hoe-vaak-trainen-puppy-hoeveel-tijd

Hoe vaak moet je met een puppy trainen?

14 september 2023

Hoe vaak moet je trainen met je pup? 

Je moet als baasje dagelijks trainen met je pup, gemiddeld 3 keer 10 tot 15 minuten per dag. Dat zijn in totaal gemiddeld 30 tot 45 minuten per dag (zeker een half uur). Er is een uitzondering. Je traint niet of minder als je pup ziek is. Het is namelijk belangrijk dat je puppy zich goed en fit voelt. Hij slaat dan informatie goed op en zo blijft het trainen voor jou en je pup ook leuk, wat belangrijk is omdat je jullie nog vaak samen moeten trainen. Het volledige antwoord op hoe vaak je met je puppy moet trainen is een stuk uitgebreider en afhankelijk van veel verschillende factoren. Kynologisch instructeur Minna geeft daarom in dit artikel antwoord op deze 10 vragen:

1. Hoe vaak moet je trainen met je pup?
2. Hoe vaak moet je met een pup trainen bij een hondenschool?
3. Hoe vaak moet je met een pup trainen bij een online hondenschool?
4. Hoe vaak moet je naast een puppy training trainen met je pup?
5. Hoe vaak moet je per dag trainen met je pup?
6. Hoe vaak moet je per week trainen met je pup?
7. Hoe vaak moet je met je puppy trainen per maand?
8. Hoe vaak moet je in totaal trainen met je pup?
9. Is het slim om vaker met je hond te trainen als je hem net hebt?
10. Maakt het uit hoe vaak je met een hond traint?

1. Hoe vaak moet je trainen met je pup?

Het is belangrijk om elke dag, driemaal daags met je pup te trainen. Bijvoorbeeld 10 minuten in de ochtend, 10 minuten in de middag en 10 minuten in de avond. Je hond is namelijk maar een keer puppy en in die periode moet hij ontzettend veel leren. Het is ook belangrijk om goed te letten op wat je puppy leert door de dag heen. Wat is zijn gedrag en wat is het gevolg van zijn gedrag? Dat is belangrijk omdat elk moment dat je puppy wakker is een soort doorlopende training is voor je pup. 

Dat betekent tegelijkertijd ook dat elk moment van de dag min of meer een training van jou aan je puppy is. Je pup is namelijk continu bezig met leren hoe de mensenwereld werkt. Daarom kun je bij een pup geen trainingsdag overslaan, waar dat bij een volwassen hond wel af en toe kan. In deze video licht ik het voorbeeld nog iets verder toe:


2. Hoe vaak moet je met een pup trainen bij een hondenschool?

Meestal moet je 1 keer per week met een pup trainen bij een hondenschool. Met sommige pups en in sommige situaties kan je ook twee keer per week naar een puppycursus. Of je kiest voor een of twee keer trainen met je pup hangt af van: het ras van je pup en de activiteiten die je samen met je pup naast een puppy training doet. 

Train je bijvoorbeeld twee keer per week bij de hondenschool, maar zelf ook nog twee keer in de stad  en drie keer per week met je pup naar je oom en Tante in Amsterdam gaat.. Dan kan het te druk zijn voor je pup. Woon je juist heel rustig en ziet je pup weinig andere honden? Dan kan twee keer trainen op een hondenschool juist goed zijn voor je pup om te socialiseren.


3. Hoe vaak moet je met een pup trainen bij een online hondenschool?


Bij onze online hondenschool train je gemiddeld drie keer per dag 10-15 minuten met je pup. De trainingsmomenten zijn optimaal afgestemd op hoe vaak je doelbewust moet trainen met je pup of hond. Je traint dus net zo vaak met je pup als dat je naast een fysieke puppycursus thuis zou doen. De puppy training is echter zeer uitgebreid en duurt 16 weken, ten opzichte van veel andere fysieke puppycursussen die 6 tot 12 weken duren.

4. Hoe vaak moet je naast een puppy training trainen met je pup?

Naast de standaard puppy training (wekelijkse puppycursus op een hondenschool), train je elke dag gemiddeld drie keer met je pup in sessies van 10 tot 15 minuten. Een uitzondering hierop is als je puppy ziek is of zich niet goed voelt. Het is namelijk belangrijk dat je hond zich goed voelt tijdens de training.

Op de dag dat je met je pup naar een fysieke puppycursus gaat, kan je op een ander moment van de dag nog een keer trainen met je puppy. Is de cursus in de ochtend? Dan kan je bijvoorbeeld in de avond nog een keer trainen of andersom.

5. Hoe vaak moet je per dag trainen met je pup?

Je moet gemiddeld drie keer per dag ongeveer 10 tot 15 minuten doelgericht trainen met je pup. Dit is de meest efficiënte aanpak voor puppy training. Naast deze doelgerichte training telt elk moment van de dag dat je puppy wakker is mee als training voor hem.

Let op, er zijn uitzonderingen op drie keer per dag 10 tot 15 minuten trainen met je puppy. De eerste uitzondering hierop is als je pup ziek is. Voelt je puppy zich niet goed? Dan is het namelijk moeilijker voor hem (en jou als baasje) om doelgericht te trainen, je traint in dat geval dus wat minder vaak en korter per sessie. 

Hij leert in deze tijd de mensenwereld beter begrijpen en welke gevolgen er volgen op zijn gedrag. De tweede uitzondering is wanneer je pup en jij trainen juist heel erg leuk vinden. Je kan in dat geval wel 4 of 5 keer per dag trainen.  

Het is heel belangrijk dat je dagelijks meerdere keren met je puppy traint.

6. Hoe vaak moet je per week trainen met je pup?

Per week moet je gemiddeld 21 keer trainen met je pup. Dat komt neer op ongeveer 3 keer per dag een korte sessie (10-15m). Tussen de 14 en 28 keer per week is een gemiddeld aantal trainingen. Het aantal keren dat je met je puppy traint hangt af van hoe lang en hoe vaak je traint. Train je bijvoorbeeld meerdere keren per week lang of bij een fysieke puppycursus? Dan train je op die dagen buiten de training waarschijnlijk wat minder.

Let op. Een fysieke puppycursus zelf is eigenlijk het minst belangrijke onderdeel van trainen. Het belangrijkste is hoe vaak je zelf met je puppy oefent buiten de puppy training, ofwel: het huiswerk waar je mee aan de slag gaat. Dat is ook de reden dat onze online puppy training is afgestemd op meerdere korte oefenmomenten per dag. 

7. Hoe vaak moet je met je puppy trainen per maand?

Per maand moet je gemiddeld 84 tot 93 keer trainen met je puppy, als we uitgaan van vier weken voor een maand betekent dat 84 sessie (wekelijks gemiddeld 21 keer en 3 keer per dag). Een sessie duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Dat klinkt misschien als heel veel, Dit is echter de minimale tijdsinvestering die je nodig hebt om je pup op een goede manier alle basisdingen aan te leren.

8. Hoe vaak moet je in totaal trainen met je pup?

In totaal moet je zeker 2 jaar fanatiek trainen met je pup, met gemiddeld drie sessies per dag komt dat in totaal neer op 2.190 keer. Met een fysieke puppycursus begin je een week nadat je puppy bij jou in huis komt (meestal dus wanneer hij 8 of 9 weken is). Als je een online puppy training volgt begin je direct wanneer je puppy in huis komt. Zo kan je meer dagen met je pup oefenen tijdens zijn belangrijke puppyfase.

De meeste puppy cursussen duren 8 tot 10 weken. Je bent dan nog niet klaar met het trainen van je pup. Het is heel belangrijk dat je blijft doorgaan met puppy training tot je pup 6 maanden is. Vanaf deze leeftijd kan je hond in de puberteit komen. 

De pubertijd van je hond is een belangrijke levensfase waarin trainen met je jonge hond extra belangrijk is. In deze puberfase is een pubercursus voor je hond even belangrijk als een puppytraining voor je puppy. Je lieve viervoeter heeft in deze levensfase namelijk echt training nodig, zeker in de periode wanneer hij ongeveer 8 tot 18 maanden oud is. In deze periode is het belangrijk om de basis van opvoeding en gehoorzaamheid aan te leren aan je hond.

9. Is het slim om vaker met je hond te trainen als je hem net hebt?

Ja, het kan slim en nuttig zijn om vaker met je herplaatser of nieuwe hond te trainen. Dit geldt voor puberende honden en volwassen hond. Je kan met hen in plaats van drie keer per dag bijvoorbeeld vijf of zes keer 10 tot 15 minuten per dag gaan trainen. Je kan er ook voor kiezen om de sessies dan iets korter te maken. Als je hond  geniet van het trainen en je traint beloningsgericht en hondvriendelijk, dan is het alleen maar goed voor de onderlinge band tussen de hond en jou als baas. 

Let op. Kijk altijd naar je hond! Lijkt hij het niet leuk meer te vinden, is hij minder gemotiveerd of haakt hij af? Dan moet je minder gaan trainen. Extra trainen geldt niet voor puppy's, voor hen geldt standaard drie keer per dag trainen.


10. Maakt het uit hoe vaak je met een hond traint?

Ja, hoe vaak je traint met je hond maakt zeker uit. Bij een pup moet je bijvoorbeeld echt geen dagen overslaan (tenzij hij ziek is). Als je met een puppy bijvoorbeeld 4 dagen in een week mist, omdat je druk bent. Dan heb je een hele grote kans dat je zit met een pup of jonge hond die niet zo goed luistert. Probeer daarom altijd dagelijks meermaals tijd te maken om te trainen met je pup. 

Komt je pup in de pubertijd? Dan is het belangrijk om deze hoeveelheid trainen aan te houden. Een Mechelse herder kan bij een paar dagen training overslaan bijvoorbeeld zomaar je bankstel gaan vernielen uit verveling.

We zien vaak mensen met een drukke baan en een druk leven. Hierdoor schiet het trainen er vaak een beetje bij in. In die situaties zien we vaak dat de hond minder goed gaat luisteren en dat ongewenst gedrag of probleemgedrag bij de hond ontstaat.  

Dit gedrag oplossen duurt over het algemeen langer dan het te voorkomen. Daarom is het advies om dit te voorkomen door meermaals per dag te trainen, zeker met je puppy of puberende hond.

3 handige tips om makkelijk vaker met je pup of hond te trainen:

1. Maak trainen onderdeel van de dagelijkse routine op vaste momenten
2. Combineer trainen met het uitlaten van je hond. Je kan tegelijkertijd eigenlijk alle belangrijke oefeningen oefenen.
3. Als je 's avonds TV kijkt en er is een reclamepauze? Ga dan even 5 minuutjes trainen. Heb je een film met 4 reclamepauzes? Dan heb zo al weer 20 minuten getraind.

Wat zijn de belangrijkste oefeningen voor je pup of hond?

Via deze link vind je de belangrijkste oefeningen voor je nieuwe hond of pup deze hebben alvast voor je verzameld op een van onze handige videopagina's met oefeningen en tips. Want nu je weet hoe vaak je moet trainen is de vraag "wat je moet trainen" natuurlijk het belangrijkst. Deze belangrijke skills en oefeningen zijn echter maar het topje van de ijsberg. Wil je een goede basis leggen? Bekijk dan onze volledige (online) puppy training of een van onze vele online hondentrainingen. 


Reactie plaatsen