Hoe beloon je je hond tijdens trainen?
14 mei 2021 
8 min. leestijd

Hoe beloon je je hond tijdens trainen?

Beloon jij je hond op de manier die bij hem past?

Beloon jij je hond tijdens het trainen? Train jij beloningsgericht?

Op deze vraag krijg ik vaak het antwoord: ik zou mijn hond wel willen belonen tijdens het trainen, maar mijn hond is niet zo gek op koekjes.  Het woord “beloning” betekent volgens velen hetzelfde als een koekje.

Natuurlijk is het superfijn als je je hond vaak kunt belonen met iets lekkers, maar soms moet je net even anders denken! Er zijn nog veel meer manieren om je hond op een fijne manier een beloning te geven.

Wat is een goede beloning voor mijn hond?

Vaak belonen we onze hond(en) inderdaad wel met voer. Denk dan niet alleen aan een koekje, maar een stukje worst, kaas of kipfilet (in kleine stukjes natuurlijk) kan ook.

Waarom is voer handig als beloning?

 • Natuurlijk omdat het makkelijk is;
 • Ook omdat je het in een korte tijd in veel herhalingen kunt gebruiken;
 • En omdat het een eerste levensbehoefte is.

Je hond moet toch eten, dus waarom zou je de noodzaak om te eten niet in je voordeel gebruiken? In plaats van 2x per dag een gratis maaltijd in zijn voerbak te doen, kun je dezelfde voeding ook gebruiken om je hond nuttige dingen aan te leren.

Maar zijn beloning kan ook iets heel anders zijn:

 • Een speeltje
 • Een bal
 • Een touwtje
 • Een frisbee

Voor sommige honden is contact met een andere hond bijvoorbeeld een grote beloning. Of los mogen rennen, snuffelen, door een tunnel mogen, uit de auto mogen bij een uitlaatgebied, zwemmen, tegen je opspringen.

Nog een andere manier van belonen kan zijn om datgene dat je hond niet fijn vindt, weg te nemen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je hond geen fan is van bezoekers. Als hij in plaats van te grommen en te blaffen naar zijn mand gaat, gaat de ‘enge’ visite weg.

functionele beloning

Je hond belonen zonder koekjes of voer

Wij vinden het helemaal prima als je jouw hond beloont met snoepjes, koekjes of een stukje worst of kaas, maar als je hond hier wat minder enthousiast over is, dan moet je een andere beloning verzinnen.

Waarom wil de ene hond dan wel snoepjes als beloning en de andere niet?

 • Misschien heeft je hond geen trek;
 • Het snoepje is niet aantrekkelijk genoeg qua smaak of geur;
 • Je hond is te gespannen om te eten;
 • Het snoepje wordt misschien aangeboden op een manier die op dat moment niet ideaal is;
 • Wellicht ziet, ruikt of hoort je hond net op dat moment iets dat nog belangrijker is. Reuen vinden bepaalde teefjes vaak net wat lekkerder ruiken dan een stukje kaas…

Positieve alternatieven om je hond te belonen

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om je hond te belonen zonder een koekje of voer te gebruiken. Geuren zijn bijvoorbeeld prima in te zetten als beloning. Je moet alleen wel creatief kunnen denken:

 • Snuffelen als beloning voor aandacht voor jou;
 • Rennen als beloning voor wandelen zonder trekken;
 • Vrij geven en de bal gooien als beloning voor het blijven zitten;
 • Blaffen als beloning voor “hier” komen;
 • Graven als beloning voor liggen;
 • De deur open doen als je hond naar buiten wil en je hond blijft rustig zitten als jij je jas aantrekt….

Deze opties kun je allemaal gebruiken om je hond te belonen!

Neem de tijd om te bedenken wat jouw hond OP DIT MOMENT wil! Natuurlijk zijn er grenzen! Als je hond bijvoorbeeld achter een hardloper aan wil rennen of de kat van de buren op wil eten, kun je dat natuurlijk niet laten gebeuren.  Maar je kunt wel iets anders inzetten, bijvoorbeeld een jachtspel met een zogenaamde “Flirt Pole”.

Waarom het zinvol is om je hond op verschillende manieren te belonen?

Wanneer je met je hond gaat wandelen als hij thuis net zijn buikje rond heeft gegeten en hij ziet een kat… tja, dan is dat koekje natuurlijk helemaal niet meer interessant! Als je hond net 10 km naast je fiets heeft gelopen, is het koekje misschien minder interessant dan een koele vijver waarin je hond lekker kan plonsen.

Als je hond thuis lekker ontspannen is, dan kun je hem waarschijnlijk makkelijk belonen met een simpel koekje. Komt je hond daarentegen in een nieuwe, spannende omgeving, dan kan het zijn dat hij helemaal niks meer van je aanneemt, maar bijvoorbeeld een kleine massage wel kan waarderen.

Dus kijk goed naar je hond! Wat wil je hond nu, op dit moment? Kun je dat gebruiken? En zo ja, waar ga je je hond mee belonen? Wees creatief, luister naar je hond, beloon hem veel en vaak wanneer hij iets goeds doet en beloon met veel afwisseling. Geef een stukje worst, ren met hem, ga samen graven, gooi een bal, geef de hond een massage, laat hem snuffelen, strooi of gooi snoepjes, maak er een feestje van!

hond trainen

‘Honden belonen elkaar onderling toch ook niet met koekjes?!’

Klopt, dat is helemaal waar. Maar ze gaan ook niet aangelijnd met elkaar wandelen, vragen elkaar niet om een ‘zit’, ‘hier’ of ‘blijf’. En, wij mensen zijn mensen en geen honden.

Als je daadwerkelijk wilt leven met je hond als ‘honden onder elkaar’, dan moet je jezelf ook gaan gedragen als een hond. Je geeft je hond dan geen koekjes, maar ook geen bak met brokken. Ook praat je dan niet tegen je hond, maar je rent samen met je hond rond. Of je doet een trekspel met een vies flostouw tussen jullie tanden, jullie slapen allebei op een kleedje op de grond, enzovoort. Niet echt haalbare kaart, toch?

Uit het hond-hond contact kun je wel bepaalde eigenschappen gebruiken, namelijk het spel. Natuurlijk blijft het een hond-mens spel (probeer inderdaad maar eens een touwtrek-wedstrijd te winnen met je zwakke gebitje, of net zo hard door de bossen rennen als je hond…), maar een spelletje is ontspannend, versterkt de onderlinge band en er zijn 100 verschillende spellen die je kunt doen met je hond. Dus als je hond niet achter een bal aan rent en niet in is voor een trekspel, dan blijven er nog tig mogelijkheden over! (Meer over verschillende spelvormen in het boekje “Spelen!”)

‘Maar mijn hond moet toch naar mij luisteren zonder dat ik hem omkoop?’

Helaas, het maakt niet uit waarmee je je hond beloont of straft, de hond doet het niet voor jou maar voor zichzelf. Een hond (of welk andere dier dan ook) herhaalt gedrag dat hem iets oplevert en vermijdt gedrag dat hem niks oplevert. Zelfs al train je met correcties en kruipt je hond voor je door het stof, dan nog doet hij het alleen om de correctie te ontwijken, dus voor zichzelf.

Het gedrag, wenselijk of juist niet wenselijk gedrag, is sterk afhankelijk van de beloning of straf die je er tegenover zet.
Je kunt het vergelijken met je eigen werk; wanneer je salaris goed is, werk je heel hard, en als je ook nog eens een baan hebt die je leuk vindt en een aardige baas hebt, is het nog fijner en werk je nog harder!

Heb je daarentegen wel een aardige baas, maar je salaris is niet hoog genoeg om van rond te komen, dan zoek je toch ander werk. Dat wil echter niet zeggen dat je je baas niet aardig vindt.

Heb je een topsalaris, maar je vindt je werk maar niks, je collega’s zijn niet fijn om mee te werken en je baas is een ettertje… tja, dan ga je ook elders verder, of je komt in een depressie of burnout terecht.

Beloningen….verras je hond met veel afwisseling

In de auto blijven zitten terwijl de klep open gaat? Beloon hem een keer met vrij geven, een andere keer met een handjevol kaas in de kofferbak, de keer er op door een trekspel, dan weer met een massage.

Probeer per situatie te kijken wat je hond op dat moment graag wil. Ergens naar toe, of juist weg, ergens aan snuffelen, wil hij rennen, naar buiten? Wil hij dat iemand weg gaat of meer afstand neemt?

Wees creatief. Sommige honden houden van spelen met een ballon door die elke keer in de lucht te stoten, sommige andere honden zijn er doodsbang voor.

Voor sommige honden is speuren een beloning. Als je bijvoorbeeld aan behendigheid doet, kan het favoriete toestel een beloning zijn. Bijvoorbeeld als je hond gek is op tunnels, maar heel slecht kan wachten bij de start:
Zit-blijf-door!

gemotiveerde hond

De belonen-zonder-koekjes-test

Doe deze test 5 dagen lang en kijk of het gevraagde gedrag (kijk, zit, hier) beter of slechter wordt!

 1. Loop naar de deur, wacht tot je hond oogcontact maakt, markeer met je beloningssignaal en open de deur als beloning. Dit kan dus wanneer je hond naar de tuin gaat, of wanneer je samen gaat wandelen.
 2. Doe je hond aan een lange lijn en vraag iemand (iemand die je hond leuk vindt, iemand met een hond die jouw hond leuk vindt) op een afstandje te gaan staan waar je hond niet bij kan komen met de lange lijn. Roep “Hieerr” en als je hond bij jou is geef je het beloningssignaal en beloon je je hond door hem los te laten en naar de persoon/hond te laten rennen.
  Met honden die speeltjes leuk vinden, kun je deze test ook doen met een speeltje.
 3. Open je auto, vraag een handtouch (met de snuit je hand aanraken), wanneer je hond dat doet, laat je hem als beloning uit de auto.
 4. Je hond wil graag bij jou op de bank maar stuur hem eerst naar zijn mandje/kleedje en als hij daar is, geef je het beloningssignaal en als beloning mag je hond bij jou op de bank.
 5. Tijdens het wandelen, beloon je oogcontact met rennen en springen met je hond.
 6. Met aangelijnd wandelen, beloon je een slappe lijn met samen snuffelen of stoeien met een speeltje, of afwisselend met beiden.

Belonen kan dus prima zonder koekjes…

… maar heb je een hond die koekjes wel mega fijn vindt als beloning: vooral gebruiken. Let wel op dat je hond niet te dik wordt, dus trek alle beloning af van zijn dagelijkse hoeveelheid eten.

Als je nou echt denkt; mijn hond vindt niks leuk, observeer hem dan een paar dagen extra oplettend. Als hij mag doen wat hij wil, wat doet hij dan? Slapen? Waar het liefste? Wat doet hij liefste buiten? Omgeving scannen op katten? Snuffelen? Zo ja, waar?

Elke hond vindt wel iets leuk. Kun je echt niks bedenken? Stuur ons een filmpje van jou en je hond, en wij helpen je graag!
(Zorg er wel voor dat je eerst langs gaat bij de dierenarts, soms is er een medische oorzaak als een hond geen interesse heeft in voer, spelen, etc.)

Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Ingrid en Kaja
Door

Ingrid en Kaja

op 28 Mar 2022

Wij trainen met een diversiteit aan beloningen. Iets wat heel lekker ruikt en wat we haar niet zo gauw zo maar tussendoor geven. Dan blijft ook de trainingsnoepjes lekker en interessant voor haar. Ook wordt er geoefend met een andere brok met een andere smaak dan die ze normaal krijgt. En uiteraard trekken we de hoeveelheid af van de dagelijkse voeding. En soms trainen we haar gewoon met haar middag maaltijd en laten we haar gewoon werken voor de kost. Haha. Dat vindt ze heerlijk om te doen.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 29 Mar 2022

Hoi Ingrid, ja, het gekke is dat honden soms hetzelfde voer juist intressanter/lekkerder lijken te vinden als ze juist wel er voor mogen werken! En het ruiken is voor honden toch het allerbelangrijkste. Is Kaja nog een pup ivm middagmaaltijd of voeren jullie toevallig 's middags?

Inge
Door

Inge

op 28 Mar 2022

Ik gebruik altijd zijn voer als beloning, omdat hij te dik is gebruik ik geen snoepjes en zijn voer vind hij lekker genoeg om voor te werken. Soms geef ik minder voer als ik snoepjes gebruik. Maar ik heb nu weer nieuwe ideeën van jullie gekregen, bedankt, ik ga dat ook proberen.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 29 Mar 2022

Ja we willen uiteraard absoluut niet dat honden dik worden! Een deel (of alles) van de voer kan je uiteraard ook vervangen door bijvoorbeeld houdbare worst voor honden die wel geschikt is als volledige voeding. Succes met het uitproberen van verschillende beloningen!

Thalita Daling
Door

Thalita Daling

op 02 Mar 2022

Ik beloon met darling houdbare worst. Ze zijn zonder graan, 94% vlees en 4 %aardappelzetmeel en vit en mineralen. Ideaal want het is ook gelijk volledige voeding. Dus kan ik minder voer geven en worden ze niet dik en krijgen ze toch alle voedingsstoffen binnen.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 22 Mar 2022

Die gebruiken we ook vaak, honden zijn er dol op en inderdaad...lekker EN gezond!

Bianca
Door

Bianca

op 02 Mar 2022

Ik zet bij Grimm van alles in qua beloning voertjes. Normaal gebruik ik farmfood en als extra motivatie bij moeilijke dingen kaas of rodiworst. Als ik naar pupy cursus ga neem ik vanalles mee hahaha. Ik ben erg van motivatie hoog houden en door verschillende lekkere dingen mee te nemen wat ze lekker vinden blijft het een verassing en motivatie hoog. Neem dan gerust stuk vlees van me zelf klein gesneden mee en vleeswaren enz.. Ben ook best wel mafklapper hoor me vorige hond was gek op brie of andere roomkaas voor examen en wedstrijd of demo nam ik dat dan mee🤣 en na examen of wedstrijd of demo altijd biefstuk🤣🤣 Grimm is nog niet zo op balletjes waren me vorige honden gek op gebruikte ik als beloning na laatste oefening of om snelheid in oefening te krijgen. Grimm wilt wel spelen maar ziet dat nog niet als echte beloning.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 22 Mar 2022

Het gebeurt wel vaker dat de baldrive iets later komt! Misschien is op dit moment een trekspelletje met een tugg-e-nuff of agilitoy type speeltjes voor hem meer interessant. En tja...de ontvanger bepaalt als hij/zij iets op dat moment ervaart als beloning. Dus, blijven afwisselen, en blijven proberen met verschillende speeltjes!

Anita
Door

Anita

op 05 Feb 2022

Buddy krijgt mini-trainer mix, een superkleine snack en die doe ik nog doormidden, maar hij doet er echt alles voor.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Feb 2022

Hoi Anita, dat het beloningssnoepje heel klein is, dat is top! En dat je hond dat enorm lekker vindt is echt de definitie van beloning. Maar lees altijd goed de ingredientenlijst, want bij heel veel mini-trainers is de grootste deel van het snoepje granen of plantaardige bijproducten...dit betekent veel zetmeel en suikers. O.a Best Buddy heeft beloningssnoepjes met minimaal 85% vlees, dat is een betere keuze. Of inimini stukjes gedroogde long of gedroogde hart.

Saskia
Door

Saskia

op 03 Dec 2021

Zo leuk om nieuwe ideetjes op te doen.

Mariska
Door

Mariska

op 03 Dec 2021

Super leuk en interessant om te lezen. Ik heb weer aan aantal nieuwe ideeën opgedaan. Gr Mariska

Reactie plaatsen