Mijn hond is bang voor luchtballonnen
27 september 2022 
5 min. leestijd

Mijn hond is bang voor luchtballonnen

Er zijn best wel een heleboel honden die bang zijn voor luchtballonnen. Dat is best wel opmerkelijk, want er zijn bijna geen honden die echt een slechte ervaring hebben gehad met luchtballonnen. Een traumatische gebeurtenis als oorzaak, kan dus in de meeste gevallen afgestreept worden als oorzaak voor deze angst!


Angst voor onbekende dingen

Er zijn natuurlijk honden die sowieso angstig zijn voor alles wat ze niet kennen, of wat ze niet hebben gezien in hun socialisatiefase. Heteluchtballonnen zijn natuurlijk ook seizoensgebonden, dus is je hond in het najaar geboren, dan heeft hij waarschijnlijk in de eerste socialisatiefase tussen 5 en 12 weken geen ervaring gehad met luchtballonnen.

Er zijn honden die natuurlijk wat gevoeliger zijn voor nieuwe prikkels dan andere honden, terwijl sommige honden juist minder aanleg hebben voor angst.


Angst voor geluid of iets boven je

Sommige honden zijn bang voor dingen die boven hen zijn, zoals vlaggen of dakplaten. Dit kan te maken hebben met een slechte socialisatie, maar het kan ook dat je hond als pup heeft meegemaakt dat zijn moeder angstig was voor luchtballonnen. Het kan ook zijn dat je hond bang is voor het geluid van een luchtballon, het sissende/blazende geluid.

Angst voor dingen boven je kop en sissende geluiden kunnen instinctief als eng worden ervaren (denk aan roofvogels en slangen), maar het kan ook komen door slechte ervaringen, zoals iets wat per ongeluk op je hond is gevallen, of een sissend geluid maken voordat je je hond pijn doet (denk hierbij aan een populaire 'trainingsmethode' die je op TV kunt zien... sissen en daarna komt een stroomschok, een ruk aan de lijn of een schop).

wat te doen bij angst


Wat moet je doen als er een luchtballon is?

Wat jij moet doen, ligt aan de reactie van je hond. Kijkt je hond er naar, is hij een beetje bezorgd maar blijft hij nog bereikbaar? Probeer dan iets prettigs te koppelen aan het zien of horen van een ballon.

Ga met je hond spelen, geef hem eten, samen rennen, ga zijn favoriete oefeningen doen, doe een zoekspelletje zoals een snuffelmat. Blijf zelf ontspannen, vriendelijk en rustig.


Hoe ga je om met je angstige hond?

Voor angst voor luchtballonnen geldt min of meer hetzelfde als voor andere angsten. Als je hond echt bang is en hij kruipt weg, laat hem dan met rust, maar blijf wel in zijn buurt.

Als hij uit zijn schuilplaats komt, probeer hem sneller te laten herstellen door hem te voeren, te spelen of bijvoorbeeld een massage te geven.

Verstopt je hond zich niet, maar komt hij naar je toe? Geef hem dan steun. Rustig praten, aanhalen, op schoot laten zitten, een kluifje geven, voertjes strooien... als het hem maar helpt om sneller te herstellen is het prima.

Hond laten wennen aan ballonnen


Vluchtgedrag

Ballonnen zie je natuurlijk altijd buiten, dus óf in je tuin, óf tijdens een wandeling. Vlucht je hond thuis altijd uit de tuin naar binnen naar dezelfde plek? Zorg dan dat die plek wel altijd makkelijk bereikbaar is, en veilig. Gaat je hond bijvoorbeeld in blinde paniek een kast in, zorg dan dat daar geen glaswerk ligt of draad waar hij verstrikt in kan raken.

Tijdens wandelingen met een vluchtgevaarlijke hond heb je natuurlijk andere risico's. Je hond kan vluchten en daarbij gewond raken door een botsing met een auto, of hij kan vermist raken.


Moet je je hond negeren?

Een veel gehoord advies bij angst is natuurlijk: negeren.

Dit is zeker niet het beste advies! Met negeren wordt de angst niet minder. Uiteraard moet je niet zelf ook nog eens in paniek raken en je angstig gaan gedragen, maar als je hond bang is en steun zoekt bij jou en jij negeert hem... wat leert hij daar van?

Hij leert dat hij dus niets aan jou heeft, dat jij er niet bent voor hem, dat jij niet begrijpt hoe hij zich voelt. Je hond wordt dus nog onzekerder, en je relatie met je hond wordt slechter.

omgaan met angstige hond


Je hond laten wennen aan luchtballonnen

Het probleem met luchtballonnen is natuurlijk dat je niet helemaal zeker weet wanneer er ballonnen voorbij gaan komen. Het sissende en blazende geluid kun je oefenen, door deze geluiden na te bootsen of af te spelen. Het beste effect heb je als je een box, waar het geluid vandaan komt, zo hoog mogelijk plaatst.

Het doel van het trainen is iets prettigs koppelen aan de prikkels. Dus je zet het geluid op een sterkte waarbij je hond wel kijkt, maar nog niet angstig reageert. Na elk geluid kun je je hond wat lekkers geven, of met hem spelen, of iets anders doen wat hij geweldig vindt.


Wennen aan het zien van een ballon

Wat kan helpen, is oefenen met gewone ballonnen. Als je een ballon in de deuropening hangt, durft je hond er gewoon onderdoor? Of twijfelt hij een beetje? Hoe reageert hij op een grotere ballon in de kamer aan het plafond? Een heliumballon in de tuin? Een heliumballon in de tuin die je laat bewegen?

Ook met de visuele stapjes wil je dat je hond de prikkel wel opmerkt, maar nog niet angstig wordt. En op dat moment ga je (net als met geluid) je hond blij maken met iets wat hij geweldig vindt!

waarom is mijn hond bang voor luchtballonnen


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen