Hondenpuzzels
20 oktober 2023 
6 min. leestijd

Hondenpuzzels

Geef je hond een puzzel, dat hoor je steeds vaker. In lessen op hondenscholen worden puzzels ook ingezet. Waar moet je op letten wanneer je je hond een puzzel geeft? En hoe leer je je hond puzzelen? Daar lees je alles over in deze blog!

Wat zijn Hondenpuzzels?

Hondenpuzzels zijn intelligentiespellen voor een hond. Door te "puzzelen" moet je hond iets lekkers zien te bemachtigen. Dat doet je hond door onderdelen van een puzzel te schuiven, tillen of draaien. Hiervoor gebruikt hij zijn poten en/of neus. Er zijn hondenpuzzels te koop in dierenwinkels, maar je kunt ook zelf makkelijk superleuke puzzels maken voor je hond!

TIP: Een badmat met anti-slip onder de puzzel zorgt ervoor dat de puzzel niet wegglijdt!


Waarom zou je jouw hond een puzzel geven?

Je kunt jouw hond een puzzel geven puur als verrijking om zijn voer anders aan te bieden.
Je kunt hem echter ook een puzzel geven om hem af te leiden van een spannende situatie, bijvoorbeeld wanneer er bezoek is. Is je hond hond een slechte eter? Dan kan het zomaar zijn dat je hond wel uit een puzzel wil eten.
Door te puzzelen leert je hond ook een betere zelfbeheersing aan. Ook zijn fijne motoriek (coördinatie van de bek, dus lippen, tanden, tong) wordt beter. Puzzelen is dus zowel mentaal, fysiek als qua neusgebruik echt nuttig voor je hond. Tot slot vinden de meeste honden puzzelen ook ontzettend leuk!

Wat zijn de voordelen van hondenpuzzels?

6 voordelen van hondenpuzzels zijn:

1. Betere coördinatie en fijne motoriek van de bek
2. Mentale verrijking voorkomt verveling
3. Geschikt voor alle honden, alle rassen en alle leeftijden
4. Veel variatie te bedenken qua materialen en moeilijkheidsgraad
5. Helpt honden te ontspannen
6. Je hond krijgt meer zelfvertrouwen omdat hij zelf een puzzel kan oplossen


Hoe leer je een hond om te puzzelen?

Je leert je hond puzzelen door te beginnen met een makkelijke puzzel. Je hoeft alleen de lekkere hondensnoepjes of -voertjes op en om de puzzel te leggen. Laat je hond dit opeten. Maak de puzzel stapsgewijs moeilijker voor je hond. Je maakt het moeilijker door bijvoorbeeld de schuifjes eerst voor een kwart dicht te doen, dan half dicht en dan voor driekwart dicht. Als je hond een plastic puzzel lastig vindt, kan je ook een houten puzzel proberen of zelfs een stoffen puzzel! Waarom kies je voor een puzzel gemaakt van ander materialen? Omdat sommige honden bepaalde materialen spannend vinden, of het (specifieke) geluid dat de puzzel maakt.

Wat als mijn hond zijn puzzel niet leuk vindt?

Als je hond puzzels niet leuk vindt, kijk dan eerst of je dat met kleine stapjes hebt aangeleerd zoals in de alinea hierboven uitgelegd. Kijk ook even kritisch naar de snoepjes of voertjes die je gebruikt. Vindt je hond ze echt ontzettend lekker? Soms helpt het ook als je je hond een beetje aanmoedigt, bijvoorbeeld met je stem, of door een beetje mee te doen met puzzelen.


Welke hondenpuzzels zijn geschikt voor puppy's?

Geschikte puzzels voor puppy's zijn puzzels die makkelijk op te lossen zijn. De puzzel moet niet erg veel kracht en coördinatie eisen van de hond. Dit kan een puzzel zijn waarbij je pup alleen een motorische functie gebruikt, zoals duwen. Nog makkelijker is het als de richting waar de pup moet duwen elke keer hetzelfde is. Puppypuzzels zijn vaak ook licht qua gewicht.

Welke hondenpuzzels zijn geschikt voor slopers? (honden die graag slopen)

Geschikte hondenpuzzels voor slopers zijn puzzels die gesloopt mogen worden. Bijvoorbeeld huisgemaakte puzzels van spijkerbroeken of kartonnen dozen. Wil je jouw hond leren om ook puzzels te doen zonder ze te slopen? Kies dan voor puzzels die niet te moeilijk zijn. Zorg dat het ook een puzzel is van materiaal dat niet snel uitnodigt om het vast te pakken. Waarom let je hier op? Te moeilijk = frustratie, frustratie = erin bijten. Overweeg daarom bijvoorbeeld grote stevige PVC-onderdelen als materiaal voor de hondenpuzzel in plaats van hout.


Van welk materiaal zijn hondenpuzzels gemaakt?

Hondenpuzzels in winkels zijn vaak van kunststof of hout, soms zie je ook stoffen puzzels (puzzelkleedjes bijvoorbeeld). Wat zijn de voor- en nadelen van deze materialen? Kunststof is makkelijk schoon te maken, maar kan wel sneller kapot gaan dan hout. Hout gaat minder snel stuk, maar is moeilijker schoon te maken. Voor sommige honden is hout daarom juist uitnodigend om op te kauwen. Stoffen puzzels kunnen in de wasmachine, maar honden die dol zijn op slopen zullen deze sneller kapot maken.

Waar kan je hondenpuzzels kopen?

Hondenpuzzels kan je kopen bij de meeste dierenwinkels. Maar.. Als je online naar hondenpuzzels zoekt, dan kun je uit veel meer soorten puzzels kiezen. Er zijn ook speciale puzzelbibliotheken waar je hondenpuzzels kan lenen. Wanneer een hond een puzzel een aantal keren heeft gedaan, zetten veel eigenaren die puzzel op Marktplaats. Door online een puzzel te kopen kan je dus geld besparen ten opzichte van deze kopen bij een fysieke winkel.


Hondenpuzzels zelf maken

Zelf hondenpuzzels maken is goedkoper en leuker dan ze kopen! Wil je zelf een makkelijke puzzel maken? Dan hoef je ook niet heel erg handig te zijn. En je hebt waarschijnlijk al een heleboel spullen in huis om je hond heerlijk te laten puzzelen! Welke materialen kan je dan gebruiken voor zelfgemaakte puzzels?

Materialen die je kan gebruiken om een hondenpuzzel te maken:

• Oude spijkerbroek
• Sokken, washandjes
• Eierdozen
• Kartonnen dozen
• Plantenbakken
• Handdoeken
• WC- en keukenpapierrollen

Welke hondenpuzzels zijn moeilijk?

Moeilijke hondenpuzzels zijn puzzels waarbij een hond meerdere handelingen moet verrichten om bij het lekkers te komen. Denk hierbij aan eerst een pin te verwijderen door deze te tillen, voordat je een schuifje naar voren kan trekken. Hierdoor komt een klepje tevoorschijn die de hond moet kantelen om zijn beloning te kunnen pakken. Ook puzzels met verschillende "verstopplekken" waarbij je hond moet schuiven, draaien en aan een touwtje moet trekken zijn moeilijk!


Wil jij jouw hond blij maken?

Als jij jouw hond blij wilt maken kun je naast puzzelen nog genoeg andere leuke dingen doen met je hond. Bekijk bijvoorbeeld deze cursussen die specifiek gericht zijn op je hond blij maken! Daarnaast kun je natuurlijk ook apporteren, wandelen en andere leuke dingen doen met je hond.

Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen