Mijn hond sloopt

Schoenen stuk, afstandsbediening kapot, bank aan flarden. Zo niet leuk. Ja, met een puppy snap je dat nog wel... maar je hond is al een jaar oud. Of misschien wel 2... of 5. En hij sloopt gewoon alles. Waarom? Hij heeft toch ook speelgoed?

Slopen kan een zeer slopend probleem zijn en voordat je het weet, kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Lees deze blog en reken af met het sloopgedrag van je hond!


Waarom maakt mijn hond alles kapot?

Er zijn honden die niet al te kieskeurig zijn. Alles moet kapot! Hun speelgoed, het kussen, jouw kleding, de meubels, je kunt geen decoratie in huis hebben want echt alles wordt versnipperd.

Naast dat dit niet zo fijn is voor jou, kan dit ook gevaarlijk zijn voor je hond. Als je hond stukjes van decoraties inslikt of batterijen opeet, kan dit fataal aflopen. Des te meer reden dus om dit gedrag te stoppen!



Waarom sloopt een hond?

Er is een aantal redenen waarom je hond sloopt.

  • Hij is een puppy en onderzoekt alles met zijn bek
  • Je hond verveelt zich en probeert op deze manier bezig te zijn
  • Misschien heeft je hond stress, want kauwen en slopen vermindert spanning
  • Pijn is een veel voorkomende oorzaak van slopen
  • Sloopt je hond alleen als hij alleen gelaten is? Dan kan er sprake zijn van verlatingsangst!

En de reden dan dat je hond jou wil laten zien dat hij de baas is door jouw spullen te slopen? Waarom staat 'hij doet het uit protest' er niet bij? Omdat dat nooit een reden is voor je hond om te slopen. Dat zijn redenen die mensen hebben verzonnen om het naderhand straffen goed te praten.

Waarom slopen honden spullen?

In deze video gaan we nog dieper in op waarom honden slopen. We gaan ook in op waarom een hond bijvoorbeeld de je afstandbediening of een stoelpoot kiest om kapot te bijten.




Waarom bijt een puppy dingen kapot?

Als het om een puppy gaat, is het kapot bijten van spullen eigenlijk tot een zekere mate normaal gedrag. Puppy's willen de wereld ontdekken en dat doen ze met hun bekje. Met een pup in huis is het dus extra belangrijk dat je alles wat waardevol of gevaarlijk is, opruimt.

Zorg voor veel veilig puppy-speelgoed en kluifjes (verschillende materialen, smaken en vormen, anders is het echt saai) die je puppy altijd tot zijn beschikking heeft. Gebruik een pupppyren of bench als je even niet kunt opletten. Voorkomen is beter dan genezen!




Waarom sloopt je hond als hij alleen thuis is?

Slopen is vaak een symptoom van verlatingsangst. Je gaat weg, je hond ervaart spanning van het alleen zijn, en kauwen aan dingen zorgt ervoor dat hij zich iets minder ellendig voelt. Om te weten hoe je dit probleem aan moet pakken, zou je een camera moeten plaatsen om het gedrag van je hond te kunnen zien.

Wacht hij gewoon totdat je wegrijdt, en gaat hij dan rustig op ontdekkingstocht om vuilnisbakken overhoop te halen, even aan een kaarsje te kauwen, doet hij daarna een dutje en plukt hij daarna een kussen uit elkaar... dan is het dus geen angst maar kan het verveling zijn.



Waarom bijt je hond alles kapot als hij alleen is?

Als je hond nou wel nerveus en angstig gedrag laat zien wanneer je weg bent, hij loopt heen en weer te hijgen met grote ogen en valt dingen zo ongeveer aan, dan sloopt je hond waarschijnlijk omdat hij het alleen zijn veel te lastig en spannend vindt.

Alleen zijn is dus iets waarop je moet focussen met oefenen. En dat betekent niet starten met 5 minuten weg zijn, dat is al stapje 100. Begin met je hond in de woonkamer, jij in badkamer, voor 1 seconde en bedenk vanuit daar hele kleine stapjes tot  5 minuten buiten staan.


Waarom sloopt een hond spullen in zijn bench?

Als je hond alleen alles in zijn bench sloopt, moet je even nadenken hoe dat ging in de aanleer-fase van de bench. Is de benchtraining wel helemaal goed gegaan? Of moet je misschien een stapje terug nemen en wat extra de focus leggen op de benchtraining?

Ook hier geldt: plaats een camera. Sloopt je hond in een ontspannen houding, is het slopen van een kleedje gewoon een spel voor hem? Of is het meer obsessief slopen? Als het ontspannen spel is, zou ik een goedkoop kleedje in de bench leggen met veel veilige kauwspulletjes.



Waarom sloopt je hond zijn kussen, deken of mand?

Dat je hond zijn eigen slaapplaats sloopt, dat lijkt voor ons mensen echt zo onlogisch. Dat heerlijke kussen, nu helemaal ontploft. Soms doen honden dit om meer een 'eigen nest' te bouwen en te vormen.

Maar het kan (net als met al het andere sloopgedrag) te maken hebben met pijnklachten. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: laat een volledige, uitgebreide check doen om pijn uit te sluiten. Slopers hebben vaak buikpijn, of een andere vorm van pijn. En het slopen is een soort van self-made pijnstilling.


Waarom bijt een hond zijn speelgoed kapot?

Speelgoed is bedoeld om mee te spelen. En, honden spelen met hun bek. Eigenlijk is het doel van speelgoed dat je hond daarmee zijn 'jacht' kan beoefenen. Dus opzoeken, vinden, najagen, pakken, uit elkaar trekken en opeten.

Als jij elke keer het speelgoed van je hond afpakt, raakt je hond gefrustreerd. Dit komt omdat een gedragsketen wordt gebroken. Zorg dus ook voor genoeg kluifjes waarbij je hond echt kan pakken, uit elkaar kan trekken en op kan eten.

Bij gewoon speelgoed kun je een tijdje spelen en dan het speeltje ruilen voor een stevige kauwkluif, zoals bijvoorbeeld een kophuid, bullepees of pensstaafje voor de kleine hondjes.



Waarom vernielt je hond spullen in huis? (En hoe los je het op?)

Spullen die vaak in trek zijn bij honden om te slopen, zijn afstandsbedieningen, telefoons, schoenen en sokken. Enig idee waarom? Juist, dat ruikt naar jou. Daarom laten honden soms ook hun super-de-luxe speelgoed links liggen.

Als je dus wilt dat je hond daarmee aan de slag gaat in plaats van je telefoon, laat je hond dan zien dat jij met de nieuwe bal speelt, speel er dan samen met hem mee en geef het pas dan aan je hond.

Krijgt je hond genoeg mentale en fysieke uitdagingen? Wat voor de ene hond genoeg is, is voor een andere hond teveel of juist te weinig. Gemiddeld? Eén tot anderhalf uur flinke beweging per dag en een stuk of drie spel- of trainingssessies met de baas.


Hoe kan je sloopgedrag bij een hond afleren?

Hoe je dat moet doen, ligt dus aan het 'waarom'. Als je hond sloopt omdat hij het te spannend vindt om alleen te zijn, dan is de oplossing om het alleen zijn te trainen in kleine stapjes.

Kauwt je hond op spullen omdat hij een puppy is, investeer dan in beter puppyspeelgoed en maak dat extra interessant door er ook zelf mee te spelen. En, leer je spullen op te ruimen! Schoenen in een kast, vuilnisbakken achter een gesloten deur, plantjes tijdelijk wat hoger.

Sloopt je hond zijn eigen speelgoed? Investeer dan in steviger speelgoed dat geschikt is voor je hond. Zoals KONG, Chuckit, WestPaws, Sumo....



Hoe straf je een hond die sloopt?

Als je een hond hebt die aan je bank zit te kauwen en je ziet dat op dat moment, dan mag je natuurlijk best wel 'nee' zeggen. Dit woord, 'nee', ga je uiteraard wel eerst aanleren!

Let op; geef je hond niet meteen iets waar hij wel op mag kauwen. Want met een beetje slimme hond bestaat het gevaar dat je een zogenaamde gedragsketting gaat belonen. 'Ik ga kauwen aan de bank, en dan komt mijn baasje aan met een leuk speeltje'. Bank kauwen = TOP idee!

Wat je ook nooit moet doen is je hond straffen als je thuis komt en je ziet dat hij iets gesloopt heeft. Je bent dan veel te laat. En het 'hij weet dat hij fout is geweest'? Nee, dat weet hij niet. Hij weet dat jouw thuiskomst straf kan betekenen en je hond probeert dus door een onderdanige houding jouw agressie te remmen...

Hoe leer ik mijn hond om niks kapot te maken?

Allereerst, opruimen, opruimen, opruimen. En opruimen. Voorkomen is belangrijk om een gewoonte te doorbreken. Investeer ook in goed kauwspeelgoed voor je hond. Verschillende geuren en materialen stimuleren het kauwen.

En... zorg ook dat jij aandacht besteedt aan het speelgoed. Het moet ook naar jou ruiken, en jij moet laten zien dat het speelgoed interessant is.

Sloopt je hond echt obsessief? Ga dan ook langs de dierenarts voor een uitgebreid onderzoek om pijn uit te sluiten. Denk aan buikpijn, gewrichtspijn, dus een gewone 'check' met luisteren naar het hart en de longen is NIET voldoende.



Hoe daag je je hond mentaal uit?

Elke hond heeft mentale uitdaging nodig. Die kun je op verschillende manieren geven. Als je je hond uitdaagt om bezig te gaan met zijn neus, kan dit een enorm verschil maken. Speuren, zoeken, puzzelen... er zijn een heleboel verschillende manieren om je hond te laten zoeken.

Een kwartier speur- en zoekspelletjes is al vermoeiend en geeft veel mentale uitdaging! Shaping is een trainingstechniek die je hond enorm kan uitdagen. Onze honden kunnen bijvoorbeeld 6 uur lang rennen en springen en dan zijn ze nog niet moe. Na een kwartier shaping oefeningen slapen ze als een roos!

Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming