20 soorten hondensport (hondensporttrainingen)

Hondensport, is dat nodig, nuttig, of een pure verspilling van tijd en geld? Wist je dat sporten met je hond niet alleen maar leuk is, maar ook nuttig en voor sommige honden zelfs broodnodig? Sport maakt je hond niet alleen gezonder, maar helpt ook problemen bij je hond te voorkomen zoals overgewicht en gedragsproblemen. In dit blog ga ik daarom in op 20 soorten hondensporten. Je leest over de bekende hondensporten zoals Agility en gehoorzaamheid, maar ook over de minder bekende hondensporten zoals dogdance en dockdiven. Je leest precies welke sporten er zijn voor honden. Sommige sporten zijn geschikt voor alle hondenrassen, andere sporten zijn juist geschikt voor een specifiek ras (groep). (Misschien precies het ras/groep hond dat jij hebt? Lees snel verder! 

20 soorten hondensporten:

1. Agility (behendigheid)
2. Hoopers
3. Flyball 
4. Treibball
5. Dockdiving 
6. Combi-sport
7. Zoek- en speurwerk
8. Detectie
9. Gehoorzaamheid (G&G en Obedience)
10. Dogdance
11. Apporteersport
12. Frisbeesport
13. Pakwerk (3 stromingen: IGP, KPNV en ringsport)
14. Vee drijven (Schapen drijven, eenden drijven of runderen drijven)
15. Jachttraining 
16. Baanrennen en coursing
17. Sledehondensport
18. Canicross
19. Bikejöring
20. Powerbreed-sport 




Is hondensport nodig voor een hond?

Hondensport en hondensport trainingen zijn geen must zoals eerste levensbehoeftes. Een sport beoefenen is niet even belangrijk als eten en drinken. Je kan hondensport voor je hond het beste vergelijken met hoe wij mensen een hobby hebben. Of je nu haakt, breit, kleurt of korfbalt dat maakt niet uit, zo'n hobby of sport is gewoon een fijne uitlaatklep. Dat brengt ons bij vraag twee, want hondensport en trainen voor hondensport heeft zeker wel zijn voordelen.  


Wat zijn de voordelen van hondensport(training) voor honden?

Hondensport(training) heeft verschillende voordelen voor je hond. Dit zijn de 4 belangrijkste voordelen:

1.  Voorkomt fysieke problemen zoals overgewicht 

Hondensport en actieve trainingen met je hond verkleinen de kans op overgewicht bij je hond. Dit overgewicht bij honden is een veelvoorkomend probleem. Meer dan 50% van alle honden heeft overgewicht, 10% van alle honden heeft serieus overgewicht en 15% wat kilootjes teveel. Zelfs als je hond een paar kilootjes te zwaar is kan hij problemen krijgen zoals: suikerziektes, hartafwijkingen en gewrichtsproblemen. Overgewicht bij een hond valt ons wellicht niet zoveel op of we zoeken er niet teveel achter.

Voorbeeld: een hond heeft twee 2 kilo overgewicht. Hij weegt 22 kilo terwijl hij eigenlijk 20 kilo mag wegen, dat is erg veel. Al lijkt het niet zo, toch is dat gelijk aan 10% overgewicht en dat leidt  tot schadelijke gevolgen voor de gezondheid van je hond.

2. Voorkomt gedragsproblemen bij je hond

Hondensport helpt gedragsproblemen bij je hond te voorkomen. Dat klinkt misschien zwaar, maar het is wel waar. Zeker bij jacht- en werkhonden. Rassen zoals een Mechelse herder, Aussie, Border collie, Welsh Corgi hebben echt een sport, of training naast hun dagelijkse beweging nodig. Als je met deze honden niet actief traint dan kunnen ze gedragsproblemen ontwikkelen. Omdat hij niet zijn 'instinct kan volgen' om bijvoorbeeld te jagen of flink te bewegen, kan hij uit verveling ongewenste gedrag gaan vertonen. 

Bij heel veel casussen waarin we een hond tegenkomen van deze rassen die probleemgedrag vertoont, is dat vaak omdat er (nog) niet voorzien is in de behoefte die de hond heeft om 'te werken' of 'te sporten'. Dat is ook een hele nuttige reden om aan sport met je hond te doen :)

3. Versterkt de band tussen baas en hond

Als je leuk bezig bent met je hond, actief met hem traint en sport, dan versterkt dat de relatie met je hond. 

4. Geeft je hond  een betere mentale weerbaarheid

Je hond krijgt door het sporten een betere mentale weerbaarheid. Hij zal beter omgaan met prikkels, stress en minder moeite hebben met spannende situaties. De hele persoonlijkheid van je hond verandert op positieve wijze door met je hond bezig te zijn door sporten. 

Natuurlijk moet je ook wel op bepaalde dingen letten. De meest gestelde vragen over hondensport(training)  lees je hieronder.


Kan je met elke hond sporten?

Jazeker! Je moet wel op deze drie dingen letten als je gaat sporten met je hond:
1. Hoe zwaar wordt je hond fysiek belast door een bepaalde sport te beoefenen?
2. Kijk naar de leeftijd van je hond. Heb je een puppy van nog maar 11 weken of juist een hond die al 11 jaar? Dan is het niet verstandig op wedstrijdniveau te sporten, maar je kan prima recreatief een sport beoefenen.
3. Trainingstechnieken. Een positieve trainingsmethode maakt sporten voor je hond leuk, daarmee krijg je ook de voordelen zoals we ze hierboven noemde. Wordt je hond juist gestraft wanneer hij dingen niet goed doet, dan kan sporten een negatieve invloed hebben op zijn gedrag, mentale weerbaarheid en de band tussen jou en je hond. Het sporten is dan voor je hond ook niet leuk natuurlijk. Dus let op of het op een fijne, positieve manier gebeurt.

Is hondensport duur?

Dat ligt eraan waar je traint. Een keer per week naar een agilitytraining (behendigheid) voor je hond kost bij de gemiddelde hondenschool niet zo veel. Dit zijn factoren die bepalend zijn voor de prijs:
• Ga je naar een echte toptrainer?
• Twee keer per week (of vaker) naar de hondenschool?
• Neem je een privé hondentrainer (omdat je extra wilt trainen voor wedstrijden, of omdat je hond minder goed functioneert in een groep)?
• Schaf je toestellen aan voor thuis zoals een kattenloop? 

Is jouw antwoord ja op een of meerdere van de bovenstaande vragen? Dan wordt het sporten met je hond natuurlijk een stuk prijziger. 

Ga je wedstrijden lopen met je hond? Dan komt er ook inschrijfgeld bij, reiskosten bij training en wedstrijden en geld voor de trainingen zelf.


Kan je besparen op hondensport?

Jazeker, je kan veel kosten besparen door thuis te trainen met je hond. Dit kan je zelfs met behulp van online hondentrainingen doen. Wij hebben bijvoorbeeld de hondentraining: "Big 6" dat is eigenlijk de perfecte voorbereiding voor elke hondensport. Je leert daarin samen met je hond de basis van de basis voor elke sport. Daarnaast kun je in onze online hondenschool bijvoorbeeld ook de hondencursus Neus! vinden (zoeken en speuren met je hond) en een online honden training voor dogdance. Natuurlijk ontwikkelen wij steeds nieuwe hondencursussen. In deze online trainingen behandelen we alles wat je via online lessen samen met je hond kan leren. 


Welke hondensporten zijn er? (recreatief en in wedstrijdverband)

Dit zijn 20 verschillende soorten hondensporten: 


1. Agility (behendigheid)

Hierbij gaat je hond in hoge snelheid over toestellen heen, door tunnels, maakt hij sprongen, slalommen om paaltjes en nog veel meer. Dit is een hele 'fysieke' sport voor honden.

Het is wel belangrijk dat de hondentrainer die lesgeeft uitlegt hoe je dat op een veilige manier kan doen. Natuurlijk moet je het ook leuk houden voor je hond (en jezelf). Als je agility wilt beoefenen kan dat ook prima met een oudere hond, maar op een aangepaste parcours. Wil je agility met je hond op wedstrijdniveau beoefenen? Dan kan je dat het beste met een jongere (werk)hond doen, die atletisch is gebouwd en makkelijk te motiveren is voor dit soort hondensporten.  

Je hebt ook speciale pre-agility voor pups en jonge honden. Je kan dus echt vroeg beginnen met behendigheidstraining voor je hond, maar het is enorm belangrijk dat je trainer weet wat hij doet om het veilig te houden. Heel veel van deze pre-training bestaat ook uit grondwerk. Dus je hond oefeningen zoals "vooruit" te leren zonder echte toestellen, richtingscommando's, wachten bij de startlijn, enz.

Tot slot: agility is geschikt voor elk soort hond, van elke leeftijd en ieder ras, maar de mate van intensiteit en de moeilijkheid van het parcours moet wel passen bij je hond. Ook jij als baasje moet zelf het tempo aankunnen (en dit willen). Gelukkig is recreatief agility doen met je hond net zo leuk als op wedstrijdniveau.

Denk je nu, agilitytraining is misschien toch niets voor mij? Dan ben je niet de enige, veel baasjes die we spreken geven aan dat ze zelf niet zo mobiel zijn of mee willen lopen. Dat hoeft niet altijd bij agility. Je kan je hond leren op afstand te sturen, ik ben bijvoorbeeld zelf ook echt niet snel, maar mijn honden wel ;-) er zijn natuurlijk ook nog genoeg andere sporten waarbij je zelf minder hoeft te bewegen.



 Een andere hondensport is bijvoorbeeld...

2. Hoopers

Bij de hondensport: hoopers, hoef je zelf als baasje niet mee te lopen (eigenlijk mag dat zelfs niet) ;) Je hond? Die beweegt wel! Hij gaat bij deze sport door hoopers (boogjes), poortjes en korte tunnels, en rondom tonnen. Bij deze training legt je hond het parcours volledig zelfstandig (natuurlijk wel op jouw aanwijzingen) af. Het maakt dus niet uit of je bijvoorbeeld in een scootmobiel zit, met een rollator loopt of minder mobiel bent. Met deze training kan je hond toch volop bewegen.

Hetzelfde geldt voor de volgende hondensport..

3. Flyball

By flyball gaat je hond rechtvooruit over een aantal sprongen. Tikt op een flyball-bak, daar komt een bal uit, pakt de bal en komt weer terug naar de baas. Dit is een teamsport. Als hond 1 weer over de finishlijn is gaat hond 2 rennen. Bij deze sport is het dus wel belangrijk dat je hond ook sociaal is met andere honden. Is dat (nog) niet het geval? Dan kan je flyball met je hond ook op een recreatief niveau doen. Je kan dan zelf je eigen 4 hindernissen klaarzetten, bijvoorbeeld met een plastic bakje erachter met een bal erin. Je kan dan je hond daarheen sturen om hem te halen. Zo kan je ook thuis lekker oefenen en spelen met je hond en er je eigen draai aan geven. Dat is ook handig wanneer je bijvoorbeeld iets wilt doen, maar dat je hond niet zo goed tegen de prikkels van bijvoorbeeld andere honden kan.



En over ballen(sporten) gesproken.. 

4. Treibball

Treibball is een soort combinatie tussen biljarten en schapendrijven. Bij Treibball worden er hele grote opblaasbare gymnastiek ballen gebruikt. Je hond gaat duwen tegen zo'n grote bal, die duwt hij naar een doel. Jij stuurt je hond naar een bal en je hond brengt die bal binnen in het doel waar je staat. 

De beginopzet van 'de wedstrijd' is net als biljart met een driehoek aan ballen in het midden. Je stuurt je hond links- of rechtsom naar een bal om deze te halen. Hij brengt als eerste de bal in de punt naar de doel. Daarna stuur je hem weer om de volgende bal te halen. Ook deze hondensport is voor jou als baasje dus fysiek minder belastend. 

En de volgende sport is..

5. Dockdiving

Dockdiving is een hondensport die beoefend wordt in een speciaal zwembad. Je hond springt vanaf een verhoging (de dock). Er wordt gekeken naar hoe breed, lang of hoog je hond springt (dat zijn verschillende klasses of categorieën). Zo is er ook een speed retrieve, daarbij moet je hond zo snel mogelijk het water inspringen, een apport ophalen en terug naar jou brengen. Dus voor de honden die echt gek zijn op water is dockdiving super leuk! Het enige wat jij als baasje hoeft te doen is een dummy in het water te gooien (klinkt heel makkelijk, maar ook daar komt wel het een en andere bij kijken...). 

Dus ook deze sport is voor jou als baasje niet belastend, er is dus genoeg wat je samen met je hond kan doen zonder veel te hoeven bewegen. Dockdiving is de echte naam van de sport, maar in Duitsland wordt deze sport zowel dockdiving als Dogdiving genoemd.


Denk je nu: 'Ja, maar ik wil juist zelf ook even wat fitter worden!' Probeer dan eens..

6. Combi-sport

Bij combi-sport ga jij als baasje samen met je hond over een hindernisbaan. Jullie rennen en springen dus samen. Wil je dus ook echt aan je eigen conditie werken? Probeer deze hondensport eens. Dit kun je ook weer in wedstrijdverband doen, maar het is ook super leuk om reactief te beoefenen samen met je hond. 

Zoek je iets totaal anders? Dan zijn er ook andere soorten hondentraining en hondensporten

7. Zoek- en speurwerk

Binnen de tak zoek- en speurwerk heb je sportspeuren (binnen het IGP en ook als aparte sport), daarin krijgt je hond een spoor uit te werken die gelegd is door een persoon om te volgen.
Op het spoor liggen voorwerpen waar je hond op een bepaalde manier naar moet verwijzen, je loopt achter de hond met een lange lijn, de hond heeft dan meestal een tuig om. Dit is echt een sport die je met elke hond kan beoefenen, je kan zelfs beginnen als hij nog maar een puppy is. Je kan deze sport  tot een hele hoge leeftijd van je hond blijven doen. (Tip: lees hier ons blog over vanaf welke leeftijd je met je hond (of puppy) kan trainen en sporten)

Er zijn ook verschillende stromingen van speuren. Ik had het net over sportspeuren omdat we het over hondensport hebben, maar je hebt ook praktijkspeuren. Daarin heb je geen wedstrijden, bij sportspeuren zijn die er wel.

Je hebt ook voor "neusgebruik", reddingshondenwerk, wat natuurlijk praktijkgericht is, maar je hebt daar ook een sportstroming in. Deze sportstroming heet IRO (International Search & Rescue Dog  Organisation). In deze sportstroming moet je hond niet alleen slachtoffers zoeken., maar moet hij ook heel gehoorzaam zijn. 


Hij moet onder andere heel goed kunnen volgen, dirigeerbaar zijn en blijf-oefeningen beheersen onder afleiding. Ook deze sport is natuurlijk recreatief te beoefenen. Wil je echt hoge punten scoren? Dan kan je het beste met een werkhondenras deze hondentraining volgen en meedoen aan wedstrijden. Bijvoorbeeld werklijn golden retrievers, werklijn labradors en verschillende soorten herders. Dit zijn hondenrassen die in deze sport echt uitblinken.


8. Detectie

Detectie wordt ook vaak detectiespeuren  genoemd. Dat is een beetje verwarrend, want hier volgt de hond geen spoor van een persoon. De hond zoekt namelijk sporen van een bepaalde geur, denk bijvoorbeeld aan honden op luchthavens die zoeken naar drugs of explosieven en voedingsmiddelen die niet in dat land mogen komen. Kijk je bijvoorbeeld naar het programma border security op tv?


Dan zie je vaak Labradors, Beagles en herders. Je kan voor deze sport lessen en examens doen met je hond en er zijn regelmatig evenementen. Doe je dit liever recreatief? Dan kan je deze sport ook volledig op recreatieve basis thuis beoefenen. Je kan bijvoorbeeld je hond  leren om anijs of kruidnagel te zoeken. Voor je hond is het oefenen met detectie altijd leuk. 

En ik had het er bij het stukje IRO al een klein beetje over de volgende hondentraining en -sport.

9. Gehoorzaamheid (G&G en Obedience)

Gehoorzaamheid op zich is ook een sport met verschillende stromingen. Je hebt G&G (Gedrag en Gehoorzaamheid) en Obedience (ook met 2 stromingen, engelse en FCI obedience). De regelementen van deze sporten verschillen een klein beetje van elkaar. Dus kijk vooral wat jou het meeste aanspreekt. Gehoorzaamheid van je hond is hoe dan ook nuttig, maar sommige honden vinden alleen maar gehoorzaamheidstraining een beetje saai en eentonig. Probeer dus vooral ook andere hondensporten.

Het voordeel van gehoorzaamheidstraining is dat je niet zoveel materialen nodig hebt om te trainen met je hond. Je kan het echt overal doen. Hetzelfde geldt ook voor de volgende sport..

Direct aan de slag met gehoorzaamheidstraining?

Bekijk dan snel de online gehoorzaamheidstraining voor je hond. We hebben gehoorzaamheid en opvoedingstrainingen voor puppy's, pubers en volwassen honden.

10. Dogdance

De sport dogdance kan je overal beoefenen. Het is eigenlijk niet anders dan gehoorzaamheid (je hond laat op jouw verzoek diverse gedragingen zien), maar.. Met 200 oefeningen meer dan gehoorzaamheid! Waar je bij je gehoorzaamheid bijvoorbeeld leert je hond altijd links te volgen (als je het op sportniveau beoefent), leer je bij Dogdance jouw hond om in 16 verschillende posities te volgen. Je leert allerlei leuke oefeningen, tempo's en richtingen en tricks. Uiteindelijk maak je van alle oefeningen een aansluitende geheel op muziek. Kortom: ontzettende veel variatie en commando's, die je hond zonder twijfel onmiddellijk opvolgt met heel veel plezier. Wil je graag met dogdance aan de slag? Bekijk dan hier de online cursus om dogdance te leren.

Ook de volgende sport heeft veel te maken met  gehoorzaamheid.

11. Apporteersport

Je hond gaat verschillende voorwerpen apporteren, jij stuurt hem naar links, rechts, over en onder obstakels door. Heb je een hond die dol is op apporteren? dan is deze sport gegarandeerd iets voor hem. Want apporteersport is niet alleen geschikt voor jachthonden, maar voor elke soort hond!

Meer geapporteer? Bekijk deze blog over je hond leren apporteren.


12. Frisbeesport

Bij frisbeesport gaat je hond de frisbee die je gooit vangen. Het is de bedoeling dat je hond bij elke worp van een frisbee de schijf uit de lucht vangt. Hoe meer frisbees je hond vangt met hoe meer verschillende worpen? Hoe hoger je score. Binnen frisbeesport voor honden heb je twee stromingen: freestyle frisbee (lijkt op dogdance / tricks laten zien gecombineerd met frisbees gooien) en distance frisbee (zover mogelijk de frisbee gooien die je hond op een bepaalde afstand moet vangen).

Dit is echt een sport voor fanatieke sporthonden. Want achter een frisbee aanrennen en ze uit de lucht te vangen is natuurlijk best wel fysiek belastend voor je hond. Een andere sport waarbij het super belangrijk is dat je hond een goede conditie heeft is...

13. Pakwerk (3 stromingen: IGP, KPNV en ringsport)

Bij IGP (een stuk speuren, gehoorzaamheid en pakwerk) bijt je hond de pakwerker in een speciale beschermingsmouw. De hond mag alleen daarin bijten natuurlijk, dus niet in de enkels, benen, billen of andere lichaamsdelen van de pakwerker natuurlijk. Een ander belangrijk deel is dat je hond ook moet weten dat hij dit niet altijd mag doen. Hij mag alleen bijten op bepaalde momenten, ofwel: wanneer je aan het trainen bent. Je hond moet ook direct loslaten als de geleider (jij) dat zegt.

KNPV (een zwaarder progamma voor je hond). Bij deze sport loopt de pakwerker in een volledig beschermd pak. Daarbij mag de hond bij sommige oefeningen in de bovenarm of het been van de pakwerker bijten. Ook bij deze training hoort een stuk zoekwerk en gehoorzaamheid, springen over een kuil, hindernis of over een schutting klimmen bijvoorbeeld. Dat zijn best intense oefeningen en daarom is het belangrijk dat je hond fysiek heel fit is.

Ringsport is een echte showsport voor honden. Je hond gaat bijten in de helper (pakwerker) die een volledig beschermd pak draagt. De hond mag bijten waar hij bijten kan. In deze stroming gaat het om de zelfstandigheid en het aanpassingsvermogen van je hond. De oefeningen zijn eigenlijk nooit hetzelfde. 

De drie pakwerksporten zijn gemaakt voor werkhonden zoals: Herders, Dobermanns en Rottweilers.  Die blinken erin uit. Sommige terriërs vinden het ook helemaal fantastisch, maar bepaalde oefeningen worden dan wat lastiger door hun kleinere formaat ;-)

Voor andere typen werkhonden zijn er ook sporten die hen op het lijf geschreven zijn zoals..


14. Vee drijven (Schapen drijven, eenden drijven of runderen drijven)

Dat is een echte sport voor de verschillende herders, Border Collies, Aussies, Kelpies, corgi's en Cattle dogs. Vaak zie je dat dit type hondenrassen die zo'n sport heel graag willen doen maar het niet mogen, de kinderen in de buurt gaan 'drijven' en iedereen in de hakken bijten. Dus heb jij een echte veedrijver? Doe er vooral iets mee zodat je hond zijn ei kwijt kan.

15. Jachttraining

Bij jachttraining denken baasjes die de sport niet kennen dat het de bedoeling is voor honden om achter dieren aan te gaan. Dat is absoluut niet het geval. Bij deze sport leert je hond om dummies te apporteren en later ook echt wild, maar daarbij gaat het niet om levende dieren najagen en grijpen. 

Voor de staande honden geldt: zij leren voorstaan (verwijzen waar het wild zit). Het is dus geen jachttraining waar je hond wordt losgelaten in het veld om konijntjes te grijpen ;-) 


16. Baanrennen en coursing

Dé sport voor windhonden. Ook hier wordt geen echt konijn losgelaten gelukkig. Dit type ras houdt enorm van rennen, ze zijn er ook voor gemaakt. In deze sport rennen de windhonden achter een "lure" aan, wat een soort plastic flapje is (soms gemaakt met bijvoorbeeld bontreepjes). De honden rennen op de baan achter deze lure aan. dat stimuleert de hond om nog sneller te rennen. Met baanrennen racen de honden over een ovale baan, met coursing maakt de lure allerlei bochten op een terrein.

Nog een sport die écht om snelheid gaat..

17. Sledehondensport

Deze hondensport draait volledig om snelheid en op lange afstanden om uithoudingsvermogen. De honden worden gespannen voor een slee om deze vooruit te trekken of in de zomertijd voor een kar met wielen. Het zijn sporten waar je hond heel veel kan rennen. Husky's hebben bijvoorbeeld extreem veel beweging nodig. Deze hondensport zorgt er voor dat je hond niet uit verveling je bankstel kapot gaat knagen bijvoorbeeld of de hele tijd wil ontsnappen om alsnog aan zijn beweging te komen.


Nog een snelheidssport..

18. Canicross

Bij Canicross ga je eigenlijk hardlopen met je hond. Je hond zit dan in een speciaal harnas met een speciale gordel om jouw middel. Je legt in deze sport als baasje met je hond leg je zo snel mogelijk een route af. Een perfecte sport dus als je zelf ook veel wilt bewegen.

19. Bikejöring 

Bikejöring lijkt erg op canicross, maar bij deze hondensport ga je juist fietsen met je hond. Uiteraard is dat ook weer een terrein bike (mountainbike) want je racet over onverharde paden. 

En de laatste hondensport waar we het over gaan hebben is (tromgeroffel)

20. Powerbreed-sport (klimmen (wallclimb), verspringen, gewicht trekken (weightpulling) en meer)

Deze hondensport is heel bijzonder en eigenlijk specifiek ontwikkeld voor Pitbulls en Staffords.
Er zijn speciale evenementdagen voor. In deze rasspecifieke sport komt bijvoorbeeld wallclimbing aan bod. Hierin wordt een speeltje bovenaan een muurtje geplaatst waarbij een hond verticaal tegen de muur omhoog klimt om het speeltje te pakken. Ook verspringen en gewichten trekken komt hierin aan bod.



Hopelijk heb ik je een beetje  geïnspireerd om lekker te gaan sporten met je hond, heel veel plezier!

Wat is het alternatief van hondensport?

Een alternatief voor hondensport is hondentraining.

Via de link hier kan je verder lezen als je wilt weten welke soort hondentrainingen er zijn zoals puppycursus, gehoorzaamheidstraining, maar ook rasspecifieke trainingen. Liever direct aan de slag? En lekker thuis trainen met je hond? Dan hebben we genoeg online hondencursussen en fun trainingen voor je! Klik daarvoor op het linkje in de alinea hieronder. 


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming