Help, mijn hond bijt mij!
Wist je dat het merendeel van de bijtincidenten gebeurt met een eigen hond? Meestal zijn de kinderen van het gezin de 'gebeten hond', maar ook de volwassen baasjes krijgen vaak te maken met de tanden van hun eigen viervoeter.
In deze blog kijken we naar de situaties waar de ongelukken meestal gebeuren.
Bijten omdat je iets wilt afpakken
Op de eerste plaats staan bijtincidenten die plaats vinden als de baas een voerbak, kluif, speeltje of een gejatte sok of kinderspeelgoedje af wil pakken. Voor je hond is het verdedigen van zijn bezit helemaal normaal, wij mensen begrijpen dit vaak niet.
Er is een algemene regel voor iets zomaar afpakken: NIET DOEN. Heeft je hond bijvoorbeeld een plastic zak waarmee hij onder de tafel zit? Dan is de kans groot dat als je zelf onder de tafel gaat kruipen om het af te pakken, je hond zich enorm bedreigd voelt en uithaalt.
Je kunt dus beter allerlei super lekkere dingen rondom de tafel strooien en als je hond dat aan het opeten is, zonder gedoe het zakje onder de tafel weghalen. In sommige situaties kun je ook ruilen en uiteraard je hond de cue 'los' aanleren.
Nagels knippen = happen
Een andere situatie waarin een hond vaak zijn tanden zal inzetten, is tijdens het verzorgen, zoals het kammen of borstelen. Of... nagels knippen. Dit kan komen omdat je hond pijn ervaart (bijvoorbeeld bij klitten met het kammen). Maar het kan ook zijn dat je hond helemaal niet heeft geleerd hoe hij kan meewerken met zijn verzorging.
De oplossing is trainen, in kleine stapjes, op alle verzorgingsoefeningen. Wanneer je hond echt fijn meewerkt met het verzorgen, loop je geen risico meer op tandjes in je vel.
Je hond bijt bij het aanraken
Ook met andere vormen van aanraken kunnen honden happen en bijten. Dit probleem kan een simpele oorzaak hebben, zoals doofheid of blindheid, waardoor je hond het aanraken niet ziet of hoort aankomen.
Wanneer je hond in diepe slaap ligt en opeens wordt aangeraakt, kan hij ook reageren met bijten. Vooral niet doen dus! En dit is soms lastig met kinderen. Een slapende hond = afblijven.
Bijten als je je hond aanraakt kan ook komen door pijn. Allereerst dus een afspraak maken bij de dierenarts!
Bijten bij de voerbak
Een veelgehoord advies is dat je de voerbak van je hond vaak moet afpakken om te laten zien dat jij de baas bent. Naast dat dit niks te maken heeft met het baas zijn, vergroot dit soort handelingen de kans op bijtincidenten.
In plaats van de voerbak wegpakken wanneer je hond aan het eten is (hoe irritant is dat... stel dat iemand de hele tijd jouw bord wegpakt als je aan eten bent...), ga oefenen met een lege voerbak waar je zo af en toe wat lekkers in gooit en laat je hond dat rustig opeten. Ga geen kluifjes of botjes afpakken. Leer je hond ruilen!
Bijten vanwege pijn
Als je hond pijn heeft en je zit aan hem, dan kan hij puur uit de reactie op de pijn bijten. Dat kun je je hond niet kwalijk nemen. Mocht je hond bijvoorbeeld bij een ongeluk zijn poot breken en je moet hem verplaatsen, zorg dan allereerst voor de veiligheid en zorg dan dat je je hond een muilkorf, snuitje of snuitbandje omdoet.
Oefen dit gewoon als onderdeel van het verzorgen, dat maakt het stukken makkelijker! En... wat als je hond pijn heeft aan zijn oor en je wilt hem een aai over zijn kop geven?
Bijten met wandelen
Misschien herken je dit... je wandelt met je hond aan de lijn. Je komt een andere hond tegen. Er volgt wat gegrom en geblaf tegen elkaar en opeens draait een van de honden zich om en hapt hij naar de benen van degene die er dichtst bij staat. Dit heet met een duur woord 'redirectie agressie'.
Je hond kan niet diegene pakken die hij eigenlijk zou willen pakken, dus hapt hij naar een 'vervanger'. En dat is dus vaak de baas! Heeft jouw hond hier last van? Zorg dan voor ruime afstand met passeren en geef je hond ruim van tevoren iets waar hij in mag bijten (zoals een bal die je aan zijn halsband hangt).
Bijten in spel
Als je met je hond ruige stoeispelletjes en trekspelletjes doet, dan is de kans aanwezig dat je een keer wordt gebeten. Dit gaat min of meer per ongeluk, hoewel honden extreem precies kunnen zijn met hun tanden.
Ik heb het een keer gehad met het belonen met een bijtrol, mijn duim zat uit het zicht onder het speeltje. Ik zwaai het speeltje voor de neus van mijn hond als beloning, hap, tand door de nagel. Hier had mijn hond weinig schuld aan. Maar soms zie je dat honden expres in de hand bijten zodat je het speeltje los laat.
Puppy-bijten
Puppy's bijten, echt bijna alle puppy's bijten in je handen, broek, spullen, neus, haar en ga zo maar door. Voor puppy-bijten bestaan allerlei adviezen, zoals 'AU!!' roepen wanneer je pup jou bijt, terugbijten, nee zeggen, iets anders geven waar hij wel in mag bijten, negeren, een tik op de neus geven en nog een heel scala aan adviezen die we hier niet eens gaan herhalen... om mensen maar niet op rare ideeën te brengen...
Een puppy kan dus ook zijn eigenaar bijten. Dit is normaal, maar uiteraard moet je je puppy leren wat wel en niet kan en mag.
Is jouw puppy of puber extreem bijterig? Dit kan komen door Giardia, laat je hond bij twijfel testen!
Bijten in de puberteit
Als het afleren van puppy-bijten enigszins mislukt, gaat dit gedrag door in de puberteit. En pubers hebben meer bijtkracht en minder rem dan puppy's... Gevolg: een ongeremde puber die jou te hard bijt, met als gevolg blauwe plekken, pijn, een verstoorde relatie met je hond en soms zelfs afscheid nemen van je hond.
Geen zorgen, ook dit kun je wel recht breien, maar dat kost iets meer tijd, geduld en creativiteit dan bij een puppy. Voorkomen, grenzen aanleren en aangeven en vaak is deskundige begeleiding ook nodig.
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming