De zintuigen van je hond - voelen
10 februari 2023 
5 min. leestijd

De zintuigen van je hond - voelen

Hoe zit het met de tastzin van je hond? Waarom piept je hond als je zijn nagels knipt, maar geeft hij geen kik als hij in het bos een grote wond oploopt door een afgebroken tak? 

Gebruiken honden ook hun tastzin om te kunnen lopen in het donker? 

Hoe belangrijk is dit zintuig eigenlijk bij honden? 


Wat is tastzin?

Met tastzin bedoelen we het vermogen van een dier om aanrakingen, druk, pijnprikkels en warmte waar te nemen in de omgeving. 

Dus kortom, alles wat je hond voelt. 

Honden voelen druk en verschillende materialen net zoals mensen. 

Waar honden, wat de andere zintuigen betreft, zoals horen en ruiken, ver boven de mens uit stijgen, is de tastzin niet zo heel erg verschillend van die van de mens.

moeder raakt puppies aan


De tastzin bij puppy's 

Puppy's kunnen vanaf het begin af aan wel voelen. 

Vroeger werd gedacht dat het gevoel pas later ontstond. Bij mensen werd dit ook nog vrij lang gedacht, waardoor baby's geopereerd werden zonder pijnbestrijding. Bizar als we er nu aan denken. 

Maar dat was dus ook de reden waarom het couperen van de staart en de oren werd gezien als 'dat kan geen kwaad'... want puppy's voelen nog niets.

Naast het reukvermogen is de tastzin dus wel aanwezig vanaf de geboorte. 

Door de tastzin vinden puppy's warmte, zoals de lichaamswarmte van de moeder en de andere puppy's. En daarom gaan de puppy's juist ver uit elkaar liggen als het te warm is in het nest. 


De tastzin stimuleren

De tastzin stimuleren is belangrijk voor de ontwikkeling van puppy's. Je kunt puppy's al vanaf de geboorte stimuleren door hun voetzolen aan te raken met verschillende materialen. 

Deze techniek wordt al langer gebruikt bij bijvoorbeeld hulphonden zoals blindengeleidehonden. 

Door deze stimulatie is je hond op latere leeftijd ook beter in staat om op nieuwe ondergronden te lopen en neemt de kans op angst voor bijvoorbeeld gladde ondergronden af. 

is het belangrijk om puppies aan te raken


Een band opbouwen door aanraken

Een moeder begint direct na de geboorte met het aanraken van haar puppy's. 

Dit heeft deels een praktische reden: door het likken en duwen stimuleert de moeder de bloedsomloop en natuurlijk ook het plassen en poepen van de pasgeboren puppy's. 

Maar het aanraken helpt ook om de band op te bouwen tussen de moeder en haar puppy's. En daarom is het ook belangrijk dat de pups snel wennen aan het aanraken door mensen! 

Een hond die als pup niet is aangeraakt door mensen (of tenminste, niet op een vriendelijke manier) zal ook meer problemen hebben met het opbouwen van een band met mensen. 


Tips

  • Zorg ervoor dat je hond kan kiezen tussen warmer of juist koeler liggen
  • Kijk naar je hond als je hem gaat aaien. Welke plekken en welk type aanrakingen vindt hij fijn?
  • Je kunt je hond steunen door aanrakingen als hij iets spannend vindt 
  • Zorg voor een tuig of halsband die prettig zit. Druk op keel of oksels is erg onprettig! 
  • Verwen je hond regelmatig met een massage zoals TTouch of een ontspanningsmassage 
  • Oefen regelmatig aanrakingen aan de poten, de bek en ogen i.v.m. verzorging
  • Borstel je hond met een fijne massageborstel 
  • Laat je hond regelmatig fysiek contact met jou hebben, al is het maar tegen je aan liggen
  • Zoek met je pup regelmatig verschillende ondergronden op (meestal wordt dit ook geoefend op de puppycursus

functie van snorharen bij een hond


Zijn de snorharen belangrijk?

De snorharen van je hond hebben niet zo'n belangrijke rol als de snorharen van katten. Maar ze zijn er natuurlijk niet voor niets! 

Als je goed kijkt, zie je ook 'voelsprieten' boven de ogen en aan de zijkanten van de kop, tussen de mondhoeken en de hals.

Deze haren hebben als functie dat je hond reflexmatig weg kan duiken wanneer deze haren worden aangeraakt. Als je dus je hond bij zijn ogen of bek wilt aanraken, doe dat dan met beleid. En knip nooit alle haren zomaar weg! 


Gevoeligheid over het hele lichaam

Je hond heeft over het hele lichaam zenuwcellen waarvan de uiteindes zijn verbonden met zijn huid. Maar de ene plek is natuurlijk minder gevoelig dan de andere plek.

In het algemeen zijn de staart, de poten, de kop en de buik gevoelig, en plekken zoals de schouders minder gevoelig. 

De rug (langs de ruggengraat) is ook gevoelig voor aanrakingen, maar de meeste honden vinden het aanraken van de rug zoals aaien en masseren juist heel fijn! 

waar aai je een hond


Hoe gevoelig zijn de pootjes? 

Hoe gevoelig zijn de hondenpootjes? In de zomertijd wordt vaak geroepen 'als je zelf niet op blote voeten ergens op wilt staan, dan moet je je hond er ook niet op laten lopen'. 

Dit klopt niet helemaal, want ook al hebben honden wel veel zenuwuiteinden aan hun poten die gevoelig zijn voor druk, toch kunnen hondenpootjes wel heel wat hebben wat betreft warmte en kou. 

Door de gevoeligheid voor druk, is het wel belangrijk om je hond vanaf pup te laten wennen aan het aanraken van zijn poten. Natuurlijk ook vanwege het knippen van zijn nagels! 


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen