Trekken aan de lijn... ergernis nummer 1!
Trekken aan de lijn is een bron van ergernis voor een heleboel hondenbezitters. Omdat trekken aan de lijn zo’n veel voorkomend probleem is, wordt hier volop op ingespeeld door de hondentrainers, marketingmensen en ontwerpers van trainingshulpmiddelen.
Doordat heel veel honden trekken aan de lijn, zijn er tientallen anti-trektuigen, anti-trek riemen en halsbanden. Echt de meest bijzondere uitvindingen zijn er, om ervoor te zorgen dat je hond stopt met het trekken aan de lijn.
In deze blog:
- Waarom trekken honden aan de lijn?
- Hoe werken de verschillende hulpmiddelen?
- Kun je dit probleem oplossen en zo ja, hoe dan?
- Wat als je alles al hebt geprobeerd?
- Je hebt net een pup, kun je het probleem dan voorkomen?
Waarom trekt je hond aan de lijn?
Hij heeft het (als pup) aangeleerd
Wij leren onze pups vaak al te trekken aan de lijn door zelf het slechte voorbeeld te geven. Je pup wil niet mee lopen en je trekt aan de lijn. Het regent, je wilt even flink doorlopen, niet treuzelen, vervolgens trek je weer aan de lijn.
Je hond leert al snel dat spanning op de lijn heel gewoon is en dat hij op deze manier wordt meegenomen.
Door het trekken aan de lijn te belonen
Het trekken aan de lijn wordt in stand gehouden door het gedrag te belonen. Dan bedoel ik niet dat je roept ‘braaf, goed zo’ en je hem een koekje geeft als hij flink aan de riem trekt. Nee, dat belonen ligt net even anders.
Als je hond ergens naartoe wil, bijvoorbeeld naar een boom die super lekker ruikt omdat een andere hond er tegenaan heeft geplast…. hij trekt aan de lijn en komt bij die boom en dat is zijn beloning.
Je hond trekt aan de lijn en zo komt hij bij een andere hond, dat is een beloning. Of als hij aan de lijn trekt en hierdoor simpelweg vooruit komt, dat is ook een beloning.
Je hond heeft gewoon geleerd dat trekken aan de lijn elke keer wordt beloond. Omdat als hij trekt, hij daar komt waar hij wil zijn.
Doordat anderen hem daarin bevestigen
Je hond wil achter een jogger, een fiets of katten aan. Dat lukt dan niet helemaal, want jij hebt hem vast aan de riem en komt zo ook een stukje mee. De verwachting van je hond houdt zijn gedrag in stand. Omdat de kat/fiets/jogger zich verder van je hond af beweegt, is dat dus voor je hond ook een beloning.
Je hond is bang en wil weg
Het kan zijn dat je hond ergens bang voor is en aan de lijn trekt om er bij weg te kunnen. Dit is dan weer wat lastiger, want hier maak je als baas dan vaak de beslissing om juist niet weg te gaan. En dit is juist de situatie waarbij het soms de beste optie is om het trekken aan de lijn even niet zo belangrijk te vinden en je hond op een veiligere afstand te brengen.
Soms leer jij je hond ook bewust iets aan waarbij hij mag trekken. Bijvoorbeeld bij canicross of speuren. Als het niet duidelijk is voor je hond wanneer hij wel of niet mag trekken, dan kan het zijn dat hij meer gaat trekken tijdens de dagelijkse wandelingen.
Je hond weet niet wat hij WEL moet doen
De meest voorkomende reden om te trekken, is dat lopen met een slappe lijn niet genoeg oplevert. Het komt dus niet in je hond op om dat te gaan proberen, je hond weet dan niet wat hij wel moet doen.
Stel, je geeft je hond om de tien stappen een stuk worst, een superleuke opdracht of een snuffelmoment als beloning. Dat maakt het voor je hond al wat meer de moeite waard om de spanning van de lijn af te houden.
Trekken aan de lijn belonen, daarom blijft je hond het doen…
Huh… wat? Nee, dat doen we niet, want we willen niet dat hij trekt.
Het is echt heel irritant, je wordt van boom naar boom, van bosje naar bosje, van de ene hond naar de andere hond meegesleurd door het getrek van jouw hond. Dat beloon je toch echt niet, integendeel, je probeert hem terug te trekken, te corrigeren met je stem, misschien heb je wel een speciaal anti-trek tuig of halsband aangeschaft om van het trekken af te zijn.
Klinkt dit bekend? Verbaast mij niks, want trekken aan de lijn staat echt in de top 10 van honden-ergernissen. Het punt is, elke stap die je meeloopt wanneer hij trekt, is een beloning. Als je hond trekt en iemand zegt op dat moment tegen hem ‘oooh, wat ben jij een flinke hond’, dan is dat een beloning. Je hond trekt en er komt een loslopende hond naar hem toe… dat is een beloning.
Hulpmiddelen tegen trekken aan de lijn
Er zijn enorm veel verschillende hulpmiddelen op de markt. Sommige hulpmiddelen zijn prima om (tijdelijk) te gebruiken, andere zijn gevaarlijk voor je hond en kunnen fysieke problemen of ergere gedragsproblemen veroorzaken!
Hieronder volgt een aantal hulpmiddelen;
Anti-trektuigen
Anti-trektuigen met front-clip
Deze tuigen zijn heel erg verschillend. Sommige tuigen werken met een ring voor de borst zodat als je hond trekt, hij niet recht naar voren kan trekken. De bevestiging voor de borst trekt je hond een beetje uit balans. Op zich zijn deze tuigen niet pijnlijk, mits de band om het lichaam ver genoeg naar achteren zit en niet vlakbij de oksels. Onder andere Ruffwear, DOG Copenhagen en Hurtta hebben tuigen met een zogenaamde front-clip.
Als je hond altijd links van jou loopt en toch vaak trekt, dan komt er wel een risico bij kijken. Namelijk door het scheef lopen, belast je hond zich erg eenzijdig. Deze tuigen kun je dus wel gebruiken als hulpmiddel, mits je hond niet de hele tijd aan één kant loopt en je door middel van training het trekken probeert te voorkomen.
Anti-trektuigen met koorden
Een ander tuig, is een anti-trektuig waarbij een koord of koorden strakker trekken wanneer er spanning op de lijn komt. Meest bekend is het model dat twee dunne koorden heeft die onder de oksels doorlopen en strak trekken wanneer je hond trekt. Dit is dus extreem onprettig en zelfs pijnlijk!
Net als bij mensen zijn de oksels ook bij je hond gevoelige plekken. Er zijn ook anti-trektuigen waarbij een koord om de liezen of om de buik strak trekt. Het lijkt me overbodig om te vermelden dat dit dus ook gebaseerd is op het idee dat als trekken pijn doet, het trekken dan wel ophoudt.
Hoofdhalsters
Een halster om de kop van je hond is iets wat we eigenlijk heel raar vinden. Sommige mensen associëren het met een muilkorf. Dit is eigenlijk heel gek, want als je hond een goed halster om heeft, kan hij gewoon drinken, eten, blaffen of bijten.
Bij halsters zijn er ook verschillen. Bij sommige halsters zit de bevestiging voor de lijn onder de kin (Gentle Leader en Halti), bij andere halsters achter de kop (Canny Collar). Nog een verschil zit in het wel of niet strakker worden. Een Gentle Leader maak je op maat vast met een clip, die ‘knijpt’ dus niet.
Een hoofdhalster op zich veroorzaakt geen pijn, maar je moet het wel aanleren omdat sommige honden het een heel raar gevoel vinden om iets om hun kop te hebben. En je mag nooit aan de riem rukken! Nou ja, sowieso liever niet, maar met een halster al helemaal niet. Halsters zijn dus geschikt als hulpmiddel, mits jij het je hond goed hebt aangeleerd en mits je zelf een zachte hand hebt.
Jachtlijnen/sliplijnen
Deze lijnen zijn tegenwoordig echt een grote ‘hit’ tegen het trekken. Het is een licht, dun koord/touw en vaak zien we dat deze hoog in de nek worden geplaatst. En het is een wonder… je hond stopt heel snel met trekken! En het is een heel licht riempje met een leuk kleurtje. Dat kan toch geen kwaad! Prachtig, of niet? Nou… zo prachtig is het niet. Dit is misschien wel het meest pijnlijke hulpmiddel dat er is.
Weet jij hoe de keel van je hond er uitziet aan de binnenkant? Nou, ongeveer net zoals die van jou.
Pak maar eens een dun, glad touw en maak daar een lusje van. Of gebruik je wijsvingers met de toppen tegen elkaar. Plaats nu het touw net onder je kaak en trek het strak. Of druk met je wijsvingers onder je kaak en tegelijkertijd met je duimen net onder je oren. Daar lopen aders en zenuwen en in je keel bevinden zich de lymfeklieren, schildklier, luchtpijp en slokdarm… je snapt dus wel hoe dit werkt?
Slipketting
De meeste, wat oudere hondenbezitters zijn hiermee opgegroeid (ja, ik ook…). Het idee van een slipketting is dat je op het moment dat je hond trekt, je hem een kort, snel rukje aan de ketting geeft en op het moment dat je hond niet trekt, de ketting los om zijn nek hangt.
Weet je nog wat er allemaal in de keel van je hond zat? Wat denk je, hoe voelt zo’n ruk aan de ketting? Juist. Niet zo heel fijn.
Ook hier is de werking er dus op gebaseerd dat je hond angst krijgt voor de correctie en daardoor ‘op eieren’ loopt en bezig is om de correctie te vermijden.
Prikband
Hier kunnen we gelukkig heel kort over zijn. Het is verboden in Nederland en in heel veel andere landen.
In een prikband zitten ijzeren pinnen aan de binnenkant, dus als je hond trekt, wordt de band strakker en draaien de pinnen in zijn huid. Het idee hierbij is, dat je hond niet durft te trekken uit angst voor de correctie. Deze mag dus niet meer gebruikt worden en dat is maar goed ook!
Ik kan mijn hond niet houden
Je hebt het gevoel dat je geen controle hebt over je hond, vooral als hij een wat groter formaat heeft. Maar trekken aan de lijn door een kleine hond is ook al irritant genoeg. De spierpijn, de ergernis, je wordt aangekeken op straat en mensen worden boos omdat jij je hond niet kan houden.
Misschien heb je een lichamelijk probleem dat het in bedwang houden van je grote hond echt heel moeilijk maakt. Sommige honden zijn ook gewoon enorm sterk. Dan kan het zijn dat je kiest voor een sliplijn of een ander pijnlijk hulpmiddel.
Meestal is de keuze voor een dergelijk hulpmiddel niet een bewuste keuze, maar een noodgreep. Omdat het wandelen echt niet meer leuk is.
De meeste eigenaren willen hun hond niet bang maken of pijn doen. Ze weten gewoon niet hoe gevaarlijk bepaalde hulpmiddelen zijn en weten daarom ook niet hoe het WEL kan, zonder deze middelen.
Is trekken aan de lijn slecht voor mijn hond?
Ja, trekken aan de lijn kan slecht zijn voor je hond. Als je hond bijvoorbeeld een dunne halsband draagt, kan hij zijn strot behoorlijk beschadigen. Met trekken kan je hond ook sneller last krijgen van artrose als gevolg van verkeerde belasting van zijn gewrichten. Sommige honden trekken zo erg aan de lijn dat ze hun nagels helemaal open halen, of hun voetzolen diep beschadigen.
Daarbij speelt ook mee dat de band tussen je hond en jou er niet beter op wordt als je al vloekend achter je hond aan wordt gesleept. Je hond zou het ook veel leuker vinden om met een losse lijn te lopen en samen met jou bezig te zijn!
Kun je trekken aan de riem nog afleren?
Eigenlijk niet. Nu schrik je natuurlijk. Zit je dan vast aan een hond die jou voor altijd over straat meesleurt? Wat een vooruitzicht… elke dag spierpijn, elke dag ergernis. Of moet je hond dan toch aan zo’n speciaal riempje? Dus, alle hoop maar opgeven?
Nee hoor, het goede nieuws is dat je het wandelen met een slappe lijn kunt aanleren. Huh… je vertelde net nog dat het niet kan?
Trekken aan de riem AFLEREN is iets anders dan lopen met een slappe lijn AANLEREN. Je moet dus even andersom denken!
En het kost je geen vermogen, je hoeft er geen dure spullen voor aan te schaffen, het is niet moeilijk, iedereen kan het bereiken. De ene hond leert wat sneller dan de andere hond. Maar… het kan! Echt waar.
Hoe kan ik dit probleem oplossen?
Dat is uiteraard een beetje maatwerk, want elke hond (en baas) is anders. Elke hond heeft een andere motivatie en een andere voorkeur. De ene baas is heel handig en een andere iets minder. Heel kort samengevat kun je dit probleem oplossen in 3 stapjes;
– Het juiste materiaal (Een goed en prettig zittend tuig, een zachte halsband of een combinatie van beide, supergeweldige beloningen en een lijn die lang genoeg is)
– Een goede basistraining (Een beloningssignaal aanleren, je hond leren na te denken, leren belonen, verschillende methodes kennen)
– Heel veel oefenen (In het begin is het wel nadenken en werken, maar… het is ook gewoon heel erg LEUK! Veel leuker dan aan een riem rukjes geven of de hele tijd streng doen. En als je hond niet meer trekt dan krijg je ook nog een betere band met je hond!)
Ik heb alles al geprobeerd
Dit is iets dat ik echt heel vaak hoor. En vaak klopt het gedeeltelijk. De baas heeft al van alles geprobeerd, maar vaak is de beloning niet aangepast aan de motivatie van je hond. Misschien moet je dus een andere beloning gebruiken. Of een ander beloningsschema. Wij als baasjes hebben nogal de neiging om erg zuinig te zijn met het belonen.
Was het duidelijk waarom je hond aan de lijn trok? En was je training daarop aangepast? Het kan ook dat je een ander tuig zou moeten proberen. Soms deed je wel het juiste, maar niet lang genoeg. Als je een hond hebt die al drie jaar gewend is om te trekken, dan duurt het uiteraard langer dan drie dagen om andere gewoontes aan te nemen. Zowel bij je hond als bij jezelf!
Kan ik voorkomen dat mijn hond gaat trekken aan de lijn?
Ja, uiteraard, dit is het makkelijkste om te leren als je hond nog een pup is! Investeer nu dus in het veelvuldig belonen van het lopen met een slappe lijn. Zorg dat je zelf niet gaat trekken aan de lijn, je wilt toch geen slecht voorbeeld geven aan je pup?
En ook al doe je nog zo goed je best, dan kan het nog wel zo zijn dat wanneer je hond in de pubertijd komt, hij weer wat gaat trekken. Dat betekent niet dat je training is mislukt! Dat betekent gewoon dat je weer even terug moet naar de basis.
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming