Free shaping
21 juni 2024 
4 min. leestijd

Free shaping

Free Shaping: Wat is dat? Hoe verschilt free shaping van de "gewone" shaping-techniek? Wat zijn de voor- en nadelen van free shaping met je hond? Hoe begin je ermee, en hoe kan je free shaping gebruiken als uitdaging voor een hond die "alles al kan"? Wil je alles weten over free shaping? Lees dan snel verder!

Wat is free shaping?

Free shaping is een trainingstechniek binnen de marker-based training die een hond veel vrijheid geeft om zelf te ontdekken welke gedragingen hij allemaal kan ontwikkelen. Bij free shaping stuur je je hond niet met lokken of met targets. Je markeert en beloont eigenlijk elk gedrag dat je hond aanbiedt tijdens een free shaping-sessie. Dit kan gedrag zijn met een voorwerp of zonder.


Hoe werkt gewone shaping?

Bij gewone shaping heb je al een specifiek doel in gedachten. Stel, je wilt dat je hond in een mand gaat liggen. Je zet eerst je trainingssetting op door de mand op een praktische plek te plaatsen. Je plaatst je beloningen strategisch zodat je hond het gewenste gedrag gaat herhalen, en je werkt in kleine stapjes naar het doel om uiteindelijk je hond zelfstandig in het mandje te laten liggen.

Wat is het verschil tussen shaping en free shaping?

Bij gewone shaping beloon je in kleine stapjes alle gedragingen die richting het door jou gestelde doel gaan. Bij free shaping heb je juist geen specifiek doel voor ogen. Je hond mag zijn creativiteit de vrije loop laten en van alles aanbieden. Jouw taak is goed observeren, de kleinste gedragingen markeren en belonen, en ervoor zorgen dat je hond niet vast komt te zitten in het herhalen van één gedraging.


Kun je een oefening aanleren met free shaping?

Ja, dat kan! Dat is het mooie van training; je kunt switchen tussen verschillende technieken. Stel, je bent aan het free shapen en je hond laat opeens iets zien waarvan je denkt: "Wow, dat vond ik echt fantastisch!" Dan kun je overschakelen op gewone shaping, waarbij je alles beloont wat richting het gewenste gedrag gaat. Laat je hond opnieuw precies het "wow-gedrag" zien, dan kun je door middel van een jackpot laten merken dat je juist dat gedrag zo mooi vond.

Free shaping met de drie-keer-regel

Een leuke variant op free shaping is de drie-keer-regel. Hierbij beloon je hetzelfde gedrag drie keer, en daarna niet meer. Zo blijft jouw hond steeds nieuwe gedragingen of variaties daarop aanbieden! Je moet hierbij goed kunnen observeren, want bijvoorbeeld iets aanraken met de rechtervoorpoot is een ander gedrag dan hetzelfde aanraken met de linkervoorpoot.


Voordelen van free shaping met je hond

Door met je hond te gaan free shapen, krijgt je hond een breder repertoire van gedragingen. Dit is niet alleen handig in hondensporten zoals dogdance en dogfrisbee, maar ook in het dagelijkse leven. Je hond ontwikkelt een beter probleemoplossend vermogen en wordt zelfverzekerder. Free shaping is de ultieme vorm van mentale uitdaging voor een hond.

Nadelen van free shaping

Een nadeel kan zijn dat jouw hond free shaping zo leuk vindt, dat hij het ook toepast wanneer jij juist een bepaald gedrag vraagt. Dit komt in principe niet door free shaping, maar door onduidelijkheid van de trainer. Het moet dus altijd duidelijk zijn voor de hond of hij in een trainingssessie is waarbij hij vrij en creatief mag denken, of dat hij jouw aanwijzingen moet opvolgen.


Hoe start je met free shaping?

De makkelijkste manier om met free shaping te beginnen, is met een voorwerp dat jouw hond niet kent als trainingsobject, maar waarmee diverse gedragingen mogelijk zijn. Dit voorwerp mag uiteraard geen angst opwekken bij de hond. Een goed voorbeeld is een doodgewone keukenstoel. Hiermee kan je hond aan alle kanten omgaan: aanraken met neus of poot, eromheen lopen, eronderdoor kruipen, het aanraken met zijn lijf of staart, zijn kop erop leggen, enzovoort.

Free shaping als uitdaging

Free shaping is een geweldige uitdaging voor een ervaren hond, maar ook voor een ervaren trainer. Als trainer moet je nadenken over hoe je je hond duidelijk maakt dat hij helemaal zelf gedragingen mag verzinnen. Je moet bedenken hoe je kunt voorkomen dat je hond vast komt te zitten in zijn voorkeursgedrag. Je moet slim omgaan met het plaatsen van beloningen. Daarnaast moet je goed kunnen observeren om de kleinste intenties richting iets nieuws te kunnen markeren en belonen.


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen