Mijn hond is niet voergericht
23 december 2022 
9 min. leestijd

Mijn hond is niet voergericht

Beloon je hond met wat lekkers! Oh, geef hem dan maar een koekje. Je kunt je hond ook afleiden met snoepjes. Hoe je je hond dat ene trucje aanleert? 

Nou, gewoon... met wat lekkers...

En daar sta je dan. Je kunt het lekkerste van het lekkerste hondensnoepje voor zijn neus laten bungelen... en hij heeft gewoon GEEN interesse. 


Waarom zijn sommige honden niet voergericht? 

Dit kan verschillende oorzaken hebben. 

Sommige rassen zijn zeer voergericht, omdat voergerichtheid het trainen makkelijker maakt... en deze rassen worden nu eenmaal veel getraind. 

Denk aan labradors en golden retrievers die dankzij hun hoge motivatie voor eten makkelijk op te leiden zijn tot bijvoorbeeld hulphond. 

Bij andere rassen is trainbaarheid nooit een doel geweest. Als het doel is dat je hond een zelfstandige bewaker is die zich niet zo snel laat omkopen door een lekker koekje, dan is er ook niet geselecteerd op trainbaarheid met iets lekkers.

Overvoeren (je hond krijgt meer dan genoeg) kan ook een oorzaak zijn, net als teveel stress en spanning. 

hoe train ik mijn hond zonder snoepjes


Wat als een voerbeloning bij jouw hond niet werkt?

Dat kan knap frustrerend zijn, koop je het lekkerste van het lekkerste... 

Als je gaat wandelen, lijk je wel een hondenmagneet! 

Voor de honden van andere mensen wel te verstaan. Je eigen hond kijkt naar je uitgestoken hand met het lekkers... en trekt er zijn neus voor op. 

Je probeert allerlei smaakjes en het ene smaakje werkt nog slechter dan het andere. Wat nu? 


Spanning en eten

Eén van de redenen waarom je hond geen voer aanneemt, is spanning. 

Als je hond thuis wel eet, maar buiten niet, dan kan het zijn dat hij zich thuis wél ontspannen voelt, maar daar buiten niet.

Niet kunnen eten, zien we vaak bij onzekere, timide honden op straat en op cursussen. Soms kan de smaak die je aanbiedt wel echt het verschil maken. 

Durf gek te denken en te testen!

Vaak helpt het ook om je hond juist in beweging te zetten. Bewegen is een actieve vorm van ontspannen, en na bewegen is eten een logisch gevolg. 

hond eet niet door stress


Opwinding en eten

Opwinding is ook een vorm van spanning! Maar al te vaak wordt opwinding verward met enthousiasme of energiek zijn. 

Honden die erg hoog in hun opwinding zitten, hebben vaak ook geen zin in eten. Maar ze zijn wel vaak te belonen met spel of andere actie!

Een uitzondering hierop is seksuele opwinding. Reuen eten vaak niet als er een loopse teef in de buurt is. Hier kun je weinig aan doen, behalve de reu uit de situatie halen. 


Kan ik mijn hond meer voergericht maken? 

Ja, meestal kan dat. Want eten is een eerste levensbehoefte, dus elke hond eet. Maar wanneer, in welke situatie, en wat eet hij nou het liefste?  

Dit vraagt wel wat speurwerk van de eigenaar.

Stel, je hond eet 's ochtends een halve portie van zijn brokjes, en 's avonds een hele portie van zijn vlees, en hij heeft weinig zin in brokjes als beloning.

Dan kun je zeker werken aan zijn gerichtheid op voedsel.

Het ontbijt wordt dan worst of gedroogd vlees dat je hond krijgt als beloning door de dag. En het avondeten wordt een iets minder grote portie vlees. 

Je hond wordt dus niet uitgehongerd... hij krijgt net zoveel voedingsstoffen als eerder, maar dan dus op een andere manier. 

mijn hond mag geen snoepjes


Ik heb een hond die liever een speeltje wil

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je hond meer gericht is op spelbeloning dan op voer. Sommige rassen zijn ook erg makkelijk te motiveren met spel, maar niet met voer. 

En er zijn ook rassen die sowieso moeilijker te motiveren zijn voor de standaard werkzaamheden die wij willen zien, zoals 'zit', 'apport' en 'vooruit'.

Rassen zoals bijvoorbeeld de Oosterse schoonheden (Chow chow, Shiba, Tibetaanse terriër, etc.) hebben vaak hun eigen ideetjes over waar ze het beste hun tijd aan kunnen besteden. 

Ook sommige molossers kunnen je trainingskwaliteiten op de proef stellen! 


Mijn hond lust thuis wel snoepjes, maar buiten...

Dit kan dus te maken hebben met spanning (je hond vindt de omgeving spannend), of opwinding (je hond vindt buiten zijn juist erg geweldig, en wil snuffelen, markeren, of is bezig met zijn hormonen). 

En juist buiten willen we graag zijn gedrag veranderen, dus als hij eten aan zou nemen, zou dat wel zo fijn zijn.

Je kunt met je hond naar een rustige plek wandelen, en daar voer strooien. 

Vaak, als je een kwartier op één plek bent, zal je hond dan toch een paar hapjes van het voer pakken. En daarna herhaal je dat bij elke wandeling. 

En geen voer binnen neerzetten! 

hond eet niks buitenMijn hond heeft een allergie

Als je een hond hebt die last heeft van een allergie, dan kan het erg lastig zijn om voerbeloningen interessant te houden. 

Maar tegenwoordig zijn er gelukkig veel meer opties dan vroeger!

Er zijn veel meer mono-proteïne opties om je hond te kunnen belonen dan 10 jaar geleden. Producten van o.a. Trovet en Best Buddy zijn mono-proteïne en geschikt voor allergiepatiënten. 


Hoe doe ik dat op de hondencursus? 

Als jouw hond slecht te motiveren is met voer, en je kunt beter een speeltje inzetten als beloning... vooral doen! Een vakkundig instructeur zal altijd iedere cursist stimuleren om die beloningen te gebruiken die bij jouw hond passen. 

Spel, een stukje rennen, snuffelen, knuffelen... wat jouw hond maar leuk vindt!

Als jouw hond op cursus niet eet omdat hij het erg spannend vindt, zal een goede trainer daar ook handvaten voor geven. 

Het is dus niks om je voor te schamen, er zijn een heleboel honden die (in het begin) niet eten in een les. 

hond trainen die geen voedsel wil


LET OP! Slecht eten kan ook een medische oorzaak hebben, dit dus eerst uitsluiten! 


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Klik hier voor onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 9,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen