Tegenwoordig horen we heel vaak: Mijn hond is allergisch, mijn hond kan niet tegen ander voer, mijn hond mag alleen zijn eigen brokjes of ik kan mijn hond niet belonen want hij is allergisch. Natuurlijk is het echt heel lastig als je hond allergisch is voor een of meerdere voedingsstoffen maar…is het wel altijd voedselallergie? ?
Symptomen van voedselallergie
Symptomen die erop kunnen wijzen dat je hond een voedselallergie heeft, zijn bijvoorbeeld diarree, jeuk, slechte vacht, uitslag en overgeven. Het kan zijn dat je hond maar 1 van deze symptomen heeft. Ook kan het zijn dat hij ze allemaal heeft.
Maar dit geldt ook wanneer er geen sprake is van voedselallergie! Alle bovengenoemde symptomen kunnen ook ergens anders door komen. Denk hier aan een infectie, stress, ontstekingen, parasieten of een allergie voor iets anders dan voeding.
Ook is het mogelijk dat de voeding op zich prima bij je hond past maar dat er tijdelijk iets anders aan de hand is.
Heeft mijn hond voedselallergie?
Natuurlijk kan het zijn dat je hond niet tegen bepaalde voeding kan en dat het komt door voedselallergie. Vaak wordt dat wel heel makkelijk geroepen. Dan krijg je het advies om je hond hypoallergeen voer te geven. Dan gaat het “beter”.
Het is verstandiger om echt uit te zoeken waar je hond precies allergisch voor is. Dan kan je de voeding gericht aanpassen. Dit geeft je meer mogelijkheden om je hond lekkere en gevarieerde voeding te geven. Ook kan je dan meer variatie aanbrengen in het voer dat je gebruikt als beloning.
Dus in plaats van “oh, ik denk dat het voedselallergie is dus voer ik hem verder zijn hele leven maar Balto Sensitief”, ga je met de hulp van een eliminatiedieet uitzoeken waar je hond allergisch voor is. Als je hier de uitslag van hebt, kan je hem van alles voeren behalve datgene waar hij allergisch voor is. Je kunt dan meer afwisselen.
Eliminatiedieet
Met een eliminatiedieet wordt bedoeld dat je je hond een tijdlang voert met maar 1 voedingsbron. Zo kan je heel precies vaststellen of je hond echt een voedselallergie heeft. De test geeft aan op welke diersoort dit dan veroorzaakt. Bij het eliminatiedieet ga je je hond iets voeren wat hij niet eerder heeft gegeten. Let op: het gaat hier om een diersoort.
Er wordt niet gekeken naar een ander merk brokken of vers vlees.
Als je hond bijvoorbeeld nog nooit voeding heeft gehad met konijn dan kan je hiermee beginnen. Dit betekent dat je alleen konijn voert. Ook zijn je beloningen en snacks konijn. Met vleesvoeding is dit uiteraard het makkelijkste te doen.
Bij droogvoer zit er altijd ook iets anders in het voer omdat je er anders geen brokjes van kunt maken. Je hond mag dus echt niets anders eten. Geen koekje, geen stukje brood, geen stukje kip. Niets. Uitsluitend konijn, in dit voorbeeld.
Heb jij ervaring met een eliminatiedieet? Wij vinden het leuk als je jouw ervaring deelt in een reactie onderaan dit blog!
Wat mag je hond dan wel eten?
Na 4 tot 6 weken analyseer je de veranderingen. Heeft je hond nog steeds net zo veel klachten als in het begin, dan kan je het eliminatiedieet met een andere diersoort proberen.
Als je hond het goed doet en hij is klachtenvrij dan introduceer je een tweede diersoort. Naast konijn kan je dan bijvoorbeeld kalkoen gaan geven. Komen de symptomen terug, dan stop je met kalkoen, ga je weer een paar weken op konijn verder, en dan probeer je iets anders zoals geit. Gaat je hond goed op konijn en geit, dan kan je weer na aantal weken een derde diersoort proberen.
Wat is dan goede voeding?
Dat je hond het goed doet op zijn voer en daar oud mee wordt, wil niet zeggen dat de voeding goed is. Je kent vast wel iemand die elke dag een borreltje drinkt, een half pakje sigaretten rookt, nooit ziek is en al de leeftijd van 80 jaar heeft bereikt. Iedereen dan maar aan de borrel en zware shag? Lijkt mij niet een heel geslaagd plan!
Zo zijn er honden die 15 zijn geworden op het goedkoopste blikvoer dat er is. Toch is dat niet de beste voeding voor je hond. De meeste honden krijgen door het eten van dit blikvoer serieuze problemen. Dit hoeft niet per sé een voedselallergie te zijn.
Carnivoren oftewel vleeseters
Er is een uitdrukking die zegt: je bent wat je eet. Een hond is van nature een carnivoor. Dit wil zeggen dat je hond van nature vlees eet.
Lieve kleine konijntjes, vogels, knaagdieren, enzovoort.
Je hond heeft een gebit, darmstelstel en spijsverteringssysteem die ingericht zijn op het eten van vlees.
Het gebit scheurt de maaltijd in stukken. Nadat je hond het vlees doorslikt komt het in de maag. Daar wordt het vlees verteerd en gaat het verder door de darmen. De overblijfselen komen er aan de achterkant weer uit.
Alleseters en vegetariërs
Mensen zijn anders dan honden. Wij eten verschillende soorten voeding net zoals varkens en primaten. Wij zijn omnivoren. Ons gebit is anders. Ook ons maag- en darmstelsel is compleet anders. Ons gebit is gemaakt om voedsel te malen en kauwen in kleine stukjes voordat wij het doorslikken. Ons spijsverteringssysteem is langzamer en ook langer dan die van een hond. Het is bedoeld om diverse soorten voeding te verteren.
Dan zijn er nog de herbivoren. Dit zijn planteneters. De meest bekende herbivoren zijn koeien, konijnen, schapen en paarden. Deze dieren eten vegetarisch. Ze hebben een gebit dat geschikt is om te herkauwen. De spijsvertering is gericht op het verwerken van planten en grassen.
Voer voor carnivoren
Omdat je normaal gesproken je paard geen gehaktballen, zalm of biefstuk zal voeren, geef je je hond ook geen hooi, wortels of maiskolfjes te eten toch?
Toch is in veel voeding voor honden mais en andere plantaardige materiaal wel de hoofdmoot. En ja, honden kunnen daar best op overleven. Wil dat zeggen dat dat de allerbeste voeding voor ze is? Een groot deel van de honden met voedselallergie geeft juist een allergische reactie op het eten van granen.
Dat je kan leven op een patatje met een kroket en een sinaasappel elke dag wil nog niet zeggen dat dit gezond is. Dit kan best beter qua voedingswaarden.
Als je gevarieerder gaat eten zal dat ook tijdelijk even zorgen voor misselijkheid en een andere ontlasting. Maar uiteindelijk zorgt gezondere voeding er wel voor dat je fitter en gezonder wordt. Ook verbetert je conditie.
Dus als het beter kan; waarom niet?
Gewenning
Gewenning speelt ook een rol. Stel je woont ergens waar de hoofdmaaltijd bestaat uit rijst en vis. Dan ga je plotseling op reis naar een land waar ze rundvlees en groente eten.
Je kan dan last krijgen van je maag en darmen. Dit betekent natuurlijk niet direct dat je allergisch bent voor groente of rundvlees. Het betekent ook niet dat groente en rundvlees “slechte voeding” is. Je lichaam moet er gewoon aan wennen.
Zo is het ook met je hond. Als je hond van pup af aan 1 soort brok heeft gegeten dan is het lichaam van jouw hond gewend aan deze voeding. Dit wil nog niet zeggen dat het de beste voeding is voor je hond. Het kan zijn dat je hond even aan de diarree gaat als je iets anders gaat voeren zoals bijvoorbeeld vers vlees.
Je kan hier 2 dingen doen:
- Stap voor stap overgaan door te mengen
- Een paar dagen vasten en de darmflora versterken met probiotica en dan beginnen met de nieuwe voeding. Maak de vleesvoeding in het begin makkelijker verteerbaar door te kiezen voor lichte diersoorten zoals kalkoen of konijn. Ook kan je eventueel wat gekookt water er overheen gieten, dit af laten koelen, en dan geven.
Diarree en overgeven, dit kan ook!
De darmflora kan tijdelijk ook “kapot” zijn. Antibiotica, een ernstige infectie in de darmen, medicatie, entingen of pijnstillers kunnen de oorzaak zijn van het doodgaan van de goede bacteriën.
Gezondheid begint in de darmen. Daarom is het belangrijk dat je goed voor de darmflora zorgt.
Geef altijd na een antibiotica kuurtje een kuur probiotica. Zorg ervoor dat je je hond niet te veel medicatie geeft.
Herstellen van de darmflora met gezonde voeding is beter dan steriele voeding blijven geven. Van steriele voeding herstelt de darmflora nauwelijks. Als je hond per ongeluk een keer een dode muis eet of hij steelt iets uit de vuilnisbak dan is er minder kans dat hij er ziek van wordt als hij gezonde darmen heeft!
Mijn hond kan niet tegen vlees of niet tegen brokjes
Dat kan. Dat wil niet zeggen dat het vlees niet goed is. Ook wil het niet zeggen dat je hond daar nooit tegen zou kunnen.
Het wil ook niet zeggen dat er geen honden zijn die wel tegen de brokken kunnen die jouw hond niet kan verdragen.
De honden die niet tegen brok kunnen, zijn niet abnormaal of zo, ze hebben alleen minder aanpassingsvermogen. Als die honden prima tegen vers vlees kunnen, is er geen probleem.
Er zijn redenen waarom je hond niet goed reageert op bepaalde voeding. Afhankelijk van de reden kan je beslissen wat je wel en niet kan voeren. Een van de redenen kan zijn dat je hond allergisch is voor 1 of meer van de ingrediënten.
Heeft jouw hond een voedselallergie? Wij zijn benieuwd hoe je hier mee omgaat. Je kunt onderaan dit blog reageren.
Andere ziektes
Het kan ook zijn dat je hond echt een afwijking of ziekte heeft waardoor hij geen normale voeding kan verdragen. In dat geval ben je natuurlijk wel beperkt. Het is wel belangrijk dat je hond grondig wordt onderzocht zodat een eventuele andere afwijking niet wordt gezien als voedselallergie.
Wat vaak voorkomt, zijn opmerkingen zoals “mijn hond heeft een nierprobleem. Daarom mag hij geen vers vlees”. Juist met sommige ziektes en afwijkingen kan vers vlees beter zijn omdat er geen toevoegingen in verwerkt zijn. Vers vlees is de enige voeding dat echt op maat gemaakt kan worden.
Vanzelfsprekend zou je honden die geen vleesvoeding kunnen verdragen door ziekte niet moeten gebruiken voor de fok! Dit geldt ook voor honden met een allergie.
Checklist voor voedingsproblemen
Als je hond niet tegen bepaalde voeding kan, bedenk eerst waar het aan ligt.
- Is je hond gewend aan maar 1 soort of merk voeding?
- Is je hond verder gezond?
- Heeft je hond een gezonde darmflora?
- Is het vastgesteld dat je hond allergisch is voor (een deel van) de voeding?
Kijk altijd goed naar de aanwezige ingrediënten en voedingsstoffen! Twijfel je over een voeding of wil je meer weten over allergieën en een voedselallergie uitsluiten? Neem dan contact op met een onafhankelijk voedingsdeskundige.
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming