Reddingshondentraining
11 oktober 2024 
4 min. leestijd

Reddingshondentraining

Reddingshondentraining is meer dan een leuke bezigheid met je hond. Het is verslavend en wordt al snel een "way of life". In deze blog neem ik je mee in onze training. Hoe verloopt de weg van puppy naar een inzetbare reddingshond? Wat trainen we allemaal? Dat lees je hier!

Reddingshondentraining voor puppies

Ja, de training begint al op jonge leeftijd. Met onze pups starten we eigenlijk al in het nest, door hen vanaf een dag of drie oud te laten kennismaken met lijkengeur. Ook de socialisatie in het nest is cruciaal om van een pup een goede reddingshond te maken. Positieve ervaringen met verschillende mensen zijn echt een prioriteit!


Puppy mee naar reddingshondentraining

Wanneer de pups mee gaan naar de training, beginnen we natuurlijk lekker speels en luchtig. Ze spelen met verschillende mensen, mogen rondlopen op de diverse locaties, en wennen zo aan de routine op een bivak. Slapen in de autokennel, eruit, spelen, eten en weer slapen.

Eerste stap: verwijzen

De eerste echte training voor een pup is het leren verwijzen. Wij hebben de voorkeur voor honden die blaffend verwijzen. Dat is duidelijk, spaart energie vergeleken met heen en weer rennen, en deze vorm van verwijzing kan overal worden ingezet.


Beginnen met zoeken

Als het jonge hondje goed kan blaffen en het verschil begrijpt tussen zittende of liggende (aanblaffen) en staande of lopende (negeren) mensen, beginnen we eindelijk met het echte zoekwerk. Eerst met zichtbare, weglopende "slachtoffers" die zich op een makkelijk te vinden plekje verschuilen, en later met mensen die al verstopt zijn.

Trainen op uithoudingsvermogen

Van korte zoekopdrachten van een paar minuten bouwen we de conditie op tot 5 minuten, 10 minuten, een kwartier... en uiteindelijk tot wel 2 uur of langer. Wandelen kan elke hond, maar urenlang gefocust zoeken is andere koek. Soms zelfs in zwaar terrein, met obstakels zoals dichte bosschages, drassige grond of stoffige puinbergen.


Overal een reddingshond zijn

Het zou mooi zijn als je altijd in een zacht mos bosje kon trainen, maar dat is niet hoe het leven van een reddingshond eruitziet. Naast toegankelijke bossen trainen we ook in bijna ondoordringbare gebieden, op puin, in gebouwen en op het water. Elke omgeving heeft zijn eigen uitdagingen.

Verschillende mensen zoeken

Het verschil in de mensen die vermist worden is groot. Daarom is het belangrijk dat een reddingshond niet discrimineert. Als jouw hond altijd alleen vrouwen tussen de 30 en 40 zoekt, kan het zomaar zijn dat hij geen 80-jarige man aanwijst. Daarom wisselen we oefenslachtoffers af in geslacht, leeftijd, huidskleur en andere variabelen.


Uitgebreide training

Ook de gedragingen van slachtoffers zijn belangrijk om te oefenen. Wat doet je hond als iemand hysterisch gaat schreeuwen? Of juist niet reageert? Wat als de gevonden persoon in de war is en agressief reageert? We hebben zelfs wel eens een slachtoffer getraind dat naar alcohol rook. Niet de meest fijne geur voor de meeste honden!

Omgaan met afleidingen

In het echte werk zoek je soms langs een voetbalveld, een manege of in de buurt van etensgeuren. Daarom leggen we bij de training vaak afleidingen neer, zoals voedsel of speelgoed. Ook voorbijgangers, fietsers en auto's kunnen je hond afleiden als je daar niet op traint. Het doel is om je hond zo bomproof mogelijk te maken. Focus op de taak!


Reddingshondenwerk kost tijd

Gemiddeld duurt het zo'n drie jaar voordat je hond op het niveau is dat je denkt: "Ja, hij is klaar voor het echte werk." We trainen gemiddeld twee keer per week, en een training duurt vaak de hele dag. Soms doen we oefeningen die 24 uur duren, waarbij de teams om beurten werken. Daarnaast doen we mee aan internationale trainingen die soms 2 dagen of zelfs een week duren. Dan slaap je bijvoorbeeld in een tent met je hond. Goed voor de teambuilding!


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen