Hond bijt in de riem

In de riem bijten is vervelend en kan zelfs een veiligheidsrisico zijn als je hond zijn lijn doormidden bijt en nog niet zo goed luistert wanneer hij loskomt. Vaak wordt gedacht dat het bijten in de riem opstandig, dominant gedrag is of een teken dat de hond geen respect heeft voor jou als baas.
Het goede nieuws is dat dit meestal niet waar is. Het bijten in de lijn heeft een heel andere oorzaak!
Wat dan? En hoe zorg je ervoor dat je hond stopt met dit gedrag? Dat lees je in deze blog!


Waarom bijt je hond aan de lijn?

Honden bijten vaak in de riem uit frustratie, stress of speelsheid. In sommige gevallen is er sprake van omgerichte agressie. Wanneer honden opwinding en stress ervaren (goed of slecht, want niet alle opwinding en stress zijn slecht), zoeken ze manieren om ermee om te gaan. Dit noemen we copingmechanismen. Een copingstrategie is iets in de bek pakken en erin bijten.

Bijt jouw hond in de riem?

Een hond die in de lijn bijt, doet dit dus om beter om te kunnen gaan met zijn spanning en opwinding. Een beetje zoals mensen soms bij een hele spannende film iets vastpakken, zoals de hand van degene die naast je zit, of een glas drinken. Wat veroorzaakt dan de spanning? Dat kan van alles zijn: geuren of geluiden in de omgeving, onzekerheid over wat jij als baasje van je hond verwacht, verveling omdat je hond graag wil rennen en spelen... of het kan komen door een meer diepliggende emotie zoals angst of agressie.


Hond hapt en bijt in de riem

Een hond die hapt en bijt in de lijn kan dat dus ook doen uit agressie. Vaak is dit agressie die je hond het liefst naar iets anders zou richten. Als voorbeeld kunnen we een hond nemen die uitvalt aan de lijn naar andere honden. Hij is aangelijnd, dus hij kan er niet heen. Het kan dan zijn dat deze hond gaat redirectie-agressie inzetten. Iets anders wordt dan het doel van het happen en bijten. Dit kan dus de lijn zijn (of je broekspijp, of een tas van een onschuldige voorbijganger).

Pup bijt in de riem

Wanneer je een pup hebt die bijt in de riem, kan dit uiteraard ook een vorm van spelgedrag zijn. Pups weten nog niet wat wel en niet speelgoed is, en ze verkennen de hele wereld met hun bekkie. De lijn wordt dan ook vaak in hun bek gepakt. Omdat jij de lijn vasthoudt, ontstaat er een vorm van trekspel, waardoor je pup steeds vaker de riem gaat vastpakken. Vanuit hier kan het ook groeien tot een gedrag waarmee je hond aandacht van jou krijgt tijdens het wandelen.


Wat te doen als jouw hond in zijn riem bijt?

Het eerste wat je moet doen als je een riemenbijter hebt, is goed kijken naar zijn gedrag. Doet hij dat uit frustratie, agressie, angst of spel? Voordat je weet wat de functie van het gedrag is, kun je er weinig aan doen wat oplossingen betreft. Hier zijn wel een aantal EHBO-tips die ik graag met jou deel:

  • Zorg ervoor dat je hond altijd tijdens het wandelen een speeltje binnen tandbereik heeft.
  • Focus je op wandelingen op je hond, dus kijk niet naar je telefoon of klets niet.
  • Houd gepaste afstand van prikkels die voor jouw hond moeilijk zijn.
  • Zorg ervoor dat je hond voldoende beweging krijgt.
  • Houd je hond bezig onderweg door samen leuke oefeningen te doen.
  • Vermijd lijnspanning en gebruik geen lijncorrecties!
  • Leer je hond oefeningen zoals "snuffelen", "vangen", "vast" en "los".
  • Gebruik eventueel twee lijnen zodat je druk van de lijn af kunt halen, en voor de veiligheid.
  • Wat is je lijnlengte? Bij een hele korte lijn heb je meer kans op frustratie en spanning. Ons advies: lijn van minimaal 3 meter!

Hoe corrigeer je een hond die bijt in de riem?

Bij voorkeur doe je dat juist niet, vooral niet door fysieke correcties zoals een tik op de neus of een rukje aan de lijn, omdat deze correcties zorgen voor meer spanning, meer stress, meer agressie en een deuk in jullie relatie. Je stem verheffen kan de situatie ook erger maken. Maar ja, je kunt het natuurlijk ook niet negeren als je hond bezig is om de lijn door te bijten of je arm uit de kom te sjorren.


Wat moet je doen als je hond bijt in zijn lijn?

Wanneer je hond bijt in de riem, zorg je er zo snel mogelijk voor dat er geen spanning op de lijn komt te staan. Dit kun je doen door het halsband of tuig vast te pakken en de lijn zelf los te laten. Je kunt ook twee lijnen vastmaken aan je hond, en elke keer de lijn die je hond vastpakt, zelf loslaten. In een noodsituatie kun je ook kijken of je hond de riem loslaat wanneer je een handvol lekkers op zijn hoofd of op de grond voor zijn neus gaat strooien. Let wel op; als dat een paar keer gebeurt, kan het zijn dat je hond leert om juist de lijn vast te grijpen om ervoor te zorgen dat jij gaat strooien.

Hond afleren in de riem te bijten

In de riem bijten afleren vraagt van jou als baas wel het een en ander. Wees consequent, heb aandacht voor je hond, probeer het gedrag voor te zijn en beloon je hond regelmatig voordat hij in de riem gaat happen. Als je tekenen van stress en spanning op tijd herkent bij je hond, kun je hem helpen op andere manieren tot rust te komen en is het bijten in de lijn niet nodig!


Hond bijt zijn lijn kapot

Een hond kan een lijn sneller doorbijten dan je zou denken! Dat kan gevaar opleveren. Je hond kan in het gunstigste geval tegen mensen aan gaan springen. Maar hij kan ook echt weglopen, op straat komen, achter andere dieren aan jagen of naar andere honden toe lopen. Heb je dus een hond die kauwt aan zijn lijn? Kies dan voor een dikkere, stevigere riem van leer of gevuld ppm. Je kunt in de meest extreme gevallen, naast het trainen, tijdelijk een anti-bijtriem inzetten.

Anti-bijtriem

Een anti-bijtriem is een stuk ketting dat je plaatst tussen het tuig/halsband en de gewone lijn. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een slipketting gebruiken. Dus NIET om de hals van je hond, maar tussen de halsband of tuig en je gewone riem. Als je hond dan toch ondanks alles in de riem wil bijten, bijt hij dus in de ketting, wat niet fijn voelt. Dit doet dus niets aan de oorzaak, en sommige honden bijten net zo hard in de ketting als in leer of stof. Dat is natuurlijk ook niet fijn voor het gebit. Daarom is een ketting echt een noodhulpmiddel en geen oplossing



Je hond trekken aan zijn riem afleren

Naast bijten in de riem is een bekend probleem dat je hond maar blijft trekken aan zijn lijn tijdens het uitlaten. Als je dat probleem ervaart bij je hond hebben we gelukkig een speciaal training voor trekken aan de riem afleren. Zo maak je het wandelen met je hond binnen no-time weer leuk i..p.v. een dagelijkse 'moetje' waar je tegenop ziet door al dat getrek.


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming