Mag een hond weigeren oftewel nee zeggen
25 april 2025 
5 min. leestijd

Mag een hond weigeren oftewel nee zeggen

Mag een hond "nee" zeggen?

Mag een hond weigeren als je hem iets vraagt? Of moet hij gewoon luisteren en doen wat jij zegt? Als een hond weigert, wordt hij vaak gestempeld als "koppig", "eigenwijs", "dominant" of "ongehoorzaam".
De manier waarop we naar honden en training kijken verandert. We geven onze honden steeds meer keuze. Maar hoe ver gaat die keuzevrijheid eigenlijk?

"Mijn hond luistert niet"

Het is behoorlijk frustrerend als je iets van je hond vraagt en hij doet het niet. Je vraagt hem om te gaan liggen, en hij kijkt je aan alsof je in het Swahili praat. Je roept hem, hij kijkt je recht in de ogen... en besluit vervolgens om de andere kant op te wandelen. Grrrr. Je baalt als een stekker.


Maar waarom luistert je hond niet?

Er kunnen talloze redenen zijn waarom je hond weigert:

1. Hij begrijpt niet wat je vraagt (de oefening is niet aangeleerd).

2. Je hebt de oefening nooit in deze context geoefend.

3. De motivatie om te doen wat jij vraagt ontbreekt.

4. Hij durft niet.

5. Hij staat stijf van de stress of is te opgewonden om te kunnen luisteren.

1. Je hond begrijpt niet wat je bedoelt

Laatst vroeg iemand aan mijn pup om te gaan zitten. Natuurlijk deed ze dat niet – ik had haar de oefening 'zit' nog niet eens aangeleerd. Ze weigerde dus niet bewust iets wat ze wél kent, ze snapte simpelweg niet wat er van haar werd gevraagd. Geen ongehoorzaamheid dus, gewoon onwetendheid.


2. Je hebt niet in deze context geoefend

Soms kan een kleine verandering al het verschil maken. Een andere omgeving, andere geuren, ander tijdstip, of zelfs een andere persoon die iets vraagt. Sommige honden zijn daar supergevoelig voor. Verplaats een paar tuinstoelen en je hond weet opeens niet meer hoe 'af' werkt op het terras.

3. Er is geen motivatie

Zonder motivatie geen gedrag. Waarom zou je hond bij je komen als je roept? Als je te weinig hebt beloond of eerder vooral op dwang hebt getraind, is de kans groot dat je hond – zodra hij de keuze heeft – iets totaal anders gaat doen.


4. Je hond durft niet

Soms zegt je hond "nee" omdat hij iets spannend vindt. Hij wil niet mee over een open metalen trap. Of over een brug. Of in je nieuwe auto. Dan weigert hij bewust. En de vraag is: wat doe je dan? Doorduwen of ruimte geven?

5. Te veel stress of opwinding

Sommige honden raken zo overprikkeld dat niks meer binnenkomt. Alles wat je zegt gaat het ene oor in, het andere uit. Je hond wil misschien best luisteren, maar hij kan het op dat moment gewoon niet.


Wanneer mag een hond "nee" zeggen?

In mijn ogen zou elke hond zoveel vertrouwen in zijn eigenaar moeten hebben dat hij zich veilig voelt om ook eens "nee" te zeggen. En jouw taak? Begrijpen waarom hij dat doet.

Als je hond de oefening niet kent of de context is nieuw: prima, dan ga je trainen. Is hij gestrest, angstig of overprikkeld? Dan werk je daaraan.

Een weigering is vaak waardevolle informatie. Gebruik het als feedback in plaats van als een persoonlijke belediging, of een teken dat jij niet "de baas bent".

Dus… mag mijn hond altijd weigeren?

Ja. En nee. Je hond mag "nee" zeggen, maar dat betekent niet dat jij dan maar niks meer mag vragen of altijd moet toegeven.

Nieuwe omgeving? Laat hem even wennen, begin met makkelijke oefeningen en bouw langzaam op. Jij bepaalt het tempo, maar je luistert ook naar je hond.


Wanneer moet je hond gewoon luisteren?

Soms moet je je hond overrulen. Punt. Denk aan een spoedsituatie bij de dierenarts. Je hond zegt heel duidelijk "nee" aan de deur van een onbekende behandelkamer, maar die wond moet bekeken worden. Dan moet het gewoon even.

Of hij nu "nee" zegt of niet.

Grenzen stellen hoort erbij

Er zijn ook situaties waarin je als eigenaar simpelweg grenzen stelt. Je hond wil achter de spelende kinderen aan – jij vraagt hem om bij jou te blijven en met jou te spelen. Hij zegt: "nee, ik wil naar de kinderen." Maar dat kan niet.
Of je hond is mee naar een restaurant en wil op een stoel naast je klimmen en ook een hapje van je bord pakken. Jij bepaalt hier wat wel en niet mag.


Waarom is het belangrijk dat een hond ook mag weigeren?

De mogelijkheid om "nee" te zeggen is een essentieel onderdeel van mentaal welzijn – voor mens én hond. Natuurlijk kunnen we niet overal "ja" op zeggen, maar keuzes maken, grenzen aangeven en af en toe weigeren, zijn belangrijk voor het gevoel van veiligheid en autonomie.

Ook als je die grenzen soms moet verleggen. Bijvoorbeeld in medische noodsituaties. Maar juist als je hond wéét dat hij meestal "nee" mag zeggen, zal hij je ook meer vertrouwen als het een keertje echt niet anders kan.

Laat je hond dus gerust af en toe weigeren. Niet omdat je toegeeft, maar omdat je luistert. Begrip begint bij communicatie – ook als je niet altijd krijgt wat je wilt.

Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen