Je hond naast je laten lopen met een voertje voor zijn neus is iets totaal anders dan je hond belonen voor het netjes naast lopen. Ja, echt.
Je hond met behulp van een koekje van de bank af laten gaan is heel wat anders dan je hond belonen voor het afstaan van zijn plekje op de lekker zachte bank.
Heel veel baasjes zijn (bewust of onbewust) bezig met het lokken, terwijl belonen een betere optie zou zijn! Hoe komt dat?
Lokken is makkelijk
Een snoepje voor de neus van je hond en gaan met die banaan... dat is natuurlijk heel makkelijk. En, laten we heel eerlijk zijn, daar is soms ook niks mis mee.
Je laat je hond makkelijk achter het voertje aan naast je lopen als je er even voor moet zorgen dat je hond niet in glas stapt. Of als hij even bij de dierenarts op de weegschaal moet stappen met alle vier zijn poten.
Dit is helemaal niet erg hoor... maar hetzelfde bereik je ook met een handtarget. Je stuurt met de lege hand, en daarna beloon je je hond met iets lekkers of spel.
Lokken lijkt snel resultaat te geven
Lijkt... dat is hier het toverwoord. Als je 10 keer je hond met een voertje voor zijn neus in de zit lokt en daarna verwacht dat hij op commando kan zitten... nou, dan is de kans groot dat jij nogal gefrustreerd raakt wanneer dat niet zo blijkt te zijn.
Sommig gedrag moet je min of meer uitlokken in het begin. Neem maar als voorbeeld het volgen. Je kunt je hond naast je lokken, en door middel van lokken hem naast je laten lopen. Maar dat wil niet zeggen dat hij het ook kan als je het snoepje niet voor zijn neus houdt.
Lokken wordt een onderdeel van het gedrag
Een heel veel gehoord 'probleem' is dit: 'Mijn hond gaat alleen liggen als ik hem lok met een snoepje'. Dit komt omdat je natuurlijk begint met een voertje omlaag te bewegen, je hond volgt de beweging, gaat liggen en krijgt het snoepje. En dit is dus prima als beginnetje.
Maak je de beweging met een lege hand en je hond volgt de beweging niet? Grote kans dat je dan wel weer een snoepje in je hand pakt... en je hond leert dus dat het snoepje bij deze oefening hoort.
Wat moet ik dan wel doen?
Om even bij het voorbeeld van 'liggen' te blijven... neem in je beide handen een snoepje, stuur met één van de handen je hond in de juiste positie en geef de beloning met je andere hand. Herhaal dit een keer of vijf en ga dan sturen met een lege hand, beloon weer met de andere hand.
Als dat helemaal vloeiend gaat, dan pas ga je (voor het eerst!) het commando gebruiken, zoals 'af'. Dan zeg je 'af', stuur je met een lege hand, je hond gaat liggen, yes en belonen.
Naast deze oefening kun je de snelheid van de 'af' of de precisie ervan wel nog steeds oefenen met lokken, maar dan zeg je niet het woord.
Wat leert je hond met lokken?
Met het voorbeeld van volgen, wordt het snoepje volgen voor je hond een onderdeel van de oefening. Jouw doel is dat je hond leert 'links naast te lopen'. Wat je hond daadwerkelijk leert, is 'het snoepje volgen'.
Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van wat je hond leert.
Met lokken kun je wel door-trainen voor het 'fysieke geheugen', dus het herhalen van een bepaalde positie en beweging. Daarnaast kun je je hond door te belonen gaan leren dat hij zelf die positie opzoekt en zelf de beweging gaat aanbieden.
Een oefening kun je dus tegelijkertijd op verschillende manieren opbouwen.
Mag je dan echt nooit lokken?
Zoals je misschien al tussen de regels door leest, is er niet zoveel mis met lokken als je dat gebruikt om een fysieke handeling te perfectioneren, zoals de snelheid van liggen verbeteren, of in noodsituaties.
En... als je ervan bewust bent dat je aan het lokken bent. Als je ervan bewust bent dat het lokken nog een onderdeel is van je oefening mag je ook lokken. Dat is belangrijk, zodat je niet boos wordt op je hond wanneer hij het zonder lokken nog niet begrijpt.
Lokken als afleiding
Een andere situatie waarbij mensen vaak proberen te lokken, is wanneer je hond uitvalt tegen andere honden. Dan wordt er voer of een bal voor de neus van je hond gehengeld om de aandacht maar op jou te richten. Soms lukt het, vaker lukt het eventjes, en nog vaker lukt het helemaal niet.
Stel je nou eens voor dat je met je vriend op straat loopt. Opeens zie je aan de overkant iemand die volgens jou zwaait met een vuurwapen! Je wilt weg, je wilt roepen naar mensen dat ze moeten oppassen. Je vriend zegt dat je stil moet zijn en gaat met een briefje van 100 Euro voor je neus zwaaien. Ik durf te wedden dat je dat alleen maar irritant en frustrerend vindt!
Samenvatting
- Lokken kan een eerste stap zijn bij het aanleren van gedrag
- Met lokken kun je een beweging herhalen in de gewenste vorm en snelheid
- Lokken met voer of spel is altijd beter dan je hond in de gewenste positie dwingen met fysieke dwang
- Afbouwen met lokken om de oefening op commando te kunnen zetten is belangrijk
- Het is belangrijk om te begrijpen dat lokken makkelijk een onderdeel van een oefening kan worden
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming
Els
op 10 Dec 2022Minna Yrjana
op 23 Jan 2023Maartje Bogaerts
op 05 Dec 2022Minna Yrjana
op 05 Dec 2022Monique Petalas
op 05 Dec 2022Minna Yrjana
op 05 Dec 2022Sis
op 04 Dec 2022Minna Yrjana
op 05 Dec 2022Carolien
op 04 Dec 2022Minna Yrjana
op 05 Dec 2022Carolien
op 07 Dec 2022Minna Yrjana
op 08 Dec 2022Bianca
op 04 Dec 2022Minna Yrjana
op 04 Dec 2022liesbeth heesters
op 04 Dec 2022Minna Yrjana
op 04 Dec 2022Anuschka
op 04 Dec 2022Minna Yrjana
op 04 Dec 2022angenis
op 04 Dec 2022Minna Yrjana
op 04 Dec 2022anneke AJ
op 04 Dec 2022miranda
op 04 Dec 2022Minna Yrjana
op 04 Dec 2022anneke AJ
op 04 Dec 2022Cisca
op 04 Dec 2022Minna Yrjana
op 04 Dec 2022Carla Heddes
op 04 Dec 2022Minna Yrjana
op 04 Dec 2022Caroline
op 04 Dec 2022Minna Yrjana
op 04 Dec 2022Callens Marianne
op 04 Dec 2022Minna Yrjana
op 04 Dec 2022Geeske
op 04 Dec 2022Minna Yrjana
op 04 Dec 2022Geeske
op 04 Dec 2022Minna Yrjana
op 04 Dec 2022Ondine
op 04 Dec 2022Minna Yrjana
op 04 Dec 2022Anne Louise
op 04 Dec 2022Minna Yrjana
op 04 Dec 2022els de Vries
op 04 Dec 2022Minna Yrjana
op 04 Dec 2022jenny
op 04 Dec 2022Minna Yrjana
op 04 Dec 2022Trudy Bosveld
op 04 Dec 2022Minna Yrjana
op 04 Dec 2022Ine
op 04 Dec 2022Minna Yrjana
op 04 Dec 2022Karin Knaap
op 04 Dec 2022Minna Yrjana
op 04 Dec 2022Dijanne van Eck
op 04 Dec 2022Minna Yrjana
op 04 Dec 2022