Hoe vind ik een goede hondenschool?

Een goede hondenschool vinden voor een puppycursus of hondentraining, kan een groot verschil maken. Als je met je hond bij een goede hondenschool komt, leer je samen van alles, je leert samenwerken en elkaar beter begrijpen. 

Bij een minder goede hondenschool bestaat het risico dat je hond echt een trauma oploopt, of bang wordt voor jou of zelfs steeds meer agressie gaat inzetten. Er zijn dus goede en niet zo goede hondenscholen... maar hoe kan jij nou weten wat het verschil maakt? 


Waar let je op bij een hondenschool?

Er zijn bepaalde zaken waar je op kunt letten (daar MOET je eigenlijk op letten) als je op zoek gaat naar een hondenschool. De eerste indruk krijg je meestal via een website of Facebook pagina, vervolgens bel je of email je, maar maak pas je keuze als je er echt bent geweest. Het liefst eerst een keer zonder je hond, zodat je alle aandacht kunt richten op de lessen. 

  • De groepsgrootte
  • Veiligheid 
  • Welke materialen worden gebruikt 
  • De trainingsmethode 
  • Het gedrag van de honden 
  • De uitleg van de instructeur 
  • Het tempo in de les
  • De introductie 
  • Het opleidingsniveau van de instructeurs 
  • Eventuele aanvullende faciliteiten



De groepsgrootte

Elke hond en elke baas is anders, waardoor elk baas-hond team ook anders is. Als instructeur moet je dit goed kunnen inschatten en iedereen de tips kunnen geven die juist die combinatie verder helpen. 

Dat gaat niet als je groep bestaat uit 15 teams. De maximale groepsgrootte zou dus zo rond 6 teams moeten zijn. Groepen van 4 zijn ook steeds meer 'gewoon'. Bij uitzondering kun je een groepje van 7 of 8 zien, als er bijvoorbeeld door afmeldingen 2 groepjes gemengd zijn. 

Bij standaard grotere groepen moet je je afvragen hoeveel individuele adviezen er mogelijk zijn. Zijn er 3 instructeurs en 8 cursisten, dan is dat natuurlijk weer een heel ander verhaal. Dan kan het zijn dat 1 instructeur uitleg geeft en de andere 2 de cursisten heel persoonlijk helpen. 


De veiligheid

Zijn de honden veilig? Kijk naar het terrein, is er een veilige omheining wanneer er verkeer is langs het trainingsveld? Is er een afscheiding tussen de groepen, zodat een buffel-puber niet opeens dwars door de puppy-les kan racen? Zijn de honden aangelijnd, of zie je heel veel honden die een beetje hun eigen gang gaan? Wordt er onderling afstand gehouden zodat alle honden zich ook echt veilig kunnen voelen? 



De materialen

Een heel belangrijk punt: wat zie je de honden dragen op deze school? Zie je vooral veel tuigjes en gewone halsbanden met een gesp of kliksluiting? Prima.

Zie je veel jachtlijntjes of slipkettingen, prikbanden of stroomkastjes om de hals van de honden... wegwezen. 

Misschien vertelt de instructeur dat het nu bij die ene hond echt even nodig is... niet naar luisteren, gewoon weggaan. Zo wil jij toch niet met je hond omgaan? En als deze school deze methodes hanteert, hebben ze ergens dik 20 jaar bijscholing gemist.

Let ook op de materialen waar de honden misschien overheen lopen of springen. Zijn deze wel veilig? 


De trainingsmethode

Vraag ook hoe er wordt getraind en wat hun visie is. Gaat het vooral om rangorde bevestigen, echt de baas zijn, de hond moet luisteren, je moet hem vaak corrigeren zodat hij leert wat niet mag... nee, hier wordt je hond niet blij van.

Misschien leert hij wel heel goed luisteren en heb je na de training een hond die alles doet wat je zegt, maar echt samenwerken, nee, dat zit er dan niet in.

Is de methode een 'vrije opvoeding', er wordt niet begrensd, je mag niet nee zeggen, al het ongewenste gedrag moet je negeren? Dit is ook niet echt handig. Het risico bestaat dan dat je hond een ongeleid projectiel gaat worden, zonder enige vorm van gehoorzaamheid. Dus ook weinig samenwerking.

Vraag dus hoe er iets wordt aangeleerd (hopelijk gaat dit met een beloningssignaal en belonen met iets dat je hond geweldig vindt) en vraag ook hoe grenzen worden aangeleerd.

Als je het leuk vindt om over trainingstechnieken voor honden te lezen in het 'hondentrainer jargon', lees dan hier verder.





Het gedrag van de honden

De meest eerlijke recensies komen van de aanwezige honden. Zie je blije, vrolijke honden met kwispelende staart die samenwerken en spelen met hun baas? Zie je baasjes die plezier lijken te hebben? Gedrag is trouwens niet hetzelfde als gehoorzaamheid. 

Zie je dus nors kijkende baasjes en honden die alles perfect uitvoeren met hun staart half tussen de poten... niet goed. 

Zie je combinaties waarvan je denkt 'wow, zo wil ik het ook', of teams waarvan je denkt 'volgens mij vindt die hond dit echt niet leuk'? 


De uitleg van de instructeur

Wat vertelt de instructeur? Roept hij of zij alleen welke oefening er nu aan de beurt is? Bijvoorbeeld 'voorwaarts, links, halt, af, blijf'? Of legt de instructeur uit welke oefening er komt, wat de criteria zijn voor belonen, waar en hoe je beloont, waar iedereen even op moet letten? 

Een instructeur zou dan moeten zorgen voor 'ondertiteling', dus feedback en adviezen. Zoals bijvoorbeeld 'mooie actieve aandacht van Rex, wat goed dat je met Luna dat kleine moment van aankijken kon belonen, met Tara, let er op dat je de beloning elke keer dichterbij je lichaam geeft'. Dus een goede uitleg is wat, hoe en waarom. 



Het tempo in de les

Past het werktempo bij jou en je hond? Staat iedereen te wachten terwijl de oefeningen 1 op 1 worden uitgevoerd? Of mag je in je eigen tempo werken aan de oefening wanneer de instructeur rondkijkt?

Bij actieve honden kan het eindeloze wachten, zorgen voor problemen. De honden gaan blaffen en druk doen. Het kan ook zijn dat een deel van de cursisten zit en hun hond rustig bij hen ligt en andere baasjes tijdens het wachten mogen rondlopen of spelletjes mogen doen met hun honden. Dat is ook prima. 


De introductie

Als je vraagt om te mogen komen kijken, hoe wordt er dan gereageerd? Mag dat en zo ja, mag dat altijd of alleen op een moment dat er geen lessen zijn? 

Mag je niet kijken bij echte lessen, dan zou ik wel heel voorzichtig zijn. Uiteraard kunnen er andere redenen zijn, zoals het afgelopen jaar de Covid beperkingen waardoor het niet mocht. 

Maar heb je het idee dat er wat geheimzinnig wordt gedaan over hoe de trainingen gaan... dan kun je misschien beter verder zoeken.

Als je gaat kijken, krijg je dan duidelijk antwoord op je vragen? Voel je je prettig bij de instructeurs? 



Het opleidingsniveau van de instructeurs

Zijn de instructeurs opgeleid en wordt er iets gedaan met bijscholingen? 'Ik heb al 30 jaar honden' is geen opleiding in lesgeven aan anderen. 'Ik heb net een workshop gevolgd over lesgeven maar ik heb zelf nog geen hond gehad' is natuurlijk ook niet echt geloofwaardig. 

Vraag dus naar diploma's, ervaringen met sport als je een behendigheidscursus gaat doen, naar het volgen van workshops, seminars en bijscholingen. Iedereen mag zich instructeur noemen (zelfs termen als gedragsspecialist, gedragstherapeut en gedragsadviseur zijn niet beschermd!) dus er zitten geen garanties vast aan een 'titel'. 

Dit is anders dan bij een school voor kinderen, elke juf of meester is opgeleid als leerkracht. Dat jij kan rekenen, wil niet zeggen dat je wiskundeles kan en mag geven aan kinderen. 



Aanvullingen

Dit zijn zaken die voor jou (of je hond) belangrijk zijn. Zit je in een rolstoel? Dan kijk je uiteraard naar de toegankelijkheid van het terrein. Heb je geen auto? Kun je deze hondenschool makkelijk bereiken met het OV of met de fiets? Is er een toilet aanwezig? 

Zijn de trainingen toepasbaar voor jou, past het bij jouw doelstelling? Als jij vooral wilt werken aan de basis opvoeding en de cursussen spitsen zich toe op examens en wedstrijden, dan kan dat soms lastig zijn. Andersom geldt het net zo. Als jij een doel heb om te schitteren in de wedstrijdsport, kan het zijn dat je de oefeningen net anders moet aanleren




Moet ik naar een hondenschool?

Ik vind dat het voor iedereen toegevoegde waarde heeft als je naar een goede hondenschool gaat. 

Ook met mijn twintigste puppy ga ik weer naar school. Niet omdat ik niet weet hoe ik een 'hier' of aan de lijn lopen moet aanleren, maar omdat ik niet thuis kan oefenen op samen met mijn hond bezig zijn terwijl er andere honden en andere mensen in de buurt zijn. 

In een groep samen leren is natuurlijk ook gewoon gezellig. Je kunt elkaar helpen en steunen.

Maar liever geen hondenschool waar je hond wordt onderdrukt. Kun je dus geen goede hondenschool vinden... ga dan niet naar een minder goede hondenschool alleen omdat die er wel is! 


Puppy's

Nog een belangrijk punt, vooral bij een puppycursus, is het wel of niet samen los spelen. Dit is één van de vragen die ik heel vaak hoor. 'Mogen de pups dan los met elkaar spelen'. Mijn antwoord is: misschien. 

Als de pups goed bij elkaar 'passen' en het past ook binnen de doelen van de eigenaar en het heeft toegevoegde waarde, dan kan het.

Heb je een pup die andere honden sowieso al veel leuker vindt dan het baasje... dan is het geen goed idee om de training nog moeilijker te maken door de pups met elkaar te laten spelen. 

Wil je rottweiler van 15 kg ravotten met de chihuahua pup van 1 kg? Dat gaan we niet doen. Het moet dus zowel mentaal als fysiek geen risico opleveren! 



Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming