Pakwerk met je hond, doen of niet?
20 augustus 2021 
7 min. leestijd

Pakwerk met je hond, doen of niet?

Pakwerk is de meest besproken hondensport. De een vindt het geweldig, een ander vindt het misschien walgelijk. Als ik vertel dat ik met onze honden als één van onze hobby's ook bijtwerk doe, is de reactie daarop soms 'oh wat gaaf!' en soms 'nou, dat had ik niet gedacht, jij traint toch echt hondvriendelijk?'. Maar hoe zit het nu precies met honden en pakwerk? Wordt je hond door pakwerk vals, agressief en asociaal?

Wat is pakwerk?

Pakwerk is een sport, waarbij je hond leert een persoon (de pakwerker, oftewel helper) te bijten. Deze draagt een beschermend pak of een mouw. Naast bijten en lossen, moeten de honden op examens of wedstrijden ook laten zien dat ze kunnen zoeken en dat ze gehoorzaamheidsoefeningen beheersen.

Naast dat het dus een sport is, kunnen honden dit ook doen als hun werk. Denk hierbij aan de honden van de politie en het leger. Niet elke politiehond is trouwens een bijter, er zijn ook honden die puur voor het speurwerk bij de politie werken, zoals drugshonden en explosievenhonden.

explosievenhond


IGP Programma

Er zijn verschillende sportprogramma's waarin bijtwerk een onderdeel is. Bij IGP (Internationale Gebruikshonden Prüfungsordnung) draagt de pakwerker een mouw. De hond bijt dus altijd van voren, op de onderarm. Het programma is altijd hetzelfde, het is dus voor de hond voorspelbaar. Op examens en wedstrijden mogen de honden eerst een speurproef doen, daarna een gehoorzaamheidsgedeelte met o.a. volgen, blijven en apporteren. En als laatste kunnen ze het pakwerkgedeelte laten zien. IGP is in Nederland de meest bekende vorm van pakwerk.


Ringsport

Ringsport is in Nederland vrij onbekend. Er zijn verschillende variaties, zoals Mondioring, Belgische Ring en Franse Ring. De pakwerker draagt hierbij een volledig pak, met jas en broek. Deze zijn vaak van licht materiaal, want bij deze sport moet de helper snel bewegen.

Bij Ringsport kan het programma veel variaties hebben; een hond moet dus snel reageren op de commando's van de handler. Ringsport is geen uitzondering, ook bij Ring hoort een gehoorzaamheidsgedeelte en een zoekgedeelte. Daarnaast wordt het springvermogen van een hond op de proef gesteld.

KNPV pakwerk


KNPV (Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging)

KNPV is een ander programma en hierbij draagt de helper een volledig pak (jas en broek). De honden leren bijten op een bovenarm en op het been van de helper. Ook bij KNPV heb je een vast programma, in een vaste volgorde.

Het programma bestaat uit springoefeningen, zoekoefeningen, gehoorzaamheid en het bijtwerk gedeelte. Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn de honden geen politiehonden. De politie koopt wel vaak diensthonden op keuringen en trainingen, maar deze honden moeten daarna nog een intern trainingstraject afleggen.


Politiehonden

Hoewel het certificaat bij KNPV 'Politiehond 1' (of 2) heet, is de hond, die een KNPV-certificaat heeft, nog geen echte politiehond. Een politiehond is ook niet per definitie een KNPV hond. Honden van de ME zijn anders dan speurhonden van de politie, en surveillancehonden zijn anders dan drugshonden. Maar een politiehond is dus eigenijk een diensthond van de politie.

Een boekentip over het werk van echte politiehonden is het boek 'Bumper de politiepup'. Dit is een superleuk geschreven boek over de bekende politiepup Bumper en zijn viervoetige collega's.

pakwerk met hond



Welke honden zijn geschikt voor pakwerk?

Voor recreatie en sport zijn meerdere honden geschikt. Als ik nu kijk bij onze hondenschool, dan hebben we naast mijn Mechelse herders ook rottweilers, een dobermann en een kruising labrador-stafford in de training.

Als je op een speelse manier kunt trainen, vinden een heleboel honden pakwerk wel leuk om te doen. De meest geschikte honden komen uiteraard uit de groep van werkhondenrassen.


Verandert je hond door bijtwerk?

Dat is mogelijk en dat heeft te maken met de manier van trainen. Heb je een onzekere hond, dan kan het trainen van pakwerk, waarbij je focust op het sterker maken van je hond, hem helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Ga je die onzekere hond juist correctiegericht trainen en niet op een juiste manier begeleiden, dan heb je grote kans op een angstige hond. Als je hond bijt uit angst, is het onvoorspelbaar en dus gevaarlijk. Een stabiele, sociale hond, die sport en vrije tijd uit elkaar kan houden, wordt echt niet 'vals' of onbetrouwbaar.

pakwerktraining



Aangeboren talent

Bij sommige rassen heb je foklijnen waarbij de honden al tientallen jaren lang zijn gefokt om zo goed mogelijk te kunnen presteren met pakwerk. Dat kan zijn in de vorm van sport, of als diensthond. Het bijtgedrag zit dus al stevig in de genen van deze honden.

Bij deze honden is het risico op probleemgedrag juist groter als ze hun aangeboren driften niet op een gewenste manier kunnen uiten. Wanneer zo'n hond op de training zijn driften kan uitleven op een pakwerker, is hij in zijn vrije tijd beter te hanteren.



Met welke honden kun je beter geen pakwerk doen?

Met honden die niet sociaal zijn, of honden die uit angst bijten, kun je beter kiezen voor een andere hobby. Voor honden die deze mate van onzekerheid hebben, zijn bijvoorbeeld speuren en Body Awareness beter geschikt.

Uiteraard kunnen er ook fysieke beperkingen zijn. Pakwerk is heel zwaar voor je hond. Heeft je hond overgewicht, dan is het beter om hem eerst te laten afvallen. Ook moet je hond eerst een goede basisconditie hebben. Voor honden met nek- of rugklachten is pakwerk ook niet geschikt.

hond verandert door pakwerk


Kun je pakwerk trainen zonder te straffen?

In de afgelopen jaren hebben we uitzendingen gezien van Rambam, Undercover in Nederland, enzovoort, met afschuwelijke beelden van straffen die gebruikt worden bij het pakwerk. Ja, dat gebeurt. Ja, dat is vreselijk.

Het algemene beeld is dan ook dat je pakwerk niet zou kunnen doen zonder fysieke correctiemiddelen zoals een prikband, een stroomband of iets om mee te slaan. Dat houdt heel veel mensen tegen om pakwerk te gaan doen. En er zijn daarom een heleboel mensen die denken dat iedereen die pakwerk doet, zijn hond mishandelt.


Hoe doe ik dat dan? Ook met strafmiddelen?

Bij pakwerk gebruik ik soms straf, net als bij alle trainingen. Ik gebruik bij mijn honden een time-out en ze kennen het woord 'fout'. En het woord 'nee'. De grootste straf voor mijn honden is 'niet mogen werken'.

Ik kies er bewust voor om deze andere middelen niet te gebruiken. Niet in pakwerk en ook niet in andere trainingen, niet met mijn eigen honden of de honden van anderen. Door die keuze is het voor mij soms (ja, eerlijk waar) moeilijk om te bedenken hoe ik iets ga oplossen. Want wat de mensen, die deze middelen wel gebruiken, vaak roepen, is wel waar: je kunt je hond dit niet leren met koekjes.

is pakwerk zielig


Wat is er dan zo leuk aan pakwerk?

Als dit hetgene is waar je hond het meeste van geniet, dan ga je echt meegenieten met je hond. Je hond wordt mentaal sterker als hij op een leuke manier wordt getraind. Bij honden waar de aanleg voor deze sport sterk aanwezig is, kan juist het pakwerk als sport ervoor zorgen dat je hond geen probleemgedrag ontwikkelt.

Het geeft je hond (en jezelf) voldoening. Pakwerk kun je van de ene kant vergelijken met jacht of schapen drijven: je spreekt een instinct aan waar je hond voor gefokt is.



Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming



Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen