Bezoek ontvangen, niet zo leuk met je hond!

Bezoek ontvangen is met sommige honden allesbehalve leuk. Misschien heb je een overenthousiaste hond die opspringt tegen je bezoek. Of je hond gaat helemaal uit zijn dak, door te blaffen, happen, grommen of gillen uit angst. Als je hond je visite gaat bijten… is dit een serieus probleem.

Maar wat moet je nou doen?

Je wilt toch graag visite in huis ontvangen. Maar je schaamt je kapot voor het gedrag van je hond. Dan moet je allereerst wel weten waarom je hond ongewenst gedrag laat zien bij bezoek.


Bezoek ontvangen

Bezoek ontvangen kan voor honden moeilijk zijn om verschillende redenen.
De meest voorkomende redenen zijn:

Opwinding
Oftewel je hond is gek van enthousiasme. Je hond kan gaan blaffen, opspringen, krabben, koprollen maken, hijgen, soms zijn plas laten lopen, of happen in kleding. De baas denkt dan vaak dat zijn hond super enthousiast is, terwijl zijn hond juist angstig is.

Angst voor vreemde mensen
Kenmerkend is: hoog geblaf, grommen, de oren naar achteren, de tanden zijn soms zichtbaar en je hond maakt schrikachtige bewegingen. Je hond loopt veel naar voren en naar achteren. Zijn lichaam leunt naar achteren en zijn staart is laag, maar hij kwispelt wel.

Angst voor de baas
Vaak bestraft de baas zijn hond voor het opspringen en blaffen. Dit kan een hond dan gaan koppelen aan bezoek. Het geluid van de deurbel staat dan gelijk aan een baas die boos gaat worden. Je hond laat dan zowel angst als agressie zien.

Bewaking
Je hebt honden die het huis bewaken erg serieus nemen. Een hond die zijn huis bewaakt, laat vaak meer een zelfverzekerde houding zien. Hij beweegt zich langzaam, kijkt het bezoek strak aan, springt op of 'blokt', door te grommen met een lage stem.

De deurbel gaat… leuk? 

De deurbel gaat. Je staat op en loopt naar de deur. Er staat een wildvreemde persoon. Je doet de deur open en de persoon loopt zonder pardon over je deurmat en over jouw grenzen, jouw veiligheid en jouw gevoel. Je weet even niet wat te doen. Je probeert hem te blokkeren, maar hij loopt zo langs je heen, bijna dwars door je heen.

'Meneer, wat is dit?'
'Wilt u alsjeblieft weggaan?'
'Wat krijgen we nou?'
'Ga weg!!'
'Ik bel de POLITIE!'


Het is maar bezoek!

Het is een  vreemdeling, die in een vreemde taal praat. Die plaats neemt op de bank en een handjevol chips pakt, vanuit de kom op tafel. Nou ja zeg! Wat moet je nou doen?

Je wijst naar de deur, geen reactie. Meneer zappt even naar een andere zender op de televisie. Pakt nog een handjevol chips. Nu begin je toch wel heel erg boos te worden.

Toch maar de politie bellen? Dit is toch echt enorm asociaal! De achterdeur gaat open. Gelukkig, je partner komt thuis. Die zal het wel even oplossen!


Je hond moet er maar aan wennen?

Je begint erg verontwaardigd aan je partner te vertellen dat er door deze meneer werd aangebeld. Dat hij zonder manieren naar binnen marcheerde. En er gewoon bij ging zitten en… een handjevol chips pakte en televisie ging kijken.

Jij vraagt: 'wat is dit nou, ken jij hem misschien?' 'Nee', antwoordt je partner. 'Nou… help me dan, om hem buiten te zetten.' Waarop je partner antwoordt: 'Waarom, hij doet toch niks? Ja, je chips opeten. Maar ach, we hebben nog 2 zakjes in de kast. Moet kunnen toch?'

Raar verhaal, of niet?


Hond, baas en visite

Dit is een beetje hoe sommige honden visite ervaren. Als huisvredebreuk. En diegene, van wie ze steun en hulp verwachten, kiest de kant van het gevaar. Dit is dus onbegrijpelijk voor je hond.

Je hond gaat steeds harder blaffen: 'ik wil dat je nu weg gaat'.
De deurbel wordt een startsein voor blaffen, springen, grommen en happen. Je hond probeert zijn thuis en zijn baas en al zijn bezittingen te beschermen. Voor de rust en veiligheid.

En al dat harde werk wordt niet gewaardeerd, in tegendeel. Zijn baas gaat agressief doen tegen hem. Pakt hem bij zijn nekvel vast, duwt en gebruikt een boze stem. Zijn baas is dus ook boos als de deurbel gaat.


De honden blaffen, de baas blaft mee

Een tijdje geleden kwam ik voor een 1 op 1 les bij een chalet voor een groepje honden. Het waren gillende, blaffende, grommende, lawaai makende honden. De baasjes maakten bijna evenveel lawaai. Met het roepen van 'Stil',  'Foei' en 'Nee'. Er werd ook aan de honden geduwd, geprikt, getikt en ze werden opgepakt.

Ik kon volgens de baasjes wel doorlopen, want de honden deden niks. Ik wachtte af. Want de honden deden niet 'niks'. Ze schreeuwden om hulp en gilden dat ik weg moest gaan.

Ik wilde de honden liever niet het gevoel geven dat ik zomaar over hun deurmat liep en iets zou doen met hun gevoel of hun veiligheid. Ik wacht het liefst tot de hond zegt 'kom maar verder'.

Iedereen in het chalet, de mensen en de honden waren boos, opgewonden en radeloos. Het was een chaos, van happende honden en grijperige handen.

Hoe reageert jouw hond op bezoek? Vertel het ons in de reacties! 


Gezellig met je hond op visite

Het geluid van kloppen aan de deur moest van betekenis veranderen. Het moest gaan betekenen, 'iemand komt iets lekkers brengen en mijn baas gaat dan juist heel aardig doen'.

Na een paar oefeningen werd de meute herriemakende monsters, een groep met honden die aan 'koekhappen' deed. En de baasjes, die grepen alle kansen aan om hun honden te belonen voor hun goede gedrag.

Het aantal decibels daalde naar een prettig niveau. Er werd gelachen en de honden ontspanden. Er waren nu meer opties dan alleen happen, grommen, blaffen, of opspringen.

Er waren opeens keuzes, vragen en antwoorden. Vragen: 'mag ik binnenkomen?' en vragen: 'wie ben je?'. Keuzes van op de bank blijven liggen en met hun baasje blijven knuffelen. En kauwen aan een lekkere snack. Betere keuzes, waar iedereen blij van wordt!

Laten we nu verder gaan kijken bij het krijgen van bezoek en de verschillende problemen er omheen. En wat wel… of niet te doen…


Je hond blaft als de bel gaat

Nu moet je even nadenken. Wat gebeurt er als de bel gaat?

Jij staat op, loopt naar de deur, en er komt iets of iemand naar binnen. De deurbel betekent altijd dat er iets gebeurt. Jij reageert altijd op de deurbel. Als je nu een pup hebt, is het een goed plan om regelmatig de deurbel af te laten gaan zonder dat je er op reageert.

Dus, lekker met een boek op de bank. En de buurkinderen een euro geven voor 'belletje trekken' op afgesproken tijden. Jij blijft gewoon lekker relaxed op de bank. En je hond leert dat het geluid van de deurbel gewoon iets alledaags is, waar je niet op hoeft te reageren.

Dit kun je ook doen met een oudere hond, maar dan zal het blaffen eerst erger worden. En je moet wel sterk in je schoenen staan om er niet op te reageren. Je mag dus niet, 'stil', 'nee', 'hou op', of iets dergelijks gaan roepen. Want dan bevestig jij weer het geblaf, je blaft dan mee.


De deurbel als commando

Je kunt je hond ook leren dat de deurbel betekent 'naar je plaats, dan krijg je wat lekkers'. Leer eerst je hond de oefening 'plaats'. Dat kan zijn de mand, een kleed, de bench, of in een andere kamer.

Je hond moet dit op stemcommando kunnen, zonder dat je meeloopt, wijst, of je hond fysiek gaat sturen. Dus, je zit gewoon op de bank met een boek in je handen. Je hond ligt naast je op de bank. Je zegt 'op je plaats' (of welk commando je dan ook gebruikt). En je hond huppelt vrolijk naar zijn mand en blijft erin. Totdat jij hem beloont en vrij geeft.

Als je dat voor elkaar hebt, dan ga je de deurbel introduceren als een nieuwe aanwijzing om op zijn plaats te gaan. Je drukt op de bel en geeft direct daarna het commando 'naar je plaats'. Je hond huppelt naar zijn plaats. Jij beloont hem en geeft hem weer vrij. Op een bepaald moment zie je dat je hond al, als jij op de bel drukt, vertrekt naar zijn plaats!

Opspringen bij bezoek

Opspringen kan een vraag om aandacht zijn. Maar het kan net zo goed bedoeld zijn om je bezoek weer de deur uit te duwen. Om welke redenen dan ook, het is niet leuk dat je hond tegen iedereen opspringt. Bij grote honden kan het ook echt gevaarlijk zijn. Vooral voor jonge kinderen en oudere mensen.

Is je hond een echt 'koekiemonster'? Strooi dan een heleboel lekkers op de vloer, op het moment dat de deur open gaat. 'Stofzuigen' en opspringen kun je namelijk niet combineren!

Vindt je hond eten op zo’n moment niet interessant? Lijn hem dan aan, en houd afstand van je bezoek. Laat je hond pas kennismaken als iedereen zit en je hond tot rust komt. Dat kan in het begin wel een half uur duren. Dus geduld!

Springt je hond tegen mensen op om deze weg te duwen? Dan mag je je hond best wel in bescherming nemen. Doe je hond in een andere kamer met wat lekkers, of in zijn bench, of doe hem naar buiten.

Als je bezoek binnen is en rustig zit met een kopje koffie, dan kun je je hond aangelijnd begeleiden, door hem veel te belonen en afstand te houden.

Weet je dat wij een speciale cursus hebben om bezoek ontvangen leuk te maken voor jou, je hond, en het bezoek?


Je hond blaft en springt bij binnenkomst

Als je hond naast het opspringen ook nog eens fanatiek blaft, piept, joelt en jengelt, is vaak het gevolg dat jij nog harder en harder gaat roepen: 'LAAG, LAAG, LAAGGG!!!!'. Helaas denken dan de meeste honden dat 'laag' springen betekent.

Waarom? Omdat wij dat woord vaak niet goed aanleren. We roepen 'laag' op het moment dat de hond springt. Honden zijn heel goed in koppelingen maken.

Dus gedrag wordt gekoppeld aan het woord. Wat je hond net voor, of tijdens het gedrag hoort, in dit geval dus 'laag', wordt dus gekoppeld aan het woord 'laag'. In dit geval opspringen.

Wat is dan de oplossing? Je hond een gedrag aanleren dat hij begrijpt als 'laag', bijvoorbeeld liggen, of staan met 4 poten op de grond, je hond een leuk speeltje in de bek geven en voertjes strooien zoals boven aangegeven. Wat werkt, ligt dus aan je hond. Er is geen 'one size fits all' oplossing.


Je hond blaft naar visite

Blaffende honden bijten niet, is een gezegde. Helaas… een hond die blaft kan ook prima bijten. Een hond die niet blaft kan dat natuurlijk ook. Blaffen kan echt van alles betekenen. 'Ik wil naar je toe,  ik wil dat je weggaat, ik vind je eng, ik waarschuw je', of 'als je je beweegt bijt ik'.

Het is dus echt heel erg belangrijk dat je niet de focus legt op 'mijn hond moet stil zijn'. Natuurlijk wil je wel dat je hond stopt met blaffen. Maar het beste is dat als je hond stopt met blaffen, hij zich niet meer angstig, bedreigd, gefrustreerd of onzeker voelt.

Honden die blaffen uit bewaken en geen angst ervaren, dat zijn er echt maar weinig! Die kun je prima sturen met het commando 'stil' of 'klaar'. Dit moet je je hond dan natuurlijk wel aanleren.

Een prima geluidsdemper voor je blaffende hond kan trouwens een speeltje zijn. Het liefst zo’n fijn, dik, en zacht speeltje. Als je hem dit laat vasthouden, verlaagt dit ook het stressniveau van je hond. Twee vliegen in één klap dus!



Je hond hapt naar bezoek

Hij bijt niet. Soms hapt hij wel. Wat is het verschil?

Een grote hond die 'een beetje hapt' kan al genoeg schade aanrichten voor een bezoek aan de dokter. Een minihondje dat serieus bijt, richt misschien minder schade aan. Hoe dan ook, happen en bijten zijn wel signalen dat je hond zich echt serieus bedreigd voelt door het bezoek.

Happen is dus niet 'ach, een beetje happen is niet erg'. Het is wel erg. Je hond zegt duidelijk dat hij het echt heel erg vindt dat er bezoek binnenkomt.

Dus, leer je hond afstand te houden van visite. Lijn hem aan, beloon hem of doe hem in de bench, in een andere kamer of in een puppyren. Zorg er in ieder geval voor dat je hond zich veilig kan voelen.

Je hond valt bezoek aan

Aanvallen is een ruim begrip. Er zijn twee manieren van aanvallen: frontaal en van achteren. Een frontale aanval zien we meer bij honden die bewaken.

Een aanval van achteren doen honden meestal uit angst. Maar soms zie je dit ook bij honden die niet angstig zijn. Dit zijn dan vaak honden die van oorsprong drijvers zijn. Zo willen ze dan het bezoek controleren in hun bewegingen.

Wat is de reden waarom honden vaak kiezen voor een aanval of een andere confrontatie? Omdat wij ze dat hebben aangeleerd. Wat? Echt niet!

Hoe vaak zie ik niet dat het baasje het zelf wil dat het bezoek de hond benadert om hem wat lekkers te geven. Of dat je hond het bezoek benadert en zich laat voeren door het bezoek. Het kan enorm averechts werken… je hond vindt het bezoek eng, maar gaat dan over zijn eigen grenzen vanwege het lekkers.


Je hond bijt visite

Bijten is een ernstige situatie. En als je hond bezoek bijt, dan is het tijd voor een een serieuze training. Allereerst zorg je er uiteraard voor dat dit nooit meer kan gebeuren. Dit wil zeggen, je hond gaat in een 'safe space', een bench, een andere kamer, naar buiten, etc, voordat je iemand binnen laat.

Muilkorftraining is ook iets waar je direct mee kunt beginnen. Maar die heb je niet meteen in het begin nodig, maar wel in latere stappen van de training.

Natuurlijk zorg je er ook voor dat niemand onverwachts binnen kan komen. Op bezoek gaan bij honden die bijten, daar word je echt niet vrolijk van. 'Gewoon' even bij je binnen lopen, loopt dan misschien niet goed af. Als je een groot gezin hebt, moet iedereen dit echt goed begrijpen. Je moet er toch niet aan denken dat iemand binnenkomt en wordt gebeten….


Blaffen naar visite stoppen

Waarom blaft je hond? Is dat angst, opwinding, of bewaking?

Honden die uit opwinding blaffen zijn het makkelijkst stil te krijgen. Je geeft ze een speeltje in de bek. Het liefst iets dat dik, zacht en groot genoeg is om zijn hele bek mee te vullen. Of met een lekkere kluif. Of je strooit een royale hoeveelheid lekkers op de grond. Kortom, je zorgt ervoor dat zijn bek iets anders te doen heeft dan blaffen.

Een hond die blaft uit angst is stukken ingewikkelder. Soms helpt het om je hond mee te nemen naar buiten en daar een stukje te lopen met je bezoek. En dan samen naar binnen te gaan. Ga niet je angstige hond straffen voor het blaffen. Dat maakt hem alleen nog angstiger! Geef hem eventueel een veilige plek in een andere ruimte.


Een hond negeren bij binnenkomst

Ja, leuk bedacht. Ooit een hond van 60 kg, die tegen je aan beukt, geprobeerd te negeren? Of een hond die in je kuiten hapt? Negeren is dus echt geen optie, als het gedrag niet te negeren is.

Ook kan negeren averechts werken. Je hond kan juist het idee hebben dat hij niet gezien en gehoord wordt. En dan wordt het gedrag door zijn frustratie juist erger.

Dat je bezoek je hond met rust moet laten dat is een ander verhaal. Dat is altijd een goed idee. Zowel bij een overenthousiaste hond als bij een angstige hond en ook bij een bewaker.

Het is jouw hond en jij begeleidt hem. Bezoek dat bijvoorbeeld een knie in de buik van je hond stampt als hij opspringt, dat mag je echt direct verwijderen uit je huis. Dit is echt een NO GO!

Als je hond bijvoorbeeld eerst in een bench of in een andere kamer is, dan vraag je uiteraard je bezoek hem te negeren wanneer je je hond erbij laat.


Je hond in de bench bij bezoek

Mits je hond de bench kent en hij dat een veilige en prettige plek vindt, dan is het een prima optie. Je moet wel rekening houden met een paar dingen. Namelijk, waar staat de bench? Vaak staat een bench in de gang. Je bezoek komt juist daar binnen en dat is niet handig.

Plaats je bench in een rustige ruimte waar je visite niet langs hoeft te lopen. En het liefst nog zo dat je visite niet recht op de bench af kan lopen.

Natuurlijk vertel je iedereen die binnenkomt dat ze je hond met rust moeten laten. Maar dat is helaas lastig voor veel mensen. Durf de mensen die bij jou over de vloer komen daarop aan te spreken!

Als je hond een bench niet kent, of deze nog niet echt fijn vindt, dan kun je beter je hond even in een andere kamer doen, of naar buiten.


Doen en Niet doen op een rijtje!

Doen

  • Je hond een veilige plek geven. Voor bewakers en bangeriken een plek ver weg van de buitendeur
  • Beloon je hond voor goed gedrag
  • Bij enthousiastelingen strooi je lekkers op de vloer als de deur open gaat
  • Oefen met je aangelijnde hond op afstand van je bezoek
  • Geef je hond een super lekkere kluif op zijn plaats
  • Train de oefeningen 'plaats', 'laag' en 'stil'
  • Maak van de deurbel een commando
  • Een muilkorf aanleren bij de stoere bewakers

Niet doen

  • Schreeuwen, oftewel 'meeblaffen'
  • Je hond naar je bezoek toe laten lokken met voer
  • Je hond zonder begeleiding contact laten maken met je bezoek
  • Laat je bezoek je hond niet pesten, of verpesten door o.a. een 'knietje geven'
  • Bij bewakers, niet iedereen zomaar binnen laten lopen
  • Correcties zoals: een blik met stenen, een plantenspuit, of een ruk aan de riem toepassen


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming