Wat mag mijn hond niet eten?
29 december 2023 
6 min. leestijd

Wat mag mijn hond niet eten?

Wat mag mijn hond niet eten? Een vraag waarbij je soms deze antwoorden krijgt:

  • Een hond weet zelf heus wel wat goed voor hem is...
  • Ach, een beetje dit of dat kan toch geen kwaad....
  • Vroeger at onze hond gewoon met de pot mee...
  • Maar hij vindt het zo lekker....

Wat is nou echt niet goed voor een hond? Welke voedingsmiddelen zijn echt gevaarlijk en welke enigszins ongezond? Dat lees je in deze blog!


Chocolade

Chocolade is voor sommige mensen een "eerste levensbehoefte", voor honden is cacao giftig. Moet je dan gelijk naar de dierenarts als je hond een bonbon heeft gejat? Dat ligt er net aan! Heb je een inimini chihuahua en hij eet twee dikke bonbons van 80% pure chocolade, ja, dan zou ik zeker snel de dierenarts willen spreken. Als mijn herder van 30 kilo een reepje melk- of witte chocolade heeft opgepeuzeld, is het ook een noodsituatie. Voor mij dan. De hond zal daar waarschijnlijk geen boertje extra om laten. De giftigheid wordt dus bepaald door het cacaogehalte. Hoe meer puur, hoe slechter.

Druiven en rozijnen

Druiven en rozijnen kunnen nierfalen veroorzaken bij dieren, ook bij honden. Helaas is de oorzaak hiervoor nog niet helemaal helder. Ligt het aan bepaalde suikers, tannine, een hoge dosis vitamine D of is het een reactie op pesticiden in druiven? Het lijkt erop dat gedroogde druiven een groter risico vormen. Vergiftigingsverschijnselen treden gemiddeld op bij 2-5 gram per kg lichaamsgewicht. Dat komt neer op 150 druiven voor een hond van 30 kg. Maar daarop wil je natuurlijk niet gokken. Beter dus geen druiven of rozijnen voeren, en heeft je hond per ongeluk de fruitschaal geplunderd, dan toch even contact opnemen met de dierenarts. Maar één enkele druif is geen reden tot blinde paniek!


Ui, prei, bieslook, knoflook, sjalot

Uien en knoflook zijn zowel rauw als gekookt/gebakken geen goede voedingsmiddelen voor honden. Maar wacht eens even... je hebt knoflookbonbons voor honden? Om vlooien weg te houden? Hoe zit het daarmee?

Knoflook is inderdaad giftig voor honden, mits je 5 gram per kilo lichaamsgewicht gaat geven. Dat komt bij een klein hondje van 5 kilo neer op 8 teentjes per dag, voor een grote hond op 32 teentjes knoflook. Dat zijn zelfs voor knoflookliefhebbers heel erg grote hoeveelheden!

Macadamianootjes

Macadamianootjes zijn echt gevaarlijk voor honden. Één noot kan al risico zijn voor een klein hondje. Een geluk bij een ongeluk is wel dat honden kunnen herstellen van macadamia-vergiftiging. Waarom deze noten dan zo giftig zijn, daar is de wetenschap nog niet achter. Maar omdat de symptomen behoorlijk heftig zijn, kun je deze nootjes beter buiten bereik van je hond houden. Je hond kan namelijk ataxie (ongecoördineerde toevallen) krijgen, apathisch worden, gewrichtspijn hebben en heftig braken.


Xylitol

Deze suikervervanger zit tegenwoordig in nogal wat levensmiddelen: ontbijtkoek, dranken, kauwgom, jam, pindakaas, enzovoort. En deze zoetstof is gevaarlijk voor honden. Helaas zijn honden vaak dol op pindakaas en koek. Let dus goed op. En ja, ook gewone suiker is niet echt goed voor honden, maar wel minder schadelijk dan xylitol.

Alcohol

Ja, al zou je zelf af en toe een borreltje nemen, voor je hond is alcohol snel schadelijk. Dus ook het advocaatje met oud en nieuw. Bij mensen heb je 20 glazen alcohol (uiteraard afhankelijk van de sterkte) nodig voor een alcoholvergiftiging; bij honden kunnen een paar likjes al genoeg zijn. De lever van honden raakt gewoon echt snel beschadigd door alcohol. Ook daalt de lichaamstemperatuur gevaarlijk snel bij honden die een slokje op hebben, en honden kunnen gemakkelijk ademhalingsproblemen krijgen en zelfs in coma raken van een hele kleine hoeveelheid drank. Niet doen dus!


Avocado

Ook weer iets wat voor mensen gezond is, maar voor honden giftig. Houdt je hond van fruit en groente, dan zijn er meer dan genoeg gezonde alternatieven. Let ook op met de pit van avocado, want als je hond die doorslikt, kan dat leiden tot een heftige verstopping in de darmen. De avocado pit is namelijk niet te verteren in de maag en darmen.

Hoe herken ik vergiftiging bij honden?

Bij sommige voedingsmiddelen gaat je hond braken en/of aan de diarree. Problemen met de coördinatie komen ook veelvuldig voor. Maar ook een plotselinge verandering in het gedrag kan een teken zijn dat je hond iets heeft gegeten wat niet had gemogen. Lusteloosheid, apathie, of juist opeens nerveus en druk gedrag zijn dus ook rode vlaggetjes. Donkere urine, of niet kunnen plassen, wijzen op een nierprobleem. Ook een versnelde ademhaling en snelle hartslag zijn signalen die alarmbellen doen afgaan. Bij twijfel snel handelen, dus naar de dierenarts. Probeer ondertussen te bedenken wat je hond misschien heeft kunnen eten. Het kan natuurlijk zijn dat je hond niet ziek is door voedingsmiddelen, maar ook door bijvoorbeeld drugs (door ontlasting te eten van iemand die drugs heeft gebruikt en heeft zitten "wildpoepen"), antivries of planten.


Is rauw vlees of organen aan je hond geven ook gevaarlijk?

Dit lees je namelijk ook op internet. Van onverhit vlees zou je hond salmonella, neospora en aujeszky (pseudo-rabies) kunnen krijgen.

Laten we hier even naar kijken. De ziekte van Aujeszky is voor honden dodelijk, dat is helemaal waar. Je wil dus niet dat je hond dit virus te pakken krijgt. In Nederland, met Nederlands varkensvlees, is dit risico nog kleiner dan dat je hond overlijdt omdat een heteluchtballon boven op hem landt. Nederland is namelijk (wat betreft varkens in varkenshouderijen, niet de wilde zwijnen) al heel wat jaren Aujeszky-vrij. In andere landen die vrij verklaard zijn, is varkensvlees vaak een hoofdbestanddeel in kvv (kant-en-klare vers vlees voor honden).

Neospora is een parasiet die een hond inderdaad kan krijgen van het eten van nageboorte van een besmette koe. Voor iedereen die een veehouderij heeft waar koeien kalveren, is dat dus een aandachtspunt.

Salmonella dan? Ja, dat kan in (kippen)vlees zitten. Maar ook in hondenbrokjes. Een gezonde hond is zo goed als immuun voor deze bacterie.

Als je rauw vlees voor honden koopt van prima merken die in dierenwinkels worden verkocht, wordt het vlees ook gecontroleerd en moet het voldoen aan bepaalde gezondheidseisen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld kippenhartjes uit de supermarkt.


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen