondenclub

Omdat Znappie ook als reddingshond mag gaan werken als ze groot is, gaat ze nu al mee naar de training. Natuurlijk doen we ook alle zoek-oefeningen op puppy-niveau. 

Op dit moment betekent het vooral dat Znappie leert dat mensen die op de grond liggen of zitten altijd wat lekkers of (nog liever...) speelgoed voor haar hebben. En we zijn bezig om haar te leren blaffen. Dat kan ze natuurlijk al, maar niet wanneer ze bij zo'n zittende of liggende persoon komt. Dan likt ze je vooral in je gezicht!


Onze regels

Met een puppy heb ik een aantal simpele regels die ik volg.
- Er zijn geen vaste tijden of vaste schema's
- De basisoefeningen (aandacht, hier, handtarget, spelen) worden elke dag gedaan
- Minimaal 2 dagen per week zijn heel rustig (omdat het niets doen voor dit type hond ontzettend moeilijk is)
- Elke dag is er een aantal momenten in de bench met eten of een kluifje
- Elke dag gaat Znappie minstens één keer iets doen zonder een andere hond erbij
- Elke week gaan we naar minstens één onbekende omgeving
- Elke week is de pup één of twee dagdelen alleen/alleen met een andere hond

Onze opvoeding is dus vrij losjes, maar dat heeft zijn redenen. Wij werken onregelmatig en Znappie heeft 2 'thuisjes'.

Het belangrijkste bij regels die je voor je pup hebt, is dat je er over nadenkt wat bij jou en je pup past. Welke problemen kun je met deze regels nu én in de toekomst voorkomen?




Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming