Welzijn van de baas
10 mei 2024 
10 min. leestijd

Welzijn van de baas

Tegenwoordig zijn we erg bezig met het welzijn van onze dieren. De emoties van onze honden staan hoog op de prioriteitenlijst. Dat is natuurlijk helemaal geweldig! Maar hoe zit het eigenlijk met het welzijn van de baas? Dat wordt soms vergeten. In deze blog gaan we kijken naar de baas en niet alleen naar de hond... en we zijn natuurlijk ook erg benieuwd naar jouw mening!

Wat is welzijn?

Welzijn betekent dat er wordt voldaan aan het fysieke welzijn van een dier. Daaronder valt eten en drinken, zich kunnen ontlasten, gezondheidszorg en voldoende rust, dus genoeg kunnen slapen zonder gestoord te worden. Je moet je dus lichamelijk comfortabel voelen.

Dan heb je nog het gedragsmatige welzijn. Kan een dier gedrag laten zien dat voor de desbetreffende diersoort van belang is? Zoals voor honden snuffelen en kluiven. Ook contact met soortgenoten hoort hierbij.

Als laatste heb je ook het emotionele welzijn. Een dier moet vrij zijn van angst en er moet een gezonde balans zijn tussen positieve en negatieve ervaringen. Dit zorgt ervoor dat het dier een optimistische houding kan hebben en een fijne gemoedstoestand.


En het welzijn van de baas?

Mensen zijn ook gewoon dieren. Voor het welzijn van een mens gelden dus ook dezelfde 5 regels van welzijn als voor honden en andere diersoorten;

  • Vrij van honger, dorst en ongeschikte voeding
  • Vrij van fysiek en mentaal ongemak
  • Vrij van pijn, ongemak en ziektes
  • Vrij van angst en chronische stress
  • Vrij om natuurlijk gedrag te vertonen

In een gezonde baas-hond relatie zouden dus beide partijen een goed welzijn hebben. Wat nu als de hond dat wel heeft, maar de baas (dankzij het gedrag van de hond) niet?


Hoe kan een hond het welzijn van de baas aantasten?

Er zijn tientallen artikelen die bewijzen dat het hebben van een hond het welzijn juist kan verhogen. Over de keerzijde wordt bijna nooit iets geschreven. Als je nu kijkt naar de lijst, denk je misschien "wat kan de hond daar dan aan veranderen?". De praktijk laat zien dat sommige eigenaren op alle fronten achteruitgaan door het gedrag van hun hond. We zullen dit punt voor punt bekijken....je wordt misschien verrast door het effect van honden op het welzijn van de baas!

Vrij van honger en dorst

Bij dit punt denk je gelijk "nou, dit kan je wel overslaan". Was het maar zo. Er zijn baasjes die zelf honger lijden omdat ze financieel zo diep in de put zitten dat er bijna geen geld is voor hun eigen voeding, terwijl de hond wel goed eet. Ja, ik geef toe, ik zou zelf ook eerder honger hebben dan dat mijn honden niet eten. Er is nog een schrijnend voorbeeld; een hond die de baas belet om te eten door extreme bezitsagressie rondom voedsel. Ik kende een baas die van haar hond werd aangevallen als ze de koelkast benaderde. En honden die hun baas een erg ongemakkelijk gevoel geven door te dreigen wanneer de baas eet, met als gevolg dat de baas halverwege zijn eten laat staan.


Vrij van fysiek en mentaal ongemak

Bovenstaande situaties zorgen al voor ongemak, maar wat dacht je van honden die de baas bespringen en beuken? Honden die keihard aan de lijn trekken, zelfs zo erg dat de baas valt met botbreuken als gevolg? Of honden die nog niet hebben gebeten of anders fysieke pijn veroorzaken...maar jij als baas voelt je niet veilig. Honden die bovenop de baas gaan liggen, en oh wee als je beweegt. Dan komt er een diepe grom als waarschuwing. En je bent eigenlijk 99% zeker dat als je doorzet, je hond wel bijt.

Vrij van pijn, ongemak en ziektes

Honden kunnen ook ziektes overbrengen naar mensen. Denk maar aan giardia, dat een zoönose is. Deze punt heeft natuurlijk ook overlap met de vorige punten. Als je omver wordt getrokken of gesprongen, heb je pijn. En dan heb je nog het directe pijn van honden die bijten. Want dat is echt wel pijnlijk! En door een beet kan je ook nog heel lang ongemak voelen, zowel fysiek als mentaal. Door de spanning die het gedrag van je hond veroorzaakt, kan je ook te maken krijgen met buikpijn en hoofdpijn.


Vrij van angst en chronische stress

Over bijten gesproken...de meeste mensen die gebeten zijn, vinden het niet fijn. Bij veel eigenaren neemt de angst steeds verder toe wanneer er weer een bijtincident heeft plaatsgevonden. Deze angst hoeft niet te maken hebben met de baas zelf. Wat dacht je van angst dat je hond een andere hond bijt? Of de kans krijgt om achter andere dieren aan te gaan en te grijpen? Of je bezoek? Kan je je voorstellen hoeveel spanning een probleemhond binnen een relatie kan veroorzaken?

Vrij om natuurlijk gedrag te vertonen

Voor ons mensen is het natuurlijk om andere mensen te ontmoeten en daar contact (ook fysiek contact) mee te hebben. Een hond die agressie inzet bij vreemde mensen kan ervoor zorgen dat een eigenaar in een sociaal isolement raakt. Zelfs binnen relaties kan het gedrag van een hond zorgen voor een breuk. Wat als jouw hond je partner aanvalt wanneer hij jou een knuffel wil geven? Een ander probleem kan zijn een hond met verlatingsangst. Er zijn eigenaren die de deur bijna niet meer uitkomen. Ja, je kan beeldbellen met je vrienden, maar dat is toch niet hetzelfde als samen een kopje koffie te kunnen drinken. Je kan echt een gevangene in je eigen huis worden.


Waarom is het welzijn van de baas belangrijk?

Het welzijn van de baas is niet alleen belangrijk omdat elk levend wezen een bepaalde mate van welzijn verdient, maar ook omdat wanneer je eigen welzijn vermindert, je ook veel minder kan doen om anderen te helpen. Hondenbaasjes die al jaren hun grenzen verleggen en bang zijn voor hun eigen hond, of in een isolement raken door het gedrag van hun hond, zijn mentaal minder flexibel. Al zouden ze dus graag het gedrag van hun hond willen veranderen en met de hond willen trainen, de mentale kracht kan gewoon ontbreken.

Neerwaartse spiraal in de hond-baas relatie

Herken je dat je soms in menselijke relaties steeds minder van iemand houdt? Of dat iemand je steeds meer irriteert? Dat je op een bepaald moment een hekel krijgt aan iemand? Of dat je ergens wel begrip hebt voor iemand en diegene wilt helpen, maar dat je steeds vaker een smoesje verzint om niet met die persoon in contact te komen? Zo kan het dus ook gaan met je hond. Wanneer je bijvoorbeeld weet dat hij meer moet bewegen, en je hebt daar ook alle begrip voor, en je wil dat ook wel doen....maar alle wandelingen zijn een drama en eindigen in frustratie en verdriet.


Baasje-zijn-burnout

Misschien heb je dat zelf meegemaakt, of ken je iemand in je omgeving. Je kan gewoon niet meer. Het gaat alleen maar slechter, je leven wordt compleet bepaald door het gedrag van je hond, je moet dit, je zou dat, je hebt een complete dagtaak om alle adviezen bij te houden. Maar zeggen dat je opgeeft en je hond bijvoorbeeld herplaatst of zelfs kiest voor euthanasie zorgt vaak voor erg kwetsende reacties uit je omgeving.

Schuldgevoel van de baas

En dan zit je dus naast de negatieve emoties van de relatie met je hond ook nog eens met een schuldgevoel door je omgeving. Even ter verduidelijking; ik bedoel hier niet de situaties van "ja onze hond graaft gaten in de tuin, dus we doen hem maar in het asiel". Ik bedoel situaties waar de baas echt wanhoop nabij is. Even wat voorbeelden uit de praktijk;


Kind in gevaar

Een gezin uit mijn praktijk had een buitenlandse hond geadopteerd. Deze werd verkocht (zo stond het ook in het paspoort) als een kruising Staby. Nu zullen in de Oost-Europese landen niet erg veel Staby's aanwezig zijn, en deze hond was ook 5 keer het formaat van een Staby toen ze volwassen was. Duidelijk een type kuddebewaker / berghond-achtige. Deze hond probeerde het kind van het gezin te doden wanneer hij een aanval kreeg. Aangezien je niet kan zeggen "oh, morgenavond om acht uur moeten we de hond even opsluiten want dan valt ons kind om", was dit geen veilige situatie. Dan is er toch het advies om de hond terug te doen naar de stichting (die dan op hun beurt de hond niet wilden terugnemen).

Eigenaren en omgeving in gevaar

Een ander voorbeeld betreft een Mechelse herder, die op willekeurige momenten besloot dat het wel leuk was om de eigenaren te bijten. Dan greep hij vrolijk een arm of een voet en beet erin. Door een verkeerde inschatting van trainingsadvies geven was dit honderden keren (naast dat het enorm zelfbelonend is) door de eigenaren zelf aangemoedigd. Met dezelfde drive beet deze hond ook buren, postbodes, familie die op bezoek kwam, enzovoort. Advies; herplaatsen.


Isolatiecel

Nog een voorbeeld uit de praktijk was een hond uit Portugal. De eigenaresse had bewust gekozen voor een hond die een zwaar leven had gehad, om haar een tweede kans te geven. Ontzettend lief, maar het was niet zo lief dat deze hond totaal in paniek raakte wanneer ze iets uit het raam zag bewegen. Naar buiten durfde deze hond na 6 maanden nog niet. Met geblindeerde ramen zat mevrouw op de bank, TV kon niet aan want ook dat was heel eng. Deze hond deed alle behoeftes binnen, en hoe goed je ook schoonmaakt... nou ja, je kan vast wel voorstellen hoe de geur in huis was. Zelfs de allerkleinste pogingen om prikkels te introduceren, zelfs met medicatie als ondersteuning, brachten geen verbetering. Dan is de vraag wie kan en wil altijd in een donkere, vieze kamer zitten met een hond die alleen maar onder de tafel zit en ligt?

Conclusie

Als je er dus over nadenkt, is het niet zo simpel om te zeggen "jij hebt een hond genomen, DUS moet het belang van de hond altijd op de eerste plaats komen". Veiligheid is eigenlijk altijd het belangrijkste. Van de eigenaar, het gezin, de omgeving en de hond zelf. Als een trainer adviezen aanreikt die niet aansluiten bij de mens, dan zal de mens de adviezen ook niet gemotiveerd en volledig opvolgen. We moeten als hondenprofessionals ook begrijpen dat elke mens zijn breekpunt heeft. Ben je bijna bij het breekpunt (of eigenlijk er al overheen) dan leer je als mens ook niets meer, en kan je ook niet goed met je hond werken en hem ander gedrag aanleren.


Compromissen sluiten

Water bij de wijn doen kan. Waar je misschien denkt "voor het welzijn van deze hond zou een tuig en een 10 meter lijn het fijnst zijn" kan het zijn dat je door het welzijn van de eigenaar tijdelijk kiest voor een Gentle Leader en een 3 meter lijn. Zou het voor de hond het beste zijn om elke dag een paar uur training te krijgen, in plaats van 1 keer per week een kwartier, maar de eigenaar is echt "op"? Dan kan je misschien beginnen met 3 keer per week een kwartier. Vindt de hond het niet leuk om in een andere ruimte te zijn, en de baas voelt zich erg schuldig omdat dat met bezoek de beste oplossing is? Ga dan geen bezoek verbieden, maar spreek bijvoorbeeld af dat er 2 keer per week bezoek komt, op voorspelbare tijden.

Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen