Hond die agressie inzet richting andere honden – wat nu?
Een hond die agressie toont naar andere honden is voor de meeste eigenaren geen pretje. En eerlijk gezegd: voor de hond zelf ook niet. Vooral wanneer jouw omgeving de schuld bij jou legt ("Je hebt hem zeker niet goed opgevoed...") en het lijkt alsof iedereen een perfecte, sociale hond heeft – behalve jij.
Waarom is hond-hond-agressie een probleem?
Agressie naar andere honden kan een groot of klein probleem zijn. Dat hangt af van de situatie, de soort agressie en hoe de eigenaar het ervaart. Een hond die willekeurige honden aanvalt, kan het uitlaten behoorlijk stressvol maken. Een hond die lief is voor vreemde honden maar een huisgenoothond bijt, kan juist voor spanning in huis zorgen.
Wat zijn de oorzaken van hond-hond-agressie?
Honden kunnen om verschillende redenen agressief reageren op andere honden. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:
- Onvoldoende socialisatie: De hond vindt andere honden spannend of eng door gebrekkige socialisatie in de eerste 12 weken van zijn leven.
- Lichamelijke problemen: Pijn kan ervoor zorgen dat een hond andere honden op afstand wil houden. Wist je dat bij 75% van alle agressiecasussen pijn mee speelt?
- Territoriale agressie: De hond is vooral agressief rondom huis of op vaste uitlaatroutes, maar veel relaxter op onbekend terrein.
- Hormonale oorzaken: Dit zie je vaak tussen twee reuen of twee teven. Bij teven kan agressie toenemen tijdens de loopsheid en schijndacht.
- Maternale agressie: Een teef beschermt haar nest/pups tegen andere honden.
- Aangeleerd gedrag: Kleine honden die uitvallen worden vaak niet serieus genomen, totdat het gedrag verergert.
- Slechte ervaring: Honden die eerder zijn aangevallen, kunnen leren dat "meer agressie tonen" werkt.
- Redirectiegedrag: Correcties en "kort houden" kunnen juist agressie veroorzaken en verergeren.
- Erfelijkheid: Gedrag is niet alleen een kwestie van opvoeding; genen spelen ook een rol.
- Bezit bewaken (resource guarding): Honden kunnen voer, speeltjes, een mand, of zelfs hun eigenaar of een hond die voor hun een waardevolle vriend is, bewaken tegen andere honden.
Waarom is mijn hond agressief naar vreemde honden?
Agressie naar honden buiten het gezin kan door al deze factoren worden veroorzaakt. Het is belangrijk te beseffen dat agressie een normaal verschijnsel is bij alle levende wezens. Jij wordt ook weleens boos, toch? Op je partner, collega of die ene automobilist die je afsnijdt.
Vaak wordt geroepen dat uitvallen heeft te maken met dominantie of rangorde. Dit is sowieso niet het geval bij honden die je op straat tegen komt; om een rangrelatie te hebben moeten de honden namelijk samen leven.
Waarom is mijn hond agressief naar andere honden in huis?
Ook in huis kunnen dezelfde oorzaken meespelen. We hopen vaak dat onze honden beste maatjes worden, maar soms maken we onhandige keuzes bij het aanschaffen van een tweede (of derde, of vierde) hond. Niet alle honden passen bij elkaar. Bijvoorbeeld bij twee teefjes is de kans op agressie groter dan bij reu en teef.
Maar honden zijn toch roedeldieren?
Niet echt. In tegenstelling tot wolven zijn honden geen échte roedeldieren. Ze zijn sociale dieren die in groepen kunnen functioneren, maar dat geldt niet voor elke hond. Meutehonden vinden groepsleven vaak makkelijker dan herders, die meer gericht zijn op samenwerking met mensen. En net zoals wij mensen hebben honden ook voorkeuren: sommige honden kunnen het met bijna iedereen vinden, terwijl anderen liever selectief met vrienden omgaan.
Wat te doen als je hond agressie toont?
Blijf rustig. Schreeuwen, boos worden of corrigeren helpt niet. Jouw hond heeft een reden voor zijn gedrag, ook al lijkt het voor jou onlogisch. Haal je hond uit de situatie en zorg eerst voor veiligheid.
Hoe kan ik hond-hond-agressie oplossen?
- Zorg voor veiligheid: Vermijd situaties waarin je hond agressie kan tonen.
- Begrijp het gedrag: Je hond doet dit niet om jou te pesten, maar omdat hij zich onveilig voelt of iets wil beschermen.
- Zoek professionele hulp: Een professional kan de oorzaak achterhalen en de juiste aanpak kiezen die bij jullie past.
Hond-hond-agressie is vaak goed te behandelen, maar de oplossing verschilt per hond en situatie. Aarzel dus niet om hulp in te schakelen! Hoe vaker jouw hond in een gevecht raakt, hoe beter hij wordt in vechten en hoe vaker hij dat ook zou doen.
Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming