De belangrijkste regels voor honden
25 november 2022 
7 min. leestijd

De belangrijkste regels voor honden

Honden hebben regels nodig, anders kunnen ze niet functioneren in ons huis en in onze maatschappij, en zonder regels kan het leven met je hond wat minder aangenaam zijn. 

Maar welke regels zijn nu echt belangrijk, en welke regels zijn eigenlijk een beetje onzin? Waarom zijn regels belangrijk voor je hond, en hoe leg je aan je hond uit wat de regels zijn? 


Waarom regels?

Waarom zou je regels nodig hebben? Omdat je hond zonder enige regels natuurlijk alles doet wat in hem opkomt. Achter katten, joggers of paarden aan rennen, alles opeten waar hij bij kan, plassen en poepen waar het uit komt en ga zo maar door. 

Dus regels maken het samenleven met je hond stukken makkelijker, en je hond voelt zich ook beter als hij weet wat er van hem wordt verwacht!

hebben honden regels nodig


Hoe leer je je hond wat de regels zijn?

In het begin vooral door management. Dat wil zeggen, als jij niet wilt dat je hond opspringt tegen mensen, dan zorg je ervoor dat hij daar de kans niet toe krijgt. Als iemand op straat met jou een praatje komt maken, strooi je bijvoorbeeld wat lekkers op de grond zodat je hond geen tijd heeft om op te springen, en daarbij hou je genoeg afstand. Geen kat op het spek binden dus!

Tegelijkertijd vertel je je hond dus wat wél de bedoeling is. In plaats van opspringen, heb je 4 poten op de grond. 


Welke regels heeft jouw hond nodig?

Dat ligt echt aan jezelf. Waar het ene baasje het bijvoorbeeld erg belangrijk vindt dat zijn hond niet opspringt tegen de eigenaar, kan dat een andere baas misschien weinig schelen. 

Dit kan te maken hebben met het formaat van een hond. Een hond van 50 kilo die erg fanatiek opspringt terwijl je zelf 60 kilo weegt, kan vervelend zijn, omdat je dan zelf kunt vallen. Maar als je zelf 100 kilo weegt en je hond maar 10... ja, dan is opspringen minder hinderlijk. 


Hebben sommige rassen meer regels nodig?

Nee, maar bij bepaalde rassen heb je meer kans op bijvoorbeeld bezitsagressie. Dat kan iets zijn waarmee je rekening kunt houden bij bepaalde regels. 

Bijvoorbeeld, je hond krijgt alleen kluifjes en botten in een veilige setting, zoals in zijn bench of in de bijkeuken waar niemand je hond per ongeluk het gevoel geeft dat hij zijn kluif moet gaan verdedigen. 


Waarom zou je hond de regels niet accepteren? 

Omdat je hond op dat moment iets anders heel graag wil. Denk aan bijvoorbeeld trekken aan de lijn. Stel, jouw regel is dat de lijn slap moet blijven tijdens het wandelen. Je hond ruikt het geurtje van zijn favoriete vriendin die toevallig ook nog eens loops is... dus vergeet hij even het 'de-lijn-slap-houden-regeltje' om bij de geur te komen. 

Als hij dan door te trekken ook nog eens bij die geur komt... tja, dan is hij eenmalig flink beloond voor het trekken. Dat hij dan steeds vaker gaat trekken komt dus doordat jij hem beloonde, niet omdat hij opeens 'stout' is. 

hoe zorg ik dat mijn hond zich houdt aan regels


Wat als mijn hond zich niet aan de regels houdt? 

Dan moet je jezelf dus een aantal dingen afvragen.

Waarom houdt mijn hond zich niet aan deze regel?
Heb ik deze regel goed aangeleerd aan mijn hond?
Begrijpt hij echt in deze situatie wat er van hem verwacht wordt?
Is mijn hond al op een of andere manier beloond voor het breken van deze regel?

Wat je je niet hoeft af te vragen is 'is mijn hond nou bezig met een poging om dominant over mij te zijn', of 'mijn hond doet dit om mij te kwetsen'. Dat is het namelijk niet. 

Honden doen gewoon wat hen iets oplevert, niks meer, niks minder. En als op het aanrecht springen soms een lekker hapje oplevert, en sowieso een heleboel aandacht... tja, dan doet je hond dat! 


Consequent zijn met regels 

Dit wil zeggen dat je niet op maandag kunt zeggen 'nee, je mag niet opspringen tegen bezoek' en dinsdag mag het wel want ach, de buurman vindt het niet zo erg, woensdag mag het weer niet, want je hond heeft vieze pootjes...

Jij wilt dat je hond zich aan de regels houdt, dan moet je dat zelf ook doen. En het hele gezin moet wel dezelfde regels hanteren. Anders is het erg verwarrend voor je hond. Andere regels per omgeving kan wel, zo mogen onze honden bijvoorbeeld thuis wel op bed, maar op vakantie niet.

regels voor honden


Hoe zit het met deze regels?

  • Jij moet altijd als eerste door een deur!
    Ja, als jij dat fijn vindt om bijvoorbeeld te kunnen kijken of er buiten net geen katten rondrennen waar je hond misschien achteraan wil. Deze regels zijn trouwens volgens de bedenkers allemaal gebaseerd op het gedrag van honden onderling. Nou... het boeit honden helemaal niet wie van hen als eerste door de deur gaat, ze willen gewoon allemaal naar buiten. 


  • Jij moet altijd als eerste eten.
    Ook weer zoiets. Honden eten gewoon als ze er de kans voor krijgen. Elke hond zal ook zijn voer verdedigen, en niet af laten pakken. Maar het is niet zo dat ze pas gaan eten als een of andere über-hond eerst een hapje heeft genomen. 


  • Je moet je hond negeren als je thuis komt.
    Nou... gezellig. Wat als jij thuis bent, je partner komt thuis, je gaat hem begroeten en hij negeert je volledig? Dan voel je je wel een beetje sip, of niet? Het is verstandig om altijd je hond even te begroeten. Dat kan variëren van 'hoi' met oogcontact en een glimlachje tot een dikke knuffel. Met een hond die plast van opwinding zou ik het houden bij 'hoi' en snel de deur open doen zodat je je hond buiten uitgebreider kunt begroeten zonder dat plasje in de gang. 


  • Je hond mag niet winnen bij een trekspel.
    Daar wordt spelen ook echt leuk van... één iemand die altijd wint. Geen wonder dat sommige honden niet meer willen spelen, of juist agressie gaan inzetten in het spel. Altijd verliezen is geen leuk spel. En nee, bij honden is er ook niet altijd eentje die wint en een ander die altijd verliest. 

aan welke regels moet mijn hond zich aan houden


  • Je hond mag niet op de bank (of nog erger, op bed!).
    Nee, daarmee zijn honden bezig met een overname van de hele wereld. Brrr! Weet je wat? Zolang jij het leuk vindt, en je hond toont geen bezitsagressie bij de bank of het bed... lekker doen. Ja, je moet dan wat vaker je bank stofzuigen, of je beddengoed wisselen, maar als jij dat wilt... gewoon doen. Wil je dat niet? Ook prima, zorg dan wel voor een andere lekkere ligplek. 


  • Je hond mag niet voor je uit lopen.
    Ooit gewandeld met iemand? Hebben jullie dan ook de regel dat jij naast die ander moet blijven, en dat je er niet voor mag lopen? Kijk, dat je niet wilt dat je hond trekt, dat is wat anders, maar voor je uit lopen betekent niets bijzonders. Kijk maar weer naar een groep honden onderling... het is niet zo dat een bepaalde hond continu voorop loopt en de anderen hem niet voorbij durven te gaan. Honden onderling zijn best wel flexibel, tenzij het een groep is met een paar minder sociale exemplaren die de anderen angst aanjagen en bully-en. Dat wil jij toch niet? 


  • Als je hond ergens ligt en je wilt er langs lopen, moet je je hond altijd wegsturen en niet om hem heen lopen. Nou... lekker relaxed. Lig je net lekker, moet je weer opstaan. De slaap van je hond verstoren is niet zo fijn. En nee, honden doen dit onderling ook niet! Die laten een andere slapende hond ook gewoon lekker slapen. 

Kortom, kies voor regels die jij en je hond nodig hebben, die bij jullie passen, omdat ze bij jullie passen. Niet omdat iemand dat ooit heeft verzonnen als regel! 

regels voor mijn hond


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen