Bal, bal, bal! Sommige honden zijn helemaal gek op hun bal, andere honden vinden een balletje gooien 'wel een keertje leuk', en er zijn ook honden die er helemaal niks om geven.
Hoe leuk is spelen met een bal? Of is het zelfs gevaarlijk? Er verschijnen regelmatig artikelen over de gevaren van bal gooien voor je hond. Moet je nou echt zijn favoriete spel compleet in de prullenbak gooien?
Waarom vinden honden bal gooien leuk?
Honden zijn genetisch voorgeprogrammeerd om interesse te hebben in bewegende objecten. Het najagen van iets wat van hun weg beweegt, zit er dus gewoon in! Achter een bal aan rennen en deze vervolgens vastgrijpen, is dus een onderdeel uit het gedrag van prooi vangen.
Uiteraard zijn er wel verschillen tussen de verschillende types honden en ook individueel zijn er verschillen. Wil je een hond die dol is op balspellen, dan heb je daar meer kans op met een herder of een retriever dan met een shih tzu of een Engelse mastiff.
Voordelen van balspel
Ja, zijn die er? Zeker! Zo kan het achter een bal aan lopen en met een bal in de bek lopen je hond helpen omgaan met spanning. Dan gooi je de bal in een lange, lage boog. Je hond kan met bal gooien meer en sneller bewegen dan wanneer hij naast jou aan de lijn loopt.
Je kunt balspel inzetten bij probleemgedrag, als afleiding of als beloning. Als beloning is het ook inzetbaar voor allerlei oefeningen, in plaats van, of naast voerbeloningen en andere activiteiten. Bal zoeken combineert neusgebruik, nadenken en samen spelen met de baas.
Wat zijn de gevaren van bal gooien?
Ja, die zijn er ook. Want twee honden kunnen wel eens serieuze ruzie krijgen over speelgoed. Door het achter een bal aan rennen wordt er extra adrenaline aangemaakt en dan heb je dus sneller kans op een escalatie.
Wanneer je hond helemaal dol is op een bal, kan het ook zijn dat hij helemaal niet meer luistert als hij ergens in de verte iemand ziet met een bal. Dat je hond luidkeels blaffend een bal van een kind afpakt, dat is niet iets wat je wilt...
Met welke honden mag je geen bal gooien?
Natuurlijk ga je niet een bal ver weg gooien met honden die dat fysiek niet meer aan kunnen. Denk hierbij aan honden met overgewicht, oudere honden met ernstige artrose-vorming, honden die elleboogdysplasie hebben, enzovoorts.
Vooral met warm weer pas je op met honden die een platte snuit hebben. Deze honden hebben al moeite met hun ademhaling, laat staan met een bal in de bek. Met risicogroepen pas je het balspel aan. Korter spelen, de bal laten wegrollen en dan je hond hem laten halen, of de bal verstoppen. Of je kunt de bal ook gebruiken bij het zwemmen.
Ook een gevaar... honden die echt obsessief achter de bal aan blijven gaan en niet vanzelf stoppen. Blijf goed kijken naar je hond, 2-3 minuten rennen, rust (bijvoorbeeld gewoon los lopen, rust is juist niet stilzitten) en weer spelen. Ook hier let je op de temperatuur en de conditie van je hond.
Blessures door bal gooien
Fysieke kwetsuren door bal gooien komen best wel veel voor. Als je slecht gooit, bijvoorbeeld heel hoog in de lucht, kan je hond ook hoog springen en verkeerd landen. Dit kan ook per ongeluk gebeuren, als je hond dicht bij je is en je wilt een bal geven.
Ook door de abrupte beweging van rennen, remmen, omdraaien en ondertussen met de bek proberen grip te krijgen op een rollende bal, is een enorme fysieke belasting. Dat resulteert vaak in kapotte knieën, rug-blessures en problemen met de polsgewrichten.
De ondergrond bij bal gooien
Gooi nooit als de ondergrond hard of glad is, of vol met kuilen en oneffenheden. Op een parkeerplaats gooien kan kapotte voetzolen als resultaat hebben. Natuurlijk ligt het er ook aan hoe je hond met een bal omgaat.
Een hond die in stap of lichte draf naar een bal loopt, deze rustig oppakt en weer terug wandelt, zal zich minder snel blesseren dan een door het dolle zijnde bal-junkie die met 60 km/uur op de bal af stuift, de noodrem intrapt en ondertussen met zijn tanden over de grond schraapt.
Doen met een bal:
- Samen spelen met je hond
- Verstoppen
- Lange bogen gooien waarbij je hond de bal pakt na het stuiteren
- Zorgen dat de bal het juiste formaat en materiaal heeft
- De bal met een touw gebruiken
- Je hond een bal laten dragen
Niet doen met een bal:
- Omhoog gooien zodat je hond omhoog gaat springen
- Tennisballen gebruiken
- Kleine ballen gebruiken die in de keel vast kunnen komen te zitten
- Gooien op nat gras, ijs, of een gladde vloer of stenen/asfalt
- Bal gooien als het echt heet is
- De bal van je hond richting andere honden gooien
De bal mee met wandelen
Als je nou een hond hebt die graag met een bal in de bek loopt of graag een bal pakt wanneer het een beetje spannend wordt, dan is het heel verstandig om daar gebruik van te maken. Maar wat als je hond de bal loslaat, deze rolt de straat op en je hond gaat er achteraan? Niet handig!
Neem daarom een bal met een touw er aan, waar ook een lus aan zit, of maak er zelf een lus aan. Doe dan een gewone, gladde halsband door de lus heen en doe deze om bij je hond. Je hond kan dan altijd de bal pakken wanneer hij dat wil, maar kan deze niet verliezen!
Wat is een goede bal?
Een goede bal is groot genoeg zodat deze niet vast komt te zitten in de strot van je hond. Hierdoor kan je hond snel stikken. Om stikken te voorkomen kun je ook kiezen voor een bal met een touw (je kunt dan in een noodsituatie de bal eruit trekken aan het touw) of een bal met gaten zoals Chuckit Breathe Right.
Een bal met gaten is ook ideaal als je hond graag zijn bal de hele tijd draagt tijdens het wandelen. Ook een fijne bal is een foambal van StarMark. Deze heb je ook met touw, en ze drijven.
De kleur van de bal
Welke kleur bal je kiest, ligt aan wat je doel ermee is. Wil je dat je hond hem makkelijk kan zien, zoals bij het zwemmen, kies dan een gele of geel/blauwe bal. Dat zijn voor honden de best zichtbare kleuren.
Wil je juist dat je hond zijn neus moet gebruiken om de bal te vinden, en veel verstopspelletjes doen? Kies dan voor rood, groen of bruin. Rood en groen zijn voor je hond ongeveer dezelfde kleur!
Het materiaal van de bal
Rubber of foam zijn de beste materialen voor ballen voor je hond. Voor kleine honden die voorzichtig zijn in hun spel en niet slopen, kun je ook stoffen balletjes met vulling gebruiken. Deze zijn heel licht.
Tennisballen zijn niet handig, omdat de coating over de bal het gebit kapot schuurt. Ook gaan tennisballen vrij snel kapot, en kan je hond er makkelijk kleine stukjes van inslikken.
Tennisballen speciaal voor honden (zoals van Kong) hebben een andere coating, dus heb je nou een hond die helemaal dol is op tennisballen en deze niet sloopt en op eet, dan is dat een prima optie.
Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?
Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming