Hond draagt geel lintje: Wat betekent het en wat moet je doen?
23 augustus 2024 
7 min. leestijd

Hond draagt geel lintje: Wat betekent het en wat moet je doen?

Ben je tijdens een wandeling weleens een hond tegengekomen met een geel lintje, strikje, tuigje of halsband? In deze blog lees je wat dit betekent en hoe je er rekening mee kunt houden. Misschien denk je wel: had ik dit maar eerder geweten, want het is een perfect hulpmiddel voor mijn hond!

Hond draagt iets geels

Als hondeneigenaar had ik er nog nooit van gehoord: de gele lijn. Pas toen ik stage ging lopen voor mijn opleiding "kynologisch instructeur" kwam mijn stagebegeleider met de gele lijn op de proppen. Ik leerde dat, wanneer een hond iets geels bij zich draagt, zoals een sticker, lintje, lijn of halsband, deze hond in de meeste gevallen ruimte nodig heeft. De boodschap van het lintje is: lijn je hond aan en houd afstand.


Reden achter het gele lintje voor honden

De betreffende hond kan geblesseerd zijn, niet met andere honden omgaan, of er is een andere reden waarom deze hond iets geels draagt. Na een speurtocht op het internet kwam ik erachter dat dit in Australië is bedacht, en dat het later is overgewaaid naar Zweden en zo verder verspreid naar andere landen.

Houd afstand!

Ik ben zelf een aantal honden tegengekomen die een felgele sticker bij zich droegen met daarop de tekst: "houd afstand!" Toen ik met de eigenaren aan de praat raakte, vertelden ze me dat ondanks de waarschuwing veel eigenaren hun hond toch op de geel gemerkte hond af laten lopen. Dit geeft vaak grote problemen. Sindsdien laat ik de gele lijn altijd tijdens iedere cursus passeren. Wat blijkt: weinig cursisten weten van de gele lijn en mensen luisteren met verbazing naar de informatie die ik vertel.



Etiquetteregels voor hondeneigenaren

Naast de gele lijn zijn er etiquetteregels waar je als hondeneigenaar rekening mee zou moeten houden. Sommige zijn heel logisch: je hond stopt niet zijn kop in een kinderwagen, je laat je hond alleen loslopen in aangegeven losloopgebieden, en je ruimt hondenpoep op. Verder laat je je hond geen joggers of fietsers najagen, of andere mensen lastigvallen.

Honden aangelijnd of loslopend

Wanneer het over ontmoetingen tussen aangelijnde en loslopende honden gaat, worden de regels voor de meesten wat ingewikkeld. Want wat is dan eigenlijk de etiquette? Een rondje langs mijn cursisten laat al gauw zien dat er veel verwarring bestaat. De verschillende opvattingen over de etiquetteregels geven ruimte voor discussie.


Hond aan de lijn houden

De etiquette is wat mij betreft simpel: je houdt je hond aangelijnd en bij je. Dan kun je eventueel bij de andere eigenaar vragen wat wel of niet kan met betrekking tot begroeten en spelen. Spelen gebeurt altijd los van de lijn. In een losloopgebied lijn je je hond aan wanneer je ziet dat een andere hond aangelijnd is, of wanneer je ziet dat jouw hond zich misdraagt. Dit scheelt een hoop ergernis, leed en onbegrip.

Hondentaal

Hoe zie je dan dat je hond zich misdraagt? Daar komt het onderwerp lichaamstaal om de hoek kijken. Dat is, wat mij betreft, ook een etiquetteregel: leer de taal van je hond te lezen. Niet iedere kwispel van een hond betekent dat hij blij en vrolijk is; soms heeft een kwispel een compleet andere betekenis.


Signalen begrijpen

Je hond vertelt je een heleboel dingen en geeft signalen af voordat er een bepaalde actie volgt. De stand van de oren en staart vertelt veel over hoe je hond zich voelt in een bepaalde situatie. Ook de manier van blaffen of piepen kan je veel informatie geven. Als je zijn taal leert lezen, kun je als grote steun voor je hond dienen. Tevens kun je hiermee ook ergernis, leed en onbegrip voorkomen.

Hondentaal begrijpen

Veel mensen nemen niet de moeite om de taal van hun hond te leren lezen. Kun je je voorstellen dat er een Japanssprekende persoon bij je in huis komt wonen, en je alleen “zit”, “hier”, “af” en “plaats” tegen hem zegt? Dat zou toch op zijn minst bijzonder zijn.



 Hondentaal begrijpen binnen je gezin

In plaats daarvan doen we alle moeite om samen met deze persoon te communiceren, desnoods met handen en voeten. We willen tenslotte weten wat hij zegt. Maar wanneer er een nieuw lid in het gezin komt dat alleen hondentaal spreekt, lijkt dat opeens veel minder belangrijk dan dat hij gaat zitten of liggen als we dat van hem vragen.

Hond aanlijnen: voorkom problemen

Goed, terug naar de gele lijn en etiquette. Daar is nog wel wat succes te behalen. De keren dat ik nog in hondenpoep sta, zijn namelijk ontelbaar. Loslopende honden worden door sommige mensen misschien fijner gevonden dan een aangelijnde trekkende hond. Maar een hond aanlijnen lijkt soms erg lastig, ook al is de tegemoetkomende hond wel aangelijnd.


Voorkom ongelukken

Mijn collega klaagde onlangs dat hij tijdens het hardlopen een loslopende hond in zijn kuit had hangen. Dit soort situaties kunnen eenvoudig vermeden worden door de juiste etiquette toe te passen.

Gebroken voet...

Op het moment dat ik dit stukje schrijf, heb ik een gebroken voet. Dat houdt in dat Zoë helaas veroordeeld is tot kleinere wandelingen, die ook nog eens in een tergend langzaam tempo gaan. Dit is voor mij een grote inspanning.


Zoë moet eraan wennen

Voor Zoë is het een nog grotere inspanning, aangezien ze gewend is aan een flink looptempo. En dan ben ik daar nog aan het andere eind van de riem, hobbelend met een rare klomp aan mijn voet en een paar krukken als hulp.

Aangeleerde commando's

Door mijn tijdelijke beperking is haar bewegingsvrijheid ook beperkt. Ik waak ervoor dat haar riem niet om mijn krukken verstrikt raakt en mij zo omver kegelt. Dus Zoë hoort tijdens de wandeling vooral de aangeleerde commando’s "langzaam", "wacht", "wissel" en "aan de kant".


Hoe een geel lintje mijn wandeling veiliger maakt

Een ander probleem zijn tegemoetkomende honden. Ik sta niet stevig op mijn benen en kan geen bal in mijn handen houden om Zoë af te leiden als dat nodig is. Als oplossing heb ik een geel lintje opgezocht en aan Zoë's riem gebonden om andere honden op afstand te houden, in de hoop dat eigenaren de boodschap begrijpen.

Het gele lintje werkt!

Tot mijn verbazing heb ik resultaat! Ik heb nog nooit zoveel ruimte gehad tijdens het wandelen. Vanmorgen liep een tegemoetkomende man met zijn labrador meteen achteruit en zei lachend: "Ik vrees dat dat gele lintje eigenlijk om uw krukken hoort, mevrouw!"


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Esher vindt het leuk om verhalen en blogs te schrijven. Het liefste doet ze dat over de belevenissen die ze samen met haar Mechelse herder Zoë beleeft. Van huis uit opgegroeid met voornamelijk Duitse herders, maar ze is dol op alle honden. Ze is ze kynologisch instructeur en geeft met veel plezier les op een KC aan puppy- en puberklasjes.
Reactie plaatsen