Hond leren loslaten op commando
19 april 2024 
6 min. leestijd

Hond leren loslaten op commando

Herken je het probleem dat je hond alles in zijn bek pakt en weigert los te laten? Afval op straat, je nieuwe schoenen, spullen die op tafel staan, niks is voor je hond te gek. Het kan een echte uitdaging zijn voordat je hond los laat. In deze blog leer je hoe je dit gedrag kunt aanpakken en lees je hoe het Esther is gelukt bij haar pup Zoë.

Hond loslaten aanleren

Een van de problemen waar mijn cursisten meer dan eens mee op de proppen komen, is "mijn hond laat zo slecht los." In de puppycursus laat ik de "los" al spelenderwijs de pup aanleren bij de oefening "samen spelen met een speeltje", maar bij de instroom van pubers blijft het een vaak genoemd probleem dat een hond weigert om bijvoorbeeld een bepaald favoriet speeltje los te laten.

Technieken om "los" aan te leren

Om je hond te leren iets los te laten, zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden: bij de ene hond werkt de ene techniek beter in een bepaalde situatie, waar bij de andere hond weer een andere techniek veel beter werkt. In een andere situatie kan dat bij dezelfde hond weer heel anders zijn. Het is altijd even zoeken wat bij jouw hond het beste werkt in welke situatie. Vooral in de aanleer-fase van het loslaten staat er, wat mij betreft, altijd iets lekkers of iets leuks, zoals spel, tegenover.


Hond belonen na loslaten

Ik vertel mijn cursisten vaak over het systeem van koekje, gevulde koek en slagroomtaart, en dat deze goed voor de "los" te gebruiken is. In de ene situatie werkt het normale brokje (=koekje) uitstekend, terwijl je in de andere situatie een smakelijk snoepje (=gevulde koek) in moet zetten en in uiterste gevallen moet je echt voor het grove geschut gaan en laat je hond alleen los voor het allerlekkerste stuk worst of meerdere voertjes ineens (=slagroomtaart). Daarbij is het natuurlijk wel de bedoeling dat “slagroomtaart” later in de training wordt vervangen door “gevulde koek” of “koekje” en dat je hond uiteindelijk als vanzelf loslaat wanneer je dat de hond vertelt of vraagt.

Ruilsysteem

Zoë en ik hebben puppytraining gevolgd bij een trainer die van mening was, dat het niet handig is om een ruilsysteem in te zetten, omdat je daar, naar de mening van die trainer, nooit vanaf komt. De manier, die ik aangeleerd heb gekregen, is datgene wat Zoë vast in haar bek heeft, ook vast te pakken, dan één keer "los" tegen haar te zeggen, het vast te blijven houden, op zo'n manier dat er geen spanning op staat. Dan is het vervolgens wachten tot ze het los laat, daarna krijgt ze een voertje als beloning. Bij de meeste honden op de desbetreffende puppycursus werkte dat echt goed, behalve bij mijn Mechelse Herder pup.


Oefening "los"

Bij de oefening "los" waren wij eigenlijk meteen klaar met de les, want mijn pup liet pas los op het moment dat we haar na de les bij de auto een bakje water gaven. Ik heb me thuis dagenlang suf geoefend, hopend op succes. Buiten tijdens de wandeling kreeg ik daar genoeg ruimte voor, want mijn hond is in een vorig leven medewerker van de plantsoenendienst geweest. De "nee bah vies" hadden we nog niet geleerd, dus ze nam, als het even kon, werkelijk alles in haar bek, niet alleen takken, maar ook plastic zakken, ijsbekers, mondkapjes, patatbakjes en ander vuil dat op straat te vinden is.

Pup laat niet los

Uiteindelijk werkte dat als volgt: ik pakte de viezigheid ook vast, ik zei "los" en vervolgens stond ik samen met mijn pup een half uur, soms in de stromende regen, te wachten tot ze het losliet. Ik bleef altijd positief: vandaag gaat het echt lukken! Helaas dacht mijn puppy daar anders over. Na dat half uur en minstens 5 vragende blikken van voorbijgangers, was mijn geduld op en liep ik uiteindelijk gefrustreerd met haar naar huis, terwijl we beiden Zoë's net verworven schat vasthielden. Als we dan thuis waren aangekomen, hadden we nog steeds samen datgene vast, maar dan stond ik tenminste niet meer buiten wortel te schieten.


Pup laat los, succes geboekt!

Meestal na 10 tot 20 minuten samen op de deurmat te hebben gestaan, vond mijn pup het genoeg en liet ze los. En daarna werd ze natuurlijk beloond, want hoera! Ein-de-lijk had ze losgelaten. Je kunt je natuurlijk afvragen of mijn Mechelse Herderpup nog het verband kon leggen tussen het woordje "los" van meer dan een half uur geleden en de actie van het daadwerkelijk loslaten, maarja ik deed wat me was geleerd en mijn pup had haar voertje verdiend. Ze heeft op deze manier nooit de "los" onder de knie gekregen.

Succes met loslaten

Later heb ik bij Zoë de technieken ingezet, die ik op de opleiding heb geleerd en die ik nu zelf mijn cursisten aanleer. Ik kan tot mijn grote opluchting zeggen dat de "los" er bij haar ondertussen voldoende in zit. Van een bepaald speeltje (lees: bal) weet ik dat het loslaten voor haar lastig is en er iets heel moois tegenover moet staan, maar over het algemeen is een “koekje” niet meer nodig om haar iets te laten loslaten.


Eigenwijze pup

Meestal speel ik toch nog even met haar na het loslaten, gewoon omdat ik daar zelf ook veel plezier aan beleef. Maar heel soms komt die eigenwijze pup in haar naar boven en pakt ze razendsnel iets van de straat. Ik ken haar ondertussen goed genoeg om aan haar blik en houding te zien dat het echt niet gaat gebeuren, deze net verworven schat blijft in haar bek, wat ik ook ga doen of proberen. Dus in plaats van een “los” te vragen, loop ik snel, met haar naast me, naar huis, nu niet om op de deurmat te gaan wachten, maar om daar een “los” te vragen en vervolgens een heel groot stuk “slagroomtaart” tevoorschijn te toveren (in haar geval is dat een stukje kaas) waardoor ze meteen loslaat.


Pup laat het afval los

Ik jubel nog even na over hoe knap ze is, terwijl ze nog aan het na smakken is van haar stukje kaas. En dan gaan we direct weer naar buiten, op pad. Haar verworven schat, wat ze zojuist alleen wilde loslaten voor de “slagroomtaart”, gaat mee. Ik laat het haar buiten weer vastpakken en we lopen verder, Zoë loopt trots met haar schat in haar bek voor mij uit. Vlak bij een vuilnisbak volgt de proef op de som " Zoë los!" Plof! Het valt op de grond, haar schat is gelukkig weer gedegradeerd naar straatvuil. Ik haal een speeltje tevoorschijn, speel even met haar en raap ondertussen het vuil op en gooi het snel in de vuilnisbak. En zo is de plantsoenendienst nog steeds blij met hun, in haar vorige leven, collega Zoë.

goedkoop hondenspeeltjes


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Esher vindt het leuk om verhalen en blogs te schrijven. Het liefste doet ze dat over de belevenissen die ze samen met haar Mechelse herder Zoë beleeft. Van huis uit opgegroeid met voornamelijk Duitse herders, maar ze is dol op alle honden. Ze is ze kynologisch instructeur en geeft met veel plezier les op een KC aan puppy- en puberklasjes.
Reactie plaatsen