Beloningsstations, wat zijn dat?
06 januari 2023 
9 min. leestijd

Beloningsstations, wat zijn dat?

Heb je dat ook wel eens, dat je hond alles doet wat je wilt, zolang je maar een voertje in je hand hebt of een bal in je jaszak? 

Maar als je niks in je hand hebt... dan lijkt het soms net alsof je hond helemaal niet snapt wat je vraagt.

Of heb je een hond die probeert zelfbediening toe te passen? Hij duikt in je jaszak, trekt aan je beloningstasje, knabbelt aan je hand... niet leuk, toch? 

Misschien moet je eens met beloningsstations gaan werken!


Wat is een beloningsstation?

Een beloningsstation is een plek waar je de beloning voor je hond neer kunt leggen tijdens het trainen. Een beloningsstation kan dus een tafel, een stoel, een andere persoon, of wat dan ook zijn. 

Buiten kun je een bankje, een grote steen, een omgevallen boom of de motorkap van je auto gebruiken.

Het is dus een herkenbaar punt waar je de beloning (een speeltje en/of wat lekkers) op kunt leggen. 

trainen met beloningsstations


Hoe beloon je dan met een station? 

Dat kan op verschillende manieren. Je kunt je hond er heen sturen om zijn beloning op te halen, of je kunt er samen heen rennen. 

In beide gevallen is het er heen rennen al een onderdeel van de beloning. 

Het is natuurlijk erg belangrijk dat je hond leert dat de beloning pas komt NA een beloningssignaal


Starten met trainen met stations

Start met een makkelijke oefening, zoals de handtouch, aandacht, donut, af... in ieder geval iets wat je hond heel goed kent. 

Ik gebruik nu als voorbeeld de handtouch, omdat dat een van de eerste oefeningen is die mijn honden leren en eigenlijk is het de makkelijkste oefening waar ik op terug kan vallen.

Lijn je hond aan. Leg een gesloten bakje met wat lekkers op een stoel. Ga met je hond een paar meter van de stoel af staan. 

hoe gebruik ik beloningsstations


Belonen uit een station

Vraag de handtouch. Als je hond die doet, geef je meteen je beloningssignaal (yes, of de click, of welk signaal je dan ook gebruikt) en na het beloningssignaal ren je samen naar het station. 

Let op: niet meteen op je 'yes' starten met rennen, maar net als met alle beloningen geef je eerst het beloningssignaal 'yes', dan wacht je 1 tel en dan pas ga je rennen, samen met je hond.

Eenmaal aangekomen bij het station, maak je het bakje open en geef je het lekkers aan je hond. 


Training met stations opbouwen

Herhaal het begin zoals hierboven. Wissel af met een aantal verschillende oefeningen, of vraag een oefening 2 of 3 keer voordat je je beloningssignaal geeft, en vervolgens naar het station rent.

Nu kun je gaan afwisselen met samen er heen rennen, of je hond er heen laten gaan om zijn beloning op te halen. 

Dan leg je een stuk lekkers buiten de gesloten bak zodat je hond dit kan pakken, of je legt er een speeltje neer. 

wedstrijdtraining hond


Veel gemaakte fouten

Eén van de veel gemaakte fouten bij beloningsstations is dat je hond alleen maar aandacht heeft voor het station. Aandachtsoefeningen lukken dan al helemaal niet, en als je bijvoorbeeld weg loopt bij het station, loopt je hond zo ongeveer achterstevoren. 

Een ander probleem waar veel trainers op struikelen, is dat je hond te pas en te onpas naar het station rent. Al voordat je het beloningssignaal hebt gegeven, en eigenlijk 'jat' hij dus de beloning.


Fouten voorkomen

Gelukkig zijn deze fouten makkelijk te voorkomen! 

Start met hele makkelijke oefeningen, niet te dichtbij en niet te ver van het station. Mijn ervaring is dat 2-3 meter in het begin een prima afstand is.

In het begin ren je samen naar het station, en jij geeft de beloning. Je hond zelfstandig de beloning laten pakken doe je pas later, als je hond echt het systeem begrijpt en als je merkt dat hij echt bezig is met de oefening in plaats van het station.

Hou je hond in het begin aangelijnd. Bij agility of hoopers kan dat uiteraard niet, maar je kunt eerst het gebruik van stations oefenen met niet sport-specifieke oefeningen. 

Bij agility leg ik de beloning altijd op een plank aan de muur van de trainingsruimte. Ik kan er wel bij, maar mijn hond niet. 

trainen zonder beloning


Wat zijn de voordelen van een station?

- Je hond leert dat de beloning ergens vandaan komt, al heb jij niks bij je


- Ideaal voor honden die teveel focus hebben op de beloning die je bij je hebt


- Het helpt enorm bij wedstrijdgericht trainen, want in de wedstrijdring heb je ook niks bij je


- Je kunt ook grote dingen, zoals een voetbal, bijtkussen of een dik bot gebruiken


- Je voorkomt het lokken met iets lekkers wanneer dit niet meer nodig is


Kun je ook meerdere stations gebruiken? 

Ja, dat kan. En nu komt het belang van de '1 tel na je beloningssignaal' ook om de hoek kijken! Want na die ene tel vertel je je hond dus naar welk station hij mag rennen om zijn beloning op te halen. 

Je kunt ook één station hebben met bijvoorbeeld zijn bal, en een ander station met een afgesloten bak. Eén station is dus 'zelf ophalen', het andere station betekent samen rennen. 

Als je op een bepaald moment bijvoorbeeld 6 stations hebt, en je wisselt ze af, blijft het voor je hond ook verrassend en interessant. 

hondentraining voor examens


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Klik hier voor onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 9,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen