Blaffende hond? Hoe krijg je hem stil

Een blaffende hond kan zorgen voor overlast. Als je hond tegen jou blaft, tegen andere mensen, tegen andere dieren of andere honden, en je krijgt hem maar niet stil… dat is echt een ergernis.

Hij gaat misschien tekeer wanneer de deurbel gaat. Of als hij een andere hond ziet, een kat, iemand die langs je tuin loopt, als je een bal in je hand hebt of als je zijn voerbak klaar maakt. Of zonder enige zichtbare reden… je wordt gek van al dat geblaf!

Waarom blaft je hond en wat kan je doen om hem stil te krijgen?

Waarom blaffen honden?

Blaffen is een normaal onderdeel van hondentaal. Honden hebben allerlei verschillende geluiden waarmee ze communiceren, zoals; piepen, grommen en blaffen.
Honden blaffen om alarm te slaan. Een blaffende hond kan ook angstig of nerveus zijn. Een blaffende hond kan ook een poging doen om zijn eigenaar weer naar hem terug te roepen. Een hond kan blaffen om iets wat spannend is en het proberen met blaffen op afstand te houden. Dit zien we vooral bij honden die blaffen tegen vreemde mensen.

Frustratie is ook een veel voorkomende reden dat een hond gaat blaffen. Hij wil bijvoorbeeld naar een andere hond, dat kan niet want hij is aangelijnd en daarom gaat hij blaffen. Frustratie-blaffen kan ook komen omdat jij als baas onduidelijk bent. Je hond wordt onzeker en gaat dit uiten door geblaf. Met een beetje oefenen hoor je het verschil in de emoties van je blaffende hond.

“Blaf-woordenboek”

  • Hoge korte blafjes die elkaar snel en ritmisch volgen = opwinding, frustratie, stress, onzekerheid of spel
  • Blaffen met lage stem en pauzes tussen het blaffen = bewaken, onzekerheid of spanning
  • Grommen met laag stemgeluid en gromgeluid voor of na een blaf = bewaken, bezitsaggressie of onzekerheid
  • Een gedempte blaf met gesloten bek = onzekerheid of bewaken
  • Een hoog aanhoudende blaf = stress, frustratie, angst of najagen
  • Een luid fanatieke blaf = opwinding, spel of bewaken
  • Blaffen met pauzes en met een neutraal of iets hogere stem = verveling, frustratie, zijn baas “terugroepen” of contact zoeken met andere honden



Elke hond heeft zijn eigen “woordenschat” en een eigen manier van blaffen. Kijk altijd goed naar je hond.
Hoe is zijn lichaamshouding? Welke uitdrukking heeft hij?
Hoe beweegt hij? En in welke situatie laat hij dat gedrag zien?



Aanleg voor blaffen

Sommige rassen zijn er speciaal voor gefokt waardoor ze makkelijk en snel gaan blaffen. Wil je dus liever geen blaffende hond. Dan kan je beter niet kiezen voor herders, veedrijvers, een spits hond of voor terriërs. Daarentegen blaffen windhonden en wolfhonden zelden.

Jachthonden zoals, beagles en bassets blaffen vaak als ze op een vers wildspoor zitten, dit wordt “spoorluid” genoemd.
En bij spitsen zoals de finse spits, is het een gewenste eigenschap dat ze snel en fel blaffen. Dit is in hun oorspronkelijke werk erg belangrijk. Het schelle aanhoudende geblaf in een nieuwbouwwijk van je spits wanneer hij een vogel in een boom spot, komt dan weer niet zo goed uit…

Natuurlijk heeft elke hond ook zijn eigen stemgeluid, grote honden hebben vaak een lage stem en kleine honden hebben vaak een hoge stem.

Meer blaffen door leeftijd

Soms merk je dat een hond op oudere leeftijd opeens veel meer gaat blaffen. Dit komt vaak door onzekerheid, de zintuigen van ¨je oudje¨ gaan wat achteruit.
Hij ziet niet meer zo goed wie of wat hem op straat benadert en slaat dan sneller aan als anders.

Honden die wat last krijgen van dementie gaan vaak ook blaffen. Ook zie je soms dat een oudere hond ook onzeker wordt wanneer hij alleen wordt gelaten met als resultaat een blaffende hond.

Weet jij waarom jou hond blaft? Vertel het ons in de reacties onder deze blog


Overmatig blaffen door stress

Overmatig blaffen is een symptoom van aanhoudende stress. Door te blaffen raakt je hond ook steeds meer en meer opgewonden.

Oorzaken voor stress kunnen zijn; pijn, verveling, te weinig beweging, overprikkeling, een verkeerde vorm van training of gebrek aan training.

En situaties zoals; een verhuizing, een baby in huis, een nieuwe hond, verlies van een hond of een scheiding of een nieuwe relatie, kan veel stress veroorzaken dat zich allemaal uit
in meer en meer blaffen.


Blaffende hond

Je vindt het prima dat je hond even aanslaat als iemand tegen je raam aantikt. Maar hij moet eigenlijk wel stoppen met blaffen als jij dat zegt en niet blaffen als er niks is.
Als je hond de hele tijd blaft, raak je geïrriteerd en je omgeving misschien ook. En wat kan het dan lastig zijn om je hond stil te krijgen, als je een probleem hebt met het blaffen van je hond. Hij blaft bijvoorbeeld al als je hem in de tuin laat.

Kijk dan hoe je de situatie kunt veranderen.

Dit doe je, door het niet blaffen van je hond te belonen. Je gaat dan samen met je hond de tuin in, je houdt je hond aangelijnd, laat hem oefeningen doen en hiervoor beloon je hem. Je doet zoekspelletjes en speelt met je hond in de tuin, je doet dus van alles met hem wat leuk is en waarbij je hond niet blaft.



Meerdere blaffende honden

Wat is nog erger dan een blaffende hond?

Een aantal honden die samen blaffen!

Blaffen werkt heel aanstekelijk als je meerdere honden hebt. Je merkt vaak als een hond de aanzet geeft, de rest gaat meeblaffen. Vooral als de eerste hond in een alarm-blaf gaat. Ook in wijken waar honden elkaar kunnen horen zie je dit gebeuren. De herder op de hoek begint en de terriër die 3 huizen verderop woont blaft mee.

Het is dus ook belangrijk om het blaffen en het stil zijn te oefenen in de buurt van andere honden. De wisselwerking is ook vaak zichtbaar wanneer 2 honden elkaar aangelijnd moeten passeren. Als er een begint met blaffen, is het voor de ander ook erg moeilijk om stil te blijven.

Stop met blaffen!

Om je blaffende hond stil te krijgen heb je misschien al van alles geprobeerd. Met commando ¨stil¨, ¨nee¨, ¨foei¨ of met een tik op de neus, iets naar je hond toe te gooien,
een plantenspuit of misschien zelfs met een blafband…

¨Stil ¨ roepen heeft weinig nut, als je hond niet weet wat jij er mee bedoelt. Als je hond blaft uit onzekerheid of angst, dan maak je de angst en onzekerheid alleen maar erger door
je “nee’s”,  “foei’s” en tikjes.

Natuurlijk kan je een hond stil krijgen. Door hem hard genoeg te bestraffen? Hij wordt dan banger voor jou, dan voor de prikkel waardoor hij ging blaffen… Maar wil je dit wel?
Dit kan namelijk weer andere problemen verooorzaken….

Gedragsproblemen door blaffen afleren

Bij een hond die bijvoorbeeld door het dragen van een blafband niet meer durft te blaffen, verander je niks aan de motivatie waardoor je hond ging blaffen.
Vindt je hond alleen zijn eng? Blafte hij omdat hij angstig was en wanneer hij alleen werd gelaten? Dan is je hond nu waarschijnlijk bang voor het alleen zijn en voor correcties.

Veel honden gaan dan op een andere manier hun stress uiten. Dit kan zijn; slopen, onzindelijkheid, zichzelf verminken of constant likken totdat ze eczeem krijgen.
Als je je hond fysiek corrigeert voor blaffen door hem bijvoorbeeld een tik te geven, dan kan je hond op een bepaald moment bijten uit zelfverdediging.
Sommige honden worden apatisch, keren in zichzelf en willen niks meer.

Blaffen aanleren

Wat? Je gaat je hond toch niet aanmoedigen om te blaffen? Hij moet juist stil zijn!

Klopt, maar als jij controle kan krijgen over het blaffen met een oefening, dan kan je je hond ook aanleren wat het commando ¨stil” stil betekent en dat hij nu even zijn bekkie dicht moet houden.

Je kanaliseert het blaffen (wat heel normaal gedrag is) naar situaties waar het geblaf geen problemen veroorzaakt. Daarnaast leer je je hond ook om te stoppen met blaffen wanneer jij dat vraagt.

In extreme angst (je hond blaft omdat hij echt in paniek is) zal je hond niet in staat zijn om op commando stil te worden. Uiteraard moet je je best doen om die situaties te vermijden en als het wel gebeurt, je hond zo snel mogelijk uit die situatie halen.


Hoe kan ik mijn hond het blaffen afleren?

Eigenlijk is dit hetzelfde als vragen hoe je je partner het praten kan afleren. Afleren is dus niet eerlijk en meestal ook niet haalbaar. Vaak wordt er wel een blafband geadviseerd, want dan leer je het blaffen wel af. Wat ik er van vind? Nooit doen! Maar waarom vind ik dat precies?

Je kan uiteraard kijken naar wat je je hond kan aanleren in plaats van het blaffen. Gaat je hond blaffen als er bezoek aan de deur komt? Je kan hem leren om dat kenbaar te maken aan jou, door naar jou toe te komen en je hand aan te raken met zijn neus.
 Blaft je hond als hij naar buiten wil? Leer hem dan door middel van een belletje rinkelen om je dat te vertellen.
 Blaft je hond uit spanning of opwinding? Vaak is het dragen van een groot zacht speeltje een prima hulpmiddel

Honden blaffen nou eenmaal…

Ja, dat klopt, maar laten we heel eerlijk zijn, je wilt niet urenlang naar geblaf luisteren, ongeacht of je wel of niet van honden houdt. Je hond kan prima leren wanneer hij mag blaffen en wanneer het gedrag niet is gewenst.

Hiermee zou ik wel willen zeggen dat er een uitzondering is. Dat is namelijk een situatie waarbij je hond zo angstig of opgewonden is, dat hij zichzelf echt helemaal niet meer kan beheersen. Maar dan is het ook niet handig om in die situatie te blijven en de hond maar door te laten blaffen! Ook op de hondenschool heb ik in de tientallen jaren dat ik met honden bezig ben, honden gehad die non-stop blaften. Het doel is dan om te kijken hoe dit komt en hoe we dat gedrag kunnen verminderen.


Hondje blaft, dat is toch niet zo erg?

Nou, ik vind het vooral ook erg voor het hondje zelf. Als je hondje blaft omdat hij zich onzeker, angstig, eenzaam of nerveus voelt, dan vind ik dat niet fijn voor je hond. Blaft je hond tijdens het spelen, of op spoor, of bij aangeleerd gedrag (onze reddingshonden vertellen door middel van blaffen wanneer ze iets hebben gevonden) dan is hier uiteraard niets mis mee!

Je hoort ook wel de stelling dat je hond echt nooit mag blaffen of als je hond blaft, hij wel heel erg gestrest en ongelukkig is. Dit is dus niet helemaal waar, een hond kan ook af en toe blaffen uit opwinding en een hele gelukkige evenwichtige hond zijn.

Blaffende honden bijten niet

Blaffende honden kunnen helaas ook prima bijten. Ja, als ze hun bek vol hebben dan dempt het wel een beetje, dus hard blaffen en bijten tegelijk zal de meeste honden niet lukken. Maar het feit dat een hond blaft, is dus geen garantie dat ze niet bijten. Ga dus vooral niet een blaffende hond benaderen met een uitgestoken hand en met het idee dat hij niet zal bijten! Vooral als je een blaffende hond ziet die achter een omheining of in een afgesloten ruimte (bench of kennel) zit, ga dan niet naar de hond toe.

Aan de andere kant vinden de gevaarlijkste bijtincidenten vaak wel plaats zonder geblaf. Als je hond dus erg stil is of wordt, jou met een intense starende blik aankijkt en hij zijn bek langzaam sluit, dan gaat je hond over tot aanval… dan is hij meestal van plan om ook echt serieus aan te vallen.

Blaffen als je hond alleen is

Dit is natuurlijk een lastig probleem omdat je er niet bij bent om je hond te begeleiden. Soms weet je ook niet dat je hond blaft wanneer hij alleen thuis moet blijven, totdat je buren je dat vertellen. Soms doen ze dat pas na maanden en dan is het uiteraard moeilijker om het probleem op te lossen.

De oplossing is dus om je hond te leren alleen te zijn. Dit kan een langdurig proces zijn waarbij het voorkomen van angstig worden erg belangrijk is. Hiervoor kun je hulpmiddelen gebruiken zoals, een camera waarmee je je hond kan observeren en tegen hem kan praten of rustgevende middelen zoals; Adaptil of Relaxopet. Ook is veel training in kleine stapjes nodig om dit probleem op te lossen!


Heeft je hond last van verlatingsangst?

Blaft, piept en jankt je hond als jij van huis weg bent? Dan heeft je hond verlatingsangst. In dat geval is het handig om een online hondentraining tegen verlatingsangst te volgen.

Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming