Hondenkoekjes bakken
25 januari 2022 
10 min. leestijd

Hondenkoekjes bakken

Zelf koekjes bakken voor je hond, jeetje, daar had je nog nooit aan gedacht! Misschien denk je nu meteen: 'ja, leuk', of 'tja, hoe maak ik die' of 'nee, dat is mij veel te veel werk'.

Waarom zou je dat zelf doen terwijl je heel makkelijk in de winkel een heel pakje kunt kopen zonder al teveel moeite? Nou... hier een aantal redenen waarom zelf snacks maken echt wel een mega leuk idee is!

  • Je kunt inspelen op de voorkeuren van je hond
  • Geen rare ingrediënten, je weet precies wat er in zit
  • Samen in de keuken met een vriendin of de kinderen is gezellig
  • De meeste honden waarderen ook de minder mooie koekjes
  • Zelf maken is makkelijker dan je denkt
  • Superleuk als cadeau voor iemand met een hond!

hondenkoekjes bakken


Zelf hondenkoekjes of snoepjes maken, is echt helemaal niet moeilijk. De meeste honden lusten zelfs de misbaksels waarvan de vorm helemaal niet klopt, of die eigenlijk net iets te hard of te zacht zijn geworden. Je hond zal je echt niet uitlachen of moeilijk doen over een baksel dat er heel erg anders uitziet dan in het recept. Een dankbaar publiek dus!


Is je hond een visliefhebber, of houdt hij meer van leverworst? Doet kaas zijn hart sneller kloppen? Wat voor soort structuur valt bij je hond het beste in de smaak? Hard, crunchy of muffin-achtig?

Je kunt ook flink variëren met het formaat van de lekkernij. Van een en hetzelfde deeg kun je hele kleine mini stukjes maken die perfect zijn als beloning, of juist grotere traktaties als snack.

lekkerste snoepjes voor je hond


Van zelfgebakken koekjes weet je precies wat er in zit. En ook wat er NIET in zit! Bij de koekjes en snoepjes uit de winkel zie je soms hele vage termen in de ingrediëntenlijst. Bijproducten, sorbitol, glycerine...

Die hoef jij niet in je baksels te stoppen! Misschien is je hond wel allergisch voor iets. In veel hondensnacks zitten 'bijproducten', en in bijproducten zitten allerlei diersoorten. Geen handige keuze dus voor een hond met een allergie.


Lekker rustgevend, zo in de keuken rommelen. En omdat hondenkoekjes maken zo makkelijk is, kunnen je kinderen ook mee helpen! Of je kunt met een vriendinnenclub een koekjes-bak-avond organiseren!

Iedereen maakt dan iets anders, en dan is het een kwestie van delen met je vrienden. Zo heeft je hond in een keer een koekjestrommel vol met heerlijke verschillende lekkernijen!

allergische hond welke snacks


Met hondenkoekjes kun je echt eindeloos variëren! Een veel voorkomend probleem bij honden is dat ze ook wel uitgekeken raken op een en hetzelfde koekje, dag in dag uit. Met selfmade hondensnacks kun je zelfs met één recept variëren met de structuur, het formaat en eventueel toegevoegde kruiden.


Zelfgebakken hondenkoekjes in een leuk blik of een glazen potje met een strikje er omheen... dat ziet er heel leuk uit. En iets dat je echt zelf hebt gemaakt, wordt zeker veel meer gewaardeerd dan een pakje uit de supermarkt.

Wie ga jij er blij mee maken? De hond van je moeder, van je buurvrouw, of misschien maak je een leuke traktatie om op een les met je hond uit te delen!

hondenkoekjes recept


Probeer deze maar eens:
'Karma's Knapperige Kalkoentjes'

Een pakje Rodi kalkoen/rijst uit de diepvries (4 schijven)
2 eieren
Een kopje (ongeveer 2 dl) havermeel
Een grote kom
Bakplaat
Bakpapier

Laat de Rodi ontdooien.

Meng alle ingrediënten heel goed met elkaar en smeer het mengsel dun (ongeveer 5 mm) uit over de bakplaat.

Bak op 150 graden totdat het deeg sponsachtig aanvoelt (afhankelijk van de oven 10-20 minuten).

Snijd nu met een mes de plaat in vierkantjes van ongeveer 3 x 3 centimeter. Bak door totdat het deeg knapperig is (afhankelijk van de oven nog 10-20 minuten).

Haal de bakplaat uit de oven, laat deze afkoelen en breek de plaat in de vierkantjes.

De vierkantjes kun je nog kleiner afbreken en gebruiken als trainingssnoepjes, de grotere stukken kun je geven als koekje of tussendoortje.

kookboek voor honden


Als je nu kijkt naar het recept hierboven... je kunt de Rodi vervangen door een andere smaak en merk KVV. In plaats van havermeel kun je kiezen voor rijstebloem. Je kunt een extra smaakje toevoegen, zoals peterselie.

Je kunt vormen maken die bijvoorbeeld passen in speciaal speelgoed waar je een kluifje in kunt steken. Deze kluifjes met een specifieke vorm zijn vaak enorm duur in de winkel!


Download dan hier het superleuke hondenkoekbakboek 'De Lekkerbek' met een bonus bakvideo.

Hier vind je onder andere de recepten voor 'Slingeraapjes' en 'Zoete Geitjes'!

Ook leuk om bijvoorbeeld bij de hondenschool te trakteren als je hond jarig is. Of als cadeau te maken voor de buurvrouw als haar nieuwe hond eindelijk thuis komt. Een leuke snoeppot er omheen en klaar!

Hoe bak ik koekjes voor mijn hond


Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 17,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden!
Reactie plaatsen