Gelukkige hond; wanneer is een hond gelukkig?
We willen allemaal een gelukkige hond, een blije hond en een hond die zichtbaar geniet van het leven. Een gelukkige hond is voor zijn baas een bevestiging dat zijn hond alles heeft wat hij nodig heeft. Een gelukkige hond veroorzaakt minder problemen. Je geniet echt van het leven met een gelukkige hond.
Maar er zijn zoveel verschillende situaties waarin honden leven. Hoe kan een hond, die nooit in huis mag en urenlang met slecht weer buiten is en aan het werk moet, gelukkig zijn? En hoe kan een hond, die 24/7 bij zijn baasje mag zijn en zelfs plaats mag nemen aan tafel, ongelukkig zijn?
Blije hond
Een blije hond is vrij en ontspannen. Hij is zowel fysiek als mentaal in een zo goed mogelijke conditie. Hij heeft zelfvertrouwen en hij heeft dan ook vertrouwen in zijn baas. Als je hond blij is, heeft hij minder last van stress en minder kans op probleemgedrag. Rust en veiligheid maken een hond blij.
Je maakt je hond blij door hem aandacht te geven, beweging, verzorging, gezelschap, training, opvoeding, goede voeding en natuurlijk leuke activiteiten.
Daarnaast draag je zelf een steentje bij door je hond een leefsituatie te geven die bij jouw hond past. Je geeft je hond de mogelijkheid om keuzes te maken, wanneer mogelijk. En je geeft hem duidelijkheid, door regels na te leven in zijn omgeving. Hierdoor heb je een gelukkige en blije hond. Alles mogen doen wat je hond wil, is dus niet iets waar je hond gelukkig van wordt!
Wanneer is je hond gelukkig
Basisverzorging
De wet bepaalt dat elk huisdier een bepaalde basisverzorging moet krijgen. Dit houdt in dat je je hond eten moet geven en dat hij drinkwater moet hebben. Ook een tochtvrije slaapplaats die beschut is tegen alle weersinvloeden, hoort daarbij. Je bent verplicht om medische verzorging te regelen, indien nodig.
En dat is het dan. Het is niet verplicht dat je met je hond gaat wandelen, of met hem traint, of dat je hem aait.
De wet bepaalt niet dat je je hond enige vorm van aandacht moet geven of genegenheid. De grens tussen opvoeden en mishandelen is soms erg onduidelijk. Het gebruik van een blafband of wurgkoord voor je hond, of je hond bij zijn nekvel naar de grond duwen… is allemaal (helaas) niet verboden.
Er is geen enkele hond, die alleen met een basisverzorging gelukkig is. Een hond heeft naast deze basisverzorging, ook andere dingen nodig om echt gelukkig te zijn.
Fysiek welzijn
Fysiek welzijn alleen is niet genoeg om een hond gelukkig te maken. Maar natuurlijk is fysiek welzijn wel een van de redenen waarom je hond wel of niet gelukkig kan zijn. Je hond heeft beweging, voeding en verzorging nodig. De behoefte aan beweging verschilt enorm per hond.
Bij een gemiddelde shih-tzu, kan je het prima doen met 4 x per dag een blokje om. Terwijl andere hondenrassen, zoals o.a husky’s en herders een flinke hoeveelheid beweging nodig hebben.
Voor fysiek welzijn, is het ook belangrijk hoe je je hond laat bewegen. Dat kan op veel verschillende manier zoals: zwemmen/fietsen/hardlopen/wandelen/loslopen/balansoefeningen/behendigheid, of krachttraining… de keuze is reuze!
Als je je hond alleen maar aangelijnd naast je laat lopen, loopt je hond hoogstwaarschijnlijk in een tempo dat voor je hond echt ongemakkelijk is.
Dit veroorzaakt frustratie en ook echt lichamelijke problemen. Omdat je hond dan niet zijn lichaam kan gebruiken, zoals die bedoeld is om te bewegen. Vooral in een natuurlijk drafje bewegen, is echt belangrijk voor een gezonde, fitte en gelukkige hond.
Mentaal welzijn
Honden zijn gezelschapsdieren. Ze hebben dus aandacht en gezelschap nodig om gelukkig te kunnen zijn.
Mentale uitdaging is iets dat je vaak je hond aanbiedt, vooral wanneer hij nog een puppy is… en daarna wordt het helaas vaak minder en minder.
Je hond hangt er vaak een beetje bij. Je wilt hem wel gelukkig maken en je wilt hem graag genoeg aandacht geven. Je wilt dingen met hem doen… maar het schiet er soms een beetje bij in. Maar wist je dat je bij de meeste honden, al met een aantal kleine aanpassingen, een heleboel verschil kan maken?
Hoe weet je of je hond gelukkig is?
Wat zijn de kenmerken van een gelukkige hond? Hoe laat je hond zien dat hij gelukkig is?
Een gelukkige hond, is vooral ontspannen. Hij laat weinig stresssignalen zien, hij eet goed en beweegt graag. Als je hond gelukkig is, dan is hij ook vrij in zijn gedrag. Hij benadert jou vrolijk, met een zacht en beweeglijk lichaam. Hij durft zijn gedrag te laten zien, hij is zelfverzekerd en speels.
Een gelukkige hond, heeft geleerd te functioneren in de mensenmaatschappij. Hij heeft vertrouwen in jou als zijn baas en weet dat jij hem zal steunen in spannende situaties.
Jij als baas, helpt je hond door goed naar hem te kijken, om te zien wat hij nodig heeft om gelukkig te zijn!
Is mijn hond gelukkig?
Hoe weet je nou of je hond echt gelukkig is?
Je hond kennen!
Verscheidene honden, worden gelukkig van verschillende dingen in hun leven. Een husky zal gelukkig zijn in de sneeuw, met tientallen kilometers rennend voor de slee. Daar maak je een mopshond niet gelukkig mee. Nee, voor de mops zal aandacht krijgen en gezelschap van zijn baas en leuke spelletjes doen helemaal zijn ding zijn.
Voor de gemiddelde Mechelse herder is het toppunt van geluk, werken, werken en nog eens werken. Samen met zijn baas die hem een schouderklopje en een bal geeft. Hetzelfde scenario, fulltime werken voor een bal… is weer een nachtmerrie voor een aristocratische windhond.
Dus, leer je hond kennen; waarmee kan je hem echt gelukkig maken?
Hoe ziet een gelukkige hond zijn baas?
Voor sommige honden is hun baas hun hele wereld. Een gelukkige hond ziet zijn baas als iemand die ze volledig kunnen vertrouwen. Iemand die hun, in hun waarde laat en respecteert.
Andere honden lijkt het helemaal niets uit te maken of hun baas er wel of niet is. Ze lopen net zo graag mee met de buurvrouw als met hun baas.
Dit wil niet altijd zeggen dat je hond niet gelukkig is met jou als baas.
Er zijn gewoon ook honden die van iedereen evenveel houden. Of honden die aandacht te kort komen. Natuurlijk houd je wel van je hond, maar soms zit je gewoon te krap in tijd. Je werk vergt veel tijd, je kinderen, je relatie en je hobby’s…
Je hond is dan niet, je “hele wereld”. Maar jij bent voor je hond, wel de enige die zijn wereld kan “inrichten”, zodat hij zich gelukkig voelt.
Maar net zoals bij mensen, is een relatie soms niet te redden. Soms kan een baas gewoon niet de hond datgene geven, wat de hond nodig heeft.
In zo’n situatie is het beter om te kiezen voor herplaatsen, zodat je hond wel gelukkig kan worden!
Signalen dat je hond van je houdt
De vraag; houd je hond van jou? Is iets, wat veel hondenbaasjes zich afvragen. Wil je hond graag bij je zijn? Speelt je hond graag met jou? Komt je hond wel vaak bij je liggen? Zoekt hij echt contact met jou, zonder dat jij er om hoeft te “smeken”?
Gehoorzaamheid, wordt vaak verward met “houden van” als het over honden gaat. Luistert je hond wel naar jou? Heeft hij respect voor jou?
Het lijkt er soms op dat het belangrijker is dan de gevoelens van je hond.
Ik ken veel honden die echt alles doen wat de baas vraagt. Maar van de baas houden… Nee, ze hebben eerder angst voor de baas.
En ik ken ook een heleboel honden die bijna verdrinken in de liefde en de aandacht van hun baas. Die honden beantwoorden die liefde totaal niet terug aan hun baas. Dat kan echt heel zwaar zijn voor de baas.
Mijn hond lijkt ongelukkig
Twijfel je er wel eens aan… Is mijn hond wel gelukkig?
Gefeliciteerd! Ik denk dat elke hondeneigenaar die echt om zijn hond geeft, zich dit wel eens afvraagt. De eigenaren die het niks interesseren… die hebben vaak de meest ongelukkige honden. Het feit dat jij er al over nadenkt, geeft aan dat jij zeker geen super-ongelukkige hond hebt!
Maar… misschien is er wel ruimte voor verbetering.
Er zijn natuurlijk ook situaties waardoor je hond ongelukkig is. Maar die niks te maken hebben met jou als eigenaar. Bijvoorbeeld; onweer, vuurwerk, een dierenartsbezoek, verlies van een ander huisdier of een gezinslid. Dit kunnen allemaal situaties zijn, waardoor je hond (tijdelijk) ongelukkig is.
Wanneer is een hond ongelukkig?
Leefsituatie
Een hond is ongelukkig wanneer hij in een situatie verkeert wat niet bij hem past. Of wanneer er fysieke of mentale mishandeling en/of verwaarlozing plaatsvindt. Wij denken dan gelijk aan een baas die zijn hond slaat en schopt en geen eten geeft. Of aan een hond die nooit in huis mag en dag in dag uit in een buitenhok moet blijven.
Maar een hond die de beste verzorging krijgt, gewoon in een huis woont, 3 keer per dag lekker eten krijgt…. die moet toch gelukkig zijn?
Toch is dit niet altijd zo. Sommige honden, wonen liever buiten op het erf, of in een stal of een buitenkennel. En voor andere honden zijn andere dingen veel belangrijker, zoals woonruimte en 3 keer per dag een bak vol eten…
Aanleg van je hond
De meeste honden zijn van oorsprong gefokt om iets te doen (om te werken). Bij heel veel honden zit deze aanleg er echt ingebakken. Als je hond niet een uitlaatklep heeft voor datgene waar hij voor gefokt is, wordt je hond echt ongelukkig.
Sommige dingen zijn gewoon niet haalbaar om met je hond te doen. Bijvoorbeeld; met je beagle op konijnenjacht gaan, kan niet. Met je windhond gaan jagen, ook niet. En niet iedereen die een border collie heeft, heeft ook een boerderij met een kudde schapen.
Gelukkig zijn er wel andere opties. De meeste beagles vinden speuren schitterend, ongeacht welke geur ze mogen volgen. Voor windhonden zijn er speciale renbanen waar ze achter een nephaasje racen. Met je border collie kan je, in plaats van schapendrijven, treibbal gaan doen.
Het is voor honden heel erg fijn wanner ze hun aangeboren talenten mogen gebruiken. Daar worden ze heel gelukkig van.
Heeft je hond pijn?
Honden zijn meesters in pijn verbloemen. Dit is een diepgeworteld zelfverdedigingsmechanisme. Als hij laat zien dat hij pijn lijdt, is hij kwetsbaar.
En in de wereld van honden is zwakte niet handig! Hij wordt dan misschien aangevallen door andere honden.
Van pijn word je prikkelbaar, pijn is allesbehalve fijn. Het is ook weer niet zo dat een hond die pijn heeft, automatisch ongelukkig is. Oudere honden met artrose, kunnen nog prima gelukkig zijn en genieten van hun leventje.
Een van de redenen van pijn is overgewicht. Helaas zien we dat tegenwoordig steeds meer. Een hond met obesitas, heeft pijn en voelt zich ongemakkelijk. Een makkelijke manier om je hond wat gelukkiger te maken, is dus te zorgen dat hij een gezond gewicht heeft!
Eenzaamheid
Eenzaamheid kan je hond echt ongelukkig maken. Je hond kan eenzaam zijn omdat jij te veel en te vaak weg bent. Ook als hij gezelschap van andere honden, of andere huisdieren heeft. Je hebt echte mensen-honden, die gezelschap van andere dieren niet zo belangrijk vinden. Maar wel de hele tijd bij hun baasje willen zijn.
Bijvoorbeeld: herders zijn vaak enorm aanhankelijk naar hun eigenaar. Als je die in een kennel stopt, achter in je tuin en een paar keer per dag uitlaat… nou, je snapt het al. Je loopt een groot risico op een hond die niet echt gelukkig is met deze situatie!
En sommige honden zijn eenzaam omdat ze geen gezelschap hebben van andere honden. Dit is vaak het geval bij meute honden. Dit zijn honden, die gefokt zijn om in een groep te leven en te werken. Mijn mening is dat deze honden eigenlijk niet alleen gehouden moeten worden.
Symptomen van een ongelukkige hond
Stresssignalen
Als je hond echt veel stresssignalen laat zien en dit gebeurt vaak, dan lijdt je hond misschien aan chronische stress. Iedereen is wel eens gestrest, dat hoort bij het leven. Maar als je hond regelmatig stresssignalen laat zien zoal:; hijgen, kwijlen, likken, kauwen, gapen, piepen, huidschilfers en/of haar verliezen. Dan mag je je wel zorgen maken.
Zie jij je hond vaak tongelen? Laat hij zijn oogwit zien? Draagt hij zijn staart laag, of heeft hij zijn staart tussen zijn poten? Is hij onrustig? Blaft hij overmatig? Eet hij slecht? Heeft je hond hyperalert gedrag? Heeft hij slechte ontlasting of plast hij vaker?
Hoe goed kan jij dan de lichaamstaal van je hond lezen…
Probleemgedrag
Probleemgedrag zoals: slopen, blaffen, druk zijn, niet alleen kunnen zijn en niet luisteren, kunnen allemaal aanwijzingen zijn dat je hond allesbehalve gelukkig is. Reactief gedrag zoals; uitvallen naar andere honden en/of mensen, of voertuigen is een sterke aanwijzing dat je hond zich in die omgeving en op dat moment niet erg gelukkig voelt.
Als je de oorzaak van het probleemgedrag kan achterhalen en daaraan werkt, dan wordt je hond zeker gelukkiger.
Lusteloosheid
Ongelukkige honden, die opgeven en het ongelukkig zijn lijdzaam ondergaan, is het grootste probleem. De eigenaar merkt dan vaak niet eens merkt dat zijn hond niet gelukkig is. Vaak denkt de eigenaar dat zijn hond dan gewoon “rustig en tevreden” is. Bij honden die niet echt gelukkig zijn, maar dat gewoon stilletjes ondergaan, zien we vaak dat de hond zijn glans verliest. Zijn vacht wordt dan dof en zijn ogen sprankelen niet. Je hond heeft een neergeslagen houding. Hij loopt wat stijfjes en heeft zijn kop wat lager.
Misschien blijft hij vaak in zijn mand liggen. En hij reageert niet heel erg vrolijk, als je hem roept, of op commando’s die je hem geeft.
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming