Honden en hobby's
22 november 2024 
7 min. leestijd

Honden en hobby's

Heeft jouw hond een hobby? Er zijn ontzettend veel leuke activiteiten, sporten en spellen die je samen met je hond kunt doen. Niet alleen versterkt dit jullie band, maar het houdt jullie ook actief en scherp. Misschien ontdek je in deze blog wel een hobby die perfect bij jouw hond past!

Activiteiten met je hond

Mijn hond is mijn favoriete hobby, er gaan heel wat dagelijkse uurtjes in verzorgen, wandelen, trainen, hersenwerken, spelen en knuffelen. Ik zorg voor een dagelijks moment waarin we samen iets ondernemen, naast de dagelijkse wandelingen. Natuurlijk vooral dingen waarvan ik zie dat ze er zelf ontzettend veel plezier in heeft. Dat plezier merk ik aan haar lichaamstaal en het feit dat ze één vrolijke blaf laat horen wanneer ze enthousiast begint met haar opdracht. Dat maakt dat ik er zelf ook veel plezier in heb om dit samen met haar te doen.


Hondentraining en hobby's

Je zou dus kunnen zeggen dat mijn hond haar eigen hobby’s heeft, naast wandelen, snuffelen en eten. Voor haar zijn dat detectie, bewegende puzzels en Rally Obedience. Elke dag doen we dus iets met één van deze hobby's. Detectie is het opzoeken van een geurbron, zoals bijvoorbeeld wapenolie, anijs, koffie of kruidnagel. Wanneer de hond de bron vindt, moet zij dit de begeleider laten weten door te verwijzen.

Detectie met je hond: werken met geur

Verwijzen is het starend zitten, liggen of staan naar de plek waar de bron volgens de hond is verborgen. Als begeleider moet je je hond begeleiden tijdens de zoektocht. Daarbij is het de kunst om goed op de signalen van je hond te letten. Geuren kunnen namelijk door wind of andere luchtstromen alle kanten opwaaien. De hond geeft op een moment aan dat er een geur in de buurt is, en dan is het zoeken naar de bron.

detectie hondenrassen

Waarom detectie perfect is voor je hond

Het mooie aan detectie is, dat iedere hond met een werkende neus dit kan doen. Omdat Zoë niet alle honden even leuk vindt, is dit voor ons de ideale hobby, omdat je dit alleen doet, zonder andere honden erbij. Detectie kan overal worden gegeven en zijn over het algemeen privélessen. We gaan om de twee weken naar detectie. We hebben dus twee weken waarin ik regelmatig oefensessies met Zoë doe, vooral om er zelf handiger in te worden.

Zoë's enthousiasme voor detectie

Zoë is dol op onze detectie juf. Dus op het moment dat ik tegen haar zeg: “Kom, we gaan naar Karin”, dan staat ze meteen in de startblokken voor de deur en springt ze als vanzelf in de auto. Dat is bijzonder, want Zoë vindt autorijden niet leuk. Behalve de rit van bijna drie kwartier naar detectie, want dan ligt onze prinses heerlijk op haar gemak naar buiten te kijken door de achterruit.

detectie beginnen met hond

Detectielessen 

Eenmaal op plek van bestemming weet ze niet hoe snel ze naar het gebouw toe moet om vervolgens de detectie juf te laten weten, hoe leuk ze het vindt haar weer te zien. Daarna begint de les. Zoë is de enige hond die al lang de lessen volgt en nog geen examen heeft gedaan. Of dat per se aan haar concentratie ligt, of omdat ik een onhandige begeleider ben, dat houd ik maar even in het midden.

Vooruitgang in de lessen

Maar uiteindelijk komen we daar, waar we moeten zijn. Zoë heeft afgelopen week de bron onder 5 stenen gevonden en ook verwezen naar de bron, iets wat volgens de juf superknap is. Ik vrees daarom dat ik dit jaar nog wordt blootgestel aan de nodige detectie-examenstress.


Hond en puzzels: Bewegende uitdagingen

Bewegende puzzels zijn kleine parcoursen in puzzelvorm. De hond moet zelfstandig van A naar B en komt onderweg allerlei obstakels tegen. Bijvoorbeeld pionnen waar de hond buitenom moet lopen, een mat waar ze overheen moet en/of onder een zelfgemaakte tunnel door (bijvoorbeeld een plankje over twee stoelen heen). Dit doen wij thuis. Ik ben hiermee begonnen toen ik minder met Zoë kon wandelen vanwege mijn gebroken voet.

Mentaal en fysiek actief

Via een zoektocht op internet kwam ik in aanraking met deze manier van puzzelen met je hond. In stapjes en stukjes bouw je een puzzel op. Zo moet Zoë bij ieder nieuw stapje nadenken wat de bedoeling is en daarbij komt ze ook nog aan haar beweging. Ze vindt dit geweldig en dat bij eindstreep B een bak met lekkers wacht, is een mooi extraatje. Daarna doet ze dezelfde puzzel, maar dan van B naar A. Daar wacht natuurlijk ook een bak met lekkers.


Leerzaam en plezierig

Wanneer een puzzel niet goed is afgerond, verschijnt er geen lekkers in de bak. Zoë heeft bedacht dat wanneer de bak leeg is, ze gaat staren naar de bak. Misschien verschijnen er dan toch nog op een wonderbaarlijke manier voertjes in. De verwijzing is prachtig, maar dat hoort helaas bij haar andere hobby. Natuurlijk help ik haar dan weer een stukje op weg in de puzzel, waardoor dat lekkers uiteindelijk toch nog in de bak terecht komt.

Wat is Rally-Obedience? 

Bij Rally-Obedience, of Rally-O, volg je samen met je hond een parcours van allerlei bordjes met opdrachten. Het begint met een “Start” bord en eindigt met een “Finish” bord, daartussen zijn de opdrachten te vinden. Deze opdrachten variëren van bijvoorbeeld “halt gevolgd door af” of “Wacht gevolgd door Kom voor” tot leuke of grappige opdrachten zoals “slalom tussen pionnetjes door”, “een hoogtesprong” of “de hond wisselt van de ene naar de andere kant tussen jouw benen door”.


Rally-O voor honden, regels en voorwaarden

Natuurlijk hou je rekening met de regels en voorwaarden hoe je dat parcours precies loopt en waar je die opdrachten uitvoert. Het vergt dus denkwerk van de hond, maar ook van de begeleider van de hond. Rally-O wordt op sommige hondenscholen of -verenigingen gegeven. Dit kan in groepen, maar ook in een privéles samen met je hond.

Zoë als proefkonijn 

Rally-O is iets wat Zoë fantastisch vindt en beheerst. Niet gek natuurlijk: Zoë gebruik ik als proefkonijn voor alle oefeningen die in mijn lessen voorbijkomen. Dit geldt ook voor fun oefeningen. Ze beheerst dus al een behoorlijk aantal opdrachten die bij Rally-O voorbijkomen.


Wandelingen met je hond

Iedere week is er een andere opdracht die ik samen met haar oefen en vervolgens wordt de opdracht toegevoegd aan het parcours. Dat oefenen doe ik, als dat kan, onderweg tijdens onze wandeling. Ik wissel daarin af met een fun opdracht en een enigszins statische opdracht. En zo worden alle wandelingen opgeleukt met deze oefeningen.

Hobby met je hond

Ik zou iedereen met een hond aanraden om een hobby te zoeken die je dagelijks op een moment samen met je hond kan trainen of doen. Dat hoeft niet per se een sport te zijn zoals agility, flyball, hoopers of dogfrisbee. Iets wat je thuis samen kunt doen, is ook superleuk. Naast dat je een sterkere band met je hond krijgt, is het fantastisch om het plezier van je hond te ervaren.

Samen werken aan succes

De blik, wanneer hij wacht op je opdracht, het enthousiasme en de concentratie tijdens de opdracht en het succes bij het volbrengen van de opdracht maakt al vrij snel dat het samenwerken met jouw hond als vanzelf ook jouw favoriete hobby wordt!


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Esher vindt het leuk om verhalen en blogs te schrijven. Het liefste doet ze dat over de belevenissen die ze samen met haar Mechelse herder Zoë beleeft. Van huis uit opgegroeid met voornamelijk Duitse herders, maar ze is dol op alle honden. Ze is ze kynologisch instructeur en geeft met veel plezier les op een KC aan puppy- en puberklasjes.
Reactie plaatsen