Hond en baby

Heb je een hond in huis en is er een baby op komst? Het zorgen voor jouw hond en je baby kan een lastige combi zijn. Vooral als je hond nog jong is. Het leven van veel honden verandert drastisch nadat hun baasjes een baby krijgen. Dit is zorgwekkend. En nee, dat is niet altijd omdat de baby allergisch is… Weet jij al hoe je ervoor kan zorgen dat je hond en je baby een prima combinatie kunnen worden?
Toen ik zwanger werd, vroeg mijn tante of ik de honden ging herplaatsen of in laten slapen. Nou…ik nam er nog een hond bij!
En was dat slim? Nee, niet echt. Een jonge hond is veel werk en een baby ook. Nu had ik wel het geluk dat ik een hele makkelijke baby had. Maar ja, dat weet je ook niet van tevoren.

Eerst denken, dan doen!

Als je hoort dat je zwanger bent, ben je natuurlijk heel erg blij. Deze roze wolk is oneindig. Wat een geluk! Het rare is dat de vraag “oh ja, hoe ga ik dit doen met mijn hond”  pas komt in de laatste fase van de zwangerschap. Of zelfs pas na de bevalling.
Hoe eerder je begint met de voorbereidingen hoe groter de kans is dat het gewoon goed gaat tussen jouw hond en je kind. Natuurlijk, de beste voorbereiding kan niet voorkomen dat je kind een gezondheidsprobleem heeft of iets anders waardoor je je hond niet meer kan geven wat hij nodig heeft.

Ben je zwanger en heb je een hond? Wij hebben in de loca community een e-book “10 top tips voor kind en hond”!

 

Hond aanschaffen tijdens zwangerschap?


Ben je zwanger en wil je nou ook zo graag een hond? Dat gebeurt echt heel vaak. Door de zwangerschapshormonen wil je dingen verzorgen. De baby is er nog niet dus een hond is een goede aanvulling.  Tenminste zo lijkt het. Maar wacht alsjeblieft even totdat je baby er is en je jouw ritme gevonden hebt met je baby. Blijkt dan dat het erg zwaar is met een baby dan kan je ervoor kiezen om de aanschaf van een hond nog eventjes voor je uit te schuiven.

Neem je een puppy wanneer je 4 maanden zwanger bent dan is je hond 7 maanden als je kindje wordt geboren. Je hond is bezig met slopen, blaffen, puberen, niet luisteren, happen, klieren. Zie je het al voor je?
Wil je nou echt serieus een hond aanschaffen tijdens je zwangerschap? Kies dan voor een rustige volwassen hond die kinderen gewend is.

Een hond herplaatsen vanwege komst van een kind?

De meeste hondenliefhebbers zeggen heel stellig “nee, wat er ook gebeurt, de hond gaat NIET weg. Nooit!”
Al krijg je een baby jouw hond moet net zoveel aandacht krijgen als er voor.
Maar…na de komst van een baby krijgen veel honden een nieuwe baas.
Alle hondenliefhebbers reageren dan enorm verontwaardigd “dat kan toch niet!”

Soms is het beter om je hond te herplaatsen

Als de kwaliteit van het leven van jouw hond en/of jouw hele gezin slechter wordt en je hond heeft een beter leven ergens anders dan is herplaatsen geen slechte optie.
Vaak is herplaatsen volgens iedereen goed als de hond wordt geslagen, niet genoeg te eten krijgt of iets dergelijks. Want bij een andere baas heeft de hond het dan beter!
Als de reden van het herplaatsen een kind is dan zijn de reacties vaak niet zo aardig.


Stel je voor; je krijgt een kind met een medisch issue waardoor je al je tijd doorbrengt in een ziekenhuis. Je hond zit dan alleen thuis want die kan niet mee.
Wat als je een huilbaby hebt en je slaapt 2 uur per nacht. Je bent helemaal op. Je hond is gewend om elke dag te wandelen. Ook ga je 2 x per week met je hond naar een cursus. Dit kan niet meer omdat jij compleet bent uitgeput. Wat zou jij doen in deze situatie?
Hoe zal het zijn als je kind in ziekenhuis belandt omdat je hond hem heeft aangevallen? Zeg je dan ook “Nooit!”?

Baby in huis, hond er uit…


Het type “onnodige herplaatser” die ik het meeste tegenkom, is de verkeerd gekozen type hond. Werkhonden die worden aangeschaft als gezelschapshond in een gezin met kleine kinderen, of tijdens zwangerschap.
Ik zeg dus niet dat een werkhond en een kind niet samen gaan. Ik zeg alleen dat het wel een bewuste keuze moet zijn.

Zo kwam ik laatst bij mensen met een 4 maanden oude bordercollie uit pure werklijnen. De bazin was 7 maanden zwanger. Zij kon niet met de hond trainen en ook niet wandelen omdat ze moe was en zo veel last had van de zwangerschap. Ze wist op het moment dat ze de puppy kocht dat ze 5 maanden zwanger was. Dat is dus een niet zo handige keuze. Een paar maanden na bevalling was een betere timing geweest. Of een ander type hond, die niet dagelijks werk nodig heeft.

Deze hond zou dus beter af zijn met herplaatsen omdat deze hond  al ernstige gedragsproblemen aan het ontwikkelen was. Hij was doodongelukkig met de situatie.
De eigenaresse kon de situatie niet oplossen. De enige oplossing was om te gaan zorgen dat de hond iets te doen had. Dat kon ze niet omdat ze zwanger was en niet kon bewegen. Zelfs een balspel of een zoekspel met voer was te veel gevraagd.
Denk er altijd goed over na welke hond bij jou en je gezinssituatie past!



 

Lees ook de Blog “welke hond past bij mij

 

Slechtst mogelijke combinatie peuter met puber hond


Een combinatie die bijna iedereen compleet gek kan maken, is een peuter-mensenkind en een puberale hond. Dit is de combi die je krijgt met de aanschaf van een pup en een baby tegelijk.
Ik heb het dan over een peuter die volop bezig is met driftbuien, die bezig is met grenzen te verleggen en overal tegenin gaat en een hond die precies hetzelfde doet. Om dat goed te kunnen begeleiden; nou dat vraagt nogal wat.
Nu zijn er natuurlijk kinderen die hele lieve peuters zijn. Ook zijn er honden die weinig last hebben van puberen. Helaas is dat meer uitzondering dan een regel. De kans dat je zowel met kind als met je hond die uitzondering treft, is dan ook niet zo groot.

Een puppy nemen wanneer je kindje in de leeftijd is dat hij gaat kruipen… Heb je wel eens een kind in een turbo-versnelling door een puppyplasje zien kruipen? Om vervolgens de puppytandjes aan zijn tenen te krijgen? Dat soort taferelen zijn hilarisch…in een film. Niet in je eigen woonkamer.
Dus het mooiste is om aan kinderen te beginnen als je hond volwassen is of een puppy te nemen als je kind naar de kleuterschool gaat.

De beste combinatie; een hond die kinderen echt leuk vindt


De beste combi is een hond die kinderen leuk vindt (echt uit zichzelf, in aanleg) en een kind die goed begeleid is in de omgang met honden. Ouders die genoeg tijd hebben voor zowel de hond als het kind. Grote honden zijn vaak beter met kinderen dan kleine hondjes. Puur omdat ze fysiek meer kunnen hebben. En nee dit is geen vrijbrief om je kind speelgoed te laten gooien tegen de hond, in de hond te knijpen, of bovenop de hond te vallen.
Maar dat wel kan gebeuren. Met de meeste kinderen gebeurt er af en toe iets onverwachts. Het gaat zo snel. Je kunt het niet helemaal voorkomen ook al sta je erbij.

Grote honden zijn vaak ook rustiger  waardoor je kind ook minder druk doet in het bijzijn van je hond. En dit is ook andersom.
Kinderen bewegen snel en rennen graag. Honden die enorm getriggerd worden door beweging en met het voorkeursgedrag bijten/happen, hebben daar vaak moeite mee.  Denk bijvoorbeeld aan Herders en Terriërs. Dit wil niet zeggen dat alle Terriërs en alle herders een slechte combi zijn met kinderen. Dit is gewoon iets waar je rekening mee moet houden.

Je hond voorbereiden op komst van een baby

Ik adviseer je om zo vroeg mogelijk je babyspullen in huis te zetten zoals de box, Maxi-Cosi en je kinderwagen. Ga alvast wandelen met je hond en de kinderwagen.
Speel babygeluidjes af. Je kan hiervoor ook een babypop gebruiken. Die heb je ook met baby-geluidjes. Loop, verschoon en geef de pop eten. Mocht je hond de pop spannend vinden en bijvoorbeeld in zijn tenen happen, kan die dat beter bij de pop doen dan bij een echte baby. Vraag kennissen met een baby om gedragen babykleding wat ruikt naar baby’s. Laat je hond snuffelen aan de kleding en trek de kleding aan bij de pop.
Leer je hond dat hij bij voeden en verschonen de “plaats” oefening doet. Beloon hem hier echt royaal voor.

Kennismaken met de baby

Dan is het moment daar…je baby is geboren!

Wanneer je uitgerust bent na de bevalling is het tijd dat je hond en je baby kennismaken met elkaar. Laat je hond eerst snuffelen aan spulletjes die naar je baby ruiken. En nee, niet aan een poepluier. Maar bij voorbeeld een kledingstuk of een plek op je bed waar je baby heeft gelegen. Beloon je hond en oefen dit totdat je merkt dat hij ontspannen is bij de nieuwe geur. Laat hem dan pas aan de baby snuffelen. Let goed op zijn lichaamstaal. Als je hond niet bij de baby wil kijken of als hij even kijkt en daarna wegloopt is dit prima. Niet forceren, dat werkt averechts. Geef hem tijd.

Als je hond aandacht van mensen fijn vindt, vraag mensen die op kraambezoek komen, ook aandacht te geven aan je hond. Straf je hond niet in het bijzijn van je baby, maar probeer juist zo veel mogelijk leuke dingen te geven aan je hond als je baby er bij is. Denk hierbij aan lekkers, spel, aandacht, knuffels.

Ach dat loopt wel los met hond en baby…

9 van de 10 jonge gezinnen onderschatten de hoeveelheid werk dat een kind met zich mee brengt.
Ik denk dat hetzelfde geldt voor 9 van de 10 mensen die een hond aanschaffen. Ongeacht of  het om een puppy gaat of dat het een oudere herplaatser is.
Al het werk lijkt uiteindelijk minder als je daarop voorbereid bent. Ook voorbereid zijn op ongelukken maakt dat het iets minder “shockerend” is als je hond een keer hapt naar je kind.
Als je denkt dat alles “gewoon” vanzelf gaat en dat jouw hond nooit zou happen naar iemand, wordt wakker. Er lopen genoeg baby’s, peuters en kleuters rond van wie de ouders dat ook dachten. Het overgrote deel van alle bijtincidenten gebeurt tussen een kind en de eigen hond van het gezin.

Nooit doen!

  • Je baby richting de hond duwen. Dit is vragen om problemen.
  • Nooit je hond dwingen om naar je baby te komen.
  • Niet gaan “paardje rijden”. Niet je baby bovenop je hond of tussen zijn voorpoten zetten.
  • Je hond en baby zonder toezicht alleen laten.
  • Nee, je moet je hond niet dwingen om bij je baby te blijven. Ook niet voor een foto samen.

Mijn kindje is gebeten door mijn hond!

Dat is uiteraard schrikken. Het is vreselijk maar het kan gebeuren.
Nu is het vertrouwen in je hond weg dus je hond moet weg. Is dit een goed argument om je hond te herplaatsen? Ja en nee.
Als je hond je kind constant opzoekt, agressie toont en bijt en hij laat met alles merken dat hij niet samen wil leven met je kind; herplaatsen. Of in sommige gevallen waar het kan door management alsnog je hond houden.
Bekijk eerst goed wat er gebeurde? Wat liet je hond zien voordat hij beet? Ken je de stress-signalen van honden? Hoe goed kan jij je hond lezen?

Waarom is je kind gebeten?

Maakt dat wat uit? Ja, ik vind van wel.
Heeft je hond je kind gebeten als gevolg van angst of pijn dat veroorzaakt is door je kind?
Kijk dan naar de situatie. Kan jij voorkomen dat het ooit nog een keer gebeurt? Kan je er voor zorgen dat je kind nooit meer op je hond gaat staan of aan zijn oor trekt?

De vragen die je moet stellen zijn:
– Waarom heeft je hond gebeten?
– Hoe hard heeft hij gebeten?
– Kan je voorkomen dat het ooit weer gebeurt?

Opwinding + fysieke straf + bijten

Met bijtincidenten waar kinderen bij betrokken zijn, zou mijn eerste advies altijd zijn: zoek hulp!
Sommige eigenaren geven een verkeerd antwoord op de vraag “Waarom”?
Een voorbeeld hiervan is een Jack Russel die de zoon des huizes had gebeten toen moeder de deur open deed voor visite. Ik kwam kijken. Vanaf de buitendeur kon ik zien dat op het moment dat de hond ging blaffen vanwege de deurbel, haar zoontje de hond ging corrigeren door  slaande bewegingen.
De eigenaresse dacht dat de hond de deur  wilde “claimen” en dat hij uit dominantie het kind heeft gebeten. Herplaatsen was dus helemaal niet nodig. Haar kind aanspreken op zijn gedrag als de deurbel ging en haar kind en hond op hun eigen plaatsen zetten,  was een betere oplossing. Ik heb uiteraard deze eigenaresse een extra lesje” hondengedrag begrijpen” gegeven!


Bijten is bijten…


Ja en nee. Het maakt wel uit wat de schade is geweest. Wanneer een chihuahua heeft gebeten en de huid ligt echt open, dan had de hond als doel om je kind echt te beschadigen. Als een herder bijt en de verwonding bestaat uit een blauwe plek was het doel van de hond niet om je kind te beschadigen, maar om te waarschuwen.

Bij aanwezigheid van echt serieuze verwondingen zoals losliggende stukken huid of vlees, is de bedoeling heel anders geweest. Heeft je hond vastgegrepen en geschud dan zou ik geen risico’s nemen met de veiligheid. Dan gaat de hond verhuizen omdat het een te groot veiligheidsrisico is.

De classificatie “kan niet met kinderen” is dan het keihard feit. Een opmerking zoals “hij bedoelde het niet zo” is in dat geval niet op zijn plaats.

Natuurlijk wil je liever niet dat er nooit een bijtincident plaatsvindt. Je wilt ook niet dat je kind een ander kind slaat of aan de haren trekt. Dat gebeurt ook.

Wist je dat?

  • Veel honden gaan zich anders gedragen tijdens de zwangerschap. Vaak zelfs al voordat de vrouw zelf weet dat ze zwanger is.
  • Een hond kan zeer beschermend worden ten opzicht van een zwangere vrouw. Hij kan zelfs de rest van het gezin proberen weg te houden bij de zwangere dame.
  • Het veelvuldig gegeven advies om een hond de poepluier te laten opeten kan zeer gevaarlijk zijn voor een hond als deze een deel van de luier op eet.
  • Ontlasting eten is voor de meeste mensen ongewenst gedrag. Wil jij je hond leren dat eten van menselijke poep oké is?
  • Baby’s leuk vinden is niet een maatstaaf voor “normaal gedrag”. Honden die niet van kinderen houden zijn ook gewoon normale honden.
  • Een hond kan niet functioneren als oppas of speelgoed voor je kind!
  • De meeste bijtincidenten vinden plaats met een hond en kind uit eigen gezin.
  • Een hond hoeft geen slechte ervaringen te hebben gehad met kinderen om er een afkeer van te hebben.

Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming