De zintuigen van je hond - smaak
10 maart 2023 
5 min. leestijd

De zintuigen van je hond - smaak

Wat proeven honden nou eigenlijk?

Sommige honden zijn extreem kieskeurig, andere honden eten letterlijk alles wat ze voor hun kiezen krijgen. Poep, rottend afval, vieze sokken... proeven honden dan wel iets?

Hoe zit het met de smaak van je hond, wat vindt hij lekker, en wat niet?


Welke smaken kan je hond proeven?

Honden kunnen net als wij het verschil proeven tussen zoet, zout, bitter en zuur.

De papillen die bitter en zuur kunnen proeven, zitten aan de achterkant van de tong, terwijl de smaakpapillen voor zoet en zout meer aan de voorkant van de tong zijn geplaatst.

Wat honden (en veel andere dieren zoals katten) hebben en wij mensen niet, zijn papillen die water kunnen proeven. Deze papillen zitten aan de punt van de tong.

welke smaken vinden honden lekker


Een lekkere smaak of niet?

Het grootste verschil in smaken tussen mens en hond vind je bij zout.

Waar mensen heel specifiek zout proeven, hebben honden dit veel minder.

De oorzaak hiervan is waarschijnlijk dat mensen zout echt als aanvulling in hun dieet nodig hebben, terwijl honden van origine uit hun dieet als vleeseter al genoeg zout binnen kregen.

Honden vermijden vaak zout, zuur en bitter voedsel, maar zijn dol op zoetigheid.

Waarom wel zoetigheid? De voorkeur voor zoet zorgt ervoor dat honden in de natuur hun dieet aanvullen met bessen en eventueel fruit.

Wij moeten oppassen dat we onze honden dus niet teveel zoetigheid aanbieden, want de meeste suikers zijn niet erg gezond voor je hond. Af en toe wat bessen of fruit mag dus wel.


Hoe ontwikkelt de smaak van je hond zich?

Puppy's ontwikkelen het zintuig smaak al vrij snel na de geboorte, al voordat de ogen en oren open gaan.

Bij je jonge hond ontwikkelt de smaak zich verder, maar als je hond ouder wordt, neemt de smaakzin vaak ook weer af.

Dit kan komen door de afname van de reukzin. Hoe dan ook, minder goed proeven kan een reden zijn waarom je hond kieskeuriger wordt met eten. Hij kan als het ware niet meer goed proeven en ruiken of het voedsel veilig is.

welke smaken vinden honden vies


Wat doen de smaakpapillen van je hond?

Honden hebben ongeveer 1700 smaakpapillen. Dat zijn de kleine uitsteeksels op de tong van je hond. Mensen hebben er ongeveer 9000, terwijl onze tong toch stukken kleiner is.

Waarom hebben honden dan niet zoveel smaakpapillen nodig?

Waarschijnlijk omdat honden van origine een vrij eenvoudig dieet hebben: vlees, botten en organen.

Mensen daarentegen aten allerlei plantjes, bessen, fruit, paddestoelen, wortels... bij mensen speelde smaak dus een grotere rol in het herkennen van voedsel dat je veilig kunt eten.


Proeft je hond met zijn neus?

Jazeker! De smaak van je hond is verbonden met het ruiken. Hoe iets ruikt is voor je hond belangrijker dan hoe iets smaakt.

Met het orgaan van Jacobson, dat honden aan de bovenkant van hun bek hebben (achter de hoektanden in de bovenkaak) kan je hond als het ware proeven aan de geuren.

Andersom (iets proeven terwijl je niet kunt ruiken) kan ook, maar dat gaat niet zo goed omdat je hond maar weinig smaakpapillen heeft.

Het kan dus gebeuren dat als je hond zijn reuk kwijt is door bijvoorbeeld een schimmelinfectie, hij ook stopt met eten.

hoe goed kan een hond proeven


Een speciale smaak?

Honden hebben specifieke smaakreceptoren die specifiek voor vlees, bacterieën en dergelijke in vlees, en vetten zijn. Dit komt omdat honden van nature vleeseters zijn.

Nu denk je misschien 'maar mijn hond at laatst een konijnenkadaver dat al helemaal verrot was! Hij moet dan toch ruiken dat het niet goed meer is'.

Voor ons is het niet meer goed, voor je hond is het juist heerlijk gerijpt.

Gezonde honden met een normale darmflora kunnen namelijk prima tegen vlees dat voor ons echt over de houdbaarheidsdatum is.

Als het echt niet kan, dan ruikt je hond dat wel. En ja, je hond kan er wel misselijk van worden, maar dat heeft dan te maken met een slechte darmweerstand of bijvoorbeeld een allergie.


Wat heeft smaak met kieskeurigheid te maken?

Kieskeurigheid met eten kan dus zoals gezegd te maken hebben met het verlies van reuk, maar het kan ook zijn dat je hond niet wil eten omdat het eten helemaal nergens naar ruikt.

Veel commercieel hondenvoer wordt behandeld met smaakstoffen, want anders zou je hond die droge korrels misschien helemaal niet eten.

Dit probleem zien we vaak met dieetvoer. Het is vrijwel smaak- en geurloos door de afwezigheid van dierlijke vetten.

En natuurlijk heeft je hond ook zo zijn voorkeuren. Zo is de ene hond dol op vis, terwijl een andere hond dat echt gruwelijk vies vindt.

smeek en geur hond


Kun je smaak als straf gebruiken?

Voor honden die graag kauwen aan bijvoorbeeld stoelpoten of plinten, zijn er anti-bijt sprays op de markt. Deze hebben vaak een bittere smaak omdat de meeste honden dat niet lekker vinden.

Maar sommige honden juist wel. Dus soms bereik je er juist het tegenovergestelde mee.

Is het aan te raden om pittig voedsel, zoals sambal of peper ergens op te smeren om kauwen te voorkomen?

Nee, dit is niet zo handig vanwege een bepaalde stof, capsaïcine, die er in zit.

Capsaïcine heeft een verdovende werking en zorgt er ook voor dat je hond minder kan proeven.

Daardoor kan hij juist grote hoeveelheden van het pittige voedsel binnen krijgen. Dit kan heftige fysieke reacties geven, zoals gevoelloosheid, het kan de geurcellen vernielen, en zelfs neurologische problemen geven. Niet doen dus!


Meer weten over de smaak van je hond of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Klik hier voor onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 9,95 p/m en maandelijks opzegbaar. En vind je de zintuigen van je hond fascinerend? Lees dan snel verder over de andere zintuigen van je hond; zicht, reuk, horen en voelen.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen.

Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen