De 5 leukste hondentrucjes
07 oktober 2022 
9 min. leestijd

De 5 leukste hondentrucjes

Waarom zou je je hond trucjes leren? Je kunt je hond toch veel beter iets nuttigs aanleren, zoals volg, zit, blijf...

Nou, dat zijn ook gewoon trucjes. Met zowel zit, volg, buig en draai gaat het erom dat je hond gedrag laat zien als jij er om vraagt. Iemand heeft gewoon ooit bedacht dat links naast je lopen een nuttige gehoorzaamheidsoefening is, en een pootje geven een belachelijk kunstje. Terwijl poot geven ook heel waardevol kan zijn bij nagels knippen, voetzolen controleren of bloed afnemen...


Waarom zou ik mijn hond trucjes leren? 

Trucjes trainen met je hond heeft zo zijn voordelen! Je relatie met je hond wordt nog beter door lekker samen bezig te zijn met leren. Door trucjes wordt je hond ook gehoorzamer. En trucjes hebben vaak ook nut in het dagelijkse leven... zoals in het voorbeeld van 'pootje geven' hierboven. 

En er is nog een groot voordeel van het trainen van verschillende trucjes... het heeft een fysiek voordeel! Je verbetert de coördinatie, balans, kracht en lenigheid van je hond. Dus... laten we maar beginnen! 

buiging aanleren


1. Een buiging maken

Doel: je hond laat zijn voorkant zakken terwijl de achterkant omhoog staat, zoals in een spelboog maken.

Goed voor: de lenigheid, coördinatie, nadenken.

Variaties: buigen vóór je, naast je, achter je, op afstand, buigen en blijven in deze buig-positie...

Startpositie: je hond staat voor je. Beloon het staan meerdere keren! Beweeg nu je hand met een voertje (of als je hond de handtouch goed beheerst, met een lege hand) richting zijn voorpootjes, schuin naar achteren richting de achterkant van je hond. Wanneer je hond zijn schouders iets laat zakken, markeer je dat met je beloningssignaal, en geef je snel een beloning. 


Probleemoplossingen:
- Mijn hond gaat meteen liggen!
Plaats je uitgestrekte been of een cavaletti ter hoogte van de taille van je hond
- Mijn hond blijft gewoon staan
Check je beloning. Is die lekker genoeg om die te willen volgen?
- Mijn hond doet gewoon zijn kop omlaag...
Laat je hond eerst ergens onderdoor lopen. Begin met bijvoorbeeld een tafel of stoel waarbij hij minimaal moet gaan bukken en buigen.
- Het lukt niet, mijn hond lijkt wel heel stijfjes!
Maak een afspraak bij een fysiotherapeut of osteopaat voor dieren. Misschien heeft je hond een kleine blessure of blokkade die je eerst moet verhelpen. 


trick zwaai aanleren


2. Zwaaien

Doel: je hond zwaait met zijn poot in de lucht.

Goed voor: het versterken van de spieren in de schouders, souplesse in de gewrichten, schouders/elleboog, balans, nadenken.

Variaties: zwaaien in zit, mooi zit of staan, zwaaien voor of naast je, zwaaien terwijl je zelf wegloopt, zwaaien met links en rechts op twee aparte commando's, of iets langer zwaaien...

Startpositie: meestal is het het makkelijkste om in 'zit' te beginnen. Laat je hond dus voor je zitten, zorg dat hij stevig vierkant zit, dus niet ingezakt op één bil. Vraag je hond om een 'poot'. De meeste honden zullen hun poot naar je hand tillen als je met wat lekkers in je gesloten hand voor hun neus heen en weer beweegt, van links naar rechts, in een beweging van maximaal 10 cm.

Op het moment dat je hond zijn poot omhoog doet... beloningssignaal en je hand openen! Als je hond deze fase goed door heeft, ga je in hele kleine stapjes je hand steeds iets hoger doen, zodat je hond steeds hoger reikt met zijn poot.

Als de zwaai de hoogte heeft die je leuk vindt, kun je twee zwaai-bewegingen vragen voordat je beloont. Stapsgewijs kun je dan het woord 'zwaai!' (of bye-bye, doeeeiii...) toevoegen vóór je handbeweging, en je handbeweging afbouwen. 


Probleemoplossingen:
- Mijn hond bijt in mijn hand
Als het zacht knabbelen is, hou je hand dan zo stil mogelijk. Als het knabbelen niet werkt, zal je hond iets anders gaan proberen (met zijn poot je hand openen)
- Mijn hond gaat opspringen tegen mijn arm
Beloon de zit nog een aantal keren, en hou je hand iets lager, echt tegen de neus van je hond aan
- Mijn hond gaat maar een heel klein stukje omhoog met zijn poot, het lijkt alsof hij niet hoger kan
Maak een afspraak bij een fysiotherapeut of osteopaat voor dieren, misschien heeft je hond een kleine blessure of blokkade die je eerst moet verhelpen.
- Ik wil niet dat mijn hond de hele tijd een pootje gaat geven!
Daarom is het belangrijk om het gedrag op commando te zetten, dan levert het alleen maar iets op als je er om vraagt. De meeste honden die te pas en te onpas hun poot aanbieden, worden er ook te pas en te onpas voor beloond! 


trick dog training


3. Zeg maar nee

Doel: je hond beweegt zijn kop van links naar rechts, alsof hij 'nee' schudt.

Goed voor: buiging van de nekspieren, coördinatie van de kopbeweging, nadenken! En natuurlijk voor veel lachmomenten... beeld je maar eens in dat je schoonmoeder op bezoek komt en je vraagt je hond 'Heeft ze niet een hele mooie jurk aan?' en je hond schudt 'nee'....

Variaties: je kunt je hond ook leren 'ja-knikken'.

Startpositie: ik vind het het makkelijkste om mijn hond bijvoorbeeld tussen twee stoelen of tussen de bank en de salontafel te laten staan, zodat alleen de kop beweegt en mijn hond zich niet gaat omdraaien.

Met deze trick is je beloningssignaal echt superbelangrijk, want dit kun je niet echt sturen. Je wacht (niet je hond in de ogen kijken, want dan blijft hij jou waarschijnlijk aankijken!) en bij een beweging naar rechts of links direct je beloningssignaal en beloning geven. 

Je kunt eerst een kant belonen en dan de andere, het hoeft nog niet heen en weer te gaan. Je commando kan een woordje worden zoals 'nee hè?' of een gebaar zoals het schudden met je hoofd. 

In deze video zie je de beginfase van 'ja-knikken'. Het basisprincipe is hetzelfde! 


Probleemoplossingen:
- Mijn hond blijft maar vooruit kijken
Probeer zelf naar links/rechts te kijken, vaak volgen onze honden onze blik!
 - Mijn hond gaat buigen of liggen
Zet je hond opnieuw in beweging door hem te laten omdraaien of door even een voertje weg te gooien
- Mijn hond kijkt niet opzij
Laat je hond tussen 2 stoelen staan en leg op beide stoelen een koekje of iets anders waar je hond naar wil kijken. Natuurlijk moet je hond dan wel al weten dat hij dat niet zomaar mag pakken!

 

hond leren rondje draaien



4. Twist en draai

Doel: je hond draait een rondje om zijn eigen as.

Goed voor: coördinatie van het hele lijf, balans, strekken van de spieren aan de zijkanten.

Variaties: figuur 8 draaien, rond draaien om een object, snelheid van de draai, draaien op afstand.

Startpositie: je hond staat voor je. Beloon het staan een aantal keren, eventueel hou je je hond een beetje in beweging om te voorkomen dat hij gaat zitten. Houd je rechterhand (met of zonder voer, afhankelijk van hoe goed je hond is met het volgen van een handtarget) op rug-hoogte van je hond en maak een rustige, grote cirkelbeweging linksom. 

Als je hond de hand of het voer volgt en je ziet hem ombuigen, mag je je hond meteen al belonen! Dat kun je stapsgewijs opbouwen tot een heel rondje. Wissel af met de andere kant, nu pak je het voer in je linkerhand en laat je je hond rechtsom draaien. 


Probleemoplossingen:
- Mijn hond gaat de hele tijd zitten
Probeer je hand iets lager te houden, of probeer je hond te laten draaien vanuit vooruit lopen
- Mijn hond gaat liggen
Probeer je hand iets hoger te houden
- Mijn hond draait prima een kant op, de andere kant is erg moeilijk
Honden zijn links- of rechtshandig, net als mensen hebben ze dus hun voorkeurskant. Als het echt niet lukt, kan het ook een fysieke oorzaak hebben zoals een gewricht of spier die zeer doet. Laat dit even checken bij een fysio!

trick kruipen aanleren


5. Kruipen

Doel: je hond kruipt over de grond, een soort van 'tijgeren' onder een obstakel door of 'vrij'.

Goed voor: coördinatie, spierkracht, in het dagelijkse leven kan het handig zijn om bijvoorbeeld onder een hek door te kunnen in plaats van dat je hond er overheen springt of hem optillen.

Variaties: achteruit of zijwaarts kruipen, onder dingen door kruipen, gezellig samen kruipen.

Startpositie: je hond moet uiteraard eerst kunnen liggen, en dan ook nog vierkant in een 'sfinx-houding'. Beloon het liggen veelvuldig! 

Bij kleinere honden kun je makkelijk starten door op de grond te gaan zitten. 

Je buigt je knieën omhoog, zodat je hond onder je benen door kan kruipen. Laat hem eerst naast je liggen aan je linkerkant, en ga dan met je rechterhand (met of zonder voer) onder je knieën door richting je hond. Lok hem rustig met een langzame beweging onder je knieën door en markeer en beloon je hondje tijdens de beweging.

Met een grote hond kun je dit doen met een stoel of tafeltje. Let er wel altijd op dat als je hond opstaat, of misschien nog niet helemaal goed kan tijgeren, hij niet zijn rug kan bezeren.

Je kunt ook oefenen zonder iets om onderdoor te kruipen. Dan laat je je hond links naast je liggen, je neemt een lekker voertje in je linkerhand, en dat hou je net boven de neus van je hond. Nu duw je als het ware heel langzaam je hand naar voren. Je hond schuift een klein beetje naar voren... meteen belonen! 


Probleemoplossingen:
- Mijn hond glijdt uit
Let goed op de ondergrond, je hond moet wel grip hebben en het liefst is de ondergrond ook zacht
- Mijn hond gaat meteen op zijn zij liggen
Oefen het liggen apart op een smal stuk, bijvoorbeeld tussen de bank en de salontafel
- Mijn hond durft niet ergens onderdoor
Zoek lichte, hoge doorgangen, zet bijvoorbeeld een dun takje in je deuropening. Sommige honden vinden iets boven zich erg spannend, dan is deze oefening dus ook goed om ze daar minder bang voor te laten zijn. 


Mijn hond kent al deze trucjes al! 

Nou, dat is echt heel knap en leuk! Maar het leuke van trucjes is juist dat je ze oneindig kunt combineren en variëren. Kan je hond op afstand 'af' en dan naar je toe kruipen? Of vanaf jou naar een voorwerp kruipen? Kan je hond buigen en in de buig blijven en tegelijkertijd nee schudden? Kan je hond deze trucjes als je uit het zicht bent (bijvoorbeeld achter een deurtje) en je geeft alleen een stem-cue? 

Kan jouw hond een geweldige trick? Laat het ons zien, met een video op onze FB pagina! 

tricks aan je hond leren loca


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Kirsten
Door

Kirsten

op 06 Dec 2022

Wat een ontzettend leuke blog met handige tips!! Wij zijn nog heel nieuw met het trainen, dus dit is echt heel fijn. Wat ik nog graag zou leren is 'shy/verlegen', dat m'n hond z'n poot over z'n gezichtje plaatst, zeg maar(beetje zoals op de foto onderaan)

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Dec 2022

Hoi Kirsten, er komen zeker nog meer blogs over trainen, en er is ook een heuze tricks-cursus in de maak. En uiteraard heb je ook nog de LOCA Club waar je voor alles wat je maar ooit wil aanleren, tips en begeleiding voor vindt. Wat van ras heb je? Met sommige honden werkt licht richting de hoofd blazen om het pootbeweging uit te lokken, andere honden doen het uit zichzelf in bepaalde situaties zoals na het eten, en met sommige honden kan een sticker op het hoofd het "poetsbeweging" teweeg brengen.

Reactie plaatsen