Wandelen met je hond

Iedereen wandelt met zijn hond. Sommige baasjes maken korte rondjes, anderen lopen úúúúúúren met hun viervoeter.

Moet je nou elke dag met je hond gaan wandelen en hoe lang moet een wandeling dan zijn? En wandel je nou het beste elke keer dezelfde ronde, of juist verschillende rondjes?

In deze blog vind je het antwoord op al je wandelvragen!


Hoe vaak moet je wandelen?

Dit ligt natuurlijk aan je hond en hoe je woont. Een vuistregel is dat je vier keer per dag je hond uitlaat. Met een pup, die zindelijk moet worden, of een oudere hond die wat incontinent begint te worden, is dat natuurlijk veel te weinig.

Maar stel dat je een grote tuin of een groot erf hebt en je hond loopt de hele dag buiten. Dan kan het zijn dat je niet eens elke dag je hond aanlijnt om er mee te gaan wandelen. En daar hoeft dus niks mis mee te zijn!



Niet elke dag wandelen

Ja, er zijn erfhonden die niet elke dag gaan wandelen. Daar is dus niet automatisch iets mis mee. Een hond wiens lust en leven het is om zijn terrein te bewaken, doe je er misschien helemaal geen plezier mee.

Hetzelfde geldt voor honden die angstig of extreem agressief zijn tegenover andere honden, wandelaars of verkeer. Ook dan kan het beter zijn om (tijdelijk) minder te wandelen.


Nooit gaan wandelen

Dit is bij de meeste honden geen goed idee, want je weet nooit wanneer dat misschien wel noodzakelijk gaat zijn. Stel dat je huis afbrandt, je komt met je hond tijdelijk in een woonwijk. Dan is het wel zo fijn dat hij niet opeens op vijf-jarige leeftijd hoeft te gaan leren om aan de lijn te lopen.

Uitzonderingen daar gelaten... probeer dus wel een paar keer per week een aangelijnde wandeling te maken met je hond. En als het kan ook niet altijd hetzelfde rondje.


De voordelen van wandelen met je hond

Waarom is wandelen met je hond dan belangrijk? Naast dat je hond uiteraard naar buiten moet om te plassen en te poepen, zijn er ook andere voordelen aan het wandelen.

Je hond blijft gewend aan prikkels buiten, zoals andere mensen, verkeer en andere dieren. Wandelen is een goede basisbeweging, en gezond voor zowel hond als baas. Het zorgt voor een gezond hart en een goede bloedsomloop, soepele gewrichten en sterke spieren en botten.

Wandelen is voor je hond ook als een boek lezen of tv kijken voor jou, het stimuleert het brein. En... voor honden is het ook nog hun social media! Zie het maar als Facebooken wanneer honden snuffelen aan geurberichten die ze voor elkaar achterlaten op grassprietjes, paaltjes en bomen!


Hoe lang wandel je met je hond?

De meeste honden houden van wandelen, en een wandeling kan dan niet lang genoeg zijn. De lengte van de wandeling hangt af van:

  • De leeftijd van je hond
  • Het ras/formaat van je hond
  • De conditie van je hond
  • De weersomstandigheden
  • De omgeving
  • Het gedrag van je hond

En natuurlijk ook van je eigen conditie en hoeveel tijd je hebt om te wandelen. Heb je dus zelf een slechte conditie en weinig tijd, kies dan geen ras zoals een husky of een herder, die een bovengemiddelde bewegingsbehoefte hebben



Wat heb je nodig voor een wandeling?

Voor elke wandeling heb je het volgende nodig:

  • Een prettig zittend Y-tuig of een brede halsband
  • Een goede, veilige hondenlijn van minimaal 2-3 meter
  • Wat beloninkjes en/of een speeltje voor je hond
  • Poepzakjes (als je wandelt in een gebied waar je dit beter kunt opruimen)
  • Je telefoon (ja, hier is veel kritiek op, maar stel er gebeurt iets waardoor je hond dringend medische hulp nodig heeft... dan wil je niet eerst naar huis moeten om de dierenarts te bellen!)

Voor de echte wandeltochten neem je ook mee:

  • Drinkwater en een drinkbakje
  • Een extra lijn
  • Een EHBO kit
  • Een lange lijn van 5-20 meter


Wandelen met een puppy

Met een puppy is de vuistregel 4 wandelingen per dag, en per wandeling 10 minuten per maand leeftijd. Dit is dus exclusief alle plas- en poepuitjes die horen bij de zindelijkheidstraining. Dat is gewoon naar buiten, plassen, belonen, weer naar binnen. Dat zijn geen wandelingen.

Volgens dit schema kun je dus 4 x daags een half uurtje wandelen met je drie maanden oude pup. Natuurlijk moet je naast schema's ook je verstand gebruiken. Is je pup een fitte, slanke husky of een bordeaux dog met zorgen over de groei?



Wandelen met een oudere hond

Zowel met puppy's als senioren is het tempo belangrijk. Puppy's en senioren kunnen het beste zelf het tempo bepalen. Sommige honden die al 15 jaar zijn, willen graag nog een uurtje wandelen, en dan heb je misschien maar 2 kilometer gelopen. Dat is niet erg. Laat je oudere hond genieten in zijn eigen tempo.

Soms kan een fietskar of een hondenbuggy een oplossing zijn als je toch een langere wandeling wilt doen en je hond mee wilt nemen. Zo is je hond er toch bij en kan hij ook gewoon genieten van alle geuren en nieuwe omgevingen, zonder fysieke belasting.


Het ras en de conditie van je hond

Met een gezonde windhond, herder of husky heb je niet snel het risico dat je te ver wandelt. De meeste honden kunnen veel verder dan de meeste mensen. Het kan natuurlijk wel gebeuren dat je hond (tijdelijk) een slechte conditie heeft. Na een operatie, of na een ziekte kun je het beste rustig aan de conditie opbouwen.

Misschien heb je een herplaatser waarbij de vorige eigenaar een kwartier lopen al een hele wandeling vond. Ook dan rustig aan opbouwen. En niet elk ras is even atletisch. Een gemiddelde Engels bulldog zal minder fanatiek zijn met wandelen dan een gemiddelde podenco.



Elke keer hetzelfde rondje

Saai hè? Maar soms kan dit (tijdelijk) de beste oplossing zijn bij honden die extreem angstig zijn. Voor de hele onzekere honden is dit vaak een prima optie, bijvoorbeeld na een verhuizing.

Als je hond zich dan veilig voelt met dit rondje, kun je een klein lusje toevoegen halverwege de ronde. Wanneer je een hele nieuwe route gaat proberen, dan eerst kleine, korte wandelingen. Voor gezonde honden zonder gedragsproblemen is elke keer hetzelfde niet zo fijn.


Afwisseling in wandelingen

Door af te wisselen met wandelingen in je woonwijk, op het platteland, in het dorp of in de stad krijgt je hond verschillende prikkels binnen, Andere geuren, geluiden en dingen die hij ziet. Dit zorgt voor mentale bezigheden.

Je hond zal meer en zorgvuldiger zijn omgeving opnemen dan wanneer je elke keer dezelfde wandeling herhaalt. Jij wilt toch ook niet elke avond hetzelfde filmpje op tv kijken?



Wandelen voor de conditie

Als je doel met wandelen vooral de conditie van je hond opbouwen is, kijk dan even kritisch naar de omgeving en je tempo. Waar je met een oudere hond of pup juist je hond het tempo laat bepalen, moet je nu even een stapje extra zetten.

Als je hond namelijk op zijn gemakje beweegt, gebeurt er niets met zijn conditie. Iets meer snelheid dus, interval (snel en langzaam afwisselen), langer wandelen en je hond een rugzak om doen met wandelen, zijn prima opties om meer conditie te kweken! Daarnaast is lopen in mul zand, door het bos in plaats van op een pad, of een heuvel, beter dan een vlak fietspad.


Snuffelwandelingen

Snuffelwandelingen zijn vaak rustiger qua tempo, maar je hond mag naar hartenlust snuffelen. Het is het fijnste als je hiervoor ook nieuwe omgevingen met nieuwe geuren kunt uitkiezen.

Door een park met andere dieren, langs een manege of boerderij, in een onbekende wijk... zo stimuleer je je hond extra te snuffelen. Soms zijn honden die 2 uur achter elkaar kunnen rennen en niet moe zijn, wel moe na een snuffelwandeling van 15 minuten.



De hele dag hiken

Wandeltochten waarbij je vertrekt bij zonsopgang en weer thuis komt als het donker wordt... voor je hond is dat meestal een groot feest! Met warm weer kun je het beste kiezen voor boswandelingen met veel schaduw en eventueel water waar je hond kan afkoelen.

Mocht het heel koud zijn en je wilt tussendoor pauzeren, dan is het verstandig om een kleedje of een jas voor je hond mee te nemen als je hond niet zo goed tegen de kou kan. Een husky of een malamute zal met alle plezier in de sneeuw gaan liggen, maar een ridgeback weer niet.

Een extra maaltijd voor je hond of een lekkere snack meenemen is ook een goed idee, samen picknicken in de natuur is geweldig!


Kun je altijd wandelen?

Ja, eigenlijk kan dat altijd wel met een gezonde hond. Natuurlijk moet je rekening houden met het weer. Met 30 graden ga je niet een hele lange wandeling maken waar geen schaduw aanwezig is.

Als het heel erg koud is en/of regenachtig, dan ga je wat minder lang lopen met een hond die een slechte vacht heeft en behoorlijke artrose. Maar voor de meeste honden maakt een beetje regen niets uit.



Wat als je zelf even niet kunt wandelen?

Als je tijdelijk zelf in de lappenmand zit, kun je misschien een uitlaatservice inhuren. Mocht je hond niet zo'n fan zijn van andere honden, dan is een privé oppas een betere optie.

Misschien kun je niet lopen, maar kun je wel met de auto naar nieuwe omgevingen, waar je hond kan rondsnuffelen. De bewegingsbehoefte kun je bevredigen door je hond te laten apporteren of door hem om objecten heen te dirigeren terwijl je zelf stil staat. Een loopband kan ook een prima idee zijn, vooral als je vaker zelf minder mobiel bent!


Wie bepaalt de richting?

Uiteindelijk bepaal jij natuurlijk altijd de richting. Maar je kunt soms ook je hond gaan volgen. Ik koppel er een commando aan, namelijk 'jij mag'. Dit betekent 'ik ga jou nu volgen, jij mag de route bepalen'.

Soms vind je dan bijzondere plekken waar je nog nooit bent geweest! Als het niet veilig is (bijvoorbeeld als je hond de snelweg op wil) dan zeg ik 'klaar, kom mee' en neem ik het over.

Als je zelf met vrienden gaat wandelen, is het ook niet zo dat één iemand altijd alles bepaalt. Dat je hond ook eens iets te kiezen heeft, maakt het voor hem ook extra fijn!



Waar wandelen?

Een leuk extraatje binnen deze blog... Kijk eens of je in de volgende 14 dagen elke wandeling op deze lijst kunt afstrepen!

  • Een wandeling op een onbekend industrieterrein
  • Een wandeling door een wijk van een stad die jullie niet kennen
  • Een wandeling door een onbekend bos
  • Een wandeling langs een strand of een vaart waarbij je hond bij het water kan
  • Een wandeling waarbij je hond de richting mag bepalen op stukken waar het veilig kan
  • Een wandeling waarbij je hond langs andere diersoorten loopt (bijvoorbeeld een hertenkamp, manege, schapenweide, alpaca's...)


Wat als je hond de hele tijd aan de lijn trekt?

Wandelen is niet echt fijn als je hond de hele tijd aan de riem trekt. Je kunt dan juist minder gaan wandelen, waardoor je hond nog meer energie heeft en waardoor elke wandeling bij hem voor extra opwinding zorgt.

Vaak kun je dit al oplossen door een beter tuig en een langere lijn (eventueel met een WAW hulpstuk tussen je lijn en het tuig/halsband) en vaker belonen.

Is het trekken aan de lijn echt een probleem, dan kun je het beste aan de slag gaan om dit probleem op te lossen. Dat kan bijvoorbeeld door met onze LOCA cursus 'Trekken aan de lijn' te beginnen.



Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve  LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming