De Mechelse herder (mechelaar)

Gehoorzaam, heldhaftig, dapper, intelligent... zo worden Mechelse herders neergezet in films zoals John Wick, Max, Dog. In talloze video's zie je Mechelse herders die springen, apporteren, boeven vangen, volgen, luisteren met een bijna robotachtige precisie.

Geen wonder dat veel mensen dan denken: nou....dat wil ik ook wel, zo'n gehoorzame, heldhaftige super hond. Maar... is dat wel de hele waarheid over Mechelaars?


Zijn Mechelse herders gehoorzaam?

Mechelse herders werken erg graag samen met hun eigenaar. Dat wil zeggen, ze willen heel graag trainen. Maar als de eigenaar dat niet doet, of niet weet hoe je het moet doen.... Dan is een Mechelse herder niet gehoorzamer dan een gemiddelde mopshond.

In tegendeel... Bij gebrek aan training en werk gaat een mechelaar zelf werkzaamheden bedenken, en zal daarbij niet luisteren naar jou. Dus ja, mechelaars kunnen schitteren in gehoorzaamheid, als jij er als eigenaar genoeg tijd en moeite in steekt!



Hoe slim is een Mechelse herder? (Over de intelligentie van Mechelaars)

Intelligentie wordt vaak verward met werklust. Dus ja, Mechelse herders willen zoals gezegd heel vaak werken, maar niet elke mechelaar is even intelligent. Snel iets leren, dat is wel een eigenschap van een mechelaar. Helaas leren ze ook ongewenst gedrag heel snel aan...

Testen, zoals een bal gooien in een erg lastig bereikbare plek en dan kijken wie de bal zal ophalen, een mechelaar of een molosser, zeggen alleen iets over de motivatie om de bal te krijgen.

En waar een mechelaar vaak 100 keer dezelfde bal wil apporteren, zegt een molosser na 2 keer 'als jij die bal weggooit, zul je hem wel niet nodig hebben'. Dus ja... Wie is er dan intelligent? Uiteraard hebben sommige mechelaars wel een prima stel hersenen, ook wat probleemoplossend denken betreft!


Zijn Mechelse honden dapper en heldhaftig?

Mechelaars worden vaak neergezet als onverschrokken, dapper, nergens bang voor. Dit is uiteraard bij sommige Mechelse herders wel het geval, maar eigenlijk zijn mechelaars vaak juist heel erg gevoelig.

Dat zou je niet zeggen als je zo'n hond door water, vuur en obstakels ziet racen en op TV ziet springen om een boef te vangen. Wat je ziet, is de enorme drive van deze honden om een werktaak uit te voeren. Daarbij gaan ze letterlijk en figuurlijk door alle grenzen heen.

De Mechelse herders met minder werkdrift en een zachter karakter kunnen dus nogal een teleurstelling zijn, zeker als je een hele dappere, stoere en onbevreesde hond had verwacht!

Honden voor o.a. de politie en het leger worden uiteraard juist gekozen voor hun dappere karakter, maar er zijn meer mechelaars die er niet geschikt voor zijn dan die er wel geschikt voor zijn.



Wat zijn de voordelen van een Mechelse herder?

Voor iemand die graag, vaak en veel traint met zijn hond(en), is een mechelaar een fantastische keuze. Ze hebben een enorme hoeveelheid energie, willen altijd wel trainen of werken en zijn makkelijk te motiveren. Ze kunnen snel leren, en zijn extreem atletisch.

Mechelaars hebben een extreem uithoudingsvermogen, ze zijn waaks en sterk. Ze hebben een goede neus, en willen die ook graag gebruiken. Door hun enorme jachtdrive en apporteertalent zijn ze geschikt voor veel takken van sport! Door hun lage bijtdrempel worden ze veel gebruikt voor pakwerk.

Een mechelaar is een vrij gezond ras (mits je uiteraard kiest voor een goede fokker met gezonde, geteste ouderdieren), en de verzorging is makkelijk. Af en toe een kam er over, checken dat de nagels niet te lang zijn, en klaar is kees!


Wat zijn de nadelen van een Mechelse herder?

Alle voordelen van een Mechelse herder zijn in een andere context ook zijn nadelen. Als je eigenlijk liever lui dan moe bent en je zoekt een ongecompliceerde huishond die super makkelijk is met bezoek, andere honden en huisdieren, dan is een Mechelaar misschien niet de allerhandigste keuze.

Ja, er zijn uiteraard mechelaars die dat wel zijn, maar helaas belanden er jaarlijks honderden mechelaars in asiels, worden herplaatst of krijgen een spuitje omdat ze toch veel en veel te heftig waren als leuke huishond.

Hun talenten als sport- en werkhond, zoals een lage bijtdrempel, een extreem energieniveau, jachtpassie en doorzettingsvermogen, zijn dus vaak een keerzijde als je een gemakkelijke huishond zoekt.



Hoe moet je een Mechelse herder opvoeden?

Een mechelaar heeft een consequente, maar absoluut geen harde-hand opvoeding nodig. Fysiek straffen kan een hond breken, maar zeker bij mechelaars ook een escalatie van agressie veroorzaken. Belangrijke punten bij de opvoeding van een mechelaar zijn:

  • Zelf rustig blijven
  • Consequent zijn met wat wel en niet mag
  • Management toepassen waar mogelijk
  • Rekening houden met de neiging tot bewaken
  • Vanwege hun enorme jachtdrift in risicosituaties aanlijnen
  • Je hond in bescherming nemen in situaties waar hij zich niet prettig bij voelt
  • Vanwege de lage bijtdrempel, het bijtgedrag een uitlaatklep bieden met bijvoorbeeld spel of sport


Trainen van een Mechelse herder (mechelaar)

Een Mechelse herder is een hond waarbij training niet een optie, maar een verplichting is. Een mechelaar die niet mag trainen is meestal een ongelukkige hond. Wat moet je dan trainen? Dat maakt weinig uit!

Natuurlijk heeft de ene hond meer aanleg voor bijtwerk en een andere voor agility, en weer een andere hond voor speuren, maar mechelaars vinden meestal alles wel leuk om te doen.

Sporten waarin ze vaak fantastisch presteren zijn bijvoorbeeld IGP, Agility, KNPV, speuren, frisbee, canicross, dogdance, hoopers, dockdiving, flyball, obedience... Keuze genoeg qua hondentraining dus! Als het maar actie en samen met de baas werken inhoudt, kun je het doen met je mechelaar.



Hoe train je een mechelaar? (tips bij je Mechelse herder trainen)

Ook hier geldt: wel consequent, maar niet met de harde hand. Dat is echt nergens voor nodig. Mechelaars willen graag met je werken, ze leren snel, en ze zijn meestal extreem makkelijk te motiveren met elk willekeurig spel en vaak ook wel met wat lekkers.

Tijdens de training moet je er wel voor zorgen dat je er genoeg tempo in houdt, en dat het uitdagend genoeg blijft. Een uur lang in een groep trainen waarbij je hond maar 10 minuten 'aan de beurt' is en de rest van de tijd niks mag doen, is niet de perfecte plek om te trainen met een mechelaar.


Mechelse herder puppy kopen?

Alle pups zijn lief en schattig, zelfs mechelaars. Er is enorm veel aanbod, van verschillende foklijnen en van diverse fokkers. Bewust kiezen voor een bepaalde foklijn of een bepaalde fokker kan teleurstellingen voorkomen en ervoor zorgen dat je jarenlang plezier hebt van je hond.

Wil je een hond waarmee je kunt schitteren op een KNPV veld, of wil je een huishond waarmee je gaat hardlopen en 1 keer per week agility en 1 keer per week gehoorzaamheid traint? Kies je voor een werklijn of showlijn? Als je kiest voor de werklijn, ga je dan voor de KNPV lijn of IGP lijn?

Als je alleen een leuke huishond wilt waar je alleen mee wandelt en misschien soms ook iets van training gaat doen, kies dan een ander ras!



Socialisatie van een Mechelse herder pup

Kijk bij de keuze van een fokker goed naar hoeveel er wordt gedaan aan socialisatie. Zijn de pups vreemde mensen, kinderen, andere honden, andere dieren, enzovoort gewend? Neemt de fokker ze mee naar andere omgevingen?

Geloof niet in 'ja, dat doen we echt wel', maar vraag naar foto's en video's. Als een fokker alleen foto's heeft van de puppy's in een kennel, schuur of op het eigen erf, dan kun je je wel afvragen hoeveel er is gedaan aan socialiseren. En als jij je pup in huis hebt, vooral doorgaan met socialiseren. En dat betekent leuke ervaringen opdoen met andere mensen en dieren!


Hebben Mechelse herders gedragsproblemen?

Bij Mechelse herders komen behoorlijk veel gedragsproblemen voor. Niet omdat de honden niet goed zijn, maar omdat veel mensen het ras onderschatten en er eentje kopen terwijl dit ras niet bij hun leefsituatie past. Ik word regelmatig om hulp gevraagd bij de volgende problemen:

  • Agressie naar bezoek
  • Agressie naar andere honden
  • Najagen van katten
  • Achter wild aan gaan
  • Trekken aan de lijn
  • Overmatig blaffen
  • Extreem slopen
  • Niet alleen kunnen zijn
  • Bezitsagressie
  • Happen naar kinderen
  • Extreem druk zijn
  • Uitvallen naar alles wat beweegt
  • Najagen van auto's, brommers, fietsers....

Een aantal van deze problemen kun je gelukkig snel oplossen met een gedragstraining voor honden zoals trekken aan de lijn,  uitvallen (reactief gedrag), niet om kunnen gaan met bezoek of juist niet alleen kunnen zijn (verlatingsangst).



Gezondheid van een mechelaar

Hoewel de Mechelse herder in het algemeen nog een heel gezond ras is, zijn er toch wat gezondheidsrisico's. Uiteraard zal elke fokker de ouders moeten testen op HD, ED, rugproblemen, SDCA en DM, maar helaas doen niet alle fokkers dit. Wil je dus een pup aanschaffen, dan is dit het eerste waar je bij de fokker naar zou moeten informeren.

Vraag ook de uitslagen van de ouders zwart op wit, want sommige fokkers zeggen dat hun hond helemaal getest is en gezond, maar soms hebben ze alleen even naar het hartje laten luisteren bij een dierenarts. En dat zegt natuurlijk niets over gewrichten of afwijkingen in het DNA. Er zijn ook wat oogproblemen binnen het ras zoals Pannus en CD.


Hondentraining volgen met je mechelaar?

Wil je je mechelaar (of andere hond) beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser. Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben? Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons hondentraining aanbod hier.


Meer lezen over andere hondenrassen en of ze bij je passen?

In het blog: hondenrassen die bij mij passen gaan we in op kleine, middelgrote en grote honden. Wat zijn nou de voor- en nadelen? En welk soort hond past echt bij jou. Een Golden Retriever? Een Shih Tzu? Of kom je toch weer terug bij de Mechelaar? Ontdekt het snel!

Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve  LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming