Blijft jouw hond schooien en bedelen? Zo leer je het af!
07 juli 2023 
5 min. leestijd

Blijft jouw hond schooien en bedelen? Zo leer je het af!

Als je hond schooit of bedelt kan dat erg irritant zijn. Wil je weten waarom je hond bedelt én hoe je het schooien van je hond stopt? Bekijk dan snel de video hieronder (of lees de tekst onder de video).

Veel kijk plezier! Groetjes, Dalton, Minna en Eline ;)Heb jij een hond die schooit of bedelt?

Schooien of bedelen bij een hond komt vaak voor en dat kan voor jou als baasje natuurlijk erg vervelend zijn. Voor veel baasjes is het schooien van hun hond een ergernis. Zeker als je hond tijdens het schooien ook de gewoonte heeft om te gaan kwijlen.. Kwijlen?Jakkie! Dat ziet er niet zo smakelijk uit, zeker niet wanneer jij aan het eten bent natuurlijk.

Maar waarom bedelt je hond eigenlijk?

Heb je jouw hond zelf (onbewust) aangeleerd om te bedelen?

Nee, vaak heb je jouw hond niet aangeleerd om te bedelen. Schooien is eigenlijk gewoon een natuurlijke respons van je hond op het zien van voedsel. Ben jij iets aan het eten? Dan gaat je hond kijken en denkt: 'Goh, er zou misschien wel eens wat kunnen vallen'. Eigenlijk best logisch, toch? Maar waar ligt het dan wel aan?

Wat is de oorzaak dat honden bedelen en schooien?

De oorzaak dat je hond schooit of bedelt is heel simpel: jij hebt "iets lekkers" en je hond wil dat ook natuurlijk. Eten is en blijft de eerste levensbehoefte van je hond. Ziet je hond een mooie kans ? Dan zal hij daar vaak voor gaan! Een voorbeeld...

Ik had vroeger drie Hollandse Herders, op het moment dat ik de borden op tafel zette, gingen ze op hun eigen bankje zitten. Waren wij klaar met eten? Dan wisten ze dat ze ook een koekje of wat lekkers kregen. Nooit geen probleem.

Tot ik een kind kreeg, dat zelf ging eten. Het voedsel vloog alle kanten op en de hond? Die had steeds "de jackpot".


hond bedelt eten

4 redenen dat je hond blijft schooien:

1. Omdat toen je hond eerder bedelde het hem iets heeft opgeleverd. De mega-jackpot voor je hond daarbij is natuurlijk 'het voer' of 'eten'.

2. Soms kan je natuurlijk zelf ook per ongeluk iets laten vallen. Dan denkt je hond "Yaay, prijs!"

3. Je visite heeft hem (stiekem) gevoerd. Erggg vervelend... Als jij naar de WC bent dan zegt je visite "Awww, wat ben jij toch een lief hondje" en geeft je hond toch wat. Terwijl jij nét nog gezegd had dat ze dat niet moesten doen.

4. Doordat je jouw hond (onbewust) voor zijn gedrag beloont. Als jij iets zegt zoals: 'Nee lieverd, je krijgt nu niks', geef je jouw hond aandacht. Je hond denkt dan "Oh, dit moet ik doen, want dan krijg ik aandacht." Het zeggen dat je hond "niet moet bedelen", maakt zijn schooi-gedrag dus eigenlijk alleen maar erger. Je hond kan dus ook letterlijk bedelen om aandacht.

Stopt je hond vanzelf met schooien?

Sommige honden stoppen vanzelf met schooien als ze nooit wat krijgen. Andere honden blijven juist bedelen. Waarom? Omdat zij positief ingesteld blijven. Ze denken toch dat er een keer iets zal vallen. Bij mensen kan is dat net zoiets als het  kopen van een staatslot. Sommige mensen blijven het doen, zelfs als ze niet winnen want "er kan wel een keer een prijs vallen". Die zien dat eigenlijk ook heel positief in.

'Als ik vaak genoeg meedoe of genoeg lootjes in een keer koop in een keer, dan zit er vast wel iets tussen wat iets oplevert.'

Wil jij dat je positief ingestelde hond stopt met schooien? Dan zal je hem vervangend gedrag moet aanleren voor het schooien.

voer hond belonen training

Hoe kun je jouw hond schooien afleren?

Als jet niet wilt dat je hond schooit, dan moet je goed bedenken wat je "Wél wilt dat je hond doet". Wil je bijvoorbeeld dat je hond tijdens het eten op een kleedje gaat liggen? Dan leg je eerst het kleedje vrij dichtbij. Je laat je hond zitten of liggen op het kleedje terwijl je aan het eten bent.

Tijdens het eten beloon je hem regelmatig terwijl hij op zijn kleedje zit of ligt. Ja, je mag ook een beloning "gooien" (je hoeft dus niet van tafel te voeren). Het bakje met voertjes of hondensnoepjes houd je dichtbij op tafel.

Als je hem al regelmatig beloond heb, verschuif je het kleedje van de hond naar wat verderop, je beloont hem steeds weer terwijl hij zit of ligt op zijn kleedje.

Waarom beloon je jouw hond als hij op zijn plaats blijft?

Je leert je hond daardoor dat als hij op die plek zit en daar blijft, dat hij dan een beloning krijgt. "En als mijn hond nou van het kleedje afkomt?" Dan sta je op, breng je hem heel rustig terug naar zijn plek. Zonder te schelden, tieren of zeuren. En als hij weer op zijn kleedje zit, dan geef je hem een beloning en ga je weer terugzitten aan tafel.

Wat doe je als je hond kwijlt terwijl hij bedelt?

Dat je hond kwijlt is een fysieke reflex, je kan dus niet zeggen dat je hond moet stoppen met kwijlen. Wat je wel kan doen is je hond leren om op een plek verderop te blijven. Dat leer je op dezelfde manier aan als met het kleedje hierboven. Doordat je hond verder weg is neemt het kwijlen vaak wel af. Waarom? Omdat de spanning bij je hond afneemt. Hij weet ook dat er een beloning komt als hij daar blijft.

En vind je kwijlen écht heel erg. Dan kan je het beste goed opletten met welk hondenras je kiest. Je kan dan bijvoorbeeld beter geen Sint Bernard nemen natuurlijk. Dat zou een beetje hetzelfde zijn als een chihuahua nemen en klagen dat hij klein is. Toch?

hond schooit tafel

Wat is de grootste valkuil bij je hond afleren om te schooien?

Denken in: "wat wil ik dat mijn hond niet doet" en daar naar handelen. In plaats van denken in "wat wil ik dat mijn hond wél doet". Als hij dat positieve gedrag laat zien kan je hem daarin bevestigen. Je hond bepaald (probleem)gedrag afleren, betekent dus eigenlijk vaak je hond trainen om ander gedrag aan te leren. Zijn nieuwe gedrag is dan de vervanging van het ongewenste gedrag.

Wil jij je hond specifiek (probleem)gedrag afleren? (gedragstrainingen)

Veel baasjes willen hun hond graag iets 'afleren' (of aanleren dus). Misschien merk je bijvoorbeeld dat je hond overmatig blaft, gromt, niet alleen kan zijn, trekt aan zijn lijn of last heeft van veelvoorkomend ongewenst gedrag. Gelukkig hebben we daar onze (gehoorzaamheids- en) gedragstrainingen voor :)


Wil je je hond beter leren begrijpen of hulp bij het opvoeden van je puppy? 

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club. Dé plek om alles te leren over honden, onbeperkte persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen, vragen en opvoeding van je hond, wandel- en trainingsmaatjes te ontmoeten en nog veel meer! Profiteer nu van onze superaanbieding: normaal €24,95 per maand, maar hier slechts €9,95 per maand en maandelijks opzegbaar.


Wil je deze blog delen? 

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis te delen met hondenbezitters. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en het laten ontstaan van verbinding tussen hondenbezitters.

We vinden het daarom geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen. Het kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan is niet toegestaan zonder toestemming.


Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen