Heeft mijn hond pijn?
09 november 2021 
7 min. leestijd

Heeft mijn hond pijn?

Hoe weet je of je hond ergens pijn heeft? Je hond kan niet praten. De hele duidelijke pijnsignalen, zoals kreupel lopen of piepen en janken, worden vaak wel herkend... maar zelfs die worden soms ook gemist!

Waarom is het zo lastig om te zien of je hond pijn heeft? Deels omdat sommige symptomen ook een andere oorzaak dan pijn kunnen hebben!


Symptomen van pijn

- Hijgen
- Kwijlen
- Piepen of janken
- Tongelen of smakken
- Een kromme rug
- Afwijkende bewegingen zoals stram lopen
- Minder actief zijn
- Hyperactief zijn, happen, bijten, slopen
- Likken (aan zichzelf of objecten)
- Minder eetlust
- Gedragsverandering (sloom, angstig of agressief)
- Moeite met springen of traplopen
- Zich minder graag laten aanraken
- Moeizaam opstaan of gaan liggen

pijn bij honden


Verschillende pijnen

Een hond kan, net als mensen, hele uiteenlopende vormen van pijn hebben. Kiespijn, gewrichtspijn, spierpijn, buikpijn, groeipijn, zenuwpijn... Het verschil met mensen is dat een hond niet kan vertellen wat er pijn doet.

Hijgen, kwijlen, piepen, smakken, likken, minder actief zijn en veranderingen in gedrag, komen voor bij alle soorten pijn. Moeite met bewegen wordt vaak aangezien voor gewrichts- of spierpijn, maar dit kan ook door buikpijn komen.


Ik herken een aantal symptomen, wat nu?

Maak een afspraak bij de dierenarts en probeer zo goed mogelijk te noteren welke symptomen je ziet en hoe vaak. Een dierenarts zal je hond onderzoeken, totdat hij weet waar de pijn vandaan komt.

Soms zijn de symptomen heel vaag, maar is er wel sprake van gedragsverandering. In zo'n situatie kan de dierenarts (meestal in combinatie met een gedragstraining) ervoor kiezen om pijnstillers te geven zonder de oorzaak te weten. Zo kan er worden bekeken of het gedrag weer verandert als er geen of minder pijn is.

onderzoek dierenarts


De dierenarts zegt...

Een goede dierenarts neemt je zorgen over eventuele pijn bij je hond serieus. Helaas gebeurt het ook vaak dat een juiste diagnose niet wordt gesteld. Neemt een dierenarts je vermoedens van pijn niet serieus? Vraag dan een doorverwijzing, of ga voor een second opinion naar een andere dierenarts.

Niet elke dierenarts is hetzelfde. Niet elke praktijk beschikt over goede röntgen- of echo-apparatuur. Onthoud altijd dat je hond niet kan liegen of net kan doen alsof hij pijn heeft.

Soms is het ook zo dat een hond bij de dierenarts geen pijn laat zien, dit komt door de adrenaline. Dit zie je ook bij mensen, je hebt kiespijn en opeens, als je in de wachtkamer van de tandarts plaats neemt, is de pijn weg.


Acute pijn en langdurige pijn


Als je hond wordt aangereden door een auto, of hij valt ergens vanaf en hij piept en jankt en een van zijn poten hangt in een rare positie, dan weet je dat hij pijn heeft. Dit is voor iedereen duidelijk.

De langdurige pijn, die is vaak lastiger te herkennen. Want je hond kan ook hijgen omdat hij het warm heeft en minder actief zijn kan ook puur komen omdat je hond volwassen wordt, of echt de seniorenleeftijd bereikt. Maar juist de langdurige pijn is een groot probleem!

hond acute pijn


De pijngrens bij honden

Net als bij mensen, heb je bij honden ook harde bikkels en zachte eitjes. Waar de ene hond met een gebroken schouder nog doorloopt zonder gepiep, gaat een andere hond liggen krijsen bij een gebarsten nagel.

De harde bikkels moet je vaak tegen zichzelf in bescherming nemen. Bij de honden die bij het minste of geringste piepen, moet je wel goed kijken of ze een lage pijngrens hebben door hun gevoelige karakter, of door een onderliggende, langdurige pijn...


Verschillende manieren van pijn laten zien

De manier van pijn uiten, verschilt ook per hond. Waar de ene hond onrustig is, hijgt, piept en steun zoekt bij een baas, gaat een andere hond opeens uitvallen en laat hij zich niet meer verzorgen.

Langdurige pijn zorgt er namelijk voor dat alles, ook de borstelbeurt of massage die je hond eerder fijn vond, aanvoelt als pijn. Het gevoel raakt eigenlijk helemaal in de war. Sommige honden trekken zich alleen maar terug en blijven meer in hun mandje liggen.

pijngrens hond


De pijn niet willen laten zien

Honden willen vaak niet laten merken dat ze pijn hebben. Dit zien we vaak bij honden die in een groep met meerdere honden leven, of regelmatig met groepen honden in contact komen.

Zwakte laten zien is dan niet verstandig, want dan ben je kwetsbaar en raak je misschien dingen kwijt die voor jou belangrijk zijn. Eten of een speeltje afpakken van een sterke, gezonde hond is niet verstandig, maar van een zwakke hond die pijn lijdt...


De eigenaar ziet de pijn van zijn hond niet

Als je hond langzaam een afwijking ontwikkelt die erop wijst dat hij pijn heeft, dan is de kans groot dat jij, als baas, dat niet opmerkt. Je ziet je hond elke dag. Je oog went aan zijn enigszins afwijkende loopje, of zijn houding.

Als je hond langzaamaan steeds minder speels en actief wordt, valt het ook minder op. Soms heb je een hond die nooit zo'n fan van aanraken, knuffelen, borstelen, enzovoort was, ook al heeft hij geen pijn.

Of als je een hond hebt die het snel warm heeft en daarom makkelijk gaat hijgen. Die symptomen mis je dan makkelijker!

oude hond en pijn


Ouderdom en pijn

Wanneer je hond ouder wordt, wordt zijn bespiering zwakker. Ook krijgt je hond waarschijnlijk te maken met artrose, door slijtage in zijn gewrichten. Dit veroorzaakt pijn.

Op de een of andere manier vinden veel baasjes deze pijn 'gewoon'. Het 'hoort erbij'. Ja, slijtage hoort erbij, maar je kunt er wel voor zorgen dat je oudje geen pijn hoeft te lijden.

Er zijn prima supplementen op de markt voor oudere honden, waarmee je zorgt voor soepelere gewrichten, een betere aanmaak van gewrichtsvloeistof en dus minder pijn! En er is niets mis met het geven van gepaste pijnstilling aan je hond.


Pijn en gedrag

Pijn is de nummer 1 oorzaak van gedragsproblemen. En het is ook de oorzaak die meestal over het hoofd wordt gezien. Door pijn kan gedrag vrij snel veranderen. De meest vriendelijke hond kan door pijn heel erg agressief reageren.

Een hond die vroeger erg dapper was, kan door pijn angstig worden voor mensen, andere honden of geluiden. Als je hond dus opeens verandert van gedrag, is een bezoekje aan een dierenarts zeker niet overbodig.

pijn als oorzaak gedragsproblemen


Pijn en overgewicht

Overgewicht is pijnlijk voor een hond. Helaas wordt hier vaak niet bij stilgestaan, omdat de hond er 'geen last van heeft'. Weet je de symptomen van pijn nog? Hijgen, moeilijker bewegen, minder actief zijn, niet goed kunnen springen, smakken, kwijlen, likken... dit zien we vaak bij honden met overgewicht.

Overgewicht veroorzaakt zowel gewrichtspijn als spierpijn. En overgewicht drukt vaak ook op de inwendige organen en zorgt voor een verkeerde stand van de rug. Daardoor krijgt je hond allerlei pijnklachten. Een gezond, slank gewicht is dus ook erg belangrijk voor een pijnvrij hondenleven!


Wat als je hond pijn heeft?

Bedenk eerst wat je kunt doen aan de oorzaak van de pijn. Misschien kan andere voeding helpen tegen buikpijn, kan je hond afvallen om gewrichtspijn te verminderen, of biedt een operatie een oplossing bij terugkerende pijn aan een van de ledematen.

Is de pijn langdurig en je kunt de oorzaak niet wegnemen, dan is pijnstilling noodzakelijk. Maar pijnstillers hebben ook bijwerkingen. Overleg daarom met je dierenarts welke pijnstillers het beste zijn voor jouw hond en hou je aan de dosering. Gebruik nooit pijnstillers voor mensen zoals Paracetamol, dit is enorm gevaarlijk voor je hond.

hoe zie je als een hond pijn heeft



Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen