Twee honden tegelijk trainen
08 januari 2024 
5 min. leestijd

Twee honden tegelijk trainen

Kun je ook twee honden tegelijk trainen? En zo ja, hoe doe je dat dan? Kun je dan wel een clicker gebruiken? Het lijkt zo ingewikkeld, maar is dat ook zo? Lees de beste trainingstips voor twee (of drie, of vier...) honden tegelijk in deze blog!

Kun je twee honden tegelijk trainen?

Deze vraag krijg ik heel vaak van mensen met twee (of zelfs meer) honden. Want als dat zou kunnen, zou dat zo fijn zijn. Dat spaart tijd, en er zijn nog andere voordelen aan twee honden tegelijk trainen... namelijk:

  • Het kan jaloezie tussen honden verminderen.
  • Het verbetert de relatie tussen de honden.
  • Het geeft jou als eigenaar meer controle over twee honden.
  • Het helpt met gehoorzaamheid en opvoeding.
  • Je honden worden minder afhankelijk van elkaar.
  • Tijd besparen is dus zeker niet het enige voordeel!

"Name Game"

Stations

De eerste stap bij het trainen van twee honden samen is dat je een aantal oefeningen apart doet, namelijk de "name game" en het aanleren van stations. In het begin is het station altijd hetzelfde, bijvoorbeeld voor beide honden een eigen mand of een hond op de bank en de andere op een poef. Het maakt niet uit wat je gebruikt, maar tijdens de eerste sessies blijft dat hetzelfde. Bij mij is het cue-woord "plek". Het woord "plek" krijgt dus betekenis; als je op deze plek blijft die ik heb aangewezen, word je daar echt royaal voor beloond!

Op je beurt wachten

Wanneer beide honden apart als het ware "vastgelijmd" zitten op hun plek, probeer het dan met twee honden tegelijk. Je gaat dan als het ware elke keer naar een hond, noemt zijn naam, geeft een beloning, loopt naar de andere, noemt zijn naam, geeft een beloning. Als een van de twee niet op het station blijft, begeleid je deze terug, maar beloon pas nadat de andere een beloning heeft gehad. In het begin is het dus slim om de stations vrij dicht bij elkaar te hebben, zodat je hooguit een stapje ertussen hoeft te zetten. Gaandeweg kun je de afstand een beetje vergroten, naar bijvoorbeeld 2 meter.


Stappenplan om twee honden samen te trainen:

  1. Oefen eerst apart de "Name Game".
  2. Oefen eerst apart hun "Sweet Spot" oftewel hun station.
  3. Begin met twee honden, beide op hun station, en beloon dat flink.
  4. Vergeet niet de honden te benoemen voordat je beloont!
  5. Start nu met oefeningen die je honden om de beurt kunnen doen op hun eigen station.
  6. Vraag nu een van je honden van het station af en vraag een korte oefening.
  7. Beloon voor de oefening en de andere hond voor op het station blijven.
  8. Wissel nu dat hond 1 blijft op het station en hond 2 doet een kleine oefening.
  9. Bouw op naar 2 korte oefeningen per "beurt" en beloon de "blijver" ook tussendoor.

Duidelijk zijn

Duidelijk zijn is altijd belangrijk bij training, en trainen met twee honden is daar geen uitzondering op. In tegendeel; nu moet je misschien nog duidelijker zijn dan wanneer je met een hond gaat trainen. Duidelijk betekent niet streng. Dat betekent wel dat je altijd de naam noemt van degene die beloond wordt en een duidelijk signaal geeft om het station te verlaten en weer terug te gaan.


Eerlijk delen

Delen is natuurlijk geen logisch, natuurlijk gedrag voor honden. Let er dus goed op dat je beide honden evenredig beloont. Als je om de beurt gaat werken, trek niet altijd een en dezelfde hond voor. Naast het noemen van de naam, kijk ook de hond aan waarmee je op dat moment bezig bent.

KISS

Oftewel; Keep It Short and Simple. Voorkom fouten. Zorg ervoor dat de oefeningen die je vraagt op het station, oefeningen zijn die makkelijk te doen zijn voor jouw hond. Voorbeelden zijn zitten, liggen, staan, pootje geven, buiging, handtarget, rondje draaien (afhankelijk van station), mooi zitten, koppie... Als je dan om de beurt de honden van het station af vraagt om een oefening te doen, houd dat in het begin ook bij 1 oefening en doe die dicht bij je andere hond om ook deze snel te kunnen belonen voor het blijven op zijn station.


Clicker gebruiken

Kun je dan ook een clicker gebruiken? Ja, dat kan. Want als je klikt voor de hond waar je mee bezig bent met een oefening (stel, je vraagt hond A om een poot, je klikt voor de poot in je hand) en hond B staat op dat moment op zijn station, en je beloont beide, is er niets aan de hand. Stel dat je een hond hebt die een clicker als beloningssignaal heeft, en de andere hond kent een "Yes", dan zou je dus eerst hond A kunnen klikken + belonen en daarna "Yes" + beloning voor hond B. Het is maar net wat jij wilt!

Veiligheid

Als een van de twee honden voernijd heeft, of de twee honden hebben nog geen (of niet meer) geweldige relatie met elkaar, dan is het verstandig om extra veiligheidsmaatregelen te nemen.
Zo kun je bijvoorbeeld een lijn vastmaken bij de stations, zodat de honden niet per ongeluk bij elkaar kunnen komen. Met kleine hondjes kun je werken met een hekje tussen twee stations waar jij wel overheen kan, maar de hondjes niet. Als er sprake is van uitvallen, fixeren, grommen, of als een van de twee honden zich niet prettig voelt, is het verstandiger om ze toch 1 op 1 te trainen.



Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming







Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen