Een roedelleider zijn voor je hond
03 mei 2022 
6 min. leestijd

Een roedelleider zijn voor je hond

Een roedelleider zijn voor je hond, dat is het advies dat vaak wordt gegeven om je hond op te voeden, om hem naar jou te laten luisteren, of om gedragsproblemen op te lossen.

Maar hoe werkt dat dan? Hoe word je een goede roedelleider... en wat als je dat helemaal niet wilt zijn?


Wat is een roedelleider?

Een roedelleider is een dier dat in een (meestal familie) groep zorgt voor de beste overlevingskansen van de roedel. Dit gebeurt door het vinden van voedsel of jagen, veiligheid bieden in de vorm van het territorium verdedigen, en door te paren met een ander dier in de roedel om zo weer te zorgen voor nakomelingen in de roedel.

Een roedelleider is dus meestal een volwassen en intelligent dier, geen roekeloze ruziezoeker, en vooral niet binnen de eigen roedel.

pack leader worden


Wat is dan een roedel?

Een roedel is een in het wild samenlevende, zelfgevormde groep dieren van één diersoort die van elkaar afhankelijk is om te overleven.

Bij hond-achtigen vormen wolven roedels, vooral in gebieden waar de prooidieren groot zijn. In gebieden met kleine prooidieren zoals hazen, zie je kleine groepen of paren. In gebieden waar wolven jagen op bijvoorbeeld kariboe's, zijn de roedels groter. Meestal bestaat een roedel uit een paar ouderen (de moeders en vaders) en hun nakomelingen.


Hoe word ik een roedelleider over mijn hond?

Nou... niet. Want jouw hond leeft niet in een roedel met jou. Jij bent van een andere diersoort. Je gaat niet met je hond paren. Jullie krijgen geen puppy's samen. Jij jaagt niet alle andere mensen en honden weg uit jullie wijk.

Honden leven niet in roedels, wel in losse groepjes. Honden zijn geen wilde dieren, maar gedomesticeerde huisdieren. Jouw beagle is geen gevlekte wolf. De jack russel van de buren is geen kortbenige wolf. Het zijn honden.

leider over je hond zijn


Wat zijn de taken van een roedelleider?

De taken van een leider in een roedel (bijvoorbeeld wolven) is dus om de soort in stand te houden, hun genen door te geven en puppy's te maken. Daarnaast is hun taak een territorium te vinden en te behouden, dit te beschermen tegen indringers, en ook onderweg hun groep veilig te houden.

Dit zou dus (als mensen en honden een roedel vormden en jij een tweebenige wolf was...) betekenen dat jij nakomelingen produceert, een territorium zoekt waar geen andere honden en mensen leven en als er andere mensen of honden binnen dit gebied komen, jaag jij ze weg. Geen bezoek dus, en op straat mag jij ook alle andere weggebruikers uit jullie gebied jagen. Niet echt haalbaar hè?


Hoe laat de roedelleider zien dat hij de baas is?

De vraag zou eigenlijk moeten zijn: hoe laten de andere dieren zien dat ze de leider als leider zien en respecteren? Sociale relaties worden bij honden vooral bepaald door de lageren in rang als er sprake is van een rangrelatie.

Honden zijn echt niet bezig om een soort rangordeladder te beklimmen en overal de baas over te zijn. Honden hebben meestal ook geen lineaire rangorde (zoals bijvoorbeeld kippen).

Iemand in de leiding zal dus niet agressief en met een hoop poeha de andere groepsleden kleineren. Dat zou er juist toe leiden dat de leden van je groep weggaan, of in het ergste geval, in opstand komen en daarbij kan jij als leider gewond raken. Een roedelleider laat dus zien dat hij een goede leider is door zijn taken goed te doen.

baas hoger in rang


Rangorde bevestigen

Zoals gezegd, bij honden is de rangorde alleen aanwezig bij dieren die echt een relatie hebben met elkaar, die dus samen leven. Jouw hond heeft dus geen rangrelatie met een hond die hij in het bos tegenkomt. Als ze dus ruzie krijgen, gaat dat niet om rangen en macht en de roedelleider zijn.

De rangorde bij honden die wel samen leven, kan variëren. De ene hond neemt binnen meer de leiding, de andere hond buiten, de een is meer de leidinggevende als de eigenaar erbij is, de andere als die er niet is.

Het bevestigen van de rangorde gaat bijvoorbeeld door verzorgingshandelingen, bek-likken, contact-liggen, rekening houden met elkaar. Niet door het intimideren en anderen op de rug gooien!


Dominant zijn naar je hond

Dit is een vaak gehoord advies, maar ja, hoe doe je dat dan? Dominantie is geen eigenschap maar een relatiebegrip. In een paardrijles ben jij misschien de leerling, en is je instructeur op dat moment dominant over jou.

Dominantie naar je hond kun je wel willen tonen door hem op zijn rug te leggen of zijn voer af te pakken, maar je hond zal dat alleen zien als ongepaste agressie. Ja, het kan zijn dat hij daardoor bang wordt en jou ontwijkt.

In een gezonde relatie, bijvoorbeeld tussen honden, loopt de ene hond naar de andere, kan hij een beetje bek-likken en gaat hij eventueel zelf op zijn rug liggen voor de hond aan wie hij zijn respect wil tonen.

hierarchie hond


En nu naar de werkelijkheid...

Je vormt dus een samenlevende groep met je hond(en). Wanneer je een hond krijgt als puppy, kun je dus je leidinggevende functie duidelijk maken door je pup te verzorgen en te voeren, en juist door hem veiligheid te bieden.

Jij zorgt ervoor dat hij niet wordt overrompeld door loslopende honden, door alle 'oooh, mag ik hem aaien-mensen' en door hem steun te geven wanneer dat nodig is. En hetzelfde geldt eigenlijk ook voor herplaatsers. Het allerbelangrijkste is dat jullie een team worden, een groep, een familie.


Do's voor een goede leidinggevende

- Zorg ervoor dat je hond zich veilig voelt
- Betrek je hond bij je leven, samen eten, slapen, spelen, lopen
- Beantwoord zijn gedrag waarmee hij respect naar je toont (likken, naar je toe komen, op de rug gaan liggen)
- Kies altijd voor je hond, straf hem niet als hij wordt benaderd door een andere hond en hij zich genoodzaakt voelt om uit te vallen
- Doe genoeg met je hond, het liefst activiteiten waar hij vanuit zijn ras of karakter aanleg voor heeft
je hond onder controle


Don'ts voor een goede leidinggevende

- Dingen van je hond afpakken (zoals voer of speelgoed)
- Je hond vastpakken bij zijn nekvel
- Je hond met fysieke dwang of dreiging op zijn rug leggen
- Porren, tikken, slaan of schoppen (ook niet zachtjes onder de buik schoppen, dat doet ook zeer)
- Intimideren door hem op te jagen of ergens weg te drijven

Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen