Verlatingsangst... mijn hond kan niet alleen zijn
Als je hond verlatingsangst heeft is dat een probleem dat grote gevolgen kan hebben voor je leefsituatie. Misschien blaft en jankt je hond de hele tijd als je niet thuis bent. Je hond veroorzaakt dan dus overlast, voor je buren of misschien zelfs de hele buurt.
Sommige honden gaan binnen plassen en poepen, wat natuurlijk ook niet echt fijn is. Slopen is ook een veel voorkomend probleem bij honden die het alleen zijn heel moeilijk vinden.
Wie hier het meeste onder lijdt, is uiteraard je hond, die enorme stress ervaart. Maar voor de baas kan dit ook echt slopend zijn. Je gaat gewoon niet met een gerust hart de deur uit als je weet dat je hond thuis in paniek raakt…
Wat is verlatingsangst?
Verlatingsangst is in de volksmond het 'niet alleen kunnen zijn'. Maar het kan ook zijn dat je hond problemen heeft met alleen zijn, terwijl het geen angst is. En sommige honden hebben verlatingsangst terwijl ze niet alleen zijn, maar in gezelschap van andere honden. Deze honden zijn dan angstig als er geen mensen bij hen zijn.
Je hebt ook honden die in paniek raken als één gezinslid weg gaat, terwijl de anderen gewoon nog thuis zijn. Als dit om steeds dezelfde persoon gaat, dan spreken we over overmatige binding.
Hoe herken je verlatingsangst bij je hond?
Kenmerken van verlatingsangst zijn:
- Blaffen/huilen/piepen
- Heen en weer lopen/cirkelen/onrust
- Slopen, dingen vernielen
- Krabben (aan deuren/muren/zichzelf/meubels)
- Onzindelijkheid
- Niet drinken of eten als je weg bent
- Kwijlen, hijgen
Hoe krijgt je hond verlatingsangst?
Bij honden zijn er grote individuele verschillen. Waar de ene hond zich prima vermaakt zonder andere honden of mensen in de buurt, is dat voor een andere hond een groot probleem.
Honden die zeer zelfstandig zijn en van oorsprong gefokt zijn om alleen te werken zonder mens of andere honden, hebben vaak minder snel last van verlatingsangst dan bijvoorbeeld herders, meutehonden of gezelschapshonden.
Met een berghond, rottweiler of schnauzer zul je dus minder snel een probleem krijgen met het alleen zijn dan met een husky, herder of een beagle. Bij husky’s en beagles komt het probleem minder vaak voor als er meerdere honden in het gezin zijn.
Mijn hond kan niet zonder mij
Overmatige binding met een persoon en niet alleen kunnen zijn, dat zijn dus 2 verschillende gedragsproblemen. Natuurlijk is het heel fijn als je een sterke band hebt met je hond. Een hond die zich angstig, hulpeloos, verloren en gespannen voelt zonder jou… nee, daar zit je natuurlijk niet op te wachten.
Heb je dit probleem? Dan zal er bij jullie een training moeten plaatsvinden waarbij je hond meer zelfvertrouwen krijgt. Jij, als baas, zal advies nodig hebben om ervoor te zorgen dat je op een vriendelijke manier iets meer afstand tussen jou en je hond gaat creëren.
Trainingen waarbij je hond zelfstandig moet werken, zijn een aanrader! Denk hierbij aan speuren, freeshaping, zoekwerk en body awareness.
Wat te doen als je hond blaft als hij alleen thuis is?
De allereerste stap zou moeten zijn: uitzoeken waarom je hond blaft. Is het angst, of iets anders? Om hier achter te komen moet je wel weten hoe je hond zich gedraagt als je weg bent, wat hij doet, wanneer hij blaft en hoe.
Gelukkig zijn er tegenwoordig makkelijke camera’s die je kunt installeren waarmee je echt 'live' naar je hond kunt kijken. Opnemen kan natuurlijk ook. Zolang je maar een beeld krijgt van het gedrag van je hond wanneer hij alleen is.
Misschien blaft je hond als hij andere honden of mensen buiten ziet lopen. Dat is uiteraard geen verlatingsangst, meestal is dan een oplossing waarbij je het zicht naar buiten ontneemt al voldoende.
Hond jankt wanneer hij alleen is
Vocaliseren (janken, blaffen, huilen) kan dus ook iets anders zijn dan angst. Angstige honden hebben vaak een hoge blaf of ze huilen, piepen of janken.
Als je er achter komt dat er sprake is van angst, dan moet je in kleine stapjes gaan werken. Het punt is dat je dan je hond dus echt gewoon NIET alleen kunt laten in de eerste fase van de training. Je zult dus een oppas of dagopvang moeten regelen, of tijdelijk thuiswerken.
Hoe lang duurt het dan voordat je hond rustig thuis kan zijn? Dat is per hond verschillend. Je moet wel in gedachten houden dat het je hond is die het hier echt zwaar heeft. Hij jankt en huilt omdat hij angstig en gestrest is, niet om jou te 'pesten'.
Hond heeft verlatingsangst ’s nachts
Sommige honden vinden ’s nachts alleen zijn erg moeilijk. Dit zien we vooral bij puppy's, oudere honden en na een verhuizing.
Vaak is de omgeving van de hond ’s nachts anders dan overdag. Er zijn andere geluiden, je hond is dan meestal in een andere ruimte dan jij. Vaak is de eerste oplossing een slaapplaats voor je hond vlakbij jou. Vanuit daar kun je weer gaan opbouwen naar de gewenste plek.
Vooral bij puppy's vind ik het echt belangrijk dat ze de eerste paar nachten in hun nieuwe huis vlakbij de baas kunnen slapen.
Hond heeft verlatingsangst na een operatie
Een opvallend verschijnsel is verlatingsangst na een operatie. Wat mij opvalt, is dat het vooral voor komt bij honden die óf de narcose in gingen zonder dat hun baas erbij was, óf uit de narcose kwamen zonder hun baas in de buurt. Of beide.
Hierbij geldt ook: je moet het weer helemaal vanaf het begin opbouwen. Kon je hond voor de operatie zonder problemen 8 uur alleen zijn? Fijn, maar dat is nu niet je uitgangspunt. Vaak gaat het opnieuw alleen leren zijn fout, omdat we denken 'dat kon mijn hond al'. Je gaat dan te snel en kijkt niet zo goed naar wat je hond NU aan kan.
Je oudere hond kan niet meer alleen zijn
Wanneer je hond ouder wordt, kan hij dement worden. Dit gaat vaak gepaard met onzekerheid en angst. Ja, ook verlatingsangst.
Misschien heeft je hond er in de eerste 10 jaar van zijn leven nooit moeite mee gehad dat je ging werken. Je senior-hond zoekt nu misschien wat vaker steun bij jou. Maar wat als je er niet bent? Dan kan zijn angst toenemen.
Bij oudere honden zie je ook relatief vaak onzindelijkheid, omdat ze toch al minder goed hun plas op kunnen houden. Verlatingsangst behandelen bij oudere honden neemt vaak iets meer tijd in beslag dan bij jonge honden.
Hoe leer je je hond om alleen te zijn?
Als je hond nog geen probleem heeft met alleen zijn (om daar zeker van te zijn, gebruik de camera!), is het alleen zijn van je hond alsnog wel iets waar je een beetje aandacht aan moet besteden.
Dit probleem kan namelijk altijd nog ontstaan. Vaak weet je pas dat je hond verlatingsangst heeft als je buren je vertellen dat hij jankt wanneer je er niet bent. Maar het kan dus zijn dat het probleem er al langer was.
Misschien ging je hond steeds heel veel drinken wanneer je thuis kwam. Of at hij het kluifje dat je hem gaf bij het weggaan pas op toen jij thuis kwam.
Daarom is dus de camera zo belangrijk! Je kunt daarmee al gaan ingrijpen voordat het alleen zijn een heel groot probleem wordt.
Een puppy leren om alleen thuis te zijn
Met een puppy maakt het al verschil als de fokker de pups heeft geleerd om alleen te zijn. Dus, zijn de pups ook alleen in een ruimte geweest zonder nestgenoten en moeder? Als je pup die ervaring nog niet heeft, dan moet hij dus leren om zonder moeder en andere puppy's te zijn, en ook nog eens zonder jou.
Best moeilijk! Een veel voorkomend probleem met puppybaasjes is dat we vergeten het alleen zijn van de pup te oefenen. Vaak neem je vrij om je pup goed te kunnen begeleiden met zindelijkheid, maar omdat je dan thuis bent, vergeet je je pup alleen te laten.
Trainingsschema om je hond te leren om 'alleen te zijn'
Het trainen van je hond om alleen te kunnen blijven is uiteraard voor elke hond net even anders. Voor elke hond geldt: als er al een probleem is met alleen zijn, dan moet je extra voorzichtig zijn.
Als je hond echt serieuze verlatingsangst heeft, kun je hem dus tijdens de trainingsperiode niet langer alleen laten dan dat hij echt zonder moeite aan kan. Je begint met eenvoudig de deur uit lopen en weer terug te komen. Je bent dus misschien 1 seconde weg.
Het vaak gehoorde advies 'je begint met een paar minuten en dan blijf je elke keer 5 minuten langer weg' is voor veel honden veel te snel. Vooral als je maar 3 keer per week oefent. Het is het beste om in hele kleine stapjes te oefenen en daarbij gebruik te maken van verschillende hulpmiddelen. Secondes dus, in en om het huis.
Medicatie tegen verlatingsangst bij je hond?
Je kunt je hond ondersteunen met medicatie. Nee, niet door hem spierverslappers te geven zodat hij niet kan blaffen of bewegen. Dat zou zijn angst alleen maar groter maken.
Je kunt middelen proberen die vrij verkrijgbaar zijn, zoals Adaptil, homeopatische middelen en natuurgeneeskundige supplementen. Bedenk wel dat alle middelen zijn bedoeld als ondersteuning bij gerichte training. Alleen een 'pilletje geven' is dus nooit een oplossing voor het veranderen van gedrag.
Soms is het nodig om zwaardere medicatie te gebruiken. Overleg altijd heel goed met een dierenarts en gedragstherapeut voordat je deze medicatie gaat gebruiken. Vraag naar eventuele bijwerkingen en op welke termijn je verbetering zou moeten zien. En niet vergeten, ook hier is de training de hoofdzaak. Medicijnen zijn ter ondersteuning.
Hulpmiddelen bij verlatingsangst
Naast medicijnen kun je ook andere middelen inzetten. Veelgebruikte huis-, tuin- en keukenmiddelen bij het niet alleen thuis kunnen zijn:
- De TV/radio aan laten (bij sommige honden een videofilm met hun baasjes in de hoofdrol)
- Een gedragen kleidingstuk van jou op de bank, in hun mand of bench leggen.
- Een snuggle puppy (een zachte pop die warmte afgeeft en een hartslag heeft, dit werkt vooral goed bij puppy's en kleine hondjes)
- Kluifjes, snacks, een gevulde KONG, een lickimat om eten en kauwen tijdens het alleen zijn te stimuleren
- Een Thundershirt of Body Wrap
- Meer/minder bewegingsvrijheid (het hele huis tot hun beschikking, of alleen de keuken, of in de bench)
- Een camera met spraakfunctie (zodat je je hond kunt geruststellen)
Trainen van een hond met verlatingsangst
Een verlatingsangst training voor je hond vermindert als eerste de kans dat zijn verlatingsangst niet over gaat, het vermindert ook de kans dat zijn verlatingsangst na een tijdje weer terugkomt. Het geblaf, gejank en sloopgedrag van je hond kan dan aanhouden. Bij de hulpmiddelen onder het kopje "hulpmiddelen bij verlatingsangst" hierboven geldt: als je alleen de hulpmiddelen gebruikt zal het probleem nog niet opgelost zijn. En ook niet aan dat vervelende gevoel dat je als baasje krijgt wanneer je weg moet of wilt, maar weet dat je hond (nog) niet alleen kan zijn. Een goede hondentraining tegen verlatingsangst geeft je hond (weer) het (zelf)vertrouwen om alleen te zijn en is dus het belangrijkste onderdeel van het alleen thuis kunnen zijn voor je hond!
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming