Target training voor honden
Wat is target training? De term "targettraining" hoor je vaak binnen hondentraining, maar wat is dat nu eigenlijk? En waar is dat goed voor? Hoe leer je dat en hoe kun je de target weer afbouwen? In deze blog leg ik het allemaal uit! Want... Targettraining kan je helpen bij de verzorging, wandelen zonder trekken, binnen hondensport, bij het voorkomen van opspringen... Deze training is dus niet alleen nuttig maar ook nog heel leuk!
Wat is targettraining?
Een target is iets wat de hond aanraakt met zijn neus, poot, lijf of meerdere poten, of waar de hond naar kijkt. Een geur kan ook een target zijn. Een target is dus een doel.
7 voorbeelden van targettraining:
1. Leren om op een weegschaal te staan bij de dierenarts.
2. Wanneer de deurbel gaat, kan je hond targetten op zijn mand of kussen.
3. De oefening "volg" leer je ook makkelijk aan met targettraining.
4. Je hond leert met een kin-target gemakkelijk de oefening tandjes kijken.
5. Opspringen kan je ook stoppen door middel van targettraining.
6. Het trucje "schaam je" (hond doet zijn poot over zijn snuit) leer je ook makkelijk aan met target.
7. Bij agility zijn targets prima hulpmiddelen bij het aanleren van toestellen.
Target training is dus écht enorm breed toepasbaar voor verschillende situaties met honden binnen opvoeding, training, sport en gedragstraining!
5 soorten targets voor je hond:
1. Handtarget
Een van de makkelijkste target-oefeningen is de handtarget. Voor mij is dit een van de allereerste oefeningen die ik een hond (pup of volwassen) zou aanleren! Met de handtarget raakt de hond met zijn neus een lege, open hand aan. De snuit tegen je handpalm dus! Deze target is je stuur, daarmee kan je je hond allerlei andere oefeningen aanleren zoals volgen, ergens in, om, op of overheen, ergens onderdoor, hierkomen... De keuze is reuze! Een handtarget is dus een essentiële basisoefening voor veel andere commando's en trucs.
2. Targetstick
In plaats van je lege hand, kan je ook een targetstick gebruiken als een stuur. Vooral met kleine hondjes erg handig, want je hoeft dan niet te bukken om je hand binnen neusbereik te brengen! Een targetstick is ook een onmisbaar hulpmiddel bij onder andere dogdance. Voor de oefening "volgen" is een targetstick ook echt handig. En heb je een hond die angst heeft voor handen, bijvoorbeeld door eerdere slechte ervaringen? Of een hond die snel gaat likken of happen in handen? Ook dan is een targetstick een fantastische optie!
3. Tactiele targets
Tactiele targets zijn targets die de hond aanraakt met een deel van zijn lichaam. Dit doet je hond met zijn neus, kin, poot, poten, schouder, heup of staart. Met een aparte cue (bijvoorbeeld "touch" voor neustarget, "poot" voor poottarget, "side" voor schouder...) kan je je hond vertellen met welk deel van zijn lichaam je het targetgedrag van hem verwacht. Het aanraken is de meest bekende vorm van targettraining... Maar, zeker niet de enige!
4. Visuele targets
Een visuele target is iets waar de hond naar kijkt op cue (commando). De meest bekende vorm van visuele target is het oogcontact met de baas. Je kan je hond leren om te kijken naar welk object dan ook. Deze oefening kan handig zijn bij de verzorging! Zo kan je hond zich focussen op een visuele target en daardoor stil blijven staan terwijl jij zijn poten schoonmaakt. Bij gedragstraining kan een visuele target het fixeren (aanstaren) van andere honden vervangen.
5. Geurtarget
Ook een geur kan een target zijn die bepaald gedrag oproept. Het volgen van een spoor is ook een vorm van aanhoudende target. Bij detectie gaan honden op zoek naar hun targetgeur (dat kan natuurlijk van alles zijn). Eenmaal bij de targetgeur gaat de hond bevriezen met zijn neus richting de geur. Bij reddingshonden kan een geur van menselijke resten gezien worden als targetgeur.
Anti-target
Een antitarget is een target die de hond juist ontwijkt. Als voorbeeld kan je denken aan een hond die je leert om naast een kinderwagen te lopen. Dan kan je een antitarget aan de kinderwagen bevestigen. Dit kan bijvoorbeeld een poolnoodle zijn die vanaf de kinderwagen opzij steekt, en waarbij je je hond leert om achter deze target te blijven. Ook binnen hondensport kan een antitarget een prima hulpmiddel zijn voor bijvoorbeeld een betere verplaatsing van de achterhand tijdens het volgen.
LET OP; Een anti-target leer je niet aan door middel van correcties. Je beloont het weg bewegen van de anti-target. Een anti-target moet dus geen angst, ongemak of pijn veroorzaken.
Neustarget aanleren
Je kan je hond dus leren om met zijn neus je hand aan te raken, een targetstick aan te raken of een pion. In het video zie je aanleren van een neustarget op de hand. Werk altijd in kleine stapjes die makkelijk haalbaar zijn voor jouw hond! Geduld, duidelijke criteria en motivatie zijn (net als bij alle trainingen) super belangrijk!
- Gebruik een vlakke, lege hand.
- Houd je vingers bij elkaar (anders kan de hond bijvoorbeeld zijn oog stoten aan een vinger).
- Bied het hand aan vlakbij de neus van je hond.
- Beweeg niet naar de neus toe om te "helpen".
- Beweeg eventueel je hand juist weg bij de hond.
- Markeer precies op het moment dat de neus tegen je hand aan komt.
- Pak daarna de beloning en geef deze aan je hond.
Verlengen van target
Uiteindelijk wil je natuurlijk dat je hond wat langer aan je hand of targetstick blijft vastgeplakt. Maar hoe krijg je dat weer voor elkaar? Je kan dat op meerdere manieren aanpakken. Je kan wachten tot je hond contact maakt met de target. De kans is groot dat je hond de target aanraakt, de aanraking stopt, en omdat er nog geen marker komt, opnieuw gaat targetten. Dat wordt dan je nieuwe moment om te markeren en belonen.
Multi-targeting
Met een multi-target wordt bedoeld dat je hond verschillende targetgedragingen tegelijkertijd uitvoert. Zo kan hij bijvoorbeeld zijn voorpoten op een target houden en tegelijkertijd zijn neus tegen een targetstick plaatsen. Of hij kan met zijn schouder tegen je benen targetten, en tegelijkertijd visueel targetten op een bal op de grond. Multitargets maken zeer ingewikkelde oefeningen en bewegingen mogelijk, en daar kan je enorm veel mee afwisselen.
Multitargeting maakt het trainen van geavanceerdere oefeningen mogelijk.. En makkelijker!
Targettraining binnen hondensport
Bij verschillende soorten hondensport is targettraining de basis voor een heleboel oefeningen. Bij agility kan je een hond leren om met zijn achterpoten op de raakvlakken te targetten. Dat kan je combineren met een neustarget op de grond. Bij obedience is targettraining de beste basis voor het aanleren van oefeningen zoals vak sturen en zit, sta en af op afstand. Ook bij dogdance, jachttraining, pakwerk en andere sporten zijn targets ontzettend handige hulpmiddelen!
Targettraining binnen opvoeding
Niet alleen binnen hondensport, maar ook gewoon in en om het huis kan je targettraining toepassen. Wil je je hond makkelijk mee kunnen nemen naar een terrasje? Gebruik daarbij een targetmat! Wil je moeiteloos de nagels van je hond kunnen knippen? Leer hem poottarget aan. Heeft jouw hond oogdruppels nodig? Een fluitje van een cent met een kintarget.
Targets gebruiken bij probleemgedrag
Targettraining kan je ook gebruiken om ongewenst gedrag van je hond om te buigen. Van eenvoudige ongewenste gedrag zoals opspringen tegen bezoek, tot lastigere gedragsproblematiek zoals uitvallen naar andere honden op straat. Je kan door het targetgedrag te vragen je hond makkelijker aan de goede kant van jou laten lopen, en door focus op het target gaat je hond ook niet uitvallen. En een poot op het target houden is bijvoorbeeld niet te combineren met opspringen.
Vanaf welke leeftijd kan je targettraining doen?
Targettraining kan je al doen met hele jonge puppies, mits ze het systeem van beloningssignaal + daarop volgende beloning begrijpen. Dit kan dus al zo vroeg als vanaf 5-6 weken. Als je met pups veel targettraining doet met diverse voorwerpen, kan je ervoor zorgen dat je pup (ook op latere leeftijd) onbekende voorwerpen ziet als potentiële targets, in plaats van "enge dingen"!
Targettraining is dus geschikt is voor honden van alle leeftijden, inclusief pups.
Voordelen van targettraining
Met targettraining leert je hond zelf gedrag aan te bieden, je kan het niet afdwingen. Targettraining kan je doen met alle honden; jong, oud, klein, groot... en met targettraining kan je ook een hond bezighouden die rustig aan moet doen, bijvoorbeeld na een operatie. Targettraining is dus een geweldige vorm van mentale stimulatie voor alle honden.
Targettraining is ook een prima hulpmiddel bij het voorkomen en verminderen van probleemgedrag. En... door afwisselende targettraining krijgt je hond meer zelfbeheersing en meer zelfvertrouwen! Nog een voordeel; met targets kan je makkelijker meerdere honden tegelijk trainen.
Afbouwen van targets
Afbouwen van targets hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je moet wel rekening houden met een aantal zaken wanneer je de target gaat afbouwen.
- Het gedrag met de target moet al echt stabiel zijn, je hond moet de oefening met de target feilloos uitvoeren, meerdere keren achter elkaar.
- Je hebt een cue (commando) toegevoegd aan het gedrag.
- Je hond laat het gedrag vloeiend en zonder twijfel zien met de target nadat je de cue hebt gegeven.
- Je hebt genoeg herhalingen gedaan om de oefening tot een automatisme te brengen.
- Als je aan deze voorwaarden voldoet, kan je vaak in een keer de target weglaten. Soms lukt dat niet. Dan kan je beter eerst verschillende targets gaan inzetten, en ze gaandeweg steeds kleiner maken.
Het afbouwen van targets kan dus een geleidelijk proces zijn dat afhankelijk is van de individuele hond en de complexiteit van de oefening.
Meer weten over hondentrainingen?
Iedere hondentraining heeft zijn eigen doel. Vond je het interessant om te lezen over targettraining? Dan vind je in dit blog nog volop andere soorten hondentrainingen om te lezen.
Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming