De relatie tussen baas en hond
15 april 2022 
5 min. leestijd

De relatie tussen baas en hond

Sta je ook wel eens stil bij de relatie tussen jou en je hond? Hoe zit jullie relatie in elkaar? Is deze zoals jij het graag zou willen, of heb je het idee dat het misschien nog wel beter zou kunnen? 

Misschien heb je geen controle over je hond en twijfel je daarom over jullie relatie. Of misschien kan je hond geen seconde zonder jou... dat is natuurlijk ook geen gezonde relatie. 


Wat ben jij als baasje voor je hond?

Hoe denk je dat jouw hond jou nou eigenlijk ziet? Als een soort 'über-hond'? Als zijn ouder? Of als werkgever? Misschien wel als een roedelleider, alfateef? Of denk je juist dat je hond jou ziet als zijn bediende? Als een rang-lagere, omdat jij het gevoel hebt dat je geen controle hebt over je hond. 

Hoe denk je dat jouw hond tegen je aan kijkt, en hoe kijk jij naar je hond?

hond baas relatie luisteren


Denk je dat je een roedelleider of 'Pack Leader' moet zijn?

Heb je een probleem met je hond (zoals trekken aan de lijn, of je hond valt uit, misschien springt hij op tegen mensen), dan komt dit volgens de aanhangers van 'roedelleider zijn' voort uit je relatie met je hond. Jij bent niet sterk genoeg, jij bent niet assertief genoeg, jij bent geen Pack Leader. 

Je hond mist volgens hen dan vooral discipline. Je moet dan wat vaker zogenaamde rangordehandelingen doen, zoals eerst eten, je hond op zijn rug leggen, enzovoort. 


Heb jij een baas en slaaf relatie met je hond?

Een andere manier om tegen de relatie tussen jouw en je hond aan te kijken, is die van een baas en een slaaf. Je hond moet gewoon doen wat jij zegt! Hij moet luisteren omdat jij de baas bent. 

Jij hebt het recht om elk middel aan te grijpen dat ervoor zorgt dat jij je doel bereikt. Je mag dwang gebruiken, en je hond mag geen weerwoord hebben tegen jou. Jouw wil is wet, en het doel heiligt de middelen. Want anders gaat je hond de baas over jou zijn!

baas hond relatie knuffelen met hond


Ben jij een honden-mama of -papa?

Het andere uiterste is dan de 'fur-mommy'-beweging, waarbij vrije opvoeding de boventoon voert. Je moet er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je hond geen enkele slechte ervaring meemaakt. Je hond mag alles, en moet niks. 

Alles wat een hond ook maar enigszins begrenst of corrigeert, is een doodzonde. Je mag geen 'nee' zeggen, een bench is zielig, en je moet je hele leven eigenlijk laten leiden door je hond, die ook geen minuut alleen mag zijn. 


Ben je een manager of leidinggevende?

Een manager of leidinggevende zorgt ervoor dat de werknemer zich goed en gewaardeerd voelt. Dat bereik je door onder andere de werknemer uitleg en trainingen te geven, zodat hij weet hoe hij iets moet doen. 

Je geeft je werknemer feedback over zijn functioneren, je laat merken wanneer hij iets goed doet en je gaat bijsturen als iets beter kan. Een leidinggevende draagt ook zorg voor een veilige omgeving.

Zo kun je je relatie met je hond ook zien!

gelijkwaardige relatie hond baasje



Wil jij een gelijkwaardige relatie met je hond?

Goede relaties zijn vaak gelijkwaardig. Dat wil je ook met je hond! Of toch niet? Want je relatie met je kinderen is ook niet gelijkwaardig. Jij, als ouder, neemt beslissingen over je kinderen, omdat zij niet in staat zijn om deze zelf te nemen. 

Jij neemt beslissingen om je kinderen veilig te houden, jij stelt grenzen en regels en je zorgt ervoor dat je kind deze grenzen en regels begrijpt. 

Zo is dat ook met honden. Jij moet net als een ouder in een relatie meer zeggenschap hebben dan je hond, omdat jij er beter voor kunt zorgen dat je hond en de omgeving veilig blijven. 


De relatie met je hond in balans

In sommige situaties leidt de een, in andere situaties leidt juist weer de ander. Dit is meestal afhankelijk van wie meer skills heeft om die bepaalde situatie goed in te schatten. 

De honden in onze huishoudens leven in een mensenmaatschappij. Daarom is het wel de taak, de grote verantwoordelijkheid van een hondeneigenaar, om zijn of haar hond te begeleiden. 

Het is jouw taak om je hond te leren hoe hij zich het beste kan gedragen op een terras, op straat, tegen bezoek. Maar daarnaast heeft je hond wel het recht om jou te laten zien hoe hij zich voelt en wanneer hij juist steun nodig heeft. En wanneer begrenzen nodig is! 

relatie met hond balans eigenaar



Hoe laat je je hond merken dat jij de baas bent?

Als je dit vraagt aan hondenbezitters en trainers, krijg je echt tientallen verschillende antwoorden. De een zegt dat het heel belangrijk is dat je altijd als eerste de deur uit gaat, de ander roept dat je regelmatig zijn voerbak weg moet pakken. En een derde vertelt dat je hem bij zijn nekvel moet pakken of op de rug moet leggen. 

Ook wordt vaak gezegd dat je hond altijd achter je moet lopen, niet voor, en hij mag ook niet op de bank of op bed. Dit alles mag je met een hele grote korrel zout nemen....


Hoe kan je het respect van je hond verdienen?

Respect verdien je door je hond veiligheid te bieden. Door hem te verdedigen tegen andere honden, of misschien ook tegen mensen. Door hem te steunen als hij jouw steun nodig heeft. Door hem te leren wat je van hem verwacht, door met je hond samen te werken en hem de aandacht en verzorging te geven die hij nodig heeft.

Een hond gaat jou zien als zijn baas, als zijn leidinggevende, als jij zijn respect verdient. Respect, niet angst


respect hond verdienen sneeuw


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen