Mijn hond hijgt veel
03 januari 2025 
4 min. leestijd

Mijn hond hijgt veel

Jouw hond hijgt. Wanneer moet je je zorgen maken?

Hijgen kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Soms is het logisch: je hond heeft net een sprintje getrokken achter een frisbee aan, of het is 30 graden en je zonaanbidder heeft het gewoon warm. Maar wanneer moet je meer achter dat gehijg zoeken? In deze blog lees je alles over hijgen bij honden!

Mijn hond hijgt veel

Als jouw hond veel hijgt, maak je je zorgen. Waarom doet hij dat? En hoe meer je erop gaat letten, hoe meer het lijkt te gebeuren. Dat is normaal; hoe meer je ergens op focust, hoe meer je het ziet. Twijfel je? Maak dan een "hijgdagboek".
Gebruik daarnaast je gezonde verstand en kijk naar jouw hond. Een Malamute met een dikke vacht die voor de kachel ligt, zal sneller hijgen door warmte dan een Podenco met een jasje aan op dezelfde plek.


Wat is veel hijgen?

We spreken van ‘veel hijgen’ wanneer jouw hond hijgt zonder duidelijke fysieke oorzaak, zoals inspanning. Of als het hijgen heel lang aanhoudt na fysieke inspanning. Na spelen of rennen zou het hijgen binnen een minuut of vijf weer normaal moeten zijn. Natuurlijk hangt dit af van de buitentemperatuur, luchtvochtigheid en de conditie van jouw hond.

Hoe staat de tong?

De stand van de tong is ook belangrijk tijdens het hijgen. Een blauwig of juist heel bleke tong is zorgelijk en kan wijzen op orgaanfalen. Ook het opkrullen van de tong is een signaal dat zelfs hijgen niet voldoende helpt om af te koelen. Bij kortsnuitige honden zie je dit sneller, omdat zij vaak last hebben van ademhalingsproblemen.


Pols en ademhaling

Bij normaal hijgen is de ademhaling sneller, maar niet raspend of fluitend. De normale polsslag bij een hond ligt tussen de 60 en 120 slagen per minuut. Bij inspanning stijgt dit natuurlijk, maar na vijf minuten zou de polsslag weer normaal moeten zijn.Wen je hond eraan om zijn pols te laten meten (aan de binnenkant van de dij). Als je dit regelmatig oefent, heb je een goed beeld van wat ‘normaal’ is voor jouw hond.

Hijgen om af te koelen

Hijgen is dé manier voor honden om af te koelen. Ja, ze zweten ook een beetje via hun voetzolen, maar dat is lang niet zo effectief.
Net zoals je de normale polsslag van je hond moet kennen, is het ook handig om de basistemperatuur van je hond te weten. Zo kun je bij twijfel snel checken of er sprake is van koorts. Let op: kleine hondjes en puppy's hebben een hogere lichaamstemperatuur en snellere polsslag dan grote rassen.


Hijgen na inspanning

Bij inspanning, zoals spelen of rennen, stijgt de lichaamstemperatuur en versnelt de polsslag. Dat is volkomen normaal! Sommige honden herkennen zelf de tekenen van oververhitting en nemen een pauze, anderen moet je soms tegen zichzelf beschermen.
Na een normale inspanning zou het hijgen binnen vijf minuten weer afgenomen moeten zijn.

Hijgt mijn hond van stress?

Ja, hijgen door stress komt vaak voor. Stress zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur stijgt, waardoor je hond gaat hijgen om af te koelen.
Soms is hijgen het enige teken van stress. Daarom kan het handig zijn om je hond te filmen wanneer je niet thuis bent. Hijgt jouw hond dan? Dan kan verlatingsangst een oorzaak zijn. Als je hier niets aan doet, kan dit uiteindelijk leiden tot andere uitingen van stress, zoals binnen plassen of poepen.


Pijn en hijgen

Hijgen zonder dat je hond net actief is geweest, kan wijzen op pijn. Dit kan buikpijn, gewrichtspijn of zenuwpijn zijn. Hijgt jouw hond veel terwijl hij in rust is? Dan is een dierenartsbezoek zeker aan te raden.
Ook overgewicht kan een rol spelen bij overmatig hijgen. Is jouw hond mooi op gewicht, of mag er misschien een kilootje af?

Kortom: hijgen kan heel normaal zijn, maar het is belangrijk om te herkennen wanneer er meer aan de hand is. Vertrouw op je instinct, ken de normale signalen van jouw hond, en twijfel je?
Schroom dan niet om je dierenarts jouw hond te laten onderzoeken, of bij stress-hijgen contact op te nemen met een gedragstherapeut.



Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen