Je hond castreren, doen of niet?

Je moet je hond laten helpen. Dat hoor je heel vaak, maar waarmee help je je hond dan? Wat gebeurt er bij een castratie? Is dat DE oplossing voor gedragsproblemen en is dat altijd zonder risico's? In deze blog kijken we naar castratie van je hond en waarom je het wel of niet zou kunnen doen. 


Wat is castreren?

Bij castreren worden bij een reu de testikels verwijderd. Dit stopt de aanmaak van zaadcellen en grotendeels de aanmaak van testosteron. De reu kan dus niet meer zorgen voor nakomelingen. Maar... hij kan wel alsnog interesse hebben in teven en hij kan wel dekken en koppelen (dus vast zitten met de teef). 

Bij een teef worden de eierstokken verwijderd en soms ook de baarmoeder. Een teef kan dan geen puppy's krijgen en wordt ook niet meer loops. 



Wat is steriliseren?

Bij steriliseren worden de zaadleiders bij een reu afgebonden. Of de eierstokken bij een teef. De hormoonhuishouding blijft dus actief, alleen kunnen de honden zich niet meer voortplanten. 

Steriliseren wordt niet veel gedaan, hoewel bij teven vaak wordt gezegd dat een teef gesteriliseerd is. Maar in feite is de teef dus meestal gecastreerd. Bij een gesteriliseerde reu blijven de testikels ook gewoon op hun plek. Sterilisatie is dus minder ingrijpend en heeft minder nadelen dan castratie. 


Op welke leeftijd castreren?

Wat is de beste leeftijd om je hond te laten castreren of steriliseren? Dit is waarschijnlijk de meest gestelde vraag over castreren. Ik zou zeggen: denk eerst eens na over waarom je je hond wilt laten castreren. 

Is het een kwestie van medische noodzaak? Dan moet je natuurlijk wel snel ingrijpen, ongeacht de leeftijd! Wil je het doen om andere redenen? Dan kun je het beste wachten totdat je hond volwassen is, dus minimaal 20 maanden oud. Waarom? Dat lees je verderop in deze blog! 



Vroegcastratie van een hond

In sommige landen, zoals in de USA, is erg vroeg castreren vrij gebruikelijk. Dit heeft te maken met de grote populaties zwerfdieren. Castratie is daar vooral bedoeld om voortplanten tegen te gaan. Puppy's die op straat worden gevonden of om andere redenen in een asiel belanden, worden vanwege die reden vaak meteen gecastreerd. 

Sommige fokkers laten hun puppy's al in het nest castreren. Dit is niet zonder risico's! Een hond die vroeg gecastreerd wordt, mist ook een stuk ontwikkeling van zijn gedrag. Je hond mist dan wat onderdelen van volwassen gedrag. Dat kan soms een probleem zijn in de omgang met andere volwassen honden die niet gecastreerd zijn. 


Waarom zou je je hond willen castreren?

Castreren wordt vaak geadviseerd in verband met gedragsproblemen. Je puberale reu is opstandig, hij luistert niet zo goed... castreren! Maar... had jij er wel alles aan gedaan om hem zo goed mogelijk op te voeden en te trainen?

Markeren (overal kleine plasjes doen, ook in huis) wordt ook vaak aangevoerd als reden voor castreren. Maar ook redenen als 'anders wordt hij dominant' of 'dan kun je hem wel onder controle houden' of 'anders loopt hij weg', zijn redenen waarom mensen kiezen voor castratie. 




Helpt castratie bij gedragsproblemen?

Ja, als het probleemgedrag wordt veroorzaakt door geslachtshormonen. Als een teef zware schijndrachten heeft, met depressies, geïrriteerde melklijsten, bezitsagressie en allerlei ellende, dan stopt dit meestal na castratie. Meestal combineer je castratie met training, omdat het gedrag deels aangeleerd gedrag is geworden. 

Maar heeft je teef bezitsagressie, gewoon omdat dat in haar karakter zit, dan helpt het castreren uiteraard niet. Als je reu agressie toont naar andere honden, kan dat ook andere redenen hebben dan zijn hormonen. Problemen zoals trekken aan de lijn? Helaas... daar helpt castratie niet tegen. 




Castreren vanwege gezondheidsproblemen

Sommige baasjes kiezen voor castratie om gezondheidsproblemen te voorkomen. Bij reuen gaat dat meestal om voorhuidontstekingen, teelbalkanker of prostaatproblemen. Bij teven om melkkliertumoren en baarmoederontsteking. 

Maar niet elke teef krijgt tumoren of baarmoederontstekingen omdat ze niet gecastreerd is. Er spelen nog veel meer factoren een rol. Belangrijk is natuurlijk wel om je hond goed in de gaten te houden, zodat je, als er iets mis gaat, snel kunt handelen.



Wat gebeurt er met je hond na de castratie?

Je hond kan niet meer zorgen voor nageslacht. Dit is het geval bij castratie en bij sterilisatie. Reuen kunnen wat rustiger worden, maar ook juist drukker als ze onzeker worden door het ontbreken van mannelijke hormonen. De stofwisseling van honden verandert en de meeste gecastreerde dieren worden sneller dik. Ook de vacht verandert en wordt zachter en dikker en moeilijker te verzorgen. Teven worden soms agressiever. 



Nadelen van castreren

Een nadeel waar vaak niet genoeg bij wordt stilgestaan, is de fysieke ontwikkeling. De hormonen zijn ook nodig voor een gezonde groei en ontwikkeling van de botten en bespiering. Vooral bij gecastreerde reuen zou ik direct starten met supplementen voor gezonde botten en gewrichten. Ook is het voor een gecastreerde reu moeilijker om bespiering op te bouwen. 

Maar ook qua gedrag heeft castratie nadelen. Sommige teven die niet gecastreerd zijn, zien gecastreerde reuen niet aan als reu en kunnen er agressief op reageren. Soms worden gecastreerde reuen flink 'getreiterd' door volle reuen, die op de castraat gaan rijden. 



Voordelen van castreren

Voordelen zijn er natuurlijk ook. Zo hoef je nooit je honden te scheiden als je een reu en een teef in een huishouden hebt, als een van de twee is gecastreerd. Je voorkomt oeps-nesten. Een reu zal niet, of minder markeren en misschien een minder heftige reactie hebben op loopse teven in de buurt. 

Je hoeft je geen zorgen te maken over een baarmoederontsteking. Wel over tumoren trouwens, want die komen ook voor bij gecastreerde teven. Als je twee reuen hebt die competitie hebben over een sexuele partner, kan castratie ervoor zorgen dat ze geen ruzie maken. 


Chemische castratie

Een andere vorm van castreren, is een chemische castratie door middel van een chip. Voordeel hiervan is, dat als het gedrag van je hond verslechtert, de chip zijn werking verliest na een aantal maanden. Is je hond echt gecastreerd, dan kun je dat niet meer ongedaan maken. 

Vaak zie je wel dat het gedrag (hypersexualiteit, markeren, enzovoort) in de eerste weken van de chemische castratie verergert. Je kunt met een chip soms de moeilijkste periode overbruggen, zonder dat je uiteindelijk definitief castreert.




Andere oplossingen

Loopt je hond geregeld weg? Hij luistert niet? Trainen! Geduld en uitzoeken waar zijn motivatie en talent liggen, kan een betere oplossing zijn dan castreren. Markeren? Ben je consequent met managen? Of krijgt je hond gewoon volop de kans om dit te doen? Een plasband kan een geschikt hulpmiddel zijn! 

Vind je bloeddruppels in huis heel erg? Dan kun je je teef een broekje leren dragen. Zorg er wel voor dat ze zichzelf mag schoonhouden en dat de boel genoeg 'frisse lucht' krijgt. Wil je dat je hond geen nakomelingen krijgt? Laat je loopse teef dan niet bij ongecastreerde reuen. En laat je reu niet zonder toezicht buiten rondlopen.


Oplossingen voor de gezondheid van je hond

Ben je bang voor melkkliertumoren bij je teef? Zorg er dan voor dat je vaak de melklijsten controleert op rare bultjes. Bij veel drinken en veel plassen, laat een controle uitvoeren door de dierenarts, mocht het een baarmoederontsteking zijn, dan wil je er vroeg bij zijn. 

Bij een reu let je ook op het plassen. Plassen in stootjes of moeilijk plassen, duidt op een vergrootte prostaat. In plaats van castratie uit voorzorg, kun je je hond, ook al voordat er symptomen zijn, supplementen geven zoals PUUR Utero voor een gezonde baarmoeder. 





Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming