Puppy fases, probleempjes en planning
19 mei 2023 
in Puppy
15 min. leestijd

Puppy fases, probleempjes en planning

Er zijn een aantal puppy fases waar je (toekomstige) lieve kleine pup doorheen gaat. Elke fase heeft zo zijn eigen ‘probleempjes’ of liever gezegd: uitdagingen én zijn charmes natuurlijk ;)

Als baasje wil jij natuurlijk zo goed mogelijk voorbereid zijn op die fases. Want weet jij wat er komt (en wat er is gebeurd)? Dan kan je jouw puppy beter begrijpen en hem moeiteloos helpen te veranderen in een lieve hond, maarrr.. 

Niet té snel natuurlijk ;) Want in de puppyfase is je hond misschien wel op zijn schattigste. Aan de andere kant, zo heeft elke fase natuurlijk zijn charme. Toch?


Welke puppyfase is het belangrijkste voor jou als baasje?

De belangrijkste fase voor puppy baasjes is volgens veel experts de socialisatiefase. Als je erover nadenkt is dat ook best logisch.

In deze fase van socialisatie leert je pup namelijk voor een groot deel hoe hij om moet gaan met honden / pups, mensen / kinderen, dieren en objecten. 

Denk bijvoorbeeld maar aan “meneer de stofzuiger”, waar hij voor het eerst kennis mee maakt. Je pup went in die fase dus eigenlijk al aan een heel groot deel wat hij dagelijks of regelmatig gaat zien.

En dat is best belangrijk bij het vormen van zijn gedrag voor later. Hoe schattig het er nu ook uitziet dat je kleine Labrador of Duitse herder pup de stofzuiger als speelgoed ziet.. Of dat hij er bang voor is!

Later als hij groot is wil je niet dat hij de stofzuigerbuis uit je handen trekt of ervandoor gaat als je de robotstofzuiger aan zet. Toch? 

Dus...


Wat zijn eigenlijk de meest voorkomende puppy probleempjes die baasjes ervaren?

De meest voorkomende puppy probleempjes volgens baasje zijn in het kort; zindelijkheid,  (te hard) bijten, (gebrek aan) socialisatie en het ‘niet goed luisteren’. Daar hangen veel andere genoemde dingetjes mee samen die ook genoemd worden, zoals; te veel blaffen of piepen (vooral 's nachts...), trekken aan de lijn en niet terugkomen als je roept. 

Ja, die ken ik! Maar.. Wanneer ontstaan die problemen dan?

Bij elke puppy fases kan een  probleem ontstaan, let op: dus ook een probleem ‘voor later’. Zo’n probleempje hoeft je nu niet op te vallen, 'hij is gewoon een beetje bang voor de viste'..

Toch kan dat later zorgen voor grotere problemen. En meestal, hoe ouder de hond wordt, hoe groter het probleem kan worden. Ook als er een heel ingrijpende gebeurtenis was, kan het zelfs zorgen voor een trauma, jep, die kunnen pups helaas ook krijgen! Zelfs al voor je pup bij jou thuis komt. 


6 puppy fases en hondenfases.

Dit zijn de 6 (puppy)fases van je hond, met uitleg over  problemen en hoe jij je er op kanvoorbereiden:

1. Prenatale fase. (“In de buik van de moederhond”)

De prenatale fase bestaat uit de ongeveer 9 weken voor de geboorte van je pup. Het is de tijd in de buik van de moederhond. Deze fase is super belangrijk voor je pup natuurlijk én ja, zelfs voor zijn gedrag. 

Denk je nou dat jij als toekomstig baasje die een pup koopt weinig invloed heeft op deze fase? Dat is niet helemaal waar. 

Want als jij geen pup koopt bij een broodfokker of puppyhandelaar of gelegenheidsnestje waarbij de moeder slecht wordt verzorgd, krijg je ook niet met de problemen te maken die in deze fase ontstaan zoals nervositeit en angstagressie. En.... Als steeds meer mensen geen pups kopen bij fokkers waar de moederhond slecht wordt verzorgd, stoppen deze fokkers hopelijk sneller! 

Ga je een puppy kopen of puppy’s in huis krijgen? 

Dan zijn dit de belangrijkste 2 dingen waar jij als toekomstig baasje invloed op hebt: 

• Goed onderzoeken welke erfelijke factoren de pup (waarschijnlijk) heeft die jij als toekomstig baasje wilt kopen. 

• Heb je zelf een teef waar je mee fokt? Zorg dan dat ze niet te veel stress heeft ;) want net als mensen heeft stress (cortisol) invloed op een zwangerschap.


2. Neonatale fase ("Awwww, het is een piepkleine puppy!")

De eerste 2 weken (14 dagen) na de geboorte van je puppy worden de Neonatale fase genoemd. Deze fase is cruciaal voor je puppy en de moederhond. 

Je toekomstige pup is namelijk piepklein en wordt blind en doof geboren. Hij kan niets zelf en moet daarom verzorgd worden door zijn moeder. Het is belangrijk dat zijn piepkleine lichaam warm blijft, verder slaapt en drinkt de pup vooral. De moederhond stimuleert het stoelgang en plassen en eet dit ook allemaal op.  

Wat kan je als toekomstig puppy baasje in deze fase doen?

In deze fase kan je als toekomstig puppy baasje maar een paar dingen doen, zelfs al streep je de dagen op je kalender op.. Want.. Je krijgt de pup pas écht bij 7-8 weken in huis, chips, nog even wachten dus!

Wiebel jij net als veel toekomstige puppy baasjes door je enthousiasme bijna van je stoel? En wil je de tijd iets sneller laten gaan?

Dan kan je wel alvast;

• Je huis veilig en puppy vriendelijk inrichten.

Jezelf voorbereiden en een online hondencursus aanschaffen (zo ben je goed voorbereid als je pup in week 7-8 komt)

• Je toekomstige pup zijn benodigdheden (zoals zijn riempje, mand, bench, enz.) én natuurlijk veilige speelgoedjes en gezonde voer, kluifjes en beloningen bestellen!


3. Overgangsfase ("Je puppy zijn eerste stapjes")

De derde week na de geboorte van je pup (dag 14 t/m 21) wordt de overgangsfase genoemd. In deze 7 dagen doet je pup letterlijk ‘zijn ogen en oren open’. Een heel belangrijke fase dus voor je pup! Hij kan nu eindelijk zijn nestgenootjes en zijn moeder zien. Dit is ook de week waarin hij letterlijk zijn eerste stapjes zet

“Hallo iedereen!” 

De puppy’s in het nestje reageren nu op elkaar. En omdat je toekomstig pup, net als zijn broertjes en zusjes, niet houdt van slapen in zijn eigen plasjes en poep, beginnen de pups nu buiten het nestje te plassen en poepen. 

Ook in deze fase kan jij als baasje weinig doen. In de socialisatie fase die hierop volgt, heb jij gelukkig wél meer invloed


4. De puppy socialisatiefase! ("Je pup leert zijn omgeving kennen en eraan wennen")

Van week 4 tot maand 6 is het tijd voor de socialisatiefase van je pup. Deze socialisatiefase bestaat uit twee delen: de primaire socialisatiefase en de secundaire socialisatie fase

Je pup gaat kennismaken met - en wennen aan - allerlei dingen. Het wennen aan mensen en andere dieren waarbij er sociale contact wordt gemaakt noemen we socialisatie, het wennen aan "dingen" zoals een stofzuiger of het geluid van een treinspoor noemen we habituatie. 

4.1. De primaire socialisatiefase (omgaan met moederteef, het gezin van de fokker, 'de mensen' en meer) 

Een maand na de geboorte (week 4), gaat je pup zijn primaire socialisatiefase in. De 8 weken die volgen worden de primaire socialisatiefase genoemd. 

Nu je pup kan lopen, zien, horen, ruiken, voelen, proeven wil hij natuurlijk alles ontdekken! Net als kinderen dus, misschien weet jij al uit ervaring dat deze periode soms een kleinnnn beetje ‘vermoeiend’ kan zijn. 

En geloof me.. Anders is het een héél goede training ;) Let op. Het is ook de tijd dat je pup juist dingen bewust gaat ‘vermijden’.

In dit eerste deel van de puppy socialisatiefase worden pups actiever. Ze socialiseren als honden onderling, maar dat het socialisatie met verschillende mensen hier al start is echt heel erg belangrijk! 

Hier kunnen dus ook 'socialisatie' probleempjes ontstaan. Daarom is het altijd belangrijk een goede erkende fokker uit te zoeken die weet wat hij doet. 


Vanaf week 7-8 komt de pup bij jou in huis. 

Tijdens dit deel van de eerste socialisatie fase, gaat je puppy meer om met jou en andere mensen dan bij de fokker

Als het goed is heb je jouw huis al puppy proof gemaakt. Je weet zelf al hoe je om moet gaan met je kersverse puppy door de online puppycursus die je gevolgd hebt. 

Door die cursus weet jij al: hoe je hem goed socialiseert, hem het bijten kan afleren, leert luisteren en zo snel mogelijk leert buiten te plassen (zindelijkheidstraining). 

Anders heb je nu misschien een probleempje en weet je niet zo goed hoe je om moet gaan met je nieuwe puppy. 

Je kan in deze puppy fase tegen probleempjes aanlopen als:

• Dat je puppy niet in zijn bench wil

• Hij begint met meubels, schoenen en sloffen te slopen  

• In je broekspijpen, kuiten, handen of gezicht hapt

• Dat hij fel reageert op de kinderen, honden of de stofzuiger

• Dat hij binnen plast en poept 

• En natuurlijk nog veel meer wat te maken heeft met gedrag, opvoeding en socialisatie

Zonder voorbereiding is het ‘even wachten tot je naar de fysieke puppycursus kan", maar dat is niet aan te bevelen. Een puppy leert namelijk snel nieuw gedrag aan, dus ook de dingetjes waarvan je wilt dat hij ze niet aanleert, maar juist afleert. Zoals: bank-knabbelen, tapijt-plassen en hand-happen.

In de 7e-8e tot 12e week is dus een goede (online) puppycursus belangrijk, waarbij puppy socialisatie uitgebreid behandeld wordt. In de puppy cursus komen; zindelijkheid, bijten, oefeningen aanleren en nog veel meer puppyproblemen en oplossingen aan bod. 

Pro tip: Wil je zo snel mogelijk van ‘ongewenst hondengedrag’ af? Zorg dan dat je al voorbereid bent vóórdat je jouw puppy krijgt. Dat maakt het een heel stuk makkelijker voor jezelf en je pup én de voorpret een stuk groter.


4.2 Secundaire socialisatiefase ("Huh, nog meer socialisatie?")

De secundaire socialisatiefase gaat in na de 12e week en duurt zo’n 3 maanden (maand 4 t/m 6). Dat is het tweede deel van de puppy socialisatie fase. Hierin ben jij als baasje volledig de kartrekker. 

Jij moet immers je puppy leren hoe hij met al die nieuwe prikkels omgaat. 

Als het goed is heb je dat behandeld in de puppycursus en die zit er nu (zo ongeveer) op. Je pup leert nóg meer nieuwe dingen kennen en eraan te wennen. Ook omdat je bijvoorbeeld meer en verder gaat en kan wandelen. 

Heb je een fysieke puppytraining gevolgd en heeft je pup nog moeite met sommige dingen zoals een stofzuiger, honden, baby’s of dieren? Dan is een socialisatie training belangrijk. 

Is dit voldoende is behandeld tijdens de puppy training? Dan weet je wat je moet doen en hoef je deze socialisatie ontwikkeling alleen te onderhouden. 

Wel is het belangrijk dat je jouw hond goed leert te luisteren én te blijven luisteren. Dat is waarom er vaak extra training nodig is naast een gewone puppycursus. 


Veel baasjes stoppen met trainen na de puppycursus. Is dat slim? 

Een puppytraining is eigenlijk nooit voldoende. Je kinderen gaan ook niet alleen naar de peuterspeelzaal en dan is het klaar, toch? Ook gedrag wat misschien eerder veroorzaakt is (bijv. in het nestje of week 8-12), maar wat toen niet zo aanwezig was, kan er nu ‘meer uitkomen’, zoals niet alleen kunnen zijn, onzindelijkheid of angst voor kinderen.

"Mijn hond verscheurd ineens mijn slippers en sloffen?"

Als een hond zich bijvoorbeeld gaat vervelen omdat er niet meer actief getraind wordt, kan het zomaar zijn dat plots wél ‘je sloffen verscheurd worden’. “Huh, dat heeft hij nog nooit gedaan?” Nee, precies! Maar.. 

Nu verveelt hij zich een beetje, daarom is het belangrijk regelmatig wat met je hond  te doen en/of te trainen, zodat hij zichzelf ontwikkelt, goed luistert en vooral blijft luisteren ;) 

Een laatste ander probleem is dat je hond door gebrek aan socialisatie alsnog heftiger gaat reageren. Dus let op, socialisatie blijft altijd belangrijk!


5. Adolescentie fase (maand 6-12)

Maand 6 tot 12 na de geboorte van je pup wordt de adolescentiefase genoemd, de pre-puber en (deel van de) puberfase dus eigenlijk. 

In de eerste weken van deze fase zit je pup nog in zijn pre-puber fase, maar ergens gedurende deze periode gaat je lieve pup puberen. Wanneer? Dat verschilt per ras en pup. 

Meestal is een kleinere hond eerder volwassen, dus pubert hij ook eerder.

Het is een beetje zoals kinderen die in de bovenbouw van de basisschool zitten of de middelbare school, sommige kids puberen vroeg, anderen wat later, dat geldt met pups net zo. 


En uh-oh.. Tja, de puberteit.. (“Ehh.. Het heeft zo zijn charmes?”)

Je voorheen zo lieve kleine pup kan ineens feller gaan reageren door zijn hormonen. Hij kan ook veel drukker worden, slecht kunnen concentreren en 'raar reageren.

Rijgedrag? Check! Dat komt omdat pubers toch vaak situaties spannend vinden, en rijgedrag laten zien vanwege stress. 

Net als kinderen willen ook puberende honden ‘wat leuks doen’ en ‘wat leren’. Al zeggen kinderen op dat laatste soms van niet, wij weten dat het belangrijk is voor hun ontwikkeling. Dat geldt net zo voor een puppy en puber.

Gelukkig is er wel een groot verschil tussen honden en kinderen als het gaat om leren. Honden vinden het namelijk super leuk om wat met jou als baasje te gaan doen!

Er zijn tal van off- en online honden trainingen die je kan volgen om je puberhond én jezelf te vermaken!

Ook kan je jouw eigen kennis over hondengedrag wat meer ontwikkelen als je wilt, dat maakt het bijvoorbeeld weer makkelijker om te zien of iets nu ‘spel of menens’ is als je je hond uitlaat . 

Na deze fase groeit je pup op tot een volwassen hond.


6. Volwassenheid ("Wie is er een lieve jongen, ja, jij!")

Het was soms wat afzien, maar nu hij 3 jaar is mag je hond definitief 'volwassen' genoemd worden. Door jouw inzet, de puppycursus, honden trainingen en oefeningen die je met je hond hebt gedaan (en doet)..

Is je pup succesvol veranderd in een volwassen hond
, hé-hé, gelukkig, de puberteit en zijn dolle maanden en weken? Die zitten erop! 

De dolle 5 minuten? Die blijft elke enthousiaste hond natuurlijk wel houden, maar dat is eerder grappig dan storend natuurlijk.

Natuurlijk blijft je hond ouder worden en blijft hij nog lekker lang bij je! Vanaf 7 jaar mag je zelfs officieel de term ‘oudere hond’ of 'senior' gebruiken. 


Maar.. 

Als je jouw hond regelmatig fysiek en emotioneel prikkelt met een honden training of oefeningen én zorgt dat hij beweging en gezond eten krijgt? Dan is 'senior' vaak slechts ‘een labeltje’.

Ook in deze fase kunnen er nog steeds probleempjes naar boven komen die eigenlijk afkomstig zijn uit eerdere fases. Bijvoorbeeld een slechte ervaring met een kind of kat die nu getriggerd wordt. Of natuurlijk kan het nog steeds gebeuren dat een nieuwe prikkel hem niet goed bevalt of oude prikkel ‘niet meer bevalt’.

Verveling? Dat ligt altijd op de loer.. Dus blijf vooral lekker leuke dingen samen doen met je hond!

Kortom: Het blijft als baasje altijd belangrijk om socialisatie en hondengedrag te blijven trainen en onderhouden


Zijn er verschillen in de puppyfases per ras?

In de fases zelf niet zozeer, maar wel in de snelheid waarin een puppy door de puppy fases gaat. Zo wordt over het algemeen een kleine hond sneller volwassen, sommige zelfs al binnen een jaar. En nu hoor ik je denken...

“En grote honden dan?” 

Daar is vaak het tegenovergestelde voor waar. Zij kunnen namelijk veel langer over de puppy- en puberfase doen, zelfs 2 jaar! En hoe groter de hond? Hoe langer dat over het algemeen duurt. 

Het verschilt natuurlijk per pup hoe snel hij door zijn puppy fases heen gaat en aan jou als baasje ‘hoe soepel hij er doorheen gaat’. 

En het is altijd zo dat de een nu eenmaal wat sneller is dan de ander, net als met kinderen.


Planning en hondentraining?

Geen zorgen, jij wordt en blijft een super baasje, dat weet ik zeker! Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Voor je planning is het vooral handig vóóraf al een online hondentraining te volgen. Dat maakt het voor jou makkelijk om ongewenst hondengedrag te voorkomen.

En dat werkt veel fijner dan het achteraf op te lossen. Hoe beter je jezelf voorbereidt? Hoe sneller je erbij bent en hoe effectiever je het oplost. Zo blijft er meer tijd over om lekker te genieten van je puppy en zorgeloos te genieten!

Heel veel succes! 

Meer weten over puppy training waarin we dit en nog veel meer behandelen?

Wil je je hond beter leren begrijpen of hulp bij het opvoeden van je puppy?

Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen