Zo'n online cursus voor honden, dat kan toch nooit werken! Moet je hond dan luisteren naar de laptop of telefoon? Dan ziet de instructeur toch niet wat je fout doet? Hoe kan de trainer je hond dan overnemen? En je kunt toch niet tegelijkertijd kijken op je tablet én met je hond bezig zijn?
We krijgen enorm veel vragen over online cursussen, en ja, er is ook veel verschil in het aanbod, dus tijd om daar wat helderheid aan te geven!
Werkt een online cursus wel?
Jazeker... mits jij de lessen en oefeningen ook echt doet met je hond, en niet alleen maar kijkt... net zoals je er met het alleen lezen van een kookboek niet voor zorgt dat er heerlijke maaltijden uit je oven rollen. Je moet wel boodschappen doen, het recept volgen, de ingrediënten in de ovenschaal doen, de oven aanzetten, enzovoort.
Bij een online cursus is het dus niet zo dat je als baasje een video bekijkt en opeens luistert je hond. Nee... je moet er wel net zoveel werk in investeren als met een gewone cursus. Maar...
Hoe gaat dat trainen met een online cursus?
Heel makkelijk! Je kijkt en luistert, of kijkt en leest een les. Net als in een gewone les op een hondenschool vertelt een instructeur waar de oefening goed voor is, hoe je deze kunt uitvoeren met je hond, wat je beloningsmoment is en wat je precies moet doen.
Vervolgens ga je dat oefenen met je eigen hond. Precies zoals in een gewone les. Alleen bepaal jij waar je oefent, op welke dagen, en hoe laat. Je kunt dezelfde oefening 5, 15 of 50 keer herhalen. En als jij en je hond bijvoorbeeld niet zo'n fan zijn van kou en regen... dan oefen je lekker in huis.
Wat is dan anders dan op een trainingsveld?
Het fijne is dat je de uitleg en het voorbeeld desnoods 20 keer kunt terugkijken. Terwijl een gemiddelde instructeur na drie keer herhalen toch een beetje geïrriteerd begint te raken (ja, sorry... instructeurs zijn ook mensen!).
En, je kunt een eventuele handeling of beweging ook 10 keer oefenen zonder je hond. Op het veld zit je hond misschien al te popelen om te beginnen, of hij is juist met zijn neus in het gras alle kanten op aan het trekken. Ga dan maar eens gefocust een beweging oefenen...
Verschillen in online cursussen
Nu zijn er natuurlijk heel veel verschillen in online cursussen (en net als per hondenschool offline, ook per hondenschool online). Je hebt cursussen met gesproken instructies, cursussen met alleen video's, of lessen die puur te beluisteren zijn.
Elk mens leert anders, de een leert beter door te kijken, de ander door te lezen en een derde door te luisteren. Ben je bijvoorbeeld doof of slechthorend, dan kan het op een trainingsveld door de afstand en de wind soms best een uitdaging zijn om goed te begrijpen wat de uitleg is.
Ook zijn er online cursussen die je binnen een bepaalde tijd moet afronden, maar ook cursussen waar je voor altijd toegang tot krijgt. Bij sommige cursussen heb je geen mogelijkheid tot begeleiding (zoals dat een instructeur meekijkt met een video die je stuurt), bij andere cursussen juist wel.
Voordelen van een online cursus
- Jij kiest wanneer en waar je oefent
- Geen groepsdruk of prestatiedrang
- Zo vaak als je wilt terugkijken
- Goedkoper, je bespaart ook reiskosten
- Makkelijk te volgen voor het hele gezin, ook voor kinderen!
- Je eigen video's laten bekijken voor extra hulp (Let op: lang niet bij alle cursusaanbieders kan dat!)
- Leren in je eigen tempo (en het tempo van je hond)
- Levenslange toegang, dus je kunt er jaren van genieten! (Let op: niet bij alle aanbieders is dit het geval!)
- Ook geschikt voor zeer reactieve of angstige honden, of honden die bijvoorbeeld een blessure hebben.
- Honden met reisziekte hoeven niet in de auto naar school
- Een fijne start voor een herplaatser om eerst rustig met de baas thuis aan de slag te gaan
Nadelen van een online cursus
- Je mist het groepsgevoel, behalve als het een cursus is met een online community
- Er is niemand die in real time met je meekijkt, wel achteraf
- Bij sommige cursusaanbieders wordt maar één manier om een bepaald iets te doen uitgelegd, en als dat net niet werkt bij jouw hond... wat dan?
- Je moet zelf gemotiveerd zijn om de lessen te volgen en de oefeningen te doen (maar dat geldt ook voor het huiswerk bij gewone cursussen)
- Je kunt makkelijk denken 'nou even geen tijd of zin' zonder dat je instructeur je appt met 'kom je niet naar de les?'
- Met sommige sporten, zoals agility, moet je alsnog een locatie hebben met toestellen
Welke online cursussen zijn er?
Er is voor bijna alles een online cursus! Van 'hoe aai ik mijn hond' tot uitgebreide gedragscursussen zoals verlatingsangst verhelpen of omgaan met je uitvallende hond. Het aanbod varieert dus enorm. En zo ook de aanbieders.
Check altijd wie de lessen verzorgt, en wat zijn of haar opleidingsniveau is. Een flitsende benaming zoals 'Doggy Specialist met 10 jaar ervaring!' kan iemand zijn die goed opgeleid is en nu al 10 jaar in het hondenvak zit, maar ook iemand die geen enkele opleiding heeft en 10 jaar lang zelf een hond heeft. Durf vragen te stellen, net als wanneer je zoekt naar een gewone hondenschool!
Kan een online cursus samen met een gewone cursus?
Ja, dat kan zeker! Vaak is dat juist heel fijn, omdat geen enkele cursus alles omvat. Wel is het uiteraard heel belangrijk dat de cursussen wel dezelfde methodiek of manier van trainen hebben.
Als jij thuis en op straat je hond beloont met voer voor naast je lopen omdat de online les dat adviseert en bij de hondenschool word je geleerd om een rukje aan de lijn te geven, dan is dat natuurlijk erg verwarrend voor je hond.
Ik ben niet handig met computers, kan ik dan wel online lessen volgen?
Jazeker! Je hoeft geen ingewikkelde toeren uit te halen en elke keer opnieuw in te loggen voor een les. Je koopt een cursus, logt in, geeft aan dat je ingelogd wilt blijven, en je kunt beginnen. De meeste cursussen kun je volgen met een app op je telefoon, of op je tablet, of op een gewone laptop of PC.
Ben je dan net wél heel handig, dan kun je streamen naar je TV en dan zie je alles net even wat groter en duidelijker. En bij de meeste aanbieders is het zo dat als je ergens niet uitkomt, je uiteraard hulp krijgt.
Dan nog een paar bezwaren...
In het begin van deze blog noemden we een paar bezwaren. Eentje daarvan was dat je correcties, als het niet goed gaat, dan niet op tijd plaatsvinden. Nou, juist prima, vinden wij. Wij willen correcties liever vermijden, en in plaats daarvan vaker belonen. En... als je het goed uitlegt, verminder je de kans dat het mis gaat.
En als je hond het niet meteen goed doet, is dat waarschijnlijk omdat hij (en jij...) die bepaalde opdracht nog niet kan. Het op tijd corrigeren of de trainer die je hond 'even overneemt'... dat kun je missen als kiespijn!
Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming